Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Холедохолитијаза: Симптоми и третман

Холедохолитијаза - главните симптоми:

Холедохолитиаза е вид на холелитијаза во која камењата не се наоѓаат во мочниот меур, туку во холедохусот. Освен тоа, тие можат или да стигнат таму од жолчното кесе, или директно во холедохус и форма. Кај луѓето кои имаат отстранување на жолчното кесе, ризикот од развивање на болест, како што е холедохолитијазата, значително се зголемува, иако во овој случај болеста често е асимптоматска. Во повеќето случаи, третманот на оваа болест е оперативен.

Имајте на ум дека болеста е доста сериозна, а особено во случаи кога се појавуваат тешки компликации во форма на преклопување, или пак пациентот е во опасност од живот. Имајте на ум дека болеста е почеста кај мажите, а кај луѓе кои страдаат од жолчни камења, холедохолитиазата се развива во 5-15% од случаите. Според ICD-10, кодот на оваа болест е K80.5, но во зависност од можните компликации, кодот може да се промени на K80.3, K80.4 или K80.8.

Причини

Главната причина поради која некој може да најде камења во жолчните канали е нивната миграција од жолчното кесе. Ова обично се случува во случаи кога камењата се мали или средни по големина, бидејќи голем камен е тежок за движење, и толку повеќе нема да помине во холедокот.

Миграцијата на камења се јавува поради тоа што контрактилната способност на жолчното ќесење се зголемува или притисокот во органот се зголемува. Во овие случаи, камењата се движат од оддел до оддел, достигнувајќи ја страницата каде што се заглавени. Или, ако калкулусот е многу мал, а кога се движи по каналите, не се соочува со пречки, може да го помине холедокот и завршува во панкреасот. Во овој случај, болеста нема симптоми.

Холедохолитијаза

Како што споменавме погоре, камењата во холедокот не само што можат да паднат од меурот, туку и да формираат во него. Ова се случува од разни причини:

  • за време на операцијата на жолчното кесе или канали;
  • механичко оштетување на телото;
  • во воспалителниот процес во жолчните канали.

Исто така, причината за развојот на патологијата може да биде некои болести, на пример, цисти во жолчните канали кои го попречуваат нормалниот проток на жолчката, или примарен склерозантен холангитис. Ако има стриктура во холедокот, или каналите се блокирани од црви или нивните јајца, исто така постои веројатност за конкреции кај лицето и понатамошна опструкција на каналите со тешки симптоми.

Во медицинската пракса, се открива резидуална холедохолитијаза и повторливи. За преостанатиот говор во случаи каде што дијагнозата утврдила присуство на повеќе камења во парализа. Рекурентните се карактеризираат со постојано појавување на камења кратко време по нивното отстранување.

Симптоматологија

Знаците на холедохолитиаза се сосема јасни, па обично дијагнозата е лесна. Првото нешто што едно лице се жали кога се соочува со оваа патологија е силна, остра болка што може да се локализира или во епигастриумот или во десниот хипохондриум. Често оваа болка дава назад. Од природата на болката може да биде различна, бидејќи зависи од големината на калкулусот, кој е во холедохус, и придружните компликации предизвикани од него. Повеќето болки се јавуваат, но може да бидат пароксизмални, променлив интензитет.

Ако каменот се движи надолу по холедохот, болката станува ќерамиди. Ако тој премине во панкреасот, тоа целосно ќе престане, а болниот може да не почувствува никакви симптоми додека не се случи следниот напад.

Други симптоми на болест како што се холедохолитијаза се:

  • зголемување на телесната температура на врвот на болката;
  • жолтица со наизменична природа (што е, може да биде повеќе или помалку интензивна во различни периоди, во зависност од локацијата на калкулусот во cholehod).

Температурата може да се зголеми дури и кога каменот се заглавува во каналот и се развива воспалителен процес на местото на нејзината локализација. Тогаш состојбата на пациентот значително се влошува - може да почувствува изразени симптоми на интоксикација (гадење, повраќање, слабост, вртоглавица и сл.).

Жолтицата, која потоа станува поинтензивна, па слабее, е индикативен знак за болест како што е холедохолитиаза, па затоа дијагнозата се заснова на идентификација на овој симптом, што овозможува да се исклучи присуството на болести како што се лептоспироза , акутен вирусен хепатитис или рак на панкреатична глава кај луѓето.

Можни компликации

Холедохолитиаза е ужасна за нејзините компликации. Особено, поради целосно преклопување на холедохот, холангитис , панкреатит или секундарна билијарна цироза може да се развијат. Во овој случај, лицето може да има симптоми како што се:

  • темна урина;
  • комплетна промена на бојата на столицата;
  • изречен синдром на болка.

Кога жолчното кесе е вклучено во процесот, едно лице може да се жали на сериозна болка во грбот, и ако се појави панкреатит, тогаш постои континуирано повраќање, опкружувачка болка, па дури и интестинална пареза може да се развие.

Дијагностика

За да се направи точна дијагноза и да се пропише навремено и целосно лекување на болеста, потребна е дијагноза, која вклучува различни методи на испитување. Прво, на пациентите со сомневање за холедохолитиаза им се дава ултразвучен скенирање, што им овозможува да ги видат камењата во жолчните канали или жолчното ќесе и да ја одредат нивната големина. Исто така е прикажано и биохемиско земање мостри на црниот дроб.

Еден од најсигурните методи кој ја вклучува модерната дијагноза на таква болест како холедохолитиаза е перкутана трансхепатична холангиографија.

Навремената дијагноза овозможува адекватно да се процени состојбата на пациентот и да се избере постапка за отстранување на камењата од холедочот земајќи ја предвид неговата моментална состојба, локација и големина на камењата.

Третман

По поставувањето на дијагнозата, пациентот е пропишан третман за болеста. Претежно е оперативно - конзервативните методи се прикажани само во случаи кога операцијата е контраиндицирана. Во случај да нападот се повтори кај лице двапати, операцијата за отстранување на камењата е задолжителна.

Хирургијата на ендоскопска концрекција се користи почесто од другите, која нема никакви несакани ефекти и овозможува да се извлечат мали и средни камења од холедохус. Сличен метод е лапароскопска хирургија, која со минимални последици овозможува да се отстранат камењата од жолчните канали на пациентот.

Во овие случаи, кога камењата се премногу големи и не можат да се отстранат ендоскопски или лапароскопски, се прикажува класичната операција - холедохотомија. Понекогаш, во случај на развој на компликации, холецистектомијата се изведува заедно со холедохотомијата, односно не се отстранети само каналите, туку и самиот жолчен меур. Жолчното кесе секогаш се отстранува ако нападот на холедохолитијазата се повторува по втор пат.

Фази на лапароскопска холецистектомија

Имајте на ум дека по операцијата, пациентот е препишан на диета која му овозможува на неговиот дигестивен систем нормално да функционира. Храната што ја зема човек не треба да се пржи или масна, зачинета или премногу солена. Тоа покажува употреба на голем број на зеленчук (подобро варени).

Прогнозата на текот на болеста е доста сериозна, бидејќи холедохолитиазата има сериозни последици ако не се дијагностицира и третира навреме. Покрај тоа, една четвртина од пациентите по холедохотомија имаат релапс на болеста пет години.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Choledocholithiasis и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: гастроентеролог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Холециститис (појавување симптоми: 6 од 9)

Холециститис е воспалителна болест која се јавува во жолчното кесе и е придружена со тешки симптоми. Холециститис, чии симптоми се јавуваат, како, всушност, самата болест, кај околу 20% од возрасните, може да продолжи во акутна или хронична форма.

...
Хроничен дуоденитис (појавување симптоми: 6 од 9)

Хроничниот дуоденитис е болест на дуоденумот во кој се нарушува структурата на органот и нејзиниот горен слој е исцрпен. Често се манифестира поради појава на други воспалителни процеси во дигестивниот тракт или може да биде резултат на неухранетост. Бидејќи нарушувањето е хронично, тоа се менува со периоди на егзацербации и повлекување на симптомите. Затоа е неопходно да се подложат на долгорочен третман и во текот на целиот живот да следат посебна диета.

...
Холециститис без камења (појавување симптоми: 6 од 9)

Бесконечен холецистит е воспаление на органот без формирање на камења, што се карактеризира со отсуство на камења во органот, за разлика од холелитијаза. Најчесто, луѓето имаат хроничен безбоен холециститис, но исто така е акутен и е поврзан со бактериска, вирусна или паразитарна инфекција на орган. Почесто, патологиите на фер секс се болни, а возраста не игра посебна улога.

...
Механичка жолтица (појавување симптоми: 6 од 9)

Механичка жолтица се развива кога се нарушува процесот на одлив на жолчката по должината на жолчните канали. Ова се случува поради механичка компресија на каналите од тумор, циста, камен или други формации. Претежно жените страдаат од болеста, а на млада возраст, опструктивна жолтица се јавува како резултат на холелитијаза, а кај средовечни и постари жени, патологијата е последица на туморски процеси во органот. Оваа болест може да има и други имиња - опструктивна жолтица, екстрахепатична холестаза и други, но суштината на овие патологии е една и тоа е во кршење на протокот на жолчката, што доведува до појава на специфични симптоми и повреда на човечката состојба.

...
Хепатитис Г (појавување симптоми: 6 од 9)

Хепатитис Г е заразна болест предизвикана од негативниот ефект на специфичен патоген на црниот дроб. Меѓу другите сорти на оваа болест е помалку веројатно дека ќе се дијагностицира. Прогнозата целосно зависи од нејзината варијанта. Носачот на патолошкиот агенс се смета за болен човек и асимптоматски носител на вирусот. Најчеста инфекција е преку крв, но постојат и други механизми за влез на бактерии.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .