Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Перфориран гастричен улкус: симптоми и третман

Перфориран гастричен улкус - главни симптоми:

Перфориран гастричен улкус - компликација што се јавува после страдање од акутен пептичен улкус или хроничен чир. Бидејќи перфорацијата се однесува на крај-до-крај штета, карактеристичен знак на болеста е тоа што може да доведе до поврзување на овие делови на гастроинтестиналниот тракт со абдоминалната празнина. Наспроти позадината на изложеност на хемиски и бактериолошки стимули, перитонитот се формира и се развива, што бара итна медицинска интервенција. Тоа е причината зошто таквото нарушување може да биде сериозна закана за здравјето на луѓето. Оваа компликација на пептичниот улкус се јавува кај секој десетти пациент.

Перфорацијата може да се појави на која било возраст, дури и кај деца под десет години и кај постари лица. Но, во повеќето случаи, влијае на луѓето од средна возраст од дваесет до четириесет години. Во меѓународната класификација на болести (МКБ-10), ова нарушување има свој код К25. Главните знаци со кои се утврдува болеста се значително зголемување на температурата на телото, честото заглавување и палпитации.

Можно е да се дијагностицира болеста со помош на темелно хардверско испитување на абдоминалните органи. Третманот се изведува главно со помош на хируршки операции, особено со затворање, дополнителни лекови и внимателно следење на специјална диета во текот на животот.

Етиологија

Главниот фактор во развојот на оваа патологија е присуството на акутна или хронична пептична улкусна болест кај луѓето. На второ место во смисла на појава на перфорирани гастрични и дуоденални улкуси е инфекцијата на гастроинтестиналниот тракт со бактеријата Helicobacter pylori . Поретки фактори вклучуваат:

 • нарушувања на циркулацијата;
 • атеросклероза ;
 • тешки болести на респираторниот систем, што доведува до нарушување на циркулацијата кај другите внатрешни органи;
 • повреда на работа и спиење. Забележано е дека перфорацијата на улкусот е забележана по чести случаи на прекин на спиењето, особено при работа во ноќни смени;
 • долгорочна употреба на одредени антиинфламаторни лекови;
 • лоша исхрана. Поради оваа причина пациентите имаат специјална диета;
 • продолжено изложување на стресни ситуации;
 • присуство на ментални нарушувања на лицето;
 • злоупотреба на алкохол и никотин во текот на годините;
 • генетска предиспозиција за нарушување на интегритетот на мукозната мембрана на дуоденумот и стомакот;
 • намален имунитет во позадина на воспалителен или инфективен процес;
 • било која хронична болест на гастроинтестиналниот тракт.

Во случај на гастричен улкус, перфорацијата може да биде предизвикана од неколку причини:

 • егзацербација на основното нарушување;
 • по јадење големи количини на храна, што доведува до прекумерно полнење на стомакот;
 • неуспехот да се следи исхраната, на пример, кога се јаде зачинета или солена храна;
 • зголемување на киселоста на желудечниот сок;
 • ненадеен голем физички напор.
Причини за перфориран гастричен улкус

Видови

Според етиолошки фактори, перфорација на гастрични и дуоденални улкуси се јавува од:

 • перфорација против позадината на повторување на хронична болест;
 • сличен процес поради акутна пептична улкусна болест;
 • присуство на малигната неоплазма во овие органи;
 • изложеност на бактерии;
 • нарушувања на циркулацијата поради згрутчување на крвта.

На местото на локализација на болеста е поделена на:

 • гастричен улкус - предниот или задниот ѕид, како и на телото и заобленоста на стомакот;
 • Дуоденален улкус. Чир може да биде од два типа - булбар и пост-булбар.

Во зависност од клиничките манифестации, гастрични и дуоденални чирови може да бидат:

 • класичен - напредок се јавува во абдоминалната празнина;
 • атипични - содржината се влива во ретроперитонеалниот простор или жлезда;
 • перфорација со крварење.

Покрај тоа, перфорацијата на чир се јавува во неколку фази:

 • лесно - неговото времетраење не е подолго од шест часа по паузата. Оваа фаза се карактеризира со влегување на желудечниот сок во абдоминалната празнина, поради што е предизвикано негово хемиско оштетување. Нанадвор, ова се манифестира со таков симптом како ненадејна и интензивна болка во абдоменот;
 • средно време - време на манифестација од шест до дванаесет часа по перфорација. Се карактеризира со интензивна секреција на ексудат, наспроти позадината на која болните сензации се намалуваат;
 • тежок - времето на прогресија трае од дванаесет часа до еден ден од перфорацијата. Во оваа фаза, перитонитисот и апсцесите почнуваат да се формираат. Ако не веднаш одите во медицинска установа за лекување, исходот може да биде смртта на лицето.

За возврат, перитонитот исто така се манифестира во неколку форми:

 • хемиска или фаза на основно шок;
 • бактериски;
 • воспалителни, надворешно може да манифестира имагинарно намалување на симптомите;
 • гноен.
Перфориран гастричен улкус

Симптоми

Перфорираниот гастричен и дуоденален улкус секогаш се манифестира со појава на ненадејна и неподнослива болка во абдоменот. Со преминот од една фаза на нарушувањето на друго, симптомите на перфорираниот чир на желудникот започнуваат да се развиваат:

 • перзистентни гадење и чести gagging;
 • бледило на кожата;
 • ладна пот;
 • срцеви палпитации;
 • недостаток на здив;
 • ширење на болка на други делови на стомакот и горните екстремитети;
 • остар и значително зголемување на телесната температура, до треска;
 • напнатост на абдоминалните мускули - најмал допир на оваа област предизвикува неподнослива болка кај некоја личност.

Во раните фази на перфорација, симптомите се изразени доста силно, но едно лице може да ги потисне со усвојување на одредена положба. За да го направите ова, легнете на десната страна, а нозете, свиткани на колената, треба да се притисат што е можно поблиску до вас. По манифестацијата на основните симптоми, болеста продолжува во следната фаза, кога лицето станува многу полесно, тој чувствува само мала болка во абдоменот. Но, во еден ден од перфорацијата, состојбата на жртвата драстично се влошува, постои акутна манифестација на сите горенаведени симптоми.

Дијагностика

Дијагностичките мерки за перфорација на гастрични и дуоденални чирови сочинуваат цела низа на алатки кои ќе му помогнат на специјалистот да ја пропише правилната тераписка тактика. Така, дијагнозата се состои од:

 • собирање на клинички податоци, кој вклучува откривање на времето на изразување на симптоми на перфориран гастричен улкус. Тактиката на третманот зависи од тоа колку брзо лице се свртува за помош;
 • директен преглед од специјалист и палпација на абдоминалната празнина. Интензитетот на болката ќе му овозможи на лекарот да знае во која фаза е болеста;
 • Х-зраци - така е можно да се одреди воздухот во дигестивниот тракт;
 • ендоскопско испитување - се спроведува во случаи каде што Х-зракот не даде резултати, но лекарот сé уште се сомнева во перфорација на чир на желудникот или дуоденумот. Ви овозможува да ја откриете локацијата на туморот;
 • ЕКГ - се спроведува задолжително, да се процени работата на срцето и да се открие срцева аритмија;
 • Ултразвук - го означува местото на формирање на апсцеси по перфорација;
 • дијагностичка лапароскопија - изведена со експлицитен израз на симптоми на иритација на абдоминалната празнина, за да се потврди изворот. За такво испитување постојат неколку контраиндикации - прекумерно висока телесна маса, проблеми со коагулација на крвта, формирање на големи хернии, тешка состојба на пациентот;
 • лабораториски тестови на крв за перитонитис или бактерии.

По добивањето на сите резултати од испитувањето, специјалист пропишува најефективна терапија и е поштедна диета.

Третман

Главната цел на третманот во случај на перфорација на гастрични и дуоденални улкуси е отстранување на основната болест и зачувување на животот на пациентот. Бидејќи таква болест е вонредна состојба, итна медицинска помош за оваа болест може да се направи на неколку начини:

 • конзервативни техники;
 • операции;
 • назначувањето на правилна исхрана.

Првиот метод на лекување се изведува во случај на неможност или неподготвеност на пациентот да ја изврши операцијата. Услови за спроведување на таквата терапија се: - возраста на жртвата не треба да биде повеќе од седумдесет години, откако перфорацијата треба да трае не повеќе од дванаесет часа. Основата е назначувањето на антибиотици и анестетични лекови, употребата на антисекреторни лекови, како и супстанции кои имаат за цел да ги елиминираат Helicobacter pylori.

Третманот со медицинска интервенција во повеќето случаи се изведува со неколку операции - шиење, ресекција на стомакот, ексцизија на перфорирани чирови. Изборот на точно кој хируршки метод за помош на пациентот зависи од индикаторите како: време на изразување на симптоми, место на локализација, причини за појава, присуство на перитонитис, возрасна категорија и општа состојба на пациентот.

Шиење на перфорирани улцери се врши во присуство на перитонитис. Времето по перфорацијата треба да биде не повеќе од шест часа. Ваквата операција се изведува кај средовечни лица со акутна пептична улкусна болест. Техниката на хируршкиот метод на лекување се состои од намалување на чир и шиење на мускулите и серозната мембрана со надолжна шиење. На крајот, се врши контролен преглед на абдоминалната празнина и инсталација на привремено одводнување. Во некои случаи, шиењето се изведува со употреба на лапароскопска опрема.

Затворање на перфориран гастричен улкус

Третманот со гастректомија или дуоденален улкус се изведува само кога се дијагностицираат големи количества на чиреви, постои сомневање за онкологија, пациентот не достигнува возраст од 65 години, времето по перитонитисот е од шест до дванаесет часа. Оваа тактика на лекување е комплицирана од фактот што операцијата може да доведе до попреченост.

Исклучување на минимално инвазивни методи на перфорација на гастрични и дуоденални улкуси со употреба на лапароскопија и ендоскопија е пропишано за локализација на туморот на предниот ѕид на органот, со минимален воспалителен процес. Во прилог на отстранување на чир, лигатурата на вагусниот нерв, која е одговорна за нервната стимулација на овој орган на гастроинтестиналниот тракт, се изведува за време на операцијата.

Освен третманот со оперативна интервенција, исто така е пропишана посебна диета. Исхрана дава исклучок од исхраната:

 • алкохолни и слатки газирани пијалаци;
 • кофеин;
 • премногу жешка, солена или зачинета храна;
 • лук, кромид и ротквица;
 • агруми;
 • пушеле колбаси;
 • чипс и крекери;
 • чоколада и сладолед;
 • кисели краставички;
 • мешунки;
 • слатки производи од леб.

За време на исхраната може да се користи:

 • варени јајца или омлети;
 • супа од посно месо и риба;
 • млечни производи со низок процент на масти;
 • зеленчук, освен забрането;
 • овес, леќата и оризовите житни култури.

Пациентите треба да се придржуваат до правилната исхрана, со цел да се избегне повторување на болеста.

Единствениот начин за спречување на перфорација на гастричен улкус и дуоденален улкус е навремен третман на основната болест и исхраната.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Перфориран гастричен улкус и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: гастроентеролог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хемоторакс (појавување симптоми: 6 од 11)

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

...
Цревни перфорации (појавување симптоми: 6 од 11)

Цревната перфорација е опасна патолошка состојба која се развива како резултат на агресивни ефекти на ѕидовите на малите и големите црева на различни егзогени и ендогени фактори, поради што е нарушен интегритетот на мукозната мембрана. Таквата состојба во медицинската литература се нарекува и перфорација на малото или дебелото црево (во зависност од локацијата). Болеста бара обезбедување на итна медицинска помош, бидејќи без него може да биде фатална. Цревната перфорација може да се развие кај луѓе од различни возрасни групи, вклучувајќи ги новородените деца. Затоа, ако се појават првите симптоми, веднаш треба да контактирате со медицинска установа за квалификувана помош.

...
Серумска болест (појавување на симптоми: 6 од 11)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Инфекција со прехранбени заболувања (појавување симптоми: 6 од 11)

Прехранбената токсикоинфекција е болест, чиј развој не е предизвикан од самите бактерии, туку од токсините кои се формираат како резултат на живеалиштето на патогени надвор од човечкото тело. Предизвикувачките агенси на прехранбените болести во големи количини се наоѓаат во прехранбени производи кои ги користи секојдневно. Многу од нив се способни да ги издржат сите услови за преработка на храна, дури и ако вријат неколку минути.

...
Птичји грип (појавување симптоми: 6 од 11)

Птичјиот грип е акутна инфективна болест што ја носат птиците. Видови на овој вирус го инфицираат човечкото тело. Оваа болест се карактеризира со висок ризик од смрт, а клиничката слика содржи неколку синдроми - инфективно-токсични, респираторни, гастроинтестинални, што доведува до исклучително сериозна состојба на лицето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .