Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на црниот дроб: симптоми и третман

Рак на црниот дроб - главните симптоми:

Ракот на црниот дроб е прилично тешка болест во својот тек, што се карактеризира со развој на малигнен тумор во црниот дроб. Канцер на црниот дроб, чии симптоми имаат карактеристични карактеристики, може да настане како резултат на изложеност на вакви важни фактори како што се цироза на црниот дроб, вирусниот хепатитис и потрошувачката од страна на пациентот на производи кои вклучуваат афлатоксин.

Општ опис

Ракот на црниот дроб може да продолжи во својата примарна форма, што подразбира негово потекло од клетките кои ја сочинуваат хепаталната структура или во секундарната форма. Во вториот случај, постои пролиферација на секундарни туморски метастатски јазли во црниот дроб врз основа на клетките на ракот, чиј влез во црниот дроб се случил преку други внатрешни органи кои претрпеле примарна лезија на туморот.

Регистрирањето на метастатски секундарни тумори на црниот дроб се јавува почесто од регистрацијата на примарните тумори (околу 20 пати). Вреди да се забележи дека црниот дроб е еден од органите најмногу подложни на метастатски лезии на органите, што се објаснува со особеноста на неговите функции за организмот како целина, како и со одреден модел на снабдување со крв. Над една третина од сите тумори, без оглед на нивната локација, ја утврдуваат последователната штета на црниот дроб преку хематогениот метод.

Како и кај примарниот рак на црниот дроб, тој е сама по себе исклучително ретка болест. Така, статистиките покажуваат дека овој тип на рак претставува околу 0,2-3% од случаите на морбидитет. Покрај тоа, може да се забележи дека најмалку 250.000 случаи на рак на црниот дроб низ целиот свет се забележуваат годишно. Во исто време, ракот на црниот дроб во примарната форма е фиксиран 40 пати помалку во споредба со метастатскиот рак на црниот дроб.

Канцер на црниот дроб е четири пати почест кај мажите отколку кај жените, не постојат специфични броеви во однос на возраста, односно болеста може да се развие на која било возраст, иако најзагрозената возрасна категорија се уште е присутна - тоа се луѓе на возраст од 50-65 години.

Причини за рак на црниот дроб

Причините кои предизвикуваат развој на оваа болест во моментов не се целосно разбрани, иако постојат одредени фактори на ризик за тоа. Нагласете ги следниве:

 • Вирусен хепатитис (Б, Ц) во хронична форма . Овие воспалителни болести, како што е докажано, се придружени со мутациски процеси кои се јавуваат во клетките на црниот дроб, директно во нивниот генетски апарат, што, пак, придонесува за нивна последователна трансформација во туморските клетки. Колку подолго трае вирусниот хепатитис Б или Ц, толку е поголема шансата за развој во однос на позадината на една од овие заболувања на црниот дроб, соодветно.
 • Цироза на црниот дроб. Текот на оваа болест е придружен со замена на густо сврзно ткиво на клетките на црниот дроб, што доведува до губење на главните функции на овој орган. Развојот на цирозата обично се јавува, повторно, наспроти позадината на вирусниот хепатитис (Б, Ц, Д), како и како резултат на продолжената консумација на алкохол (која е дефинирана како алкохолна цироза), одредени видови лекови (медицинска цироза) итн. развојот на позадината на цирозата на црниот дроб е исто така доста висок.
 • Производи со афлатоксин Б1. Таквите производи, исто така, го зголемуваат ризикот од рак на црниот дроб. Афлатоксин Б1 е произведен од специфични габи чија репродукција се јавува во прехранбените производи (соја, кикирики, пченка, пченица, низок квалитет ориз, разни жита) складирани во топло влажна средина.
 • Хемохроматоза . Во овој случај, тоа значи висока содржина на железо во телото.
 • Болест на галстон .
 • Алкохолизам.
 • Паразитски болести. Тие вклучуваат, особено, шистозомијаза , описторхија и други.
 • Канцероген ефект. Индустриските производи, исто така, можат да предизвикаат рак во црниот дроб. Особено, таквите производи вклучуваат хлорирани растворувачи на јаглеводороди (нитрозамини, јаглерод тетрахлорид, итн.), Полихлорирани бифенили, органски пестициди кои содржат хлор.
 • Сифилис

Фактори на ризик од рак на црниот дроб

 • Машки пол. Мажите, како што бевме забележано, се повеќе подложни на развој на рак на црниот дроб.
 • Стероиди. Анаболни стероиди (машки хормони), кои често се користат прекумерно од спортисти за да се изгради мускул, исто така може до одреден степен да го зголемат ризикот од рак на црниот дроб.
 • Дијабетес Некои студии укажуваат на можна врска помеѓу дијабетес и рак на црниот дроб.

Патем, повторно, врз основа на голем број студии, познато е дека кафето е одбрана од оваа болест (природно, во рамките на одредено влијание и клиничката слика како целина).

Видови на рак на црниот дроб

Како што забележавме во општ опис, ракот на црниот дроб може да биде примарен и секундарен.

Примарниот рак на црниот дроб главно се развива од хепатоцитите (клетки на црниот дроб), па затоа е дефиниран како хепатом (хепатоцелуларен рак на црниот дроб). Развојот на ракот на црниот дроб врз основа на клетките од жолчните канали на овој орган (холангиокарцином), од садовите на црниот дроб (ангиосарком), а исто така и од незрели клетки на црниот дроб (хепатобластом) се јавува поретко.

Секундарниот рак на црниот дроб, како што исто така укажавме, се развива против позадината на ракот на други органи, на пример, може да биде цревен рак, рак на желудник, рак на панкреас итн. Во овој случај ракот на црниот дроб е метастатски, бидејќи се јавува како резултат на метастази релевантни за рак на телото на специфичен орган.

Рак на црниот дроб: главните фази на болеста

Врз основа на карактеристиките на текот на болеста, големината на формирањето на туморот и степенот на општата дистрибуција, вообичаено е да се разликуваат следните главни степени (фази) на рак на црниот дроб:

 • Фаза I Оваа фаза укажува на присуство на еден тумор кој не ги допира крвните садови на органот, големината на туморот може да биде различна.
 • Фаза II Тука, формирањето на туморот веќе почнува да ги допира крвните садови, или може да има неколку туморски формации, нивните димензии не се повеќе од 5 см.
 • Фаза III. Оваа фаза може да продолжи во три варијанти:
  • 3A. Се формираат неколку туморски формации, нивните големини се повеќе од 5 см. Исто така, можно е да се формира тумор на папочната вена на хепаталната или порталната вена.
  • 3Б. Формирањето на туморот или прерасне во друг орган во непосредна близина на црниот дроб (освен за жолчното кесе), или расте до надворешната капсула (школка) на самиот црн дроб.
  • 3в. Оваа фаза на рак на црниот дроб го одредува ширењето на туморот до најблиските лимфни јазли. Туморот може да биде единечен или повеќекратен.
 • Фаза IV. Оваа фаза укажува на ширење на ракот на други делови од телото, односно метастази. Откривање на метастази кај ракот на црниот дроб може, соодветно, во различни области, но коските ('рбетот, ребрата) стануваат доминантна област на нивната концентрација.

Рак на црниот дроб: симптоми

Симптомите на ракот на црниот дроб главно се манифестираат како резултат на болестите на црниот дроб наведени погоре ( хепатитис , цироза, итн.), Кои, пак, ги одредуваат заедничките симптоми со овие болести, како и појавата на нови симптоми.

Така, почетните фази се придружени со разни диспептични нарушувања (гадење, повраќање во некои ситуации, губење на апетит итн.). Во областа на десниот хипохондриум се појавува изразено чувство на тежина и досадна болна болка. Постои, исто така, треска и слабост, анемија (манифестирана во форма на низок крвен притисок, тежок замор, тресење на рацете, вртоглавица, во некои случаи со развој на пре-синкопа и, всушност, несвестица). Во 85% од случаите на морбидитет, се евидентира губење на тежината.

По неколку недели, постои зголемување на црниот дроб, што се јавува во речиси 88% од сите случаи на морбидитет. Самото тело добива одредена туберозитет и густина. Палпацијата на црниот дроб во 50% од случаите открива присуство на болен тумор. Во прилог на горенаведените симптоми, жолтицата постепено се манифестира заедно со вообичаени знаци кои укажуваат на оштетување на црниот дроб .

Во околу 15% од случаите, пациентите се подложени на интра-абдоминално крварење со последователен развој во однос на позадината на овој шок процес. Исто така, не ја исклучува можноста за абнормалности на ендокриниот размер (на пример, може да биде Кушингов синдром ), што се развива како резултат на секреција на супстанции слични на хормони со туморските клетки.

Со развојот на ракот на црниот дроб како резултат на процесите кои ја придружуваат неговата цироза, клиничката слика на болеста се повеќе се развива заедно со доминацијата на симптомите во него, што е карактеристично за присуството на тумор. Така, состојбата на пациентот почнува да напредува, болката се интензивира, се појавува асцитес , се карактеризира со постепено зголемување, кое исто така е релевантно за треска, жолтица.

Имајте на ум дека овој асцит е процес во кој слободната течност се акумулира во абдоминалната празнина, што резултира со зголемување на волуменот на абдоменот. Што се однесува до жолтица, оваа манифестација е придружена со пожолтување на мукозните мембрани, очите и кожата, што е карактеристично за самиот име. Генерално, нејзиниот изглед укажува на влошување на текот на цирозата во присуство на оваа болест кај пациент или појава на рак на црниот дроб.

Меѓу симптомите, исто така, може да се забележи појава на чести назални крварења, како и можна детекција на кожата телеангиектазија кај пациентот. Телеангиектазии се мали точки од сина, розова или црвена боја и продолжени во форма, исполнети со мрежа на мали крвни садови видливи под кожата (пајакови вени).

Најчесто, метастазите кај ракот на црниот дроб можат да се детектираат директно во црниот дроб (што е дефинирано како интраорганска метастаза), во лимфните јазли на портите на црниот дроб, во целијачните лимфни јазли, кај органите, сепак, како што веќе забележавме при разгледување на фазите на оваа болест, претежно метастази се даваат на 'рбетот и на коските.

Метастатски рак на црниот дроб: карактеристики

Над 90% од малигните тумори на црниот дроб се секундарни, за кои веќе утврдивме дека се метастатски малигни тумори во овој случај. Локализацијата на метастатскиот рак со концентрација во црниот дроб го одредува водството за сличен резултат во споредба со неговата концентрација во други области. По правило, метастазите се случуваат долж хепаталната артерија и по должината на порталната вена по нивната должина.

Вреди да се одбележи дека метастазите на рак на панкреасот кај црниот дроб се јавуваат во околу 50% од случаите, додека метастазите на ракот на желудникот се јавуваат кај 35%, метастазите на колоректалниот карцином кај 20-50% и метастазите на рак на дојка кај околу 30% и рак на езофагусот е околу 25% од случаите.

Симптомите на метастатскиот рак се одредуваат врз основа на карактеристиките на процесите на примарен и секундарен канцер.

Дијагноза на рак на црниот дроб

Почетната дијагноза на болеста која се разгледува се јавува врз основа на поплаки кои се релевантни за пациентот за време на последователното испитување на пациентот, палпација на црниот дроб и неговите перкусии (зондирање и прислушување) за карактеристични промени. Покрај тоа, се користат и лабораториски резултати: уробилинот се зголемува во урината во овој случај, и билирубинот во крвта. Во иднина се користат следните дијагностички методи:

 • Мерење на алфа-фетопротеин во крвта . Најлесен метод на дијагностицирање на болеста. АКЕ е супстанција која се јавува како резултат на одредени процеси на производство на подзремени клетки на црниот дроб. Постои развој на таквите клетки во процесот на развој на плодот. Ако пациентот има рак на црниот дроб, клетките на органот ја губат способноста за нормално зреење, што од своја страна доведува до развој на значителна количина на АКЕ супстанција. Патем, дури и нормалните нивоа на АКЕ во крвта воопшто не укажуваат на отсуство на рак.
 • Ултразвук на црниот дроб . Црниот дроб се испитува, како што може да се разбере, а особено нејзината структура и густина и формирањето на тумор, доколку е присутно, исто така е откриено.
 • КТ скенирање на црниот дроб . Ракот на црниот дроб од овој метод се определува дури и со мали димензии на формирањето на туморот придружено со болеста, кои се невидливи кога се користи претходниот дијагностички метод. КТ може да се произведе во форма на контрастен метод, во кој се врши интравенска администрација на супстанцијата пред студијата за да се проучи локацијата на садовите во црниот дроб, како и без контраст. Компјутеризираната томографија овозможува да се добие слика користејќи го апаратот, во кој може да се гледаат тенки делови од органот, поради што неговата структура е достапна за проучување, што ја прави достапна дефиницијата на дури мали формации на тумор.
 • МНР на црниот дроб . Во овој случај може да се добие дел од органот, додека овој метод има одредена предност во однос на претходниот дијагностички метод: внимателно се проучува структурата на црниот дроб, што овозможува детално проучување на добиената слика, со што се утврдува можноста за проучување на сомнителните области на органот од различни планови или агли).
 • Биопсија. Најсигурен метод за дијагностицирање на рак на црниот дроб. За нејзино спроведување потребно е да се добие мала област на формирање на тумор за понатамошни истражувања користејќи микроскоп. Долга игла се инјектира под кожата во црниот дроб каде што се наоѓа туморот, сето тоа е контролирано со ултразвучна машина.

Третман на ракот на црниот

Третманот на оваа болест се определува врз основа на фазата на нејзиниот тек, додека неговите главни методи се сведуваат на хируршка интервенција, радио и хемотерапија.

Хируршкиот метод може да се состои од следниве опции:

 • Отстранување на местото на туморот на црниот дроб (ресекција) - погодно за лекување на рак со мал тумор и без истовремено ширење на лимфните јазли или органи. Овој метод е опасен во случај на цироза на црниот дроб - поради отстранување на проблематичната област, функциите на црниот дроб се намалуваат, што, пак, доведува до општо влошување на состојбата на пациентот и често до смрт.
 • Уништување на формирање на тумор. Се користат различни методи: воведување на етил алкохол во формирање, аблација, емболизација, итн. Секој од можните методи во овој случај го уништува туморот или го забавува растот, но сите од нив може да предизвикаат штета на пациентот поради истовремена болест на црниот дроб.
 • Трансплантација на црниот дроб (трансплантација). Овој метод е една од ретките опции за третман кога може да има надеж за апсолутен лек. Во меѓувреме, ефективната метода е само во случај на откривање на формирање на тумори и болести, особено во раните фази.

Канцер на црниот дроб: прогноза

Со раното откривање на ракот на црниот дроб, третманот на оваа болест може да биде успешен. Така, операцијата извршена во рамките на почетните фази често ја одредува ефективноста на овој метод на третман: како резултат на неговата употреба, околу 75% од пациентите подоцна живеат најмалку 5 години.

Во меѓувреме, поради фактот што откривањето на оваа болест се јавува кај пациенти главно против позадината на вирусен хепатитис или цироза, или како резултат на метастази од други органи погодени од рак, соодветно, ова е доволно задоцнето време за да го започнете потребниот третман. Како резултат на тоа, отстранувањето со хируршки метод е невозможно поради недостаток на ефективност на неговата употреба, бидејќи е во прашање целосна наплата.

Во случај на симптоми кои укажуваат на можната релевантност на оваа болест, треба да се јавите кај вашиот хепатолог и онколог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на црниот дроб и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: хепатолог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Клонорхоза (појавување симптоми: 9 од 13)

Клонорхозата е хелминтична болест која е предизвикана од паразитски организми кои се локализирани во човечкиот црн дроб и панкреасот, живеат во телото на некои предаторски риби (месојадични 'рбетници). Паразитот спаѓа во групата на трематодози на хелминти Clonorchis sinensis, исто така наречени кинески флукс, кои припаѓаат на црниот дроб.

...
Цироза (појавување симптоми: 8 од 13)

Цироза на црн дроб е хронична болест предизвикана од прогресивната замена на парченското ткиво на црниот дроб со фиброзно сврзното ткиво, што резултира со реструктуирање на нејзината структура и кршење на актуелните функции. Главните симптоми на цироза се жолтица, зголемување на големината на црниот дроб и слезината, болка во десниот хипохондриум.

...
Холангитис (појавување симптоми: 7 од 13)

Црниот дроб е еден од најважните органи на човечкото тело заедно со срцето, мозокот, белите дробови. Има многу задачи што ги извршува црниот дроб: филтрирање на сите видови токсини, производство на гликоген и складирање на некои витамини (А, Д, Б12). Се однесува на функциите на црниот дроб и синтезата на жолчката. Првично, жолчката се собира во хепаталните жолчни канали, а потоа по должината на жолчниот канал е насочена кон жолчката. Воспалението на овие жолчни канали е главната карактеристика на прилично честа болест - холангитис.

...
Жолтица (појавување симптоми: 7 од 13)

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

...
Рак на главата на панкреасот (појавување симптоми: 7 од 13)

Ракот на главата на панкреасот е една од најнеповолните онколошки патологии, во која прогнозата во повеќето случаи е неповолна, и причината за ова е дека оваа болест ретко се дијагностицира во почетната фаза, бидејќи во овој момент симптомите се отсутни. Во исто време, при откривање на онкологија во рана фаза, што е можно како резултат на случајна дијагноза за време на профилактичко испитување, му дава на лицето можност трајно да се ослободи од болеста - во овој случај, хируршкиот третман кој се состои од ресекција на тумор е многу ефикасен.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .