Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Труење со храна: симптоми и третман

Труење со храна е главната симптоми:

Труење со храна е не-заразно нарушување кое се јавува по ингестија на храна која содржи токсични материи, штетни микроорганизми, вируси или паразити. Сите производи содржат мала количина на бактерии, а во мали количини тие не претставуваат закана за возрасни или деца. Но, ако тие се складирани погрешно, бројот на патогени почнува да се зголемува брзо. По влегувањето во телото, тие почнуваат да се размножуваат и се шират низ гастроинтестиналниот тракт, што предизвикува воспалителни процеси, иритација и интоксикација кај луѓето.

Таквото пореметување може да се појави целосно во секое лице, бидејќи труењето со храна е најчестата болест. Постојат неколку специфични симптоми на оваа болест. Тие се манифестираат во форма на дијареја, повраќање, треска, дехидратација. Важна улога во текот на таквата повреда се игра од нивото на имунитет. Значи, кај некои може да се манифестира во мала мера, додека во други може да се појави во акутна форма.

Симптомите на труење може да се појават како неколку часа по ингестија на застоена храна и се случуваат следниот ден. Нарушувањата во храната се поделени во неколку типови, најчеста меѓу нив е - бактериска, малку поретка - не бактериска. За дијагноза, неопходно е да се открие што предизвикало појава на такво нарушување и видот на микроорганизмот што го зафатил (преку проучување на повраќање и измет, урина и крв). Третманот се состои од непосредна гастрична лаважа и клиничка клизма. Третманот и спречувањето на труење со храна може да се врши дома, но само по испитување на пациентот од страна на специјалист.

Етиологија

Постојат многу фактори на труење, но најчесто меѓу нив е исхраната со производи со низок квалитет, кои се збогатени со токсични супстанции или бактерии кои негативно влијаат на органите на дигестивниот тракт. Главните предизвикувачи на ова нарушување се:

 • неживи видови печурки и бобинки, или оние што биле собрани на несоодветно место, на пример, во близина на фабрики што прават хемиски емисии или близу до автопатите;
 • микроби кои се содржани во храната. Труењето може да биде предизвикано од: - салмонела, стафилококус , Escherichia coli и разни вируси.

Покрај тоа, групата со најголем ризик, каде што микроорганизмите можат да се појават и размножат, се следниве производи:

 • млеко и млечни производи - нивниот рок на употреба е најбрз во споредба со другите прехранбени производи. Ова е главниот фактор што предизвикува труење со храна кај дете;
 • јајца, особено сурови;
 • разни меса;
 • незрело овошје и зеленчук;
 • риби, особено оние јадења во кои влегува без претходна термичка обработка;
 • слатка пекара или павлака со крем;
 • конзервирана храна и домашна киселица;
 • производи кои биле скршени вакуумско пакување, како и истечен рок на траење;
 • расиплива храна складирана без фрижидери;
 • несоодветно чување и употреба на производи во образовните институции, како и во кантини на работното место.

Видови

Класификација на труење со храна според нивното потекло:

 • микробен - предизвикан од разни микроорганизми кои се репродуцираат во храната и отровите што се излачуваат од нив;
 • не-микробиолошки - се манифестира преку човечки контакт со производи кои се неприфатливи по природа, меѓу кои се растенија, бобинки или печурки, животински ткива или животински производи, како што се млеко или рибино јајца, кои можат да бидат отровни под одредени услови;
 • мешани
 • неидентификувано по потекло - често се нарекува како труење со метали или хемиски елементи.
Видови на труење со храна

Класификацијата на труење со храна, во зависност од степенот на појава на нарушување и интензитетот на изразување на симптоми:

 • асимптоматска - оваа фаза трае од почетната ингестија на токсинот во телото до првите знаци. Овој период може да трае за секое лице на различни начини, бидејќи тоа зависи од количината на прехранбената храна, општата состојба на имунитет и возрасната група. Важно е да се започне третман, особено кај дете, во оваа фаза, кога токсичната супстанција не се шири низ телото заедно со крвотокот. Прва помош дома се состои од миење на желудникот и земање на сорбент лекови;
 • токсичен - се карактеризира со појава на акутни симптоми кај дете, бидејќи во мал организам патогениот процес продолжува многу побрзо. Кај возрасните, тие се појавуваат со помал интензитет. Знаците вклучуваат повраќање, треска и аверзија кон храната. Во оваа фаза, потребно е да се измие стомакот, да се направи клиновичка клизма, потоа да се создаде принудена диуреза - во која се внесуваат многу течности во телото и се даваат диуретични лекови;
 • реконвалесценција - при што се враќаат нарушените функции на телото. Во текот на овој период, неопходно е да се следи исхрана и правилна исхрана дома.

Симптоми

Главните симптоми на труење со храна кај децата се појавуваат по неколку часа, а кај возрасни овој временски период може да биде од десет до дваесет и четири часа. Знаците на ова нарушување во исхраната вклучуваат:

 • главоболки, постепено зголемување;
 • зголемена плунка;
 • прекумерно потење;
 • слабост и слабост;
 • сериозна вртоглавица;
 • сува уста;
 • надуеност;
 • нарушувања на мокрењето;
 • зголемување на телесната температура, во ретки случаи, се зголемува на 39 степени. Треска и халуцинации може да се појават само со труење со печурки;
 • болки во мускулите и слабост;
 • намалување на крвниот притисок;
 • намалување или целосно недостаток на апетит;
 • болка во долниот дел на стомакот (може да се манифестира како контракции);
 • ненадејна дијареа;
 • промена на тонот на кожата од бледо до сина;
 • намалување на работата на срцето и бубрезите се изразува со труење со храна кај дете.

Горенаведените знаци на труење се најопасни за детето, особено за доенчињата кои се под една година, бидејќи некои од нив може да бидат значителна закана за нивниот живот. Се препорачува веднаш да се јави брза помош кога ќе се појават првите симптоми, бидејќи дома не е можно да се даде прва помош на бебиња поради фактот што детето не може да земе многу течност и таблети со активиран јаглен.

Труењето со храна за време на бременоста практично не се разликува од манифестацијата на ова нарушување кај другите жени. Единствената разлика е во тоа што можеби поинтензивна манифестација на знаци на труење со храна, која е предизвикана од присуството на токсикоза , што доведува до поголемо непријатност кај жена која носи дете. Ако во тој период се започне навремено лекување, може да се избегне појава на згрутчување на крвта (што може да биде предизвикано со задебелување на крвта), како и силна контракција на матката предизвикана од дехидрација. Но, во повеќето случаи, таквата болест не го нарушува здравјето на бремената жена и фетусот. За време на бременоста, не можете да извршите само-третман дома со помош на народни лекови. Бидете сигурни дека следите нежна исхрана.

По манифестацијата на следните симптоми на труење со храна кај возрасен или дете, веднаш треба да контактирате со специјалист:

 • мешавина на крв во емтичките и фекалните маси;
 • зголемување на телесната температура до четириесет степени;
 • конвулзии;
 • нарушувања на централниот нервен систем;
 • бавен пулс;
 • недостаток на здив;
 • отекување на лицето или екстремитетите;
 • тешка слабост на мускулите, во која пациентот не може да задржи некој предмет, а детето - главата во исправена положба.

Овие симптоми може да доведат до кома.

Дијагностика

Дијагноза на труење со храна е да се одредат факторите на нејзиното појавување. За ова треба да:

 • крвен тест за откривање на бактерии;
 • проучување на измет, урина и повраќање - се изведува за да се изолира патогенот;
 • испитување на остатоци од контаминирана храна.

Потоа ќе бидат потребни дополнителни консултации со специјалисти како што е невролог, гастроентеролог, хирург. Ако пациентот е дете - слични специјалисти во областа на децата. Таквите лекари можат да направат диференцијална дијагноза на ова нарушување со болести како што се:

Откако лекарот што ги посетува ги добива сите резултати од тестот, тој ќе одлучи што да прави во случај на труење со храна и пропишува најефективна тераписка тактика.

Третман

Пред пристигнување, скријте ја грижата што ви е потребна за да му дадете на пациентот прва помош при труење со храна, која се состои од:

 • солен раствор на гастрична киселина или слаб раствор на калиум перманганат. Ова треба да се спроведе се додека водата не е чиста, без нечистотии од храна;
 • ентеросорбент ентерогел. Овој модерен препарат базиран на биооргански силикон ефикасно ги апсорбира и отстранува само токсичните материи од желудникот и цревата. Ентеросгел го пренесува овој гастроинтестинален тракт "транзит" без каква било интеракција со мукозната мембрана на гастроинтестиналниот тракт, за разлика од другите сорбенти кои се држат до воспалената слузница и понатаму ја повредуваат. Лекот не предизвикува запек, не предизвикува алергии, е дозволено да прима од првите денови од животот.
 • пиење кул прочистена вода или топол слатка чај - со цел да се спречи дехидрација;
 • обезбедување на одмор на пациентот;
 • се откажува од секоја храна.

Таквите методи може да се користат при труење со храна во текот на бременоста и кај другите возрасни лица. Доколку таквото пореметување се појави кај дете, особено кај деца помали од една година, потребно е да се почека доаѓањето на лекарите. По пристигнувањето во медицинска установа, пациентот се третира со дополнителни мерки за отстранување на токсични супстанции, инфекции и нарушувања на нервниот систем. Со навремено лекување на оваа болест поминува без последици за телото седум дена.

Освен тоа, специјално формулираната, поштеда диета игра важна улога во третманот на труење со храна, која вклучува избегнување на јадења со висока содржина на масти и јаглехидрати, топли зачини и сосови, како и прехранбени производи кои имаат хемиски ефект врз органите на дигестивниот тракт. За време на диетата можете да јадете во сите количини:

 • првите курсеви приготвени во ниско-масни бушотини;
 • варено месо и риба, но не и масни сорти;
 • леќа, ориз и овесна каша;
 • пире од компири;
 • баксела, компоти и слаби чаеви;
 • урда;
 • јајца - може да се јаде само во варена форма или како омлет;
 • трошки од леб

Исхрана овозможува отфрлање на:

 • пекара и слатки;
 • млеко и тврди сирења;
 • мешунки;
 • слатки;
 • масното месо и рибите;
 • јадења подготвени со висока содржина на сол и растително масло;
 • пушени производи;
 • слатки газирани пијалоци и концентрирани сокови;
 • домашна киселица и конзервирана храна.

За време на почитувањето на диетата треба да ги следите правилата за јадење:

 • ги следи калориските јадења. Можете да јадете не повеќе од две илјади килокалории дневно;
 • исхраната треба да се состои од шест оброци во текот на денот;
 • храната може да се готви само на пареа или во рерната, без додавање масло;
 • консумираат најмалку два литра течност дневно.

Важно е да се запамети дека без диета, третманот со лекови ќе има помал ефект.

Покрај тоа, дома, можете да користите традиционални средства за лекување, кои се состојат од декорации и инфузии базирани на:

 • мед и копра;
 • Алтеа корени и планински пепел;
 • роза колковите;
 • сок од лимон;
 • ориз и ленено семе.

Но, да се користат такви средства за терапија дома е можно само по назначувањето на лекар.

Превенција

За да се спречи труење со храна, потребно е:

 • не заборавајте да ги миете рацете, зеленчукот и овошјето пред јадење;
 • се придржуваат до правилата за обработка и складирање на производи. Секогаш проверувајте ја нивната свежина со нивните рецептори;
 • користете само прочистена вода;
 • не јадете јадења што се состојат од производи од непознато потекло;
 • навремено чиста храна во фрижидер;
 • на првата манифестација на симптоми на труење со храна контактирајте со лекар, а детето - да повикате брза помош.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате труење со храна и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , педијатар , специјалист за заразни болести .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Салмонелоза (појавување симптоми: 11 од 20)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Есхерихиоза (појавување симптоми: 11 од 20)

Ешерихиозата е заразна болест која се карактеризира со оштетување на цревниот тракт. Во повеќето случаи, продолжува во акутна форма. Вреди да се одбележи дека не сите видови на E. coli може да доведат до развој на инфективен процес. Возбудливиот агенс на болеста е специфична бактерија, чиј извор е само болна личност. Покрај тоа, постојат неколку начини на пенетрација на микроорганизмот во човечкото тело.

...
Балантидијаза (појавување симптоми: 10 од 20)

Балантидијаза или инфусоријална дизентерија е паразитарна гастроентеролошка болест, чија клиника се карактеризира со симптоми на општа интоксикација на телото и со чирови на дебелото црево. Оваа болест е предизвикана од микроби, како што е балантидија или цилијарна инфузорија.

...
Гастроентероколитис (појавување симптоми: 9 од 20)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 9 од 20)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .