Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хроничен хепатитис: симптоми и третман

Хроничен хепатит - главни симптоми:

Хроничниот хепатитис е воспалителна и дистрофична лезија на црниот дроб, што доведува до нарушување на неговата функционалност и трае повеќе од шест месеци. Со оваа патологија, лобуларната структура на органот е зачувана, но во него се јавуваат воспалителни и дистрофични промени, а без лекување, болеста се развива во цироза, што може да предизвика фатален исход. Затоа третманот на хроничен хепатитис Ц и други форми треба да се врши под строг надзор на лекар кој поединечно ја избира дозата на лекови и ја надополнува терапијата со традиционалната медицина.

Симптоми

Најчесто, оваа болест има скриен тек, односно симптомите на патологијата се крајно нејасни и не даваат точна слика за природата на нарушувањата во телото. Раните симптоми вклучуваат:

 • слабост;
 • мало зголемување на телесната температура;
 • неизречена гадење;
 • раздразливост;
 • намален апетит;
 • намалување на расположението;
 • општа слабост и зголемен замор.

Таквите симптоми на болка во мускулите ретко може да се појават или дури и да развијат анорексија во лицето на одвратноста на лицето од позната храна.

Со прогресијата на патологијата, пациентите се жалат на болки под ребрата на десната страна, кои прво се појавуваат само по оброк, особено пржени и мрсни, а потоа стануваат постојани.

Поради фактот што симптомите често се отсутни или експресирани, може да биде исклучително тешко да се направи дијагноза навреме, бидејќи пациентите ги припишуваат овие симптоми на други болести или се целосно виновни за стресови и лоша екологија. Затоа, важно е за најмало сомневање за откажување на црниот дроб да се консултира лекар за дијагноза.

Хроничен хепатитис

Видови

Треба да се каже дека во медицинската класификација на хепатит се поделени во шест главни типови. Од нив, две, А и Е, никогаш не се развиваат во хронична форма. Најчеста форма на болеста е хроничниот хепатитис Ц, кој е исто така најкомплексната патологија, бидејќи е асимптоматски со развојот на тешки компликации.

Оваа болест е предизвикана од вирусот на хепатит Ц , со кој луѓето често се заразени во болниците, вклучувајќи ги и стоматолошките канцеларии. За да се зарази со овој вирус, потребно е биолошките флуиди на пациентот или вирусниот носач да влезат во човечкото тело, што е можно при вршење на разни медицински манипулации, на пример, инјекции во вена или трансфузија на крв.

Најчестите начини на справување со вирусен хепатитис Ц се како што следува:

 • незаштитен секс;
 • недостаток на лична хигиена (користење туѓо крпи, четки за заби, уреди за маникир);
 • трансмисија од мајка на дете за време на породувањето;
 • употребата на истиот шприц за еднократна употреба од страна на зависници од дрога;
 • во посета на стоматолошки ординации и салони за нокти, во кои недоволно внимание се посветува на дезинфекција на алатки.

Хроничниот вирусен хепатитис Ц може да биде асимптоматски за 10 или дури 15 години, но сеуште чудни симптоми кои треба да ги предупредат лицата се присутни. Особено, тој може да страда од постојани алергиски реакции, честопати страдаат од заразни и катарални заболувања, доживуваат главоболки, па дури и мигрена . Дополнително, во случај на патологија, се забележуваат симптоми на повреда на гастроинтестиналниот тракт:

 • гадење;
 • губење на апетитот;
 • emetic urge;
 • зголемен црн дроб;
 • губење на тежината итн.

Ако зборуваме за хроничен хепатитис Б, тогаш тие најчесто се инфицираат со парентерален пат, односно преку интравенозни инјекции или трансфузија на крв. Постои и начин на пренос на вирусот од мајката до фетусот.

Според МКБ 10, хроничниот хепатитис Б е означен во системот за класификација со броеви 18.0 и 18.1. Текот на болеста е мултивариант - сосема е можно дека лицето, ако вирусот влегува во неговото тело, нема да страда од нејзиното негативно влијание, но во исто време ќе биде носител на вирус. Втората варијанта на курсот води до развој на акутна црнодробна инсуфициенција , а трето - на развојот на цироза и дури и на рак.

Многу опасна опција е комбинацијата на вирусот Б и Д, што е причина за развој на ко-инфекција. Ако вирусот Д се приклучи на вирусот Б кој веќе се развива во телото, лекарите велат дека се работи за суперинфекција. Со таков развој на настаните се забележува фулминантна форма на текот на болеста, а лицето умира во најкус можен рок. Најзапуштен е вирусот G, кој во својата клиничка слика е сличен на вирусот C.

Исто така постојат и автоимуни хронични хепатитис, што е последица на автоимуните процеси со кои жените имаат поголема веројатност да страдаат. Лекот хепатитис, исто така, напредува многу често - црниот дроб е погоден поради прекумерна употреба на лекови.

Во медицинската пракса, постои такво нешто како криптогенски хроничен хепатитис, што се вели во случаи каде причините за инфламаторни и дегенеративни промени во телото не се разјаснуваат.

Неопходно е да се каже за хроничен токсичен хепатитис - болест што се карактеризира со акутен почеток и брз тек. Патологијата се развива поради ефектите врз телото на разни лекови, хемикалии, индустриски отрови и други токсични материи кои се штетни за човечкото тело.

Ако зборуваме за формите на патологија, тогаш хроничниот вирусен хепатитис Ц и Б може да биде активен и постојан. Хроничниот активен хепатитис е болест кај која постои изразена тенденција за развој на цироза на црниот дроб . Оваа патологија може да има и хепатални и екстрахепатични манифестации, во зависност од тоа кој вирус предизвикува болеста. Особено, хроничниот активен хепатитис Ц и Б се карактеризира со тешки симптоми карактеристични за оваа патологија, додека автоимун или криптогенски хепатитис се крие зад симптомите на други гастроинтестинални заболувања.

Ако зборуваме за хроничен перзистентен хепатитис, тогаш оваа патологија е најлесната форма на болеста, со неискажани симптоми. Со навремено лекување и усогласување со препораките на лекарот, хроничниот перзистентен хепатитис е целосно излечен.

Причини

Како што стана јасно од горенаведените информации, различни форми на хепатитис се развиваат поради одредени причини.

Се разбира, главната е навлегувањето на вирус во телото на здраво лице. Покрај тоа, фактори како што може да предизвикаат некои видови на патологија:

 • неповолна средина;
 • злоупотреба на супстанции;
 • работи во неповолни услови;
 • неконтролиран лек;
 • автоимуни патологии;
 • намалување на заштитните функции на телото;
 • редовни стресови и други негативни фактори.

Третман

За да се открие хроничен вирусен хепатитис, неопходно е да се спроведе целосен преглед на пациентот. Пред сè, се собира анамнезија, како и жалби на лице. Следно, визуелно испитување и палпација на црниот дроб, по што лекарот ги пропишува потребните тестови и инструментални методи на дијагностицирање. Во моментов, за дијагностички цели, се користат методите на "ELISA", кои овозможуваат прецизно одредување на присуството во телото на патогенот на една или друга форма на вирусниот хепатитис. Точна дијагноза се утврдува кога ликовите ХЦВ РНК маркери се откриени во човечката крв во рок од шест месеци.

Важна улога во дијагнозата се игра со ултразвук и компјутерска томографија. Овие студии помагаат да се разјасни степенот на воспалителни и дистрофични нарушувања во засегнатиот орган.

Дијагноза на хепатитис

До денес, хроничниот хепатитис успешно се третира, само долготраен третман и бара одговорен пристап. Сите пациенти на кои им е дијагностициран хроничен хепатитис Ц, Б и други видови на хепатитис вируси, се пропишува антивирусна терапија. За да се постигне успех во третманот, се препорачува да се третираат вирусни хепатитис Б и Ц во медицинска установа, така што лекарот може да ја контролира дозата на лекови, земајќи ја предвид динамиката на патологијата.

Единствена шема за третман за таква патологија како хроничен хепатитис не постои, бидејќи сè зависи од обликот на болеста и нејзината фаза. Особено, хроничниот вирусен хепатитис Ц се третира со антивирусни лекови кои ја спречуваат прогресијата на болеста, а хроничниот вирусен хепатитис Б бара антивирусна и симптоматска терапија, која помага да се одржи функцијата на црниот дроб и да се подобри неговата функционална состојба. Терапијата со детоксикација е исто така пропишана.

Ако зборуваме за хроничен перзистентен хепатитис, тогаш во фазата на ремисија болеста не бара третман - само треба да ги следите препораките на лекарот во врска со исхраната во оваа патологија. Ако постои период на егзацербација, тогаш хроничниот перзистентен хепатитис се третира во болница - терапијата со детоксикација е прикажана со интравенска администрација на солен, гликоза и хемодезија.

Хроничниот активен хепатитис, во кој се изразуваат манифестациите на болеста, бара екстензивен третман со антивирусни лекови и лекови кои ги олеснуваат локалните симптоми. Бидејќи хроничниот активен хепатитис честопати станува причина за развој на сериозни компликации, неопходно е да се поддржи телото со земање на оние лекови кои ги штитат одредени внатрешни органи од оштетување.

Важноста на третманот се дава на исхраната. Забрането е да се јаде храна штетна за телото, вклучувајќи масни и пржени, колбаси и конзервирана храна, пилешки јајца во било која форма и многу повеќе - се препорачува да се следи исхраната број 5.

Следниве производи се дозволени за употреба:

 • зеленчук и овошје;
 • природен мед;
 • сушено овошје;
 • диетални риби и месо;
 • вегетаријански супи;
 • кадри;
 • билни чаеви.

Добриот ефект во патологијата како што е хроничниот хепатитис, има сложена комбинација на лекови и традиционални методи. Особено, хроничниот вирусен хепатитис Ц успешно се излекува со инфузија од лингова или редовна употреба на бреза сок. Сепак, треба да се запомни дека таквиот третман е ефикасен само во случај на истовремена употреба на современи лекови, и само по себе не може да се ослободи од оваа болест.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хроничен хепатитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: гастроентеролог , хепатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 9 од 15)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Клонорхоза (појавување симптоми: 9 од 15)

Клонорхозата е хелминтична болест која е предизвикана од паразитски организми кои се локализирани во човечкиот црн дроб и панкреасот, живеат во телото на некои предаторски риби (месојадични 'рбетници). Паразитот спаѓа во групата на трематодози на хелминти Clonorchis sinensis, исто така наречени кинески флукс, кои припаѓаат на црниот дроб.

...
Жолтица (појавување симптоми: 8 од 15)

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

...
Ехинококоза (појавување симптоми: 8 од 15)

Ехинококозата е паразитарна болест која е честа кај луѓето. Нерамномерно е дистрибуиран низ целиот свет. Честите случаи на морбидитет се забележани во оние земји каде преовладува земјоделската активност. Echinococcus може да го нападне секој орган во човечкото тело. Ехинококозата се развива кај деца, како и кај возрасни од различни возрасни групи.

...
Фасциолијаза (појавување симптоми: 8 од 15)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, лекарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .