Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Автоимун хепатитис: Симптоми и третман

Автоимун хепатитис - главните симптоми:

Автоимуниот хепатитис е патолошка лезија на главниот хематопоетски орган, црниот дроб, кој има нејасна етиологија и води кон уништување на клетките на црниот дроб со последователен развој на откажување на црниот дроб. Меѓу сите патологии на црниот дроб, автоимуниот хепатитис зафаќа околу 25%, а и двете деца и возрасни страдаат од него. Жените се предмет на оваа патологија 8 пати почесто од мажите.

Причини

До денес, експертите не ја разјасниле целосно етиологијата на оваа болест. Промените во човечкиот имунолошки систем, што доведува до негов развој, може да предизвикаат некои вируси, на пример, различни типови на вирус на хепатитис , како и Epstein-Barr вирус, цитомегаловирус и херпес вирус . Оваа болест може да се појави и кај луѓе на кои им е препишана високи дози на лекот Интерферон.

Горенаведените фактори доведуваат до фактот дека човечкиот имунолошки систем започнува да работи правилно, уништувајќи ги сопствените клетки, а особено ги напаѓа клетките на црниот дроб и ги препознава како странски. Треба да се напомене дека во случај на неуспех на имунолошкиот систем, лицето исто така страда и од други патологии.

Патогенеза

Црниот дроб е орган кој се состои од поединечни лобуси, меѓу кои се жолчните канали и садови. Преку овие садови, органот е заситен со крв и хранливи материи содржани во него, и жолчката тече низ жолчните канали.

Во случај на автоимуно оштетување на клетките на органот, просторот помеѓу лобулите на црниот дроб се заменува со сврзно ткиво, што доведува до стегање на садови и канали, нарушување на органот и спречување на протокот на жолчката.

Ова се должи на фактот дека сопствениот имунитет на човекот почнува да работи против него и ги препознава клетките на црниот дроб како странски, создавајќи три типа на антитела кои го напаѓаат органот. Како резултат на тоа, хепатоцитите се уништуваат, а структурите на сврзното ткиво го заземаат местото. Ова, од своја страна, прво води до намалување на функциите на заболениот орган, а потоа и до прекин на работата со развојот на цироза и откажување на црниот дроб .

Цироза на црниот дроб

Клиничка слика и симптоми

Најчесто, првите знаци на оваа патологија се забележани кај пациенти на млада возраст - до 30 години. Првично, едно лице може да се жали на општи клинички манифестации на патологија, ова се изразува со следниве симптоми:

  • замор;
  • дисколорација на измет и промена на бојата на урината (се затемнува);
  • зголемена слабост;
  • пожолтување на кожата и склерата.

Ако зборуваме за акутен автоимун хепатитис, симптомите се брзи и тешки, ако тоа е хроничен автоимун хепатит, тогаш симптомите може да се ублажат, а самата болест ќе биде слаба - симптомите и болката одеднаш ќе се појават, а исто така како што одеднаш исчезнуваат.

Хроничниот автоимун хепатитис има постепен развој, со зголемување на симптомите. Во овој случај, лицето забележува зголемување на слабоста, појава на вртоглавица, присуство на досадна болка во вистинскиот маргинален простор и непостојана промена на бојата на склерата. Понекогаш може да се појават скокови во температурата.

Други симптоми на автоимун хепатитис се карактеристични за екстензивната фаза на процесот. На пример, пациентите може да чувствуваат тежина под ребрата на десната страна, а понекогаш и да доживуваат болка во оваа област. Покрај тоа, тие имаат аверзија кон храната, и тие постојано може да доживее гадење. Зголемувањето на лимфните јазли е исто така показател за развојот на патологијата во телото. Од време на време, луѓето со оваа болест ја менуваат бојата на кожата и склерата - тие стануваат жолти. Во развојот на патологија, не само на црниот дроб, туку и на слезината страда - се зголемува во големина, што може да се утврди со палпација. Исто така, пациентите може да страдаат од тежок пруритус, имаат чудни црвени точки на лицето и дланките, а телото е покриено со мали васкуларни звездички.

Ако оваа патологија се развие кај мажи или момчиња, може да има зголемување на млечните жлезди, а кај жените и девојките - зголемен пораст на косата на лицето и телото, како и нередовна менструација.

Таквите болести како што се автоимуниот хепатитис се исто така поврзани со коморбидитети. Особено, во некои случаи, кај пациенти се наоѓаат, покрај оштетувањето на црниот дроб, исто така, оштетување на цревата, воспалителни заболувања на зглобовите, воспаление на тироидната жлезда, витилиго, оштетување на бубрезите, анемија и други болести на внатрешните органи и телесни системи.

Видови

Постојат три типа на нарушувања како што се автоимуниот хепатитис, кои зависат од типот на антитела произведени од човечкиот имунолошки систем. Најчести се тип 1 , кој зафаќа до 85% од сите пациенти со потврдена дијагноза. Оваа болест се среќава кај лице на млада возраст - од 10 до 30 години. Понекогаш болеста е откриена на возраст од 50 години - кај жените, кога нивното тело влегува во фаза на менопауза . Болеста од овој тип добро реагира на терапија, а со правилен третман, лекарите можат да постигнат долгорочна ремисија. Без третман, црниот дроб е засегнат неколку години, што доведува до смрт.

Тип 2 - автоимун хепатитис, кој е најчест кај децата, како и кај постарите лица. Оваа болест се карактеризира со тежок курс со изразени симптоми. Овој тип на болест е неколку пати потежок за лекување, па затоа цироза и хепатална инсуфициенција се јавуваат двојно почесто како и кај други видови.

Тип 3 - автоимуна лезија на хепатоцитите во оваа патологија е забележана кај луѓе на возраст од 40-50 години. Во исто време, работата на не само на заболениот орган, туку и на другите, особено на панкреасот, е нарушена. Третманот дава резултат, и покрај отсуството на антитела во црниот дроб.

Дијагностика

За да се потврди дијагнозата потребна е дијагноза на автоимун хепатитис, која се изведува со методот на исклучување на други патологии на црниот дроб. За жал, во повеќето случаи, болеста се дијагностицира само во подоцнежните фази, кога црниот дроб веќе страда од цироза. Затоа, невозможно е да се зборува за целосно закрепнување во таква ситуација, но поддржувачката и симптоматската терапија може да го продолжи животот на пациентите до 5 или повеќе години.

На почетокот на дијагнозата, лекарот го прашува пациентот дали е изложен на зрачење или изложеност на штетни хемикалии. Потоа тој утврдува дали има прекумерна зависност од алкохол (како што е познато, црниот дроб на луѓе кои се зависни од алкохол често страдаат од цироза). Исто така, неопходно е да се исклучи долготрајниот третман на лице со различни лекови кои можат да имаат токсичен ефект врз клетките на црниот дроб и да предизвикаат нивно дезинтеграција (медицински цироза).

Следната фаза на дијагноза е да се исклучи присуството на други видови на хепатитис кај пациентот. За таа цел, тестовите се вршат на одредени маркери на различни видови на вирус во телото. Ако сите анализи се негативни, обрнете внимание на специфични индикатори. На пример, брзиот раст на гама глобулините, и, се разбира, позитивни тестови за антитела на автоимун хепатитис е индикативен.

Тестот за крв може исто така да укаже на присуство на автоимуна патологија во телото - ESR забрзува и бројот на крвни клетки се намалува.

Диференцијацијата на оваа патологија е неопходна од процесите слични на туморот во телото. Затоа, препишани се ултразвук и магнетна резонанца на црниот дроб - овие методи не даваат јасна слика за автоимуниот хепатитис, но тие откриваат тумори, цисти и други неоплазми во црниот дроб.

Хистолошкиот преглед на материјалот земен за време на биопсијата покажува присуство на антитела во органот, што укажува на автоимуна патологија. На кратко, дијагнозата ви овозможува прецизно да ја утврдите причината за повреда на црниот дроб и да продолжите со потребните терапевтски мерки.

Дијагноза на автоимун хепатитис

Карактеристики на третманот

Бидејќи процесот во телото со патологија како што е автоимуниот хепатитис, е лансиран однатре, со свој имунолошки систем, третманот треба да биде насочен кон сузбивање на работата на имунолошкиот систем. Затоа процесот на лекување вклучува воведување на големи дози на хормонални лекови и глукокортикоиди во телото.

Во овој случај, третманот на автоимуниот хепатитис се врши под надзор на лекар - редовните тестови ви овозможуваат да ја видите динамиката на развојот на патологијата и да ја регулирате дозата на неопходните лекови, што треба да се намали со позитивна динамика на развојот на патологијата.

Во некои случаи, кога не е постигната ремисија, третманот на автоимуниот хепатитис на овој начин е продолжен - понекогаш едно лице е принудено да ги зема овие лекови до крајот на својот живот.

Ако нема ефект од хормонска терапија, цитостатиците се пропишани за пациенти со автоимун хепатитис. Потребата за трансплантација на засегнатиот орган е индицирана во случаи кога третманот не дозволува стабилна ремисија четири години.

Треба да се запомни дека долгорочната употреба на големи дози на хормонални агенси и цитостатици води кон развој на сериозни компликации. Особено, пациентите може да страдаат од дебелина и остеопороза . Покрај тоа, карактеристика на третманот е спречување на секундарни инфекции, кои кај лице со потиснат имунолошки систем може да предизвикаат смрт. Таквите луѓе се контраиндицирани во воведувањето на вакцините и тие треба да следат строга диета во текот на нивните животи. Конвенционалните лекови кои луѓето често ги користат без рецепт на лекарот (на пример, лекови против болки или антипиретични лекови) за пациенти со патологии како што се автоимуниот хепатитис се забранети - само по еден лекар може да ги препише, по претходно извршени тестови.

Ако зборуваме за прогнозата, тогаш докторот не може да даде точни податоци. Според набљудувањата на специјалистите, во 60% од случаите е забележано преживување над пет години кај лица со адекватна патолошка терапија. Ако болеста е откриена во подоцнежните периоди, петгодишната стапка на преживување нагло се намалува и изнесува околу 30%.

Во исто време, дури и со навремената дијагноза на болеста како што е автоимуниот хепатитис, десетгодишната стапка на преживување за оваа болест е само 10%, бидејќи и покрај сите средства што се користат во терапијата, клетките на црниот дроб се влошуваат со текот на времето и порано или подоцна се јавува слабост на црниот дроб што доведува до кома и смрт.

Кај лица со трансплантиран орган, стапката на преживување над 5 години е 90%, но процентот исто така се намалува со текот на времето.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате автоимун хепатитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: гастроентеролог , хепатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Автоимун хепатитис (појавување симптоми: 10 од 20)

Автоимуниот хепатитис е бавно оштетување на клетките на црниот дроб наречен хепатоцити, и тоа се случува поради влијанието на имунолошкиот систем на сопствениот организам. Вреди да се одбележи дека болеста може да се развие и кај возрасното и кај детето, меѓутоа, главната ризична група се состои од жени.

...
Лекови Хепатитис (појавување симптоми: 9 од 20)

Медицинскиот хепатитис е воспалителен процес во црниот дроб, поттикнат од одредени лекови. Ако третманот на болеста не се започне навремено, тогаш можно е појава на некротични процеси во зафатениот орган и цироза. Во напредните фази постои фатален исход. Според статистичките податоци, дрога хепатитисот е три пати почесто дијагностициран кај жени отколку кај мажи. Оваа околност нема научно објаснување.

...
Цитолиза синдром (појавување симптоми: 9 од 20)

Цитолиза синдром (неозначен хепатитис, цитолиза) е патолошки процес со локализација во црниот дроб, при што хепатоцитите се оштетени, проследено со уништување. Таквите процеси во телото можат да бидат реверзибилни или неповратни, во зависност од основната причина, природата на патолошкиот процес и навременоста на почетокот на третманот.

...
Хепатитис Б (симптоми на појавување: 8 од 20)

Вирусен хепатитис Б е вирусна болест на воспалителна природа, која главно влијае на ткивото на црниот дроб. Откако лицето се опоравува од оваа болест, тој развива траен имунитет за живот. Но, можно е транзицијата на акутната форма на хепатитис Б да хронична прогресивна. Превозот на вирусот е исто така можен.

...
Панкреатичен тумор (појавување симптоми: 8 од 20)

Тумор на панкреасот е неоплазма која се наоѓа во регионот на панкреасот или епителот на жлебовите ткива. Може да биде или бениген или малиген. Со навремен третман, туморот лесно се третира. Ако третманот се игнорира, ваквите бенигни тумори на панкреасот можат да напреднат кон малигнитет.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .