Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алкохолна цироза: симптоми и третман

Алкохолна цироза - главните симптоми:

Алкохолната цироза е болест која има хроничен тек и е предизвикана од редовното труење на клетките на црниот дроб со алкохол и нивната последователна смрт. Во денешниот свет, алкохолот е широко достапен, а многу луѓе го користат пред јадење како аперитив. Сепак, малкумина мислат дека редовната консумација на алкохол води до оштетување на клетките на црниот дроб, со последователен развој на цироза. Обично се верува дека само оние лица кои пијат алкохол често и во големи количини може да страдаат од оваа патологија, но всушност алкохолната цироза на црниот дроб може да се развие дури и кај оние кои пијат малку, но редовно.

Луѓето од било кој пол, возраст и националност страдаат од оваа патологија. Покрај тоа, неговата прогноза е неповолна, и без соодветен третман и целосно одбивање да земаат алкохол, луѓето умираат од оваа болест во рок од 10-15 години. Во исто време, ако се откажете од алкохол и вршите симптоматска терапија, можете да го продолжите животот на лицето.

Патогенеза

Најпрво, кога се консумира алкохолот, црниот дроб има време за преработка на етанол и неговите продукти за распаѓање, меѓутоа, колку почесто и колку подолго лице пие, толку повеќе ѕидовите на телото произлегуваат од нивното покривање со масно ткиво и послабата способност да обработува алкохол.

Масната хепатоза доведува до смрт на хепатоцити, кои повеќе не се заменуваат со нови клетки, туку се заменуваат со сврзно ткиво, што дополнително ја намалува способноста на органот за преработка на етанол.

По некое време, телото повеќе не може да ги извршува своите функции, а етанолот и неговите продукти за распаѓање почнуваат да го отрујат телото, зафаќајќи ги сите органи и системи. Црниот дроб доведува до попреченост на пациентите и нивната последователна смрт.

Сорти и фази на патологија

Во модерна медицинска класификација, постојат три типа на црнодробна цироза :

 • мал;
 • крупнулосово;
 • мешани
Здраво црн дроб и цироза

Во малиот алекозен облик на засегнатиот орган се забележуваат мали површини на лезијата, а во случајот со големата елекна форма, големини до 5 см. Соодветно на тоа, во мешаната форма мали и големи јазли се наоѓаат во црниот дроб.

Ако зборуваме за функционални нарушувања предизвикани од оваа патологија, тогаш тие прават разлика помеѓу неколку фази на текот на болеста.

Првата фаза е компензирана цироза на црниот дроб. Со оваа патологија, клиничките манифестации се отсутни, бидејќи црниот дроб се уште е во состојба да се справи со своите функции. Оваа фаза на болеста се определува само со испитување на материјал земен за биопсија од засегнатиот орган.

Втората фаза е субкомпензирана алкохолна цироза на црниот дроб. Оваа фаза се карактеризира со знаци на почетна хепатална инсуфициенција.

Третата фаза е декомпензирана цироза на црниот дроб. Ова е неповратен стадиум на болеста, во која органот целосно не успева и се развива токсично оштетување на внатрешните органи. Во оваа фаза единствениот начин за лекување на пациентот е трансплантација на нов црн дроб, но бидејќи комисијата за донатори има строги правила за трансплантација на органи за лицата кои злоупотребуваат алкохол, во повеќето случаи таквите примачи не живеат до местото каде што може да се пресади нов орган.

Симптоми на болеста

Како што споменавме погоре, во почетната фаза, болеста нема клинички знаци, затоа, повеќето луѓе кои злоупотребуваат алкохол дури и не се сомневаат дека нивната работа е нарушена.

Од моментот на првото нарушување на црниот дроб до времето на првите клинички манифестации, поминало многу време - можеби дури и 5 години. По овој период, лицето почнува да забележува мали промени во неговата состојба, а особено се жали на:

 • намалување на работниот капацитет;
 • замор;
 • губење на апетитот;
 • поспаност

Понатаму, се појавуваат и други симптоми на алкохолна цироза:

 • намалување на телесната тежина;
 • намалување на систолниот притисок;
 • појавата на мали васкуларни ѕвезди на кожата;
 • црвенило на дланките и нозете.

Кога алкохолната цироза на црниот дроб доаѓа во втората фаза, се забележува пожолтување на сите кожа и мукозни мембрани. Жолтеникава нијанса го стекнува лицето, склерата, слузницата на устата и јазикот, кожата на телото. Покрај тоа, појавата на повеќе бели ленти на ноктите, и прстите се згуснуваат.

Со поразот на еден од органите на дигестивниот тракт, целиот дигестивен процес е вознемирен. Ова се манифестира со надуеност и подуеност, гадење и повраќање. Поради фактот што притисокот во порталната вена се зголемува, често се случува акумулација на течности во перитонеумот.

Постојат и други знаци на оваа патологија, кои вклучуваат:

 • појава на недостаток на здив;
 • постојана кашлица;
 • мускулна атрофија;
 • субфебрилна температура;
 • неправилности во кардиоваскуларниот систем.

Ако пациентот целосно ја напушти потрошувачката на алкохол во оваа фаза на болеста и следи симптоматски третман пропишан од докторот, клиничката слика се менува на подобро, давајќи му шанса за обновување, бидејќи црниот дроб е орган кој може да се регенерира дури и со значителни повреди.

Ако некое лице продолжува да консумира алкохол и не се придржува до препораките во третманот, се развива хепатална енцефалопатија , што доведува до оштетување на мозокот, оштетување на нервните ткива и нарушување на сите органи и системи во телото.

Симптоми на алкохолна цироза

Дијагностички карактеристики

Ако се појават симптоми, луѓето треба да контактираат со гастроентеролог за дијагноза, кој ќе ги препише потребните тестови и тестови. Хирургот, исто така, може да ја третира болеста - во фаза на декомпензирана цироза.

Главниот метод за одредување на болест како што е алкохолната цироза на црниот дроб е абдоминалниот ултразвук . Исто така, лицата со сомнеж за оваа болест се пропишани томографија (компјутерска и магнетна резонанца), која ви овозможува да ја видите целосната слика за патолошкиот процес.

Ендоскопската ретроградна холангиопанкреатографија овозможува да се видат потезите во органот и да се утврди присуството на констрикции. Хепатална биопсија со помош на перкутано внесување на материјал ви овозможува да ја потврдите дијагнозата.

Исто така, на пациентите треба да им се доделат одредени тестови, како што е комплетен тест за крв и билирубин, како и урина и измет.

Патолошки третман

Ако зборуваме за третман на алкохолна цироза на црниот дроб, тогаш тоа зависи од фазата на болеста. Во почетната фаза, доволно е да се исклучи алкохолот и да се пропише хепатопротектори - лекови кои го обновуваат ткивото на црниот дроб. Исто така, не заборавајте да следите одредена диета - пациентите се прикажани на табелата број 5.

Исто така е прикажано и внесот на витамини, кои придонесуваат за обновување на нормалното функционирање на сите органи и системи на телото.

Доделување и средства врз основа на ursodeoxycholic киселина, кои помагаат да се спречи понатамошна клеточна смрт на органот. Во процесот на лекување, потребно е да се земат гликокортикоиди и некои други лековити лекови потребни за пациентот, според неговиот лекар. На кратко, третманот треба да биде сеопфатен.

За луѓето кои страдаат од зависност од алкохол, задолжително е да се подложат на социјална рехабилитација, бидејќи во спротивно тие нема да можат да се откажат од употребата на алкохол, и без оваа неопходна состојба невозможно е да се излечи болеста.

Оваа болест не е целосно излечена ако се најде во втората или третата фаза. Но, благодарение на медицинските препарати, многу години може да се одржува здравјето на телото на нормално ниво. Во случај на декомпензирана цироза, без трансплантација на органи, едно лице умира во рок од неколку години. Ако тој има средства и можност да го трансплантира црниот дроб, тој може да биде целосно излечен од болеста, но во исто време ќе мора да си ги зема лековите за имунитет целиот свој живот за да избегне отфрлање на донаторскиот црн дроб.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате алкохолна цироза на црниот дроб и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: гастроентеролог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Диуденален рак (појавување симптоми: 8 од 20)

Диуденален рак - болеста е доста честа и тешка. Во овој случај, канцерогениот процес влијае на почетниот дел од тенкото црево - дуоденумот. Со симптоми, оваа болест може да биде тешко да се разликува од другите карциноми на цревата. Во исто време, лицата над 50-годишна возраст страдаат од оваа болест. Кај младите, овој тип на рак е исклучително редок.

...
Склерозен холангитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Склерозниот холангитис е ретка патологија на црниот дроб, која се состои од воспаление и блокада на хепаталните канали и внатре и надвор од органот. Обично, кога луѓето зборуваат за оваа болест, тие значат примарен склерозантен холангитис, причините за кои не се целосно разбрани. Оваа патологија се одредува случајно при изведување на хируршки операции на органот. Покрај тоа, болеста може да биде асимптоматска за долго време, па затоа, дури и ако се открие воспаление на каналите и нивната склероза со ткиво на лузни, симптомите на болеста кај некоја личност можеби сеуште не се појават. Во исто време, без навремена терапија, луѓето многу брзо се соочуваат со сериозна состојба - откажување на црниот дроб.

...
Ехинококоза на црн дроб (појавување на симптоми: 7 од 20)

Ехинококозата на црниот дроб е хронична болест предизвикана од паразитски црви, кои може да траат повеќе од половина година. Се состои во формирање на цисти на површината на црниот дроб. Поразот на ова тело е повеќе од педесет проценти од сите случаи на откривање на ехинококозата. Постојат неколку видови на болеста на која зависи нејзиниот тек.

...
Криптоген хепатитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Криптоген хепатитис - е развој на воспалителниот процес во клетките на овој орган. Патологијата може да се појави или во акутна или хронична форма, но во секој случај води до формирање на опасни компликации. Неможноста да се воспостави етиолошкиот фактор се должи на изборот на широк спектар на причини од страна на специјалисти од областа на гастроентерологијата. Во некои случаи, ова се должи на фактот дека здравствената установа нема соодветна техничка основа за да помогне во утврдувањето на провокаторите на болеста.

...
Хипербилирубинемија (појавување симптоми: 7 од 20)

Хипербилирубинемијата е патолошка состојба кога нивото на билирубин во крвта се зголемува. Развојот на болеста предизвикува разни болести на внатрешните органи. Ова се болести на црниот дроб и жолчните камења. Ако процесот на хипербилирубинемија е во првата фаза на развој, тогаш не се спроведува специфична терапија. Во некои случаи, жолчното кесе започнува да се разгорува.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .