Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на панкреасот: Симптоми и третман

Рак на панкреасот - главните симптоми:

Панкреасот е уникатно мултифункционален орган, истовремено делува како единствена жлезда во нашето тело во кое се изведуваат нејзините ендокрини и егзокрини функции. Ракот на панкреасот, чии симптоми се предизвикани од малигнен тумор на ткивото на жлездата, е шестиот од најчестите видови на рак.

Општ опис

Главните причини за провоцирање на оваа болест се пушењето, болестите како што се дијабетес мелитус , хроничен панкреатит итн. Во историјата на пациентот, разгледајте подетално што е панкреасот.

Значи, панкреасот е мало тело кое се наоѓа зад стомакот. Главните функции на овој орган се ендокрини и дигестивни функции.

Дигестивната функција е обезбедена со производство на дигестивни ензими, односно од овој тип на супстанција, со чија помош се јавува распаѓање на протеините во храната, јаглехидратите и мастите. Секрецијата на овие ензими се прави преку каналите на панкреасот директно до луменот на дуоденумот.

Ендокрината функција е да произведе хормони од страна на панкреасот кои се вклучени во метаболичките процеси на телото. Особено вакви хормони вклучуваат инсулин (кој придонесува за намалување на шеќерот во крвта), хормон глукагон (кој придонесува за зголемување на нивото на шеќер во крвта), а исто така хормонот гастрин (кој го зголемува производството на гастричен сок) во комбинација со одредени други хормони и супстанции.

Што се однесува до анатомските карактеристики на панкреасот како орган, се состои од главата, вратот, телото и опашката. Најчесто развојот на рак на панкреасот е концентриран во рамките на главата.

Панкреас: структура и локација

Рак на панкреасот: Причини

Општо земено, ги забележавме причините за оваа болест погоре, меѓутоа, ќе ги разгледаме подетално, истакнувајќи ги главните.

 • Пушењето Овој фактор зазема важно место меѓу факторите што придонесуваат за развој на рак на органот за кој станува збор. Добро познат фактор е дека пушачите се соочуваат со ризик од развој на рак на панкреасот два пати почесто од непушачите. Во исто време, овој фактор е реверзибилен за болеста, бидејќи откажувањето од пушењето значително го намалува ризикот од појава, односно ги споредува резултатите со резултатите на непушачите.
 • Фактор на старост Овде, особено, станува збор за одредена возрасна категорија: луѓето на возраст од 60 години се повеќе подложни на развојот на оваа болест.
 • Пол. Кај мажите, постои поголема предиспозиција за рак на панкреасот отколку кај жените, што може да се објасни, на пример, со голем процент на мажи пушачи во споредба со жените (иако оваа изјава е многу контроверзна).
 • Дијабетес и хроничен панкреатит. Зголемените нивоа на шеќер кај дијабетес, како и долгорочното течно воспаление се меѓу предиспонирачките фактори за рак.
 • Дебелината . На некој начин, овој фактор придонесува за развој на малигнен тумор на органот кој се разгледува.
 • Функции на храна. Особено, станува збор за неисхранетост, заситен со јаглехидрати и животински масти. Ако исхраната може да се нарече богата со овошје и зеленчук во неа, тогаш ризикот, соодветно, се намалува.
 • Наследство. Овој фактор е значаен кога се разгледува можноста за развој на рак на панкреасот, односно ризикот од болест во овој случај е значително зголемен во присуство на блиски роднини кои го имале.
Пример за тумор на панкреасот

Видови на рак на панкреасот

Врз основа на карактеристиките на концентрацијата на формирањето на туморот, се утврдува, соодветно, и специфичен тип на рак. Над, ги испитувавме анатомските карактеристики на панкреасот, а тие го одредуваат типот на болеста: рак на главата, рак на телото или рак на опашката на панкреасот.

Покрај тоа, врз основа на специфичниот тип на клетки како резултат на кој ракот се развива, се разликуваат следните видови на рак:

 • аденокарцином;
 • инсулином;
 • гастринома, итн.

Рак на панкреасот: фази

Степенот на ширење на формирањето на туморот ги одредува специфичните фази на ракот кои се релевантни за подрачјето што се разгледува. Размислете за нивните главни типови.

 • Фаза I Во оваа фаза на формирањето на туморот на ракот има мала големина. Исто така, целосно е ограничена на границите во форма на ткиво на панкреасот, односно, се уште не е преместена надвор од нејзините граници.
 • Фаза II Во овој случај, можно е усогласување со фаза 2A или 2B.
  • 2A. Се шири ширењето на туморот во органите околу панкреасот: до дуоденумот или жолчниот канал. Не се шири во лимфните јазли.
  • 2В. Во овој случај, за разлика од претходниот, ширењето на формирањето на тумор се јавува кај најблиските лимфни јазли, и самиот тој може да има различни големини.
 • Фаза III. Постои ширење на туморот во стомакот и слезината, како и во дебелото црево. Станува можно да се шири на големи нерви и садови.
 • Фаза IV. Маса на тумори се шири низ лимфните јазли (што е, почнува да метастазира) на други органи (црн дроб, бели дробови и сл.).

Доста често, дијагнозата на ракот на панкреасот се јавува веќе во доцните фази на болеста, при што туморот веќе се проширил надвор од жлездата. Со оглед на тоа, сите предвидувања за оваа болест се неповолни. Значи, само околу 20% од луѓето живеат 5 години или повеќе од моментот на утврдување на оваа дијагноза и после хируршки третман што се врши потоа.

Ако се исклучи третманот на ракот на панкреасот, тогаш стапката на преживување на пациентите во овој случај (во рок од 5 години) е екстремно ниска и не е повеќе од 2%.

Рак на панкреасот: Симптоми

Долго време ракот на панкреасот може да продолжи без никакви посебни симптоми и затоа, како што бевме забележано погоре, дијагнозата се јавува во доволно доцни фази, при што формирањето на туморот веќе се шири на органите околу панкреасот, како и на лимфните јазли.

Меѓу главните знаци на рак на панкреасот се следниве:

 • Болка во горниот дел на стомакот, болки во грбот. Таквата болка има акутна природа на манифестација, е доста силна, а дел од неговото намалување во случај на дијагноза која се разгледува е забележана кога доведува до стомак на нозете.
 • Слабеење Тежината на телото се намалува без никаква предиспонирачка причина.
 • Жед. Постои изразена манифестација, соодветно, овој симптом е придружен со зголемено мокрење , кое, пак, дејствува како ран симптом на дијабетес . Веќе дијабетес мелитус е често коморбидна болест која се јавува на позадината на ракот на панкреасот.
 • Повраќање. Неговото појавување кај ракот на панкреасот се должи на компресија, која се создава со формирање на тумор во областа на транзиција од желудникот во дуоденумот.
 • Жолтица Овој симптом, кој се манифестира како пожолтување на мукозните мембрани, склерата на очите и кожата, главно се јавува како резултат на рак на панкреатичната глава, во која жолчниот канал е стегнат од тумор. Како резултат на тоа, нема исцедок по должината на жолчниот канал на жолчката до дуоденумот, како резултат на што се развива жолтицата. Вреди да се одбележи дека жолтицата често се комбинира со таков симптом како чешачка кожа , предизвикана од таложење на жолчните кристали во кожата.
 • Тежината во десниот хипохондриум. Овој симптом се објаснува со фактот дека туморот е компресиран со формирање на спленична вена, поради што се зголемува слезината на слезината (со други зборови, се развива спленомегалија).
 • Дијареа Столицата во овој случај е течност и често е навредлива. Причината за ова е недостатокот на ензими во комплексот со намалување на апсорпцијата на маснотиите од храната.

Инсулиномот (тумор со производство на инсулин) може да биде проследен со следниве симптоми: треперење на рацете, слабост, губење на свеста, глад и брзо отчукување на срцето. Често постои дури и кома. Симптомите на ова се манифестираат поради големиот пад на гликозата во крвта.

Гастрино (во кој производството на гастрин е произведено од тумор) е придружено со металоиди и зголемено ниво на киселост, се појавува чир на желудник , кој не поминува дури и како резултат на третманот. Според тоа, симптомите се јавуваат на позадината на зголемено производство на гастрин.

Глукагоном (глукагон е продуциран од тумор) е проследен со симптоми во форма на губење на тежината во комбинација со интензивна жед и зголемена фреквенција, во однос на позадината на ова, мокрење. Исто така постои и црвено-кафеав осип, јазикот станува мазен и станува светло портокалово. Овие манифестации се објаснуваат со зголемување на шеќерот во крвта.

Со оглед на фактот дека симптомите на рак на панкреасот често се појавуваат кај пациенти дијагностицирани со дијабетес или хроничен панкреатит, важно е да се нагласи дека секоја промена на симптомите што се јавуваат во текот на овие болести, како и ненадејно влошување на нивната општа состојба, бараат итна медицинска помош. . Како што можете да погодите, ваквиот тек на овие болести може да укаже на "придржување" на ракот на панкреасот кон нив.

Дијагностицирање

Во дијагнозата на рак на панкреасот се користат следните студии:

 • Ултразвучно испитување на абдоминалната празнина . Особено, абдоминалната празнина се испитува поради причините за појава на жолтица кај пациентот, како и болни манифестации во горниот дел на стомакот. Често, слични симптоми укажуваат, на пример, присуството на камења (во областа на панкреасните канали или во жолчните канали). Во одредувањето на туморот се бара следнава студија.
 • КТ (компјутерска томографија). Со овој метод, панкреасот се изучува во било кој од неговите делови, и станува возможно да се открие дури и мал тумор кој не е одреден со ултразвук. Понатаму, во присуство на тумор, се утврдува кои посебни клетки се состои од - за ова се користи следнава студија.
 • Биопсија. Најсигурна дијагностичка опција за оваа болест која се разгледува. Во овој случај, студијата е предмет на одредена област на формирање на тумор, проучувана под микроскоп. Биопсијата се изведува со користење на неколку опции: користење на иглата внесена за време на ултразвучната контрола во кожата, или користење на флексибилна цевка (ендоскопија), која се администрира кај пациентот преку устата.
 • Спроведување на крвни тестови. Особено, одредена супстанција, CA19-9 антигенот, е предмет на откривање. Со дијагнозата од интерес за нас, се забележува зголемување на составот на крвта. Во меѓувреме, зголемувањето честопати е предизвикано од друг вид на болест, па дури и нормалните показатели за овој антиген не можат сигурно да укажат на отсуство на рак кај пациентот.

Во случај дека во текот на биопсијата, клетките на ракот биле откриени во рамките на студијата, потврден е ракот, како дијагноза. За да се воспостави одредена фаза што одговара на развојот на рак на панкреасот за одреден временски период, потребни се бројни дополнителни студии ( ултразвук на црниот дроб , Х-зраци од површината на градниот кош итн.).

Третман на болеста

Третманот на оваа болест вклучува употреба на три главни методи, имено хирургија, радиотерапија и хемотерапија.

Во случај на хируршка интервенција, зборуваме главно за постапката на Випл, во која главата на панкреасот, во која концентрацијата на туморот е концентрирана, е предмет на отстранување. Исто така, го отстранува дел од стомакот и дуоденумот, дел од жолчното кесе и лимфните јазли лоцирани во близина на засегнатиот орган. За да се отстрани таков број делови од органи во комбинација со анатомски структури е неопходно за да се исклучи следното ширење на туморот на соседните органи, што се случува многу брзо.

Со ширењето на ракот на панкреасот на далечните органи и големите крвни садови, операцијата станува не само неефикасна во спроведувањето на соодветни мерки, туку и опасна.

Кога стегање на inoperable рак на жолчниот канал со истовремено нарушување на овој одлив на жолчката, се врши операција, фокусирана на враќање на просперитет тука.

Што се однесува до методот како што е хемотерапија, за рак на панкреасот, тоа подразбира употреба на лекови, но тие се земаат, повторно, по операција, најверојатно во комбинација со радиотерапија или самостојно.

Радиотерапијата може да се користи во комбинација со хирургија или хемотерапија. Туморот во овој случај е изложен на зрачење заедно со околните ткива. Оттука, клетките на ракот се уништуваат или се забавуваат во процесите на поделба.

Бидејќи во присуство на симптоми релевантни за оваа болест, неопходно е да се побара совет од онколог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на панкреасот и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот онколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Панкреатитис (појавување симптоми: 4 од 10)

Панкреатитот е група на болести во комбинација со нивните придружни синдроми, чиј тек е придружен со заеднички фактор, што е воспаление на панкреасот. Панкреатитот, чии симптоми се манифестираат поради фактот дека нема ослободување на ензими секретирани од жлездата во дуоденумот, се случува со активирање на овие ензими директно во жлездата, поради што постепено се уништува, со други зборови, само-варење.

...
Ехинококоза (појавување на симптоми: 4 од 10)

Ехинококозата е паразитарна болест која е честа кај луѓето. Нерамномерно е дистрибуиран низ целиот свет. Честите случаи на морбидитет се забележани во оние земји каде преовладува земјоделската активност. Echinococcus може да го нападне секој орган во човечкото тело. Ехинококозата се развива кај деца, како и кај возрасни од различни возрасни групи.

...
Фиброза (појавување на симптоми: 4 од 10)

Фиброзата е болест која се карактеризира со забрзан процес на производство на колаген и раст на сврзното ткиво во сите органи на телото поради воспаление. Недостатокот води кон набивање на ткивата и формирање на лузни во нив. Кога се развива фиброза на одреден орган, неговата функционалност може значително да се влоши. Како резултат на тоа, оваа болест води кон развој на сите патологии.

...
Хроничен дуоденитис (појавување на симптоми: 4 од 10)

Хроничниот дуоденитис е болест на дуоденумот во кој се нарушува структурата на органот и нејзиниот горен слој е исцрпен. Често се манифестира поради појава на други воспалителни процеси во дигестивниот тракт или може да биде резултат на неухранетост. Бидејќи нарушувањето е хронично, тоа се менува со периоди на егзацербации и повлекување на симптомите. Затоа е неопходно да се подложат на долгорочен третман и во текот на целиот живот да следат посебна диета.

...
Ехинококоза на црн дроб (појавување на симптоми: 4 од 10)

Ехинококозата на црниот дроб е хронична болест предизвикана од паразитски црви, кои може да траат повеќе од половина година. Се состои во формирање на цисти на површината на црниот дроб. Поразот на ова тело е повеќе од педесет проценти од сите случаи на откривање на ехинококозата. Постојат неколку видови на болеста на која зависи нејзиниот тек.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .