Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на мочниот меур: Симптоми и третман

Рак на мочниот меур - главни симптоми:

Мочниот меур, при испитување на органите на машкиот урогенитален систем, е органот најчесто подложен на лезии со различен степен. Ракот на мочниот меур, чии симптоми се слични во однос на манифестации со циститис, се манифестира неколку пати почесто кај мажите отколку кај жените, тоа се јавува главно кај луѓе од двата пола од 40 до 60 години.

Општ опис

Развојот на рак на мочниот меур често е поврзан со пушењето, особено е забележано дека пушачите се соочуваат со оваа болест до 6 пати почесто од таа категорија на пациенти кои немаат оваа штетна навика.

Покрај тоа, одредени видови на биолошки и хемиски канцерогени влијаат на процесот што се разгледува. Продолжениот контакт со хемикалии (анилин, бои, детергенти, бензен, итн.), Исто така, има соодветен ефект, што доведува до развој на рак на мочниот меур. Поради оваа причина, оваа дијагноза е многу релевантна за работниците во хемиската индустрија, како и за фризери, козметолози, хемиски средства за чистење, стоматолози итн.

Префрлањето на пациентите пред постапките на радиотерапија (или зрачење) на друга карлична болест на денот ( рак на јајчник или рак на матката ), хемотерапијата со циклофосфамид исто така е дефинирана како предиспонирачки фактори за развој на рак на мочниот меур и нејзините симптоми .

Со оглед на можните предиспонирачки фактори за појавата и развојот на оваа болест, исто така може да се забележи хроничен циститис и таква паразитарна инфекција како шистозомијаза , која не го исклучува пациентот да падне во ризичната група. И, за да го надминеме, да додадеме таков предиспонирачки фактор како постојан уринарен катетер инсталиран кај пациентот, што исто така може да доведе до тоа да се разгледа резултатот.

Во однос на прашањето за изедначување на наследноста и ракот на мочниот меур, всушност, не игра голема улога во развојот на оваа болест и, според тоа, не го зголемува ризикот од рак кај оние луѓе кои претходно имале роднина во своето семејство. .

Видови болести

Врз основа на она што клетките ги вклучува малигната формација, ракот на мочниот меур е поделен на следниве видови:

 • Транзициски клеточен карцином на мочниот меур (карцином). Тоа е најчестата варијанта на развојот на рак во разгледуваната област, се забележува околу 90% од сите случаи.
 • Ракот на мочниот меур е сквамозен . Се појавува многу поретко, главната причина што го предизвикува, станува хронично воспаление (циститис).
 • Лимфом, карцином, аденокарцином на мочниот меур итн. - најретките, но затоа не исклучени видови на рак на мочниот меур.

Фази на рак

Во зависност од специфичната фаза на развој на рак на мочниот меур, се разликуваат следните фази:

0 фаза. Во овој случај зборуваме за откривање на клетките на ракот во мочниот меур, без да ги шириме на ѕидовите на овој орган. Оваа фаза, пак, е поделена на фаза 0а, како и на сцената 0is. Соодветен третман на сцената како целина може да доведе до 100% лекување на болеста. Да се ​​задржиме на наведените варијанти 0a и 0is:

 • 0 а - сцената е претставена како неинвазивен папиларен карцином. Го одредува развојот на фазата во која се јавува растот на формирањето на тумор кон површината на луменот на мочниот меур, но без нејзиното ртење до ѕидовите на органот и без да се шири до лимфните јазли.
 • 0is - стадиум на карцином "in situ". Укажува дека малигнитетот не расте во луменот на мочниот меур, а исто така и не растат надвор од неговиот ѕид. На лимфните јазли, ширењето на туморот во оваа фаза, исто така, не се јавува.

Фаза I Оваа фаза е придружена со ширење на туморот до подлабоките слоеви на ѕидовите на погодениот орган, меѓутоа, без да се достигне мускулниот слој. Во овој случај, исто така, соодветниот третман може да доведе до 100% лекување на болеста.

Фаза II Во оваа фаза, ширењето на туморскиот процес се јавува кај мускулниот слој на засегнатиот орган, но без целосна ртење во него. Не се јавува во околните области на масното ткиво. Со навремено соодветна терапија, шансите за лекување се околу 63-83% во оваа фаза.

Фаза III. Оваа фаза на ракот покажува дека туморот растел преку ѕидот на засегнатиот орган, достигнувајќи го масното ткиво околу мочниот меур. Во овој случај, ширењето на туморскиот процес станува возможно за семенните везикули и за простатата (кај мажите) или за вагината и матката (кај жени). Ширењето на процесот не се однесува на лимфните јазли. Во оваа фаза на рак, веројатноста за лекување е околу 17-53%, се разбира, ако е пропишана ефективна терапија.

Фаза IV. Распространетоста на туморскиот процес во оваа фаза се појавува веќе во лимфните јазли, вклучувајќи го и можното вклучување на други органи преку метастази во белите дробови, црниот дроб и сл. Веројатноста за комплетно лекување во оваа фаза е многу мала, а веројатноста за живот на пациентот во наредните најмалку пет години е помалку од 20%.

Рак на мочниот меур: симптоми

Прво на сите, симптомите на оваа болест се карактеризираат со манифестации карактеристични за циститис . Според тоа, постојат болки во состојбата на одмор, како и болки во процесот на мокрење, исто така се карактеристични дизурични нарушувања, кои се манифестираат како чувство на нецелосно испразнет мочен меур, како и во форма на лажни желби, при неспојување и нарушување на уринарниот премин.

Растот на формирањето на туморот што се јавува во областа на луменот на мочниот меур, со последователното уништување на оваа формација доведува до хематурија, главните манифестации на кои се сведуваат на појава на крв во урината. Таа е свежа, има црвена боја, се појавува во урината во форма на неколку капки или ленти. Вреди да се одбележи дека нејзиниот изглед не е придружен со болка, згора на тоа, здравствената состојба може да се нарече безбедно во тоа време. Понатаму, може да се развие интензивно крварење, дополнето со згрутчување.

Прогресијата на туморот води кон следниве компликации:

 • Ренална хидронефротична трансформација , манифестирана во комплекс со нарушен одлив на урина.
 • Хронична ренална инсуфициенција со карактеристични симптоми во форма на сувост на мукозните мембрани и кожата, летаргија и пруритус. Покрај тоа, може да се појават дигестивни нарушувања.

Туморите во фазата на екстензивен развој продолжуваат со голем број компликации предизвикани од нивното ртење во органите во близина. Ракот на мочниот меур во овој случај ги има следните симптоми:

 • изречена болка во долниот дел на стомакот;
 • појавата на фистула помеѓу вагината и мочниот меур или нивниот изглед помеѓу ректумот и мочниот меур. Може да се појават и супрапубични фистули.

Фаза која се карактеризира со манифестација на метастази во областа на лимфните јазли во близина (ретроперитонеални и ингвинални лимфни јазли) може да се карактеризира со нарушувања во одлевањето од долните екстремитети на лимфата, формирање на лимфатичен едем во долните екстремитети, како и во скротумот.

Дијагностицирање на рак на мочниот меур

Пред да започнете да ги разгледувате методите за дијагностицирање на оваа болест, треба да се забележи дека присуството на крв во урината не може да се третира само како рак, едноставно поради тоа што често придружува голем број други болести. Во меѓувреме, појавата на овој симптом не може да се остави без соодветно внимание, бидејќи, како што можеби забележавте порано, во раните фази може да се излечи дури и од таква сериозна болест како рак, ако, се разбира, ви се дава соодветен пристап кон лекувањето.

Да ги издвоиме следните испитувања пропишани за дијагностицирање на одредена болест која се разгледува:

 • Анализа на урина Експертите обрнуваат внимание на присуството на траги од крв во урината, како и главни знаци кои укажуваат на воспаление (протеини, леукоцити).
 • Цистоскопија Еден од најефикасните методи за дијагностицирање на рак. Предмет на студијата е празнината на засегнатиот орган со примена на оваа цитоскоп, вметната преку уретрата во мочниот меур. Кога се открива алармантна формација, се зема ткиво од него, кое потоа се испитува со микроскоп (биопсија). Биопсија, пак, ви овозможува да го одредите присуството или отсуството на клетките на ракот во мочниот меур и, со позитивен резултат, да го одредите специфичниот тип на рак.
 • Ултразвук на мочниот меур . Со помош на овој метод се разјаснува причината што предизвикува појава на крв во урината. Покрај испитувањето на површината на мочниот меур, бубрезите може да се испитаат и за камења (тие исто така можат да се детектираат во мочниот меур), рак на бубрезите итн.
 • Компјутеризирана томографија на мочниот меур (или КТ). Ја одредува точната големина на формирањето на туморот и неговата локација. Исто така е можно да се одреди ширењето на ракот на лимфните јазли и другите органи.
 • Уринализа за присуство на релевантни маркери. Овој метод на дијагностицирање е нов, со помош на урината се определува од присуството или отсуството на специфични супстанции, кои дејствуваат како директен доказ за дијагнозата која се разгледува.

Третман

Третманот на болеста која се разгледува се определува во зависност од бројни фактори и, пред сè, на која фаза одговара на оваа болест, како и на возраста на пациентот и на целата состојба во која живее. Главните методи на третман се операции кои вклучуваат целосно отстранување на тумор, радиотерапија (зрачење) и хемотерапија, во која се користат разни лекови.

Општо земено, за секоја од горенаведените фази, се одредува индивидуален третман, врз основа, повторно, врз принципите што веќе се наведени.

Така, третманот во фаза 0 се определува врз основа на големината на формирањето на туморот, како и на интензитетот на нејзиниот раст. Особено, може да се применат следниве третмани:

 • Ресекција на трансуретрална тумор , која се однесува на хируршка интервенција за отстранување на малигниот тумор преку уретрата без да се прават засеци на кожата за оваа намена.
 • BCG вакцина. Третманот во овој случај се состои во инјектирање на вакцината во мочниот меур, неговите карактеристики го поддржуваат имунолошкиот систем во борбата против формирањето на туморот, истовремено уништувајќи ги клетките на ракот. Ризикот од рецедив во овој случај е преполовен.
 • Хемотерапија. Во овој случај, лекови против рак се инјектираат во мочниот меур.
 • Цистектомија (операција за отстранување на мочниот меур). Потребни во оваа фаза е исклучително ретка. Во основа, мочниот меур може да се отстрани само ако се пронајдат неколку лезии на рак истовремено.

Што се однесува до третманот кој е потребен за фаза 1 , овде се предвидени исти мерки како и за нултата фаза. Сепак, важно е да се има на ум дека успешното завршување на првиот курс на третман кај околу половина од пациентите е проследено со последователна манифестација во форма на релапс, односно во форма на враќање на болеста. Во овој случај, ќе биде потребна цистектомија процедура.

На етапата 2, отстранувањето на мочниот меур се случува речиси секогаш, згора на тоа, со оглед на брзината на ширење на ракот на други органи концентрирани во карличната област, нивното отстранување исто така е потребно. Според тоа, мажите во овој случај, заедно со мочниот меур, и отстранување на простатата, а жените - на матката, јајниците, фалопиевите туби и предниот дел на вагината. Покрај горенаведеното, хирургот ги отстранува и лимфните јазли во карличната област - тие исто така можат да содржат клетки на ракот. Пред или по операцијата, пациентите често примаат хемотерапија, со што се намалува ризикот од метастази на карцином.

Ракот на фаза 3 се третира по аналогија со втората фаза: самиот мочен меур, блиските органи и лимфните јазли се отстранети. Потоа се препишува хемотерапија.

Во случај на рак на стадиум 4 , формирањето на туморот се карактеризира со значително ширење, па затоа дури и хируршкиот третман со комплексно отстранување на погодениот орган и органи во близина станува претежно неефикасен. Сепак, лекарот може и понатаму да пропише хируршка интервенција на пациентот, што ќе го забави развојот на процесот на рак или ќе ги елиминира компликациите кои ја предизвикале болеста. По завршување на фаза 4, се применуваат следниве методи за третман:

 • Зрачење (радиотерапија). Пропишано е ако развојот на туморот не е придружен со метастази со други органи (на белите дробови, црниот дроб и сл.).
 • Лекови третман (хемотерапија). Овој метод на третман, соодветно, се назначува кога туморот е придружен со метастази на други органи. Во исто време, радиотерапијата исто така може да се препише (понекогаш третманот продолжува без него).

Во случај на симптоми кои може да укажуваат на рак на мочниот меур потребно е да се консултира уролог и онколог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на мочниот меур и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарот: уролог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Циститис (појавување симптоми: 4 од 11)

Циститис е прилично честа болест како резултат на воспаление на мукозната мембрана на мочниот меур. Циститис, чии симптоми во најголем дел од случаите се искусни од страна на претставници на послаб пол на возраст меѓу 16 и 65 години, исто така може да се дијагностицира кај мажи - во овој случај, болеста најчесто се развива кај 40 години и постари лица.

...
Хиперплазија на простатата (појавување на симптоми: 4 од 11)

Простатата е одговорна за производство на течен дел од семената течност, а исто така помага да се исфрли оваа течност за време на ејакулација. Вродената хиперплазија на простатата е бенигна маса која се јавува од вроден епител на простатата. Неговиот внатрешен дел расте во големина, која може да расте од големината на костен до големината на портокал.

...
Хроничен цистит (појавување на симптоми: 4 од 11)

Хроничниот цистит е воспалителен процес во областа на мочниот меур. Фактор кој провоцира е инфекција од бактериска или паразитарна природа. Во главната ризична група на жени. Кај мажите, циститисот е многу поредок. Според статистичките податоци, оваа болест најмалку еднаш во секој живот секоја жена била болна.

...
Дизурија (појавување симптоми: 4 од 11)

Дизурија е патолошки процес кој е предизвикан од кршење на процесот на мокрење. Нарушувањето на оваа природа може да се должи на гинеколошки заболувања кај жените и, соодветно, уролошки - кај мажи. Дизурија не е исклучена кај деца и кај возрасни во однос на позадината на болестите на уринарниот систем, недоволната исхранетост и недоволниот внес на течности. Психосоматски фактор се јавува, особено кај бебиња.

...
Рак на простата (појавување симптоми: 3 од 11)

Ракот на простата е малиген тумор, кој, според степенот на преваленција, е рангиран на четвртото место меѓу другите видови на рак, кои се најчести во медицинската пракса. Рак на простата, чии симптоми се карактеристични само за оваа болест, не се појавуваат главно кај мажи на возраст од 50 години и постари.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .