Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хепатална кома: симптоми и третман

Хепатална кома - главните симптоми:

Хепаталната кома е последната фаза на прогресија на хепаталната инсуфициенција, придружена со нарушувања на централниот нервен систем. Оваа патологија се јавува како резултат на влијанието на општата состојба на телото од разни видови на интоксикација, како и цироза или орган кој умира.

И покрај изразените симптоми и разните методи на лекување на овој патолошки процес, се забележува голем процент на смрт. Ова може да се должи на фактот дека патогенезата на напредната фаза на болеста се карактеризира со ефект врз мозокот, што доведува до нејзино оток.

Главната група на луѓе кои биле дијагностицирани со таква болест се пациенти кои не поминале четириесет години. Овој проблем може да се развие во човечкото тело веќе некое време и не се чувствува веднаш. Првите знаци на болеста се: депресивен пациент и нарушен сон - едно лице спие во текот на денот и се буди ноќе.

Со појавата на првите индикатори на болеста, на пациентот мора да му се даде прва итна помош самостојно на лицето во близина или до лекарите. Ова треба да се направи веднаш, бидејќи болеста предизвикува повеќе компликации за здравјето и животот на засегнатото лице.

Етиологија

Степенот на интензитет на симптоми на оваа состојба зависи од фазата на болеста, поточно од оштетувањето на нервниот систем. Всушност, многу причини може да предизвикаат оваа патологија. Главните причини за болеста се:

 • цироза ;
 • ефектите на лековите кои негативно влијаат на црниот дроб;
 • разни видови отрови и хемикалии кои влегуваат во човечкото тело преку воздух или при контакт во услови на работа;
 • злоупотреба на алкохол, тутун и дрога;
 • инфекции кои ја нарушуваат структурата и функцијата на телото;
 • неоплазми од бенигна или малигната природа во онкологија или цироза;
 • конгенитални аномалии на структурата на внатрешниот орган;
 • крварење во дигестивниот тракт;
 • повреда на кардиоваскуларниот систем;
 • повреда на црниот дроб;
 • хепатитис Б ;
 • абортус;
 • труење на телото со отрови од разни потекло - индустриски или природни;
 • труење со крв од бактерии.
Цироза на црниот дроб

Видови

Текот на болеста може да се одвива во неколку фази:

 • предкоматозно состојба на пациентот - постои остра промена во расположението на жртвата, одложено размислување и дезориентација на ориентацијата во просторот и времето. Времетраење од два часа до неколку дена;
 • заканувачка кома - едно лице се влошува секој час. Оваа фаза се карактеризира со губење на меморијата и губење на свеста. Времетраење - од еден до два дена до десет;
 • хепатална кома - во оваа фаза ситуацијата на пациентот е исклучително тешка, ретки периоди на целосна свест, има мирис на амонијак од устата, дишењето е слабо и тешка.

Поради појавата на болеста е:

 • ендогени - во кои црниот дроб престанува да ги извршува своите функции целосно. Се јавува поради изложеност на токсични супстанции;
 • егзогени - често изразени во цироза;
 • мешани
 • неточно.

Симптоми

Симптомите на болеста се директно зависни од фазата на хепатална кома. Значи, во почетната фаза се забележани:

 • промени во однесувањето од депресија до бескорисни;
 • проблеми со спиењето;
 • бавно размислување;
 • нарушување на концентрацијата, но пациентот правилно одговара на прашањата и ги препознава луѓето;
 • напади на вртоглавица;
 • зголемено потење.

Следните симптоми ќе бидат карактеристични за втората фаза од курсот:

 • заборавот;
 • периодична загуба на свеста;
 • пациентот е целосно дезориентиран;
 • треперењето се појавува во долните и горните екстремитети, зголемувајќи се со текот на времето;
 • непријатен мирис од устата;
 • кожата зема жолта боја.

Симптоми на најтешката фаза:

 • лицето не изразува никакви емоции;
 • несвесност;
 • брз пулс;
 • Над болниот мирис на амонијак;
 • учениците реагираат слабо на светлина.

Без лекување, конвулзии и целосно недостаток на дишење се појавуваат во третата фаза.

Бидејќи хепаталната кома се развива бавно, неколку недели пред почетокот на првата фаза на болеста, лицето се жали на:

 • аверзија кон храната;
 • мигренски напади;
 • сериозна слабост;
 • губење на вкус и мирис;
 • крварење од мукозните мембрани;
 • гори кожа која не може да се толерира.

Компликации

Бидејќи патогенезата на болеста е доста тешка, со доцнењето со хепаталната кома може да се развијат такви последици како што се:

Дијагностика

За да се утврди точната дијагноза, важно е детално да се утврдат причините за појава на хепатална кома, патогенезата и класификацијата на болеста. Покрај тоа, се спроведуваат следните дијагностички методи:

 • проучување на патогенезата и одредување на времето на првите симптоми - посебно внимание треба да се посвети на лицата со цироза и хепатитис Б;
 • крвни и уринарни тестови , општи и биохемиски;
 • Ултразвук на црниот дроб и дигестивниот тракт;
 • електроенцефалограм;
 • дополнителни консултации на гастроентеролог, невропатолог, ресусцитатор;
 • МНР на мозокот ;
 • анализа на цереброспиналната течност.

Третман

Пред специјалистите да започне професионален третман, неопходно е да се спроведе првата итна медицинска помош, бидејќи најчесто влошувањето на пациентот се забележува дома (само техничарите за брза помош можат да го направат тоа со оние кои беа во близина на пациентот). Така, итни техники се состојат од:

 • прва медицинска помош - на лицето му се дава мир и му се дадени многу пијалоци; за време на повраќање, усната празнина мора да се исчисти од vomitus;
 • итна прва помош - да се намали раздразливоста на лицето;
 • помош непосредно во медицинска установа - отпадоци веднаш се препишуваат со лековити супстанции. Спроведување на различни методи на детоксикација и намалување на киселоста на крвта.

Единствениот начин за лекување на хепаталната кома е трансплантација на органи, најчесто овој метод на терапија е пропишан за цироза. Операцијата се изведува само во случај на стабилизација на пациентот.

Но, и покрај сите методи на лекување, прогнозата на болеста е прилично тажна, бидејќи повеќето пациенти не живеат до трансплантација на органи. Од сите оние кои биле склони кон хепатална кома, само четвртиот дел добива нов орган. Највисока смртност е забележана кај пациенти помлади од десет и постари од четириесет години. Ова се должи на прогресијата на жолтицата , големината на црниот дроб, оток на мозокот и акутна респираторна инсуфициенција.

Превенција

Превенција на хепатална кома:

 • навремен третман на разни заболувања на црниот дроб, особено цироза на црниот дроб;
 • соодветна употреба на лекови;
 • одбивање да се само-излечи секоја болест;
 • да бидат претпазливи во допир со токсични супстанции, да носат заштитна облека и други начини за спречување на внесување на хемиски материи во телото;
 • почитувајте здрав начин на живот, откажувајќи се од сите лоши навики;
 • Збогатете ја храната со витамини и хранливи минерали;
 • се подложува на целосен преглед на клиниката двапати годишно.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хепатална кома и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: хепатолог , гастроентеролог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Инсулином (појавување симптоми: 6 од 20)

Инсулиномот е неоплазма, која често има бениген тек и се формира во панкреасот. Туморот има хормонална активност - обезбедува секреција на инсулин во големи количини. Ова предизвикува хипогликемија.

...
Хипогликемија (појавување симптоми: 5 од 20)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, понекогаш постојат патолошки состојби, кога индикаторите за гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Хепатална инсуфициенција (појавување на симптоми: 5 од 20)

Болеста, која се карактеризира со нарушување на интегритетот на ткивото на црниот дроб поради нивното акутно или хронично оштетување, се нарекува слабост на црниот дроб. Оваа болест се смета за комплексна, поради фактот што метаболните процеси се нарушени по оштетување на црниот дроб. Ако не преземете соодветни мерки за лекување на болеста, тогаш под одредени услови, хепаталната инсуфициенција може брзо и брзо да се развие и да биде фатална.

...
Маларија (појавување симптоми: 5 од 20)

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

...
Синдром на Арнолд-Киари (абнормалност) (појавување симптоми: 5 од 20)

Синдромот на Арнолд-Киари или аномалијата (Магноформацијата на Арнолд-Киари) е група на мозочни развојни патологии. Прекршувањата се поврзани со функционирањето на малиот мозок, кој е одговорен за рамнотежата на една личност. Оваа група, исто така, ја вклучува и патологијата на подлогата на медулата, која се манифестира во нарушување на центрите кои се одговорни за респираторниот систем, кардиоваскуларниот и централниот нервен систем.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .