Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хитална хернија: симптоми и третман

Хитална хернија - главни симптоми:

Хернија на езофагеалниот отвор на дијафрагмата е патологија која се манифестира поради абнормално поместување на внатрешните органи кои се наоѓаат физиолошки под дијафрагмата (цревни петелки, кардијален дел од желудникот, абдоминален сегмент на хранопроводот и други елементи). Таквата болест во медицината е доста честа појава. Ризикот од прогресија на оваа патологија значително се зголемува со возраста на пациентот. Но, вреди да се напомене дека во овој момент медицинската статистика е таква што хернијата на овој вид почесто се дијагностицира во фер сексот на средната возраст.

Во повеќе од половината случаи, хернијата на езофагеалното отворање на дијафрагмата не се манифестира, а во некои случаи останува целосно неидентификувана. Статистиката е таква што точна дијагноза на хернија од езофагеалното отворање на дијафрагмата, става само една третина од пациентите од вкупниот број на пациенти. Вообичаено се дијагностицира патологија случајно, за време на преглед на годишни превентивни прегледи или за време на третманот во болница, но со сосема друга причина.

Многу често се случува пациентите со таква болест да се третираат целосно за други болести. На пример, од чир или хроничен гастритис . Ова се должи на фактот дека сите овие болести имаат многу слични симптоми. Всушност, ако спроведете целосна дијагноза и пропишувате правилен третман, целосно ќе можете да се ослободите од патологијата. Во основа, лекувањето се врши со неколку едноставни операции и лекови.

Етиологија

Појавата на хернија од езофагеалниот отвор на дијафрагмата може да биде поврзана со генетска предиспозиција и стекнат карактер. Често кај бебиња, таквата хернија се јавува како резултат на често вродена конгенитална аномалија - скратување на хранопроводот. Во овој случај, третманот е еден - итна операција.

Стекнатите причини вклучуваат слабост на отворот на дијафрагмата во езофагусот. Со возраста, овој лумен станува помалку еластичен или атрофија. Луѓето со рамни нозе , хемороиди или проширени вени се многу подложни на прогресијата на оваа патологија.

Хитална хернија

Можно е оваа патологија да напредува истовремено со други слични лезии. Најчесто, патолошкиот процес е придружен со хернија на ингвиналниот регион или папочна хернија . Фактори кои можат да го зголемат ризикот од добивање на хернија:

 • запек , особено хроничен;
 • постојано повраќање или празнење на гас;
 • напредни фази на дебелина ;
 • тешки работни услови;
 • разни абдоминални повреди;
 • бременост;
 • хроничен бронхитис или астма .

Овие фактори придонесуваат за слабеење на ѕидовите на дијафрагмата, што, пак, доведува до колапс на делови од хранопроводникот и желудникот во градниот празнина.

Видови

Во зависност од анатомската структура и причината за формирање, постојат следниве видови на хернија:

 • лизгање
 • езофагеален (постојан);
 • тип на хернија што ги комбинира двата претходни типа.

Лизгачка хернија на езофагеалниот отвор на дијафрагмата се појавува доста често наспроти позадината на сите видови на езофагеална хернија. Исто така има и други имиња - аксијални, скитни и аксијални. Во овој тип, долниот дел од хранопроводникот и стомакот слободно навлегуваат во градниот кош и се враќаат во нивната анатомска положба без никакви проблеми. Ова се случува кога некоја личност ја менува положбата на телото (најчесто од седентарен до постојан). Но, не можат да се постават сите хернии самостојно. Често, поради неговата голема големина и висок степен на вшмукување на градниот кош, хернијата останува таму, бидејќи не може да помине назад.

За фиксна (постојана) хернија, карактеристично е дека долниот дел од хранопроводникот и стомакот паѓаат од отворот на дијафрагмата. Таквата хернија е придружена со гадење, што се јавува како резултат на нарушување во процесот на донесување на храна.

Со мешан тип, манифестациите на горенаведените два вида се комбинирани.

Во зависност од износот на поместување на органите во градниот кош, постојат три степени на езофагеална хернија:

 • првиот е кога само долниот хранопровод ќе навлезе, а стомакот останува на место, но притиска по дијафрагмата;
 • втората е кога долниот дел од хранопроводникот е во градниот кош и стомакот се крева и станува на исто ниво како и дијафрагмата;
 • третиот продира во градите шуплина не само дел од хранопроводот, но исто така и на дното на стомакот. Поретко - петелки од тенкото црево.

Херниите се поделени според органите кои ја формираат вреќата. Лизгање е поделено на:

 • езофагеален;
 • кардиофундал;
 • гастричен.

Фиксни се случува само:

 • фундален (само на дното на стомакот);
 • антрал. Кога крајниот дел од телото ќе влезе во градниот кош.

Симптоми

Повеќе од половина од случаите на хернија на езофагеалното отворање на дијафрагмата се јавуваат без симптоми. Треба да се забележи дека сериозноста на симптомите зависи од големината на хернијата. Затоа, колку е поголем, толку повеќе такви симптоми ќе се почувствуваат:

 • металоиди со различни степени на интензитет;
 • болка во стомакот, која може да се движи кон грбот;
 • срцева болка која се шири преку левата страна на телото;
 • потешкотии со пренесување на храна преку хранопроводот;
 • ртење и икање;
 • рапав глас.

Компликации

Хернијата на хранопроводот не секогаш доведува до појава на компликации. Тие се строго индивидуални по природа, во зависност од тоа кои болести го претрпел личноста во неговиот живот, и на општото ниво на имунитет.

Можни компликации може да бидат:

 • проблеми со срцето, до срцев удар ;
 • чир на желудникот;
 • постојано поткопување или регургитација;
 • аспирациона пневмонија.

Дијагностика

Многу е тешко да се спроведе дијагностика без тестови или уреди, бидејќи симптомите се многу разновидни и имаат сличности со некои болести на дигестивниот систем и гастроинтестиналниот тракт.

Главните начини за дијагностицирање на хернија на езофагеалниот отвор на дијафрагмата се х-зраците на хранопроводникот со контраст и мерење на киселост во дигестивниот тракт. Дополнително треба да помине постапка како ендоскопија.

Третман

Прво, третманот на таквата хернија е насочен кон елиминирање на симптомите со помош на лекови кои може да ги препише само лекар. Само-лекувањето не е валидно. Покрај лековите, планот за лекување вклучува:

 • диета, за која пациентот мора строго да се придржува. Тоа е да се исклучи пржена и солена храна од исхраната. Последниот оброк треба да се направи три часа пред спиење;
 • намалување на износот на физички стрес на телото за време на третманот.

Во случаи кога третманот со лекови нема ефект или состојбата на хернијата е многу напредна, треба да се преземат потешки методи на лекување. Во овој случај, лекарите прибегнуваат кон оперативна интервенција. За да се реши проблемот со хернијата на хранопроводникот во медицината, постојат неколку видови на хируршки интервенции. Можни опции за хируршки третман на хернија:

 • оперативна интервенција, чија суштина се состои во шиење на дупката преку која органите влегуваат во градниот кош, како и во зајакнување на ѕидовите на хранопроводникот;
 • гастропекси. Хируршката фиксација на стомакот се изведува во одредена положба;
 • хирургија, која ќе го врати точниот однос на дното на желудникот на хранопроводникот;
 • во некои случаи, може да биде неопходна операција на ресекција на хранопроводот.
Шемата на операција за хернија на езофагеалниот отвор на дијафрагмата

Конечното закрепнување, пациентите кои имале хернија на хранопроводот, неопходно мора да бидат регистрирани кај лекар-гастроентеролог.

Превенција

Главната профилактика против хернија на езофагеалниот канал на дијафрагмата е правилна диета. Но, исто така, треба да ги следите овие препораки:

 • храна во мали делови, но со поголема фреквенција во текот на денот;
 • исклучување од исхраната на храна која предизвикува напади на горушица;
 • целосно запре пиење и пушење;
 • спречи зголемување на телесната тежина;
 • за време на спиењето, главата треба да биде петнаесет сантиметри над стапалата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хитусна хернија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гастроентеролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хернија на езофагусот (појавување симптоми: 5 од 10)

Хернија на хранопроводот, која исто така е честопати дефинирана како хернија на езофагеалниот отвор на дијафрагмата (или АМЛ), е болест со карактеристично поместување на органот лоциран во абдоминалната празнина во градите шуплина преку езофагеалниот отвор кој се наоѓа во дијафрагмата. Хернијата на хранопроводот, чии симптоми имаат изразени клинички манифестации, исто така е поврзана со спецификите на сопствената формација, која го одредува својот вроден или стекнат карактер, но хернијата може да се појави како резултат на повеќе причини.

...
Соматоформна автономна дисфункција (појавување на симптоми: 5 од 10)

Соматоформна автономна дисфункција е нарушување во кое се појавуваат симптоми на нарушено функционирање на внатрешните органи, но не се забележуваат органски промени. Патолошки процеси произлегуваат од оние органи што некако учествуваат во функционирањето на автономниот нервен систем.

...
Гастритис (појавување симптоми: 4 од 10)

Гастритис е прилично честа патологија во која е зафатена стомакот, а особено неговите мукозни ѕидови. Гастритис, чии симптоми во огромното мнозинство се јавуваат против позадината на изложеност на специфична бактерија, која е позната на многу читатели како Helicobacter pylori, исто така може да настане како резултат на изложеност на голем број на специфични фактори (алкохолизам, перзистентен стрес, пушење, нездрава диета итн.).

...
Helicobacter pylori (појавување симптоми: 4 од 10)

Helicobacter pylori е бактерија која живее во човечкиот гастроинтестинален тракт и го предизвикува развојот на опасни болести - гастритис, чир, хеликобактериоза. Според статистичките податоци, 2/3 од популацијата на планетата се носители на овој микроорганизам. Треба да се напомене дека Helicobacter pylori е моментално единствената бактерија која лесно може да преживее во агресивната средина на желудникот.

...
Билијарен панкреатит (појавување на симптоми: 4 од 10)

Билијарниот панкреатит е болест на панкреасот, која е тесно поврзана со жолчни камења и формирање на камења кои го нарушуваат протокот на жолчката. Денес, бројот на луѓе со оваа болест значително се зголемил, што е поврзано со несоодветен животен стил и нездрава исхрана - јаде премногу масна и пржена храна. Затоа, исхраната мора да биде вклучена во третманот на оваа болест, бидејќи без нормализирање на внесот на масти и јаглени хидрати во телото, невозможно е да се ослободи од болеста. Тоа е, исхраната е клучот за ефикасен третман на патолошката состојба.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .