Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Болест на камперките: симптоми и третман

Болест на камперките - главните симптоми:

Болеста на камперс, која исто така е честопати дефинирана како холелитијаза или холелитијаза, е болест кај која камењата се формираат во жолчното кесе или во жолчните канали. Болеста на галстон, чии симптоми се забележани кај пациенти, како што е прикажано со резултатите од медицинската пракса, е неефикасно во третманот со употреба на конзервативна терапија и разни видови техники, бидејќи единствениот начин да се излечи болеста е операција.

Општ опис

Галстон-овата болест е прилично честа дијагноза, а особеноста лежи во фактот дека тешко е да се пронајде чувствителноста кон него, како и причините кои го предизвикуваат неговиот развој. Факт е дека за повеќето луѓе, холелитиазата се јавува латентно, односно во латентна форма без никакви посебни манифестации. Во структурата на разни заболувања на кои се изложени органите за дигестија, болеста на жолчните камења зазема значајно место токму заради сопствената распространетост.

Индустријализираните земји имаат статистички податоци за оваа тема од редот на инциденцата од 15%, и може да се забележи дека преваленцата е директно зависна од возраста и полот на пациентите. Особено, мажите страдаат од оваа болест два пати помалку од, соодветно, жени. Секоја петтина од жените на возраст од 40 и повеќе години се соочуваат со болест на жолчните камења, додека мажите од иста возраст се среќаваат во секој десетти случај. До 50 години, холелитиазата се забележува кај околу 11%, од 50 на 69 - до 23%, од 70 години и повеќе - до 50%.

Дозволете ни да живееме директно на карактеристиките на текот на болеста. Движењето на жолчката, извршено од неа на билијарниот тракт, се должи на конзистентноста на функциите на жолчното кесе, црниот дроб, панкреасот, жолчниот канал и дуоденумот. Поради тоа, за возврат, жолчката навремено влегува во цревата за време на варењето на храната, покрај што се акумулира во жолчното кесе. Со стагнација на жолчката и со промена на неговиот состав започнува процесот на формирање на камења, кој исто така се промовира со воспалителни процеси во комбинација со моторно-тонични нарушувања на билијарната екскреција (односно дискинезија).

Жолчните камења се холестерол (огромното мнозинство, околу 90% од варијантите на жолчните камења), како и пигменти и мешани камења. Така, заради прејадувањето на жолчниот холестерол, се формираат камења во холестеролот, се преципираат и формираат кристали. Прекршувањето на жолчното кесе на моторниот брод доведува до фактот дека нема излез од овие кристали во цревата, што, во крајна линија, доведува до нивниот постепен раст. Пигментните камења (тие се исто така наречени билирубински камења) се формираат со зголемено распаѓање на црвените крвни клетки , што се јавува со вистинска хемолитична анемија. Што се однесува до мешаните камења, тие претставуваат еден вид на комбинација врз основа на процесите на двете форми. Холестеролот, билирубинот и калциумот се содржани во такви камења, самиот процес на нивно формирање се јавува како резултат на воспалителни болести кои влијаат врз билијарниот тракт и, всушност, жолчното кесе.

Што се однесува до причините кои придонесуваат за формирање на жолчни камења, од нив се разликуваат следниве:

 • неурамнотежена исхрана (особено, ако станува збор за доминација на животински масти во неа со истовремено оштетување на растителни масти);
 • хормонски нарушувања (со слабеење на функциите карактеристични за тироидната жлезда);
 • недостаток на мобилност на животниот стил;
 • нарушувања поврзани со метаболизмот на мастите, кои се вкрстуваат со зголемување на телесната тежина;
 • воспаление и други абнормалности во жолчното кесе;
 • разни видови оштетувања на црниот дроб;
 • повреди на 'рбетниот столб;
 • бременост;
 • постот;
 • наследност;
 • повреди на 'рбетниот столб;
 • дијабетес мелитус ;
 • болести на тенкото црево, итн.

Како фактори кои го провоцираат развојот на болеста која се разгледува, се разликуваат следниве:

 • хелминтијаза;
 • цироза на црниот дроб (предизвикана од алкохол);
 • инфекции на билијарниот тракт (хронични);
 • хронична хемолиза;
 • демографски аспекти (релевантноста на болеста кај луѓето во руралните средини, како и на Далечниот Исток);
 • старост

Болест на галстон: класификација

Врз основа на карактеристиките на болеста усвоена денес, се прави следнава класификација според фазите кои се релевантни за него:

 • физичко-хемиска (почетна) фаза - или, како што се нарекува, фаза пред камен. Се карактеризира со промени во составот на жолчката. Во оваа фаза не постојат посебни клинички манифестации, откривањето на болеста во почетната фаза е можно, за што се користи биохемиска анализа на жолчката врз особеностите на неговиот состав;
 • формирањето на камења е сцена, која исто така се дефинира како носење латентна камен. Во овој случај, симптомите на болест на жолчни камења се отсутни, но употребата на инструментални методи за дијагностицирање ви овозможува да го одредите присуството во анализата на жолчното кесе;
 • клинички манифестации - фаза чии симптоми укажуваат на развој на акутна или хронична форма на калкуличен холециститис .

Во некои случаи, четвртата фаза исто така е изолирана, што се состои во развој на компликации поврзани со болеста.

Болест на камперките: симптоми

Манифестациите карактеристични за болеста на жолчните камења се одредуваат врз основа на специфичната локација и големината на формираните камења. Врз основа на сериозноста релевантна за воспалителни процеси, како и врз основа на функционални нарушувања, сериозноста на манифестациите на болеста, како и карактеристиките на нејзиниот тек, се предмет на промена.

Кај заболување на жолчни камења, особено е забележан знак на болка (билијарна или хепатална колика ) - акутна болка што одеднаш се јавува во десниот хипохондриум. Тоа може да биде пирсинг или сечење карактер. По неколку часа, конечната концентрација на болката е концентрирана во проекцијата на жолчното кесе. Ирадијација на болка на десното рамо, вратот, десното рамо сечило или грбот исто така е можно. Во некои случаи, болката зрачи до срцето, што предизвикува појава на ангина .

Најчесто постои болка поради употребата на зачинета, масна, пржена или зачинета храна и алкохол, на позадината на тежок стрес или значителен физички напор. Исто така, предизвикува болка може да се продолжи со престој во наклонета позиција во процесот. Предизвикува грч, кој се формира во областа на мускулите и каналите на жолчното кесе, што е рефлексен одговор во врска со стимулацијата која ја доживува ѕидот поради калкули.

Покрај тоа, причината за грчењето е пренапрешувањето на мочниот меур, кој се формира со вишок жолчка, што се јавува како резултат на опструкција (блокада) што се појавила во билијарниот тракт. За глобална холестаза во присуство на блокада во жолчниот канал, карактеристични манифестации се проширување на жолчните канали на црниот дроб, како и зголемување на обемот на телото, со што се јавува соодветната болна реакција на болката капсула. Болката во овој случај е константна, често во десниот хипохондриум постои карактеристично чувство на тежина.

Гадење е исто така придружен симптом, кој може да се придружува во некои случаи со повраќање без соодветно олеснување после тоа. Вреди да се забележи дека повраќањето е исто така рефлексен одговор на стимули кои дејствуваат. Во овој случај, одземањето на ткивото на панкреасот од воспалителниот процес е фактор што доведува до зголемување на повраќањето, кое во овој случај има неспоредлив карактер и е придружено со ослободување на жолчката со повраќање.

Врз основа на сериозноста на интоксикација, може да се забележи зголемена температура, флуктуирачки во индексите на субфебрил, но во некои случаи достигнување на изразена треска. Блокирањето на жолчниот канал со калкулус во комбинација со опструкција на сфинктерот доведува до промена на бојата на измет и жолтица.

Доцната дијагноза на болеста често укажува на присуство на емпием (акумулација на гној) во ѕидот на жолчното кесе, што се случи при затворање на билијарниот тракт со анализа. Може да се развијат и мочниот меур-дуоденални фистули и билијарен перитонитис .

Дијагноза на жолчни камења

Идентификација на симптоми карактеристични за хепатална колика бара стручни совети. Под физичкиот преглед, тие спровеле, се однесува на идентификација на симптоми карактеристични за присуството во анализата на жолчното кесе (Марфи, Орнер, Захаријан). Покрај тоа, откриена е одредена напнатост и болка на кожата во областа на мускулите на абдоминалниот ѕид во рамките на проекцијата на жолчното кесе. Исто така забележува присуство на ксантома на кожата (жолти дамки на кожата формирани на позадината на нарушување на липидниот метаболизам на телото), означени со жолтило на кожата и склерата.

Резултатите од општите анализи на крвта го одредуваат присуството на знаци кои укажуваат на неспецифично воспаление на фаза на клиничко егзацербација, кое, особено, се состои во умерено зголемување на ESR и кај леукоцитоза. Биохемиските анализи на крвта ја одредуваат хиперхолестеролемијата, како и хипербилирубинемијата и зголемената активност карактеристична за алкалната фосфатаза.

Холецистографијата, која се користи како метод за дијагностицирање на жолчните камења, го одредува зголемувањето на жолчното кесе, како и присуството на вар депозити во ѕидовите. Покрај тоа, внатрешноста на варовниците е добро видлива.

Најинформираниот метод, кој е исто така најчест во изучувањето на областа од интерес за нас и за предметот на болеста, е ултразвучно скенирање на абдоминалната празнина . Кога се разгледува абдоминалната празнина во овој случај, се обезбедува прецизност во однос на откривање во присуство на различни ехонепропустливи формации во форма на камења во комбинација со патолошки деформитети, кои ѕидовите на мочниот меур се подложени за време на болеста, како и промени поврзани со неговата подвижност. Добро видливи со ултразвук и знаци кои укажуваат на холециститис.

Визуелизација на жолчното кесе и канали, исто така, може да се направи со користење на МНР и КТ техники за оваа намена во специфични специфични области. Сцинтиграфијата може да се користи како информативен метод што укажува на повреди во циркулацијата на жолчката, како и ендоскопска ретроградна холангиопанкреатографија.

Третман на жолчни камења

На пациентите со дијагноза на холелитијаза се назначени општ тип на хигиенски режим, урамнотежена исхрана и систематско оптоварување во измерените количини. Исто така е прикажана диета број 5 со исклучување на одредени видови храна во него (посебно масти). Се препорачува да јадете храна "од час". Општо земено, отсуството на компликации често ја исклучува употребата на специфичен третман - во овој случај, пред сè, акцентот е на тактиката на чекање.

Со развојот на акутна или хронична форма на калкуличен холецистит, потребно е отстранување на жолчното кесе, кое во овој случај е процес на формирање на камења. Специфичноста на хируршката интервенција се определува врз основа на општата состојба на телото и придружните промени во патолошкиот процес, концентрирани во регионот на ѕидовите на мочниот меур и ткивата што ја опкружуваат, а исто така се земаат предвид и големини на камењата.

Доколку се појават симптоми кои се однесуваат на болести на жолчните камења, треба да се посочи гастроентеролог или да се назначи хируршка консултација.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате болест на Галстон и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: гастроентеролог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Жолчни камења (појавување симптоми: 7 од 13)

Камења во жолчниот меур се формираат поради проблеми со метаболизмот во телото. Тие стануваат причина за JCB. Конкрециите формирани во органот може да се лоцираат насекаде - и во мочниот меур и во каналите, па дури и во црниот дроб, додека нивната форма и големина варираат од многу мал (песок) до многу голем.

...
Калкулен холециститис (појавување симптоми: 5 од 13)

Калкулусниот холециститис е една од манифестациите на JCB, во кои се јавуваат депозити на калкулус во засегнатиот орган. Болеста не се манифестира долго време, но во периодот на егзацербација, кога еден или повеќе камења почнуваат да се движат по канал, а понекогаш и целосно го блокираат, се појавуваат симптоми на билијарна колика. Најчесто, луѓето со оваа патологија се пропишани хируршки интервенции, а најпосакуваната опција за операција е лапароскопска.

...
Лекови против хепатитис (појавување симптоми: 5 од 13)

Медицинскиот хепатитис е воспалителен процес во црниот дроб, поттикнат од одредени лекови. Ако третманот на болеста не се започне навремено, тогаш можно е појава на некротични процеси во зафатениот орган и цироза. Во напредните фази постои фатален исход. Според статистичките податоци, дрога хепатитисот е три пати почесто дијагностициран кај жени отколку кај мажи. Оваа околност нема научно објаснување.

...
Хепатална колика (појавување симптоми: 5 од 13)

Хепатална колика е патолошки процес кој се карактеризира со напади на болка во десниот хипохондриум и се манифестира во присуство на камења во жолчниот меур или систематска злоупотреба на масна "тешка" храна. Нема јасни ограничувања за родот, но според статистичките податоци, оваа болест најчесто се среќава кај жени. Во ризик, луѓето во возрасната група од 40-60 години.

...
Хепатитис Г (појавување симптоми: 5 од 13)

Хепатитис Г е заразна болест предизвикана од негативниот ефект на специфичен патоген на црниот дроб. Меѓу другите сорти на оваа болест е помалку веројатно дека ќе се дијагностицира. Прогнозата целосно зависи од нејзината варијанта. Носачот на патолошкиот агенс се смета за болен човек и асимптоматски носител на вирусот. Најчеста инфекција е преку крв, но постојат и други механизми за влез на бактерии.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
хирургот зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .