Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Портална хипертензија: симптоми и третман

Портална хипертензија - главните симптоми:

Со болест како што е порталната хипертензија, се подразбира синдром кој се јавува како резултат на оштетен проток на крв во комбинација со зголемување на крвниот притисок во порталната вена. Портална хипертензија, чии симптоми се базираат на манифестации карактеристични за диспепсија, асцит, спленомегалија, проширени вени на стомакот и хранопроводот, како и гастроинтестинално крварење, како радикален метод на третман, ја вклучува потребата за хируршка интервенција.

Општ опис

Покрај фактот дека порталната хипертензија има екстензивен симптомски комплекс предизвикан од покачен крвен притисок на порталната вена (голема вена преку која крвта тече од цревата до црниот дроб) со истовремен прекин на венскиот крвен проток карактеризиран со различна етиологија и концентрација, оваа болест, исто така, може да дејствува како фактор комплицирајќи друг вид на болест. Особено, порталната хипертензија може да ги предизвика нивните компликации во хематологијата, васкуларната хирургија, гастроентерологијата и кардиологијата.

Што се однесува до причините што доведуваат до развој на болеста за која станува збор, тие се многу различни. Како водечка причина, во меѓувреме, се дефинира масивна лезија која влијае на хепаталниот паренхим поради било какво заболување на црниот дроб. Тие вклучуваат, особено, хепатитис (акутен или хроничен), тумори на црниот дроб , цироза , паразитски инфекции итн.

Развојот на порталната хипертензија е исто така можен како резултат на патологии предизвикани од холестаза (екстрахепатична или интрахепатична форма). Покрај тоа, развојот на оваа болест се промовира со примарна / секундарна билијарна цироза, холелитијаза , тумор на жолчниот канал, тумор на холедох, панкреатичен рак на главата , лигатура или интраоперативно оштетување на жолчните канали. Некоја улога во развојот на болеста која се разгледува е исто така доделена на токсично оштетување, кое црниот дроб се јавува како резултат на труење од хепатотропните отрови (печурки, лекови, итн.).

Доделени во развојот на портална хипертензија и такви патолошки процеси во телото како конгенитална атрезија и тромбоза , стеноза или туморска компресија, концентрирани директно во порталната вена, зголемен притисок на десното срце (реална патологија со констриктивен перикардитис и рестриктивна кардиомиопатија). Понекогаш порталната хипертензија се развива како резултат на процеси кои се појавија во позадината на критичните состојби - со сепса , повреди, операции и изгореници од широк размер.

Одлучувачки фактори кои делуваат како еден вид на притисок во формирањето на клиничката слика на болеста често се одредуваат со инфекции и масивна терапија базирана на диуретици и средства за смирување, крварење во областа на гастроинтестиналниот тракт, вишок животински протеин во исхраната и злоупотреба на алкохол. Карактеристика на механизмот на болеста која ја испитуваме е подобрување на хидромеханичкиот отпор. Во принцип, карактеристиките на појавата на порталната хипертензија, како и карактеристиките на нејзиниот развој, не се соодветно проучени денес.

Карактеристики на текот на порталната хипертензија

Порталната хипертензија во својот курс може да одговара на функционална фаза и органска фаза. Функционалната фаза се карактеризира со тонски карактеристика на периферните садови, регулаторни карактеристики на протокот на крв во црниот дроб, како и реолошки садови на порталниот систем. Што се однесува до органската фаза, таа се карактеризира со стегање на синусоиди и нивно уништување, појава на портепатски садови и пролиферација на сврзното ткиво во надолжните центролобуларни зони. Дозволете ни да ги издвоиме главните процеси кои ја карактеризираат патологијата која нè интересира како целина:

 • појавата на механичка пречка која го попречува одливот на крв;
 • зголемување на протокот на крв во порталните вени;
 • зголемување на отпорноста од порталните садови;
 • формирањето помеѓу системскиот проток на крв и каналот на порталната вена на колатерали;
 • развојот на асцит, кој е еден од најважните симптоми на болеста;
 • спленомегалија (т.е. зголемена слезина) која произлегува како последица на порталната хипертензија и се карактеризира со стагнација во врска со хиперплазија на клетки во ретикулохохиоцитарниот систем и пролиферација на сврзното ткиво во слезината;
 • Хепатална енцефалопатија е состојба во која порталната хипертензија се развива за време на развојот на порстокавални анастомози.

Портална хипертензија: класификација

Врз основа на преваленцата карактеристична за зоната во која има зголемување на крвниот притисок, порталниот кревет може да има вкупна портална хипертензија или сегментална хипертензија. Во првиот случај, болеста ја опфаќа васкуларната мрежа која целосно припаѓа на порталниот систем, во вториот случај постои соодветно ограничување на нарушувањето на крвниот проток долж спленичната вена, додека одржувањето на нормалниот притисок и протокот на крв во мезентеричните и порталните вени во овој процес.

Во согласност со локализацијата која е карактеристична за венскиот блок, се одредуваат прехепатична и интрахепатична портална хипертензија, како и мешана хипертензија. Разликата во облиците на болеста претпоставува постоење на сопствени причини кои придонесуваат за нивното појавување. На пример, предгепатичната портална хипертензија, забележана кај околу 4% од случаите, е формирана како резултат на оштетен проток на крв во спленичната и порталната вени, што се објаснува со нивната компресија, тромбоза, стеноза и други патолошки манифестации итн.

Структурата на интрахепатичната форма на болеста може да има пресинусоидални, синусоидни и постсинусоидални блокови. Во првата варијанта, инхибициониот фактор е пред синусоиди (во случај на полицистична, шистозомијаза, саркоидоза, тумор и нодуларни хепатални трансформации), во втората - кај хепатални синусоиди (цироза, тумори, хепатитис), во третиот - надвор од рамките на хепаталните синусоиди (цироза, тумори, хепатитис); болест, цироза на црниот дроб, вено-оклузивна болест).

Супепатичната портална хипертензија, забележана кај околу 12% од случаите, е предизвикана од итност на Budd-Chiari синдромот, компресија или тромбоза на инфериорната вена кава, констриктивен перикардитис или други причини.

Врз основа на претходно наведените процеси карактеристични за патологијата и соодветните карактеристики на симптомите, се разликуваат следните фази:

 • функционална фаза (почетен);
 • компензирана фаза (умерена) - спленомегалија се карактеризира со умерени манифестации, нема асцити, езофагеалните вени се предмет на мала експанзија;
 • декомпензирана фаза (тешка) - спленомегалија, едемско-асцитски и хеморагични синдроми имаат изразена манифестација;
 • портална хипертензија со компликации - особено, крварењето се јавува од вториот како резултат на варикозните вени на желудникот, хранопроводникот и ректумот, како и манифестации во форма на оштетување на црниот дроб и спонтан перитонитис.

Портална хипертензија: симптоми

Најраните симптоми на портална хипертензија се диспептични, кои, соодветно, се изразуваат во такви манифестации како надуеност, гадење, нестабилност на столицата (запек, дијареа), чувство на пренатрупаност во желудникот, болка во епигастричните, илијачките и десните хипохондрални региони. Исто така, постои губење на апетитот и појава на слабост, пациентот губи тежина нагло и брзо се заморува, покрај тоа, се развива и жолтица.

Во некои случаи, спленомегалијата е главен симптом кој се манифестира меѓу првите симптоми на болеста, а неговата тежина е одредена од карактеристиките на нивото на опструкција во комбинација со количината на притисок што го карактеризира порталниот систем. Слезината по завршувањето на крварењето во гастроинтестиналниот тракт е намалена, што исто така придонесува за намалување на притисокот кој е релевантен за порталниот систем во општоста на процесите што се разгледуваат.

Исто така е можно да се комбинираат спленомегалија и хиперспленизам, кој е синдром, чии главни манифестации се анемија , леукопенија и тромбоцитопенија . Развојот на овој синдром придонесува за зголемено ниво на уништување на формираните елементи во крвта на слезината со делумното таложење (односно нивното привремено исклучување од процесите на размена и циркулација при складирање во телото за употреба по некое време).

Разликата на асцитот во текот на нејзината терапија со болеста во прашање е перзистенцијата на манифестацијата во него, како и отпорноста во однос на терапијата што се применува на неа. Покрај тоа, постои симптом во кој абдоминалните волумени се зголемуваат, едемите се подложуваат на оток. Испитувањето на абдоменот открива присуство на мрежа на проширени вени концентрирани во регионот на абдоминалниот ѕид, додека во изгледот таквата манифестација е слична на "главата на медуза".

Наместо опасна и карактеристична манифестација на портална хипертензија се крварење кое се јавува кај осетливи промени под влијание на варикозните вени на желудникот, хранопроводникот и ректумот. Крварењето во областа на гастроинтестиналниот тракт има ненадеен почеток, при што нивната карактеристична карактеристика е изобилна и склони кон повторна појава.

Поради овие карактеристики, пост-хеморагичната анемија е забележана прилично брзо. Во случај на крварење од желудникот и хранопроводот во болеста која се разгледува, се појавува мелена (црна столица со постојана консистенција, со мирис на фетус), како и крвава повраќање.

Хемороидното крварење се карактеризира со појава на секрети од ректумот во форма на црвена крв. Треба да се забележи дека крварењето кое се јавува при портална хипертензија може да биде предизвикано од одредени рани на мукозната мембрана, намалено згрутчување на крвта, зголемен интраабдоминален притисок и други фактори.

Дијагностицирање портална хипертензија

Методите на дијагностицирање на болеста која ја разгледуваме вклучуваат следново:

 • комплетна крвна слика (ги одредува знаците кои одговараат на хиперспленизам: анемија, леукопенија, тромбоцитопенија);
 • биохемиска студија за составот на крвта (спроведена за присуство на докази за оштетување на црниот дроб);
 • сигмоидоскопија (го одредува видливото присуство на варикозни вени во сигмоидот и ректумот под мукозната мембрана);
 • езофагоскопија (овозможува да се идентификуваат вените на желудникот и езофагусот, подложени на проширена дилатација);
 • Ултразвук на слезината, црниот дроб (ја одредува можноста за проценување на дијаметарот на спленичната и порталната вена, а исто така овозможува да се открие присуството на колатерали и да се направи дијагноза на тромбоза на порталната вена);
 • компјутеризирана томографија и магнетна резонанца (можно е да се визуелизираат садовите на црниот дроб);
 • Доплер сонографија (ја одредува брзината својствена на порталниот крвен проток);
 • ангиографија (укажува на присуство во црниот дроб на маса);
 • хепатоманометрија , спленоменометрија (се утврди интрахепатичен притисок, како и степенот својствен во текот на порталната хипертензија).

Третман на портална хипертензија

Хипотензивните лекови се користат како терапевтска мерка за намалување на притисокот во порталната вена.

Појавата на крварење ја вклучува потребата за итна медицинска помош, што е интравенска администрација на лекови кои го намалуваат притисокот (окреотид, вазопресин). Во некои случаи, исто така, се бара трансфузија на крв, која компензира за губење на крвта.

Ендоскопските прекини за крварење ги вклучуваат следните дејства:

 • лигатура на вените или воведување на инјекција, со што се спречува крварење;
 • вметнување на катетер опремен со балон на крајот. Потоа, тоа е надуена, што доведува до компресија на проширените вени и, соодветно, на прекин на крварењето.

Шантинг се користи како метод на хируршки третман. Во овој случај, хируршката интервенција се состои во создавање шант (бајпас) во областа помеѓу порталниот систем и венскиот систем. Поради оваа акција, притисокот во порталната вена е намален, бидејќи во општиот венски систем тоа е поредок помал. Методот на шантирање е најприменлив во пракса, меѓутоа постојат и други оперативни методи кои исто така се манифестираат од прилично ефикасна страна.

Портална хипертензија: прогноза

Од моментот на првото крварење, стапката на смртност е околу 40-70% од случаите, додека преостанатите пациенти (останатите 30%) потоа умираат поради рецедив на крварење, што обично се случува во период од неколку дена до шест месеци по првата епизода.

За симптоми кои укажуваат на можноста за болест како што е порталната хипертензија, итно е потребно лекување. Поради оваа причина, посета на гастроентеролог е високо препорачливо, како и хирург.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате портална хипертензија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: гастроентеролог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Цироза (појавување симптоми: 6 од 14)

Цироза на црн дроб е хронична болест предизвикана од прогресивната замена на парченското ткиво на црниот дроб со фиброзно сврзното ткиво, што резултира со реструктуирање на нејзината структура и кршење на актуелните функции. Главните симптоми на цироза се жолтица, зголемување на големината на црниот дроб и слезината, болка во десниот хипохондриум.

...
Рак на стомакот (појавување симптоми: 6 од 14)

Ракот на желудникот е рак кој е проследен со појава на малигна неоплазма која се формира врз основа на епителот на гастричната слузница. Ракот на желудникот, чиишто симптоми се најчести кај пациенти на возраст од 40-45 години (иако е дозволено порано ограничување на возраста од 30-35 години), е втор во инциденцата и последователна смртност, следена за рак на белите дробови кај како критериуми за споредба.

...
Холециститис (појавување симптоми: 5 од 14)

Холециститис е воспалителна болест која се јавува во жолчното кесе и е придружена со тешки симптоми. Холециститис, чии симптоми се јавуваат, како, всушност, самата болест, кај околу 20% од возрасните, може да продолжи во акутна или хронична форма.

...
Инфлексија на жолчното кесе (појавување симптоми: 5 од 14)

Флексија на жолчното кесе е аномалија на структурата на овој орган, при што органот е деформиран. Наспроти ова, постои промена во нормалната форма на Ж, што треба да има изглед од круша. Покрај тоа, постои повреда на неговото функционирање и стагнација на жолчката, што подразбира развој на компликации.

...
Фасциолијаза (појавување симптоми: 5 од 14)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, лекарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хирургот зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .