Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хернија на езофагусот: симптоми и третман

Хернија на езофагусот - главните симптоми:

Хернија на хранопроводот, која исто така е честопати дефинирана како хернија на езофагеалниот отвор на дијафрагмата (или АМЛ), е болест со карактеристично поместување на органот лоциран во абдоминалната празнина во градите шуплина преку езофагеалниот отвор кој се наоѓа во дијафрагмата. Хернијата на хранопроводот, чии симптоми имаат изразени клинички манифестации, исто така е поврзана со спецификите на сопствената формација, која го одредува својот вроден или стекнат карактер, но хернијата може да се појави како резултат на повеќе причини.

Општ опис

Дијафрагмата, на која, како што веќе кажавме, формираната хернија е директно поврзана, има форма на септум во облик на купола, кој, пак, се состои од сврзно и мускулно ткиво. Со овој септум, абдоминалната празнина е одделена од градниот кош. Пакетите на мускулите овде формираат отвор - преку него проаѓа хранопроводникот, преку кој храната од грлото влегува во стомакот. Пакетот на мускулите се нарекува езофагијален отвор на дијафрагмата.

Враќајќи се во хернијата на хранопроводникот (односно езофагеалниот отвор), забележуваме дека е формирана како резултат на поместување на органите во градите шуплина од абдоминалната празнина, што се должи на слабеење на езофагеалниот отвор.

Како што е наведено од податоците презентирани од страна на современите автори, патолошката состојба во прашање кога се разгледува неговата преваленца успешно се натпреварува со панкреатитис , хроничен холециститис , како и со дуоденални чирови . Анализата на морбидитетот во однос на возраста поврзана со подложноста на хернија на хранопроводникот, утврдува дека оваа состојба е забележана кај луѓе под 50 години - кај 0,7% од случаите, на возраст од 51-60 - на 1,2%, кај 4,7% - на возраст по 60 години. Во однос на полот, се забележува дека дијагнозата на болеста се јавува почесто кај жените отколку кај мажите.

Класификација на хернијата на езофагусот

Во согласност со карактеристиките на хернијата на хранопроводот, се разликуваат следниве видови:

 • Фиксирани хернии, нефиксирани (за херниите параезофагеални и аксијални).
  Особено, параезофагеалната хернија е хернијална формација во која дел од желудникот кој го формира се наоѓа над дијафрагмата, во близина на хранопроводот. Локацијата на анатомската кардија е концентрирана во областа под дијафрагмата.
  Аксијална хернија - срцева, езофагијална, вкупна гастрична и субтотална.
  Лизгачка хернија , симптомите и карактеристиките на кои се поврзани со хернија во обложената перитонеална хернијална вреќа, се разликува од аксијална хернија затоа што таа не ја има оваа вреќа. Аксијалната хернија, соодветно, се движи слободно во градниот дел од стомакот, што се јавува како резултат на промената на пациентот во положба на телото.
 • Хернијација параезофагеална (антрална, фундаментална).
 • Хернијата е вродена, формирана како резултат на краток езофагус, кој има абнормалност во развојот во форма на "торакална комора".
 • Друг вид на хернија (оментален, цревен, итн.).

Хернија на езофагусот: причини

Како што ние првично забележавме, појавата на хернија на хранопроводот придонесува за неколку причини. Во меѓувреме, најчесто следниве фактори се издвојуваат како фактори кои го одредуваат нивниот изглед:

 • Промени поврзани со староста предизвикани од одредени дегенеративни процеси, како резултат на кои лигаментите на сврзното ткиво се подложени на чистење;
 • Еднократен хроничен или, напротив, систематски хроничен ненадеен пораст на притисокот во абдоминалната празнина. Како причини што доведуваат до патолошки пораст на притисокот, се јавуваат туморни повреди на стомакот, тешка работа, хроничен запек , значителен физички напор, при што тежок товар се зголемува при поместување итн .;
 • Присуство на хронични заболувања кои се директно поврзани со дигестивниот систем, во кои се нарушува подвижноста на желудникот, жолчниот меур, дуоденумот;
 • Одреден вид на ендокринопатија;
 • Присуството на лоши навики, како и на постарата возраст - овие причини се исто така дефинирани како фактори кои предиспонираат појава на хернија на хранопроводникот.

Хернија на езофагусот: симптоми

Хернијата на хранопроводот, во зависност од клиничките манифестации специфични за нив, ја одредува можноста за изолирање на следниве форми од нив:

 • Езофагијалната хернија е асимптоматска;
 • Хернија на езофагусот, во кој текот на патологијата е предизвикана од синдромот на кардиоваскуларни заболувања;
 • Хернија на хранопроводот, во која патологијата се одвива без синдром на инсуфициенција релевантен за кардија;
 • Патологии на хернија на хранопроводот, кои се јавуваат во комбинација со друг вид болести на гастроинтестиналниот тракт;
 • Хернија на езофагусот е параезофагеална;
 • Хернијална патологија поради вроден краток езофагус.

Дозволете ни да се задржиме на карактеристиките на клиничката слика за секоја од овие опции посебно:

Езофагијална хернија асимптоматска

Во овој случај, симптомите, соодветно, се отсутни, што главно се однесува на вакви видови на хернии како езофагијални и срцеви хернии, односно мали хернии. Откривањето на нив се случува случајно и главно за време на испитувањето за сосема разновидна болест.

Хернија на хранопроводот, во која текот на патологијата е предизвикана од синдромот на кардиоваскуларна инсуфициенција

Една од најчестите симптоми својствени за аксијалните хернии е горушица, која се јавува после јадење, како и како резултат на ненадејна промена на положбата која ја зафаќа телото на пациентот. Вреди да се забележи дека метафорите во текот на ноќта почесто се појавуваат, оваа особина се објаснува со зголемување на тонот, кој е важен за вагусниот нерв, како и одредена релаксација, која поради оваа причина е забележана во долниот езофагеален сфинктер. Што се однесува до интензитетот на горушица, може да биде толку лесно, што овозможува да се спречи со употреба на антациди, а прилично болно, што ги лишува пациентите од здравје. Интензитетот на горушица се определува со комплекс на фактори, кои вклучуваат киселински-пептичен фактор својствени на гастричен сок, инјектирање во хранопроводникот на дуоденалните содржини (првенствено жолчката), дистензија на хранопроводот при експозиција на гастроезофагеален рефлукс , итн.

Следниот, иако најистакнат симптом на сите за хернија на хранопроводникот е болка. Треба да се напомене дека особеноста на болката е тоа што тие се појавуваат под влијание на скоро сите оние фактори кои предизвикуваат горушица. Болката во областа зад градната коска е локализирана, а нејзиното зајакнување се забележува како резултат на пациентот што зема хоризонтална положба, покрај тоа, болката исто така предизвикува телото да се навалува напред. Природата на болката - сечење, пирсинг, горење. Болестите што се појавуваат продолжуваат во комплекс со таков феномен како регургитација на гастричната содржина. Тоа подразбира под фрлање на содржината на желудникот во устата преку хранопроводот.

Враќајќи се во болката, треба да се забележи дека нивните пациенти доживуваат 50% од случаите, додека околу 10-25% од нив имаат псевдо-коронарна болка, чија локализација е концентрирана во регионот на срцето со карактеристично зрачење. Елиминацијата на овој тип на болка се јавува во рок од неколку минути додека се зема нитроглицерин. Анаманестично, кај таквите пациенти се открива одредена зависност, дефинирана помеѓу појавата на овој симптом и промената на положбата окупирана од телото или потрошувачката на храна. Во прилог на овие области на болка, пациентите често во присуство на хернија на хранопроводот се жалат на болка во други области на концентрација. Ова може да вклучи болка во интеркарпискиот регион, болка во зоната Шауфард-Минковски, болка во хепатопанцердеододеналниот регион итн.

Покрај тоа, пациентите на редот во 30-72% од случаите се соочуваат со такви клинички манифестации како поткопување. Се јавува преку воздух или од содржината на стомакот, а претходникот на регургитација, во основа, станува сензација во епигастричниот регион со карактеристично ширење, што укажува на аерофагија. Употребата на аналгетици и антиспазмодици во овој случај не донесува правилна ефикасност. Всушност, бучава и станува начин за ублажување на состојбата, а за нејзината ефикасност во овој случај потребна е значителна сума на воздух. Со оглед на ефективноста на овој метод за општа состојба, пациентите честопати предизвикуваат вештачки изглед на потпирането или го продолжуваат неговото олеснување со помош на соодветни антацидни препарати. Повторно, регургитација, се јавува кај околу 37% од случаите, што се јавува, по правило, по оброкот или кога пациентот зема хоризонтална положба. Регургитацијата не е придружена со претходно гадење.

Преминувањето на храната долж хранопроводникот е попречено со цел во 40% од случаите, а тоа се случува дури и во случај на внесување на полу-течна / течна храна. Неверојатно, проодот на цврста храна е многу полесен (ова е дефинирано како парадоксална дисфагија). Кај пациенти кај кои овој симптом е релевантен, неговото појавување е забележано како резултат на земање многу жешко или, напротив, многу ладна храна, јадење премногу брзо, и ефектите од неврогените фактори. Одредени компликации (развој на хернија, нарушување, пептичен улкус и сл.) Ја сочинуваат таканаречената "органска" природа на дисфагија, што укажува на нејзина трансформација од паразитски до перзистентна дисфагија и појава на сува и "густа" храна во позадина. Во овој случај, ослободувањето се постигнува со внесување на течности.

Околу 3,4% од пациентите доживуваат икање на позадината на аксијалната хернија. Нејзината посебна карактеристика е значително времетраење (во тек на недели, па дури и месеци, со практично никакви резултати од терапевтската терапија), како и директна врска со храната. Некои пациенти исто така имаат симптоми како што се засипнатост и сјајно (болка во јазикот), што се објаснува со формирање на пептично изгореници како резултат на фрлање на дуоденалната или гастричната содржина во усната шуплина.

Врз основа на горенаведените карактеристики, може да се сумира дека клиниката на хернија на хранопроводникот во синдром на срцева инсуфициенција е во суштина клиника на манифестации на рефлуксен езофагитис. Според тоа, тоа е, исто така, утврдено од страна на државата релевантна за езофагеалната мукоза. Покрај тоа, ние забележуваме дека симптомите на хернија на хранопроводот зависат од големината на оваа формација.

Хернија на хранопроводот, во која патологијата продолжува без синдромот на инсуфициенција релевантен за кардиохирургијата

Во овој случај, клиниката се заснова на такви манифестации како езофагеални хипермоторни дискинезии, или кај манифестации карактеристични за компликациите кои произлегуваат од позадината на основната болест. Епигастрични, перикардијални или ретростернални болки кои се појавуваат веднаш по јадење, како и како резултат на анксиозност или подигнување на тежина, се индицирани како претходни симптоми. Времетраењето на таквата болка е од неколку минути до неколку дена. Тие можат да се запрат со користење на нитроглицерин или не-наркотични аналгетици (освен валидолот, чија ефективност е отсутен). Кога ја менувате положбата на телото, исто така е можно олеснување, како и со внесот на течности. Исто така се случува, за да се намали болката, пациентите земаат храна, што исто така овозможува да се постигне посакуваниот резултат. Во чести случаи, забележана е парадоксална дисфагија или наизменична дисфагија.

Патологии на хернија на хранопроводникот, кои се јавуваат во комбинација со други болести на гастроинтестиналниот тракт

На прво место во такви болести се смета особено на дуоденален улкус, ретко обележан гастричен улкус . Во овој случај, пациентите имаат поплаки кои значително ја менуваат стандардната клиника која е карактеристична за пептичниот улкус. Особено, временската зависност од јадењето е типична за оваа состојба - епигастралните процеси се појавуваат или во процесот на менување на позицијата на телото, или после тоа. Покрај тоа, се формираат знаци карактеристични за кардиоезофагеалната инсуфициенција / засилување.

Хернија на езофагус параезофагеален

По можност, овој тип на хернија се карактеризира со отсуство на какви било надворешни манифестации, што ја одредува случајноста на нивната дијагноза за време на испитувањата за други можни болести. Во меѓувреме, во ситуација каде што хернијата е значително зголемена, се појавува езофагеална компресија, што доведува до дисфагија кај пациенти со карактеристики на "органска" природа на неговото потекло. Само изолирани случаи укажуваат на можноста за појава на симптоми карактеристични за езофагијата. Повредите на параезофагеалната хернија, пак, се манифестира во таков преовладувачки симптом како болка, локализацијата на епицентарот на која е концентрирана во епигастриумот, како и во градната коска. Што се однесува до феноменот карактеристичен за хернијата со срцева инсуфициенција, во овој случај тие се практично ирелевантни.

Хернијална патологија поради вроден краток езофагус

Во врска со оваа опција, постојат две можни опции за развој. Значи, првиот е предизвикан од таканаречениот "стомак во градите", за кој, пак, се релевантни две од следниве форми:

 • локацијата во градите на срцевиот желудник;
 • стомакот се карактеризира со интраторакална локализација.

Во вториот случај, особено во дисталниот дел на хранопроводот содржи мукоза на желудникот, како и за неговата серозна мембрана и мускулен ѕид, тогаш тие се карактеризираат со нормална структура. Воспоставувањето на вистинска дијагноза се јавува само како резултат на операцијата или воопшто на отворањето.

Хернија на езофагусот: компликации

Меѓу главните компликации кои предизвикуваат хернија AML, постојат следниве услови:

 • гастритис , како и чир во областа на желудникот во кој се наоѓа хернијата (околу 8% од случаите);
 • анемија , крварење (до 20% од случаите);
 • инвагинација на езофагусот или запознавање со хернијалната вреќа на долниот дел;
 • скратување на хранопроводникот (со срцева езофагијална хернија);
 • пролапс (т.е. ретрограден пролапс) во хранопроводникот на гастричната слузница (компликација забележана во многу ретки случаи);
 • хернија затвор (најсериозна компликација предизвикана од оваа формација).

Дијагностицирање на езофагеалната хернија

Дијагнозата ја вршат специјалисти врз основа на симптоми заедно со резултатите од таквите тестови:

 • Х-зраци испитување врз основа на контраст на бариум - како резултат на овој тест, се добива слика на карактеристична хернијална испакнатост;
 • фиброгастроскопија - со помош на овој тест, генерално се разјаснува состојбата во која се наоѓа стомакот и езофагусот;
 • pH- метар - се користи како метод за одредување на киселоста во стомакот, што е потребно за назначување на соодветен специфичен третман.

Хернија на езофагусот: третман

Конзервативните методи првично се користат во третманот на хернијата на езофагусот, и само ако не доведат до соодветен резултат, хируршката интервенција е применлива.

Основата на конзервативниот третман е лекови кои ја намалуваат киселоста во стомакот, како и гастричната секреција. Покрај тоа, се пропишуваат и лекови кои обезбедуваат заштита за лигавицата на езофагусот. Дополнително, пропишана е диета, која мора да се почитува во строг редослед. Што се однесува до хируршката интервенција, се состои во отстранување на хернија од хранопроводот.

Да се ​​дијагностицира хернија на хранопроводникот и назначувањето на соодветен третман треба да се јават кај вашиот гастроентеролог или хирург.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хернија од хранопроводот и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: гастроентеролог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хитална хернија (појавување симптоми: 5 од 11)

Хернија на езофагеалниот отвор на дијафрагмата е патологија која се манифестира поради абнормално поместување на внатрешните органи кои се наоѓаат физиолошки под дијафрагмата (цревни петелки, кардијален дел од желудникот, абдоминален сегмент на хранопроводот и други елементи). Таквата болест во медицината е доста честа појава. Ризикот од прогресија на оваа патологија значително се зголемува со возраста на пациентот. Но, вреди да се напомене дека во овој момент медицинската статистика е таква што хернијата на овој вид почесто се дијагностицира во фер сексот на средната возраст.

...
Прединфакција состојба (појавување симптоми: 4 од 11)

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...
Неуспех на кардија на желудникот (појавување на симптоми: 4 од 11)

Недостигот на кардија на желудникот е патолошки процес, кој се манифестира во форма на недоволно затворање на сфинктерот (вентил) помеѓу хранопроводникот и желудникот. Во медицината, оваа болест се нарекува и халасија. Главната функција на срцевиот сфинктер е да го блокира обратниот излез на варената храна од желудникот во хранопроводот. Опасно е со формирање на чиреви и изгореници на површината на мукозната кожа. Најсериозната компликација на кардиоваскуларната неуспех е малигната дегенерација на епителните клетки.

...
Ахалазија на кардија на езофагусот (појавување симптоми: 4 од 11)

Ахалазија на кардија на хранопроводникот (кардиопазма) е невромускулната патологија на хранопроводникот, што води до фактот дека храната се акумулира во хранопроводникот и се прошируваат горните делови на органот. Овој патолошки процес се должи на фактот дека рефлексната релаксација на долниот езофагеален сфинктер е нарушена во времето на голтање на храната. Нема ограничувања во однос на возраста и полот, но болеста најчесто се дијагностицира во старост. Ахалазијата на хранопроводникот кај децата може да биде конгенитална патологија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .