Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ингоминална хернија: симптоми и третман

Ингоминална хернија - главните симптоми:

Ингоинална хернија е патолошка формација која се јавува кога органот лоциран во перитонеалниот регион (поголемиот оменум, цревата, јајниците) го остава абдоминалниот ѕид преку ингвиналниот канал. Ингвиналната хернија, чиишто симптоми се манифестираат особено во форма на туморско издвојување локализирано во ингвиналниот регион, како и во сенка на болка со различни степени на интензитет, е најчестата варијанта на формирањето на херниите.

Општ опис

Ингоминална хернија е пет пати почеста кај мажите отколку, соодветно, кај жени. Покрај тоа, таквата хернија е прилично честа патологија забележана во детството. Внатрешниот ингвинален прстен, кој е задниот ѕид во ингвиналниот канал, делува како слаба точка во која се формира хернијата. Кај мажите, сперматичниот мозок минува низ него, а кај жените има кружен матричен лигамент.

Според тоа, ингвинална хернија кај мажи, чии симптоми ја дефинираат како хернијална испакнатост, обезбедува пролапс на ингвиналниот канал и на скротумот. Претежно хернии се формираат во еднострана форма, односно на десната или на левата страна. Во меѓувреме, нејзината билатерална формација е исто така можна.

Треба да се напомене дека појавата на ингвинална хернија бара итна жалба до специјалист, бидејќи никогаш не исчезнува сама по себе. Што се однесува до големината на ова образование, тие можат да бидат различни. Зголемувањето на хернијата може да се одбележи со кашлање или сврзување.

Според видот на образованието, ингвинална хернија може да биде вродена или стекната. Во случај на стекната ингвинална хернија, главната причина за нејзиниот изглед е прекумерна физичка активност, на пример, при укинување.

Класификација

Класификацијата на ингвиналните хернии се определува врз основа на следниве карактеристики:

 • Позиција и големина на хернијалната вреќа:
  • ингвинална хернија, чија кеса се наоѓа директно во областа на ингвиналниот канал;
  • Хернијата е короноидна ингвинална-скротална, која се спушта во скротумот и не го достигнува тестисот;
  • хернија тестикуларна ингвинална-скротална, спуштајќи се во скротумот, достигнувајќи го тестисот, нејзината локација може да биде концентрирана во неговата околина.
 • Природата и местото на хернија :
  • ингвинална хернија е права линија која минува низ абдоминалниот ѕид и не влијае на ингвиналниот канал (што произлегува од ефектите од значителен физички напор, исто така е поврзан со слабост карактеристичен за лигаментозниот апарат);
  • ингвинална хернија дијагонална, минува низ ингвиналниот канал, кој е природна дупка во телото, нормално исполнета со садови од тестисите и сперматичниот мозок.
 • Причини :
  • конгенитална хернија, која произлегува од вродени малформации во развојот;
  • стекната ингвинална хернија, која главно произлегува од комбинација на фактори како што се конгенитална слабост, карактеристика на лигаментозниот апарат и прекумерна физичка активност.
 • Пол :
  • машки хернии - соодветно, се јавуваат кај момчиња / мажи;
  • женски хернии, кои исто така се дефинирани како женски хернии, што само по себе е доста ретко.
 • Присуството на прекршоци :
  • ингвинална хернија е задушена, претставува заканувачка состојба и доста акутна во сопствените манифестации, што бара, соодветно, обезбедување на итна медицинска нега:
   • еластична прекршување;
   • фекално оштетување;
   • ретроградно прекршување;
   • Рихтер прекршување;
   • прекршување на ингвиналната хернија на дивертикулумот на Меккел - Литтравата хернија.
  • ингвиналната хернија не е задушена.

Ингоинална хернија кај деца

Ингоминална хернија кај новороденчињата, симптоми кои подоцна доживуваат децата, се формира дури и во фазата на нејзиниот пренатален развој, во време кога гениталиите почнуваат да се полагаат. Развојот на мембраната на абдоминалната празнина започнува да се појави на погрешен начин, што, пак, води кон формирање на издаденост на перитонеумот, во кој тестисот се движи од абдоминалниот регион до скротумот. Во друг случај, ѕидовите на ингвиналниот канал се карактеризираат со сопствена инсуфициенција (што ја одредува причината за формирање на оваа патологија кај девојчињата). Ингоминална хернија обично е конгенитална.

Во најголем дел, развојот на патологијата што ја разгледуваме се јавува кога е концентриран еднострано, и главно на десната страна. Во меѓувреме, не е исклучена варијанта во која е формирана левичарската ингвинална хернија - симптомите на оваа сорта се наоѓаат во 25% од случаите (наспроти 60% од оние кои се утврдени за десно-странични ингвинални хернии, а 15% се билатерални). Најчесто, ингвиналните хернии, врз основа на карактеристиките на нивната формација што ги идентификувавме, се наоѓаат кај децата во текот на првата година од животот, особено во првите три месеци.

Во врска со симптомите, покрај карактеристичната издаденост, може да се забележи и неговата карактеристична болка. Во случајот со ингвиналната хернија кај момчињата, забележана е заобленоста на нејзината форма, додека ингеналната-скротална хернија има овална форма. Ако зборуваме за последната верзија на развојот на хернија, тогаш постои пролапс на испакнатоста на скротумот, што предизвикува соодветен тип на истегнување, концентриран во регионот на едната страна и доведува до асиметрија.

Во суштина постои постепено зголемување на карактеристичните знаци на прекршување. Ингоминална хернија кај дете, чии симптоми, покрај болката, исто така, се манифестираат во вознемиреност и постојано плачење, сосема силно испарува и станува тешко. Во лежечка положба, хернијалната испакнатост може значително да се намали во сопствените димензии, во некои случаи целосно исчезнува. Во вертикална положба, напротив, се јавува хернија, зголемувајќи ја големината.

Во случај на притискање на испакнатоста често е можно нејзината репозиција, која е придружена со карактеристичен татнеж. Кога кашлате, обидувајќи се да се натежите или кивање, повторно се зголемува големината на хернијата, исто така постои и зголемување на тензијата - може да се почувствува кога ќе се закачите на хернијата на раката. Кога хернија се фрла во скротумот, се забележува зголемување на големината на половината што одговара на овој пропуст.

Како по правило, ингвиналните хернии не се придружени со дополнителни симптоми. Во некои случаи, загрижени за надуеност и дигестивни нарушувања.

Ингоинална хернија кај девојчиња

Кај девојките, како што бевме забележано претходно, ингвиналната хернија е многу поретка отколку кај момчињата, и тука неговото потекло е малку поинакво. Ова се објаснува со фактот дека до моментот на раѓање матката кај девојчињата е значително повисока во телото отколку по неа, односно во вообичаената положба. Во процесот на пренаталниот развој се јавува негово постепено надолно слетување, што, пак, води кон поместување на перитонеумот по неа. Особено, тенкиот филм кој ја поставува внатрешната празнина на абдоменот е определен од перитонеумот. Така, перитонеумот евентуално формира превиткување, што во случај на навлегување напред со пенетрација во областа на препоните, претставува посебен џеб. Овој процес води до формирање на ингвинална хернија кај девојчињата.

Во некои случаи, ингеината хернија се појавува кај девојчињата и под влијание на други причини. На пример, неговото формирање е придружено со прекумерни товари и силни пренапони за време на протерување на абдоменот.

Што се однесува до симптомите, главно се состои, како и во други случаи, директно во хернијалната испакнатост. Како по правило, лесно се открива поради својата видливост во ингвиналниот регион. Во некои случаи, сепак, можно е да се намали формирањето подолу, што е, на лабијата мајора, што, соодветно, доведува до зголемување на нејзината големина.

Други можни симптоми вклучуваат варење, запек , дијареа и абдоминална болка.

Дијагностицирање

Дијагнозата на вродената форма на ингвинална хернија или неговата стекната форма го прави лекарот по испитување. Значи, специјалист ја проценува визуелната состојба на областа на препоните, и се спроведува анкета во врска со симптомите кои се присутни.

Дополнително, се користат истражувачки методи како што е ултразвук на скротумот (кој ви овозможува да го одредите точно она што е содржано во него, течни или интестинални јамки) и дијафаноскопија (помалку информативен метод, но се карактеризира со поголема едноставност) се користат кога обичните светилки се користат за прикажување на скротумот).

Пред директна хируршка интервенција, се прават стандардни клинички студии за типот на урина и крв, и ако е потребно, се врши крвен тест за згрутчување.

Третман на ингвинална хернија

Третманот на ингвинална хернија се врши исклучиво со операција за да се отстрани. Ги вклучува следните манипулации:

 • обезбедување пристап директно до ингвиналниот канал;
 • манипулација на хернијалната торба: нејзина изолација од ткивата, отстранување;
 • спроведување на шиење на ингвиналниот отвор за да се постигне неговата нормална големина во случај на негово уништување или проширување;
 • пластичност на ингвиналниот канал.

Секоја од овие фази бара да се земе во предвид топографијата на форма на хернија, како и да се земат предвид анатомските карактеристики на пациентот во секој конкретен случај. Инаку, постои висок ризик од компликации и последователни повторувања на ингвиналната хернија.

Во случај на вистинска неиздржливост на дел од цревата што е зафатено, се изведува лапаротомија. Главните критериуми за утврдување на одржливоста на цревата ја вклучуваат бојата на неговата серозна мембрана, перисталтика и пулсираност.

Во однос на конзервативниот третман, се користи само една техника, која се состои во носење завои. Во меѓувреме, за нејзина употреба, заобиколување на операцијата, може да се земат предвид само следните индикации:

 • присуство на големи постоперативни хернии, во кои повторна хирургија едноставно не може да се направи;
 • присуство на постоперативна хернија, што ја исклучува можноста за повторна хируршка интервенција поради релевантноста на субкуративниот процес;
 • фаза на рекурентна хернија што се случила по операцијата;
 • присуство на контраиндикации на операцијата (присуство на срцеви заболувања, напредна возраст, васкуларна болест, сериозни нарушувања на крварење итн.);
 • слабоста на децата наспроти позадината на друг вид сериозни болести кои ја исклучуваат можноста за хируршка интервенција во оваа фаза.

Важно е да се забележи дека самиот завој не делува како радикален метод за лекување на ингвинална хернија - со негова помош е возможно само привремено олеснување на состојбата на пациентот за време на неговото носење, како и спречување на зголемување на големината на хернијата и можноста за нејзино прекршување. Откако носот на завојот се прекине, симптомите кои се релевантни за ингвиналната хернија повторно се појавуваат.

Меѓу предностите на употребата на завој се следниве:

 • недостаток на време да се грижите за пациентот;
 • можност за рехабилитација;
 • сигурно задржување на внатрешните органи во абдоминалната празнина, со исклучок на можноста за стискање / проширување на хернијата.

За да се дијагностицира хернија врз основа на неговите карактеристични манифестации, децата треба да контактираат со педијатриски хирург, возрасните треба хирург и уролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ингвинална хернија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: хирург , уролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Папочна хернија (појавување симптоми: 5 од 10)

Папочната хернија имплицира карактеристична испакнатост која се концентрира во папокот, на која ги надминува границите на предниот абдоминален ѕид на внатрешните органи (цревата, оментумот). Папочна хернија, чии симптоми се разликуваат по манифестација во зависност од припадноста на одредена возрасна група, може да се појават не само кај бебиња, како што најчесто се верува, туку и кај возрасни.

...
Гилбертовата болест (појавување симптоми: 3 од 10)

Гилбертовиот синдром е наследен тип на болест, кој се манифестира како трајно или привремено зголемување на нивото на крвта на билирубин, жолтица, како и кај некои други специфични симптоми. Треба да се забележи дека Гилберт-овата болест, чии симптоми мора да се доживее кај пациент со одредена фреквенција, воопшто не е опасна болест и, исто така, не бара посебен третман.

...
Џардијаза (појавување симптоми: 3 од 10)

Giardiasis е прилично честа болест која се развива поради оштетување на црниот дроб и тенкото црево. Ѓардијаза, симптоми кои предизвикуваат паразити како Giardia, може да се појават и со благ и со тежок степен на сопствени манифестации. Исто така се случува носителите на паразити да не се разболат, но тие слободно ги инфицираат луѓето околу нив, бидејќи во овој случај нивното тело делува како прилично удобен и безбеден контејнер за Giardia.

...
Холециститис (појавување симптоми: 3 од 10)

Холециститис е воспалителна болест која се јавува во жолчното кесе и е придружена со тешки симптоми. Холециститис, чии симптоми се јавуваат, како, всушност, самата болест, кај околу 20% од возрасните, може да продолжи во акутна или хронична форма.

...
Цревна дисбиоза (појавување симптоми: 3 од 10)

Цревната дисбактериоза, врз основа на проценката на СЗО, болеста всушност не е, па затоа неговото воведување во синдроми ќе биде попрецизно. Цревната дисбиоза, симптомите на кои се јавуваат во позадината на нерамнотежата во однос на различните микроорганизми во цревата, според научниците, е резултат на разни видови патологии, но не и нивната причина.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хирургот зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
уролог зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .