Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тубуло-интерстицијален нефритис: симптоми и третман

Тубуло-интерстицијален нефритис - главните симптоми:

Тубуло-интерстицијален нефритис е болест од групата на примарни неспецифични патологии на бубрезите. Воспалителниот процес се јавува во бубрежните тубули и интерстициум, а потоа се шири на остатокот од структурата на ткивата во бубрезите. Оваа болест се карактеризира со алергиска, токсична или инфективна генеза и ја нарушува бубрежната функција.

Според МКБ-10 од 1995 година, неколку форми на болеста се разликуваат во зависност од степенот на оштетување. Заедништвото на пиелонефритис и интерстицијален нефрит се манифестира во сличноста на природата на морфолошките патологии и видот на лезии на тубулите. Сепак, различните етиологии, како и природата на патогенезата, не дозволуваат овие две болести да се сметаат за две форми на иста болест.

Причини

Оваа болест е придружена со воспаление на интерстицијалното ткиво на бубрегот, проследено со неговата инфилтрација со лимфоцити (до 80% од бројот на клетки), грануломи или леукоцити од нуклеарниот полиморфен тип. Тубуларниот епител прво отекува, а потоа се појавува дистрофија во нејзините клетки, која се заменува со некроза. Вклучувањето на имуноглобулините во истражувањето, како по правило, не се откриени.

Денес, бројот на случаи на нефритис предизвикан од инфекции е во опаѓање, иако акутниот тубуло-интерстицијален нефрит многу често почнува да се развива по инфективни болести предизвикани од луѓе (до 95% од случаите). Други причини за болеста се:

 • пиелонефритис (оштетување на бубрезите од бактерискиот тип);
 • тумори на рак (леукемија, тумор);
 • наследни болести;
 • интоксикација со лекови, хемиски соединенија;
 • нефропатија во различни форми;
 • имунолошки заболувања.

Симптоматологија

Текот на болеста зависи од неговата форма. Главните симптоми на болеста се:

 • зголемена телесна температура;
 • треска;
 • осип на уртикарија ( уртикарија );
 • болка при мокрење;
 • зголемување на големината на бубрезите;
 • откривање на гноен исцедок во урината;
 • присуство на болка во лумбалниот регион и на страната;
 • општа слабост;
 • намалување на активноста поради прекумерно забрзано замор;
 • губење на апетитот.

Понекогаш симптомите во текот на подолг временски период се скриени или ненаметливи, што овозможува идентификација на болеста само за време на лекарски преглед, што ќе покаже присуство на ренална инсуфициенција.

Хроничниот тубуло-интерстицијален нефритис има неспецифични симптоми, па пациентот не обрнува внимание на знаците на развој на патологија за долго време, или едноставно ги збунува симптомите на други заболувања. Во некои случаи, телесните течности може да траат. Акутната форма на болеста се карактеризира со жед, присуство на чести уринарни нагони.

Уртикарија - главен симптом на тубулоинтерстицијален нефрит

Тубуло-интерстицијален нефритис се јавува кај деца со фреквенција од 1,5% до 5%, според биопсијата на бубрезите. Експертите имаат тенденција да веруваат дека етиологијата на болеста е имуноалергична. Доста често, болеста почнува да напредува ако детето има дисметаболна нефропатија (околу 15% од случаите). За да се спречи појавата на патологија, родителите на детето се обврзани да видат лекар кога се појавуваат симптоми, да се лекуваат имунолошките, алергиските и другите болести, како и метаболните патологии во време и до крај.

Форми на болеста

Постојат три главни форми на болест:

 • наследни. Друго име е Алпорт-ов синдром . Овој тубулоинтерстицијален нефрит кај децата е наследен и е гломерулопатија на не-имуна форма. Понекогаш се манифестира хематурија, бубрежните функции се значително намалени, што предизвикува дефицит во бубрезите. Честопати се придружени со проблеми со видот и глувоста. Со болеста, гломеруларните мембрани се зголемуваат во големина и почнуваат да се ексфолираат. Оваа болест е предизвикана од мутација во генот за колаген тип 4, а неговата тежина зависи од степенот на генска експресија. Инциденцата е 17 случаи на 100 илјади деца;
 • акутен. Акутен тубуло-интерстицијален нефритис е абактериска форма на инфламаторниот процес во бубрежното ткиво. Тубулите, крвните садови и лимфните садови во бубрежната строма исто така се вклучени во воспалителниот процес. Овој токсичен подвид на болеста може да се појави на која било возраст, вклучително и кај новороденчињата. Се смета за најтешка форма на болеста, која главно се јавува поради реакцијата на телото на администрацијата на одредени лекови.

Пеницилин, гентамицин, аналгин, како и разни барбитурати и нестероидни лекови се сметаат за лекови кои можат да предизвикаат болест. Покрај тоа, реакцијата во телото може да се случи поради навлегувањето на големи количини на литиум, злато, олово, жива, како и за време на зрачење со зрачење. Важно е не толку бројот на лекови во телото, но колку долго тие го земаа и колку е чувствително телото за нив. Откако лековите влегуваат во телото на пациентот, едем на алергиски тип се развива во бубрезите. Акутна форма на жад е исто така забележана кај хепатитис , дифтерија , лептоспироза и разни изгореници.

 • хроничен. Хроничен тубуло-интерстицијален нефритис е болест на полиетиолошкиот тип. Се манифестира преку абактериско воспаление на интерстицијалното бубрежно ткиво, заедно со тубулите, лимфните и крвните садови во стромата на бубрезите. Болеста се развива како резултат на метаболички нарушувања, инфекции (хепатитис, туберкулоза), лекови или витамини. Хроничната форма на болеста кај децата се наоѓа почесто од акутна. Манифестацијата на знаци на болеста му претходи долга латентна фаза. Ова предизвикува често случајна дијагноза на болеста (при земање примероци на урина по, на пример, пренесени заболувања). Хроничната форма може да се појави поради хипоимуна состојба, абнормалности во развојот на органите на уринарниот систем или поради дисемирогенезата на ткивото на засегнатиот орган.

Дијагностика

За да се дијагностицира болеста, како и последователниот третман, пациентот треба да се консултира со нефролог. Тој ќе може да направи прелиминарна дијагноза врз основа на:

 • анализа на историјата на пациентот;
 • жалби на пациентот за болка, проблеми со мокрењето и други карактеристични симптоми;
 • информации добиени преку физички истражувања. Кај тестовите за урина, може да откриете намалено количество протеини, бели крвни клетки и црвени крвни клетки . Во исто време, урината има мала густина и содржи натриум во мали количини;
 • лабораториски тестови;
 • Ултразвук на бубрезите ;
 • Рентген испитување на бубрезите;
 • магнетна резонанца (МРИ);
 • биопсија на бубрезите.

Третман

Принципите за третирање на болест како тубуло-интерстицијален нефрит вклучуваат:

 • елиминирање на причината за развој на патологија. Ако пациентот има акутна форма на болеста, првата фаза на третманот е да се идентификуваат и да престанат да земаат лекови кои предизвикуваат алергиска реакција. Но, вреди да се напомене дека ова нема да помогне да се елиминира веќе започнатиот фиброза на бубрезите, што во некои случаи е неповратно. Исто така, ако болеста е предизвикана од алергија, пациентот може да биде пропишан со кортикостероиди. Тие ќе помогнат во забрзувањето на процесот на лекување;
 • организацијата на начинот на живот на пациентот, кој вклучува намалување на функционалното оптоварување на ткивото на бубрезите;
 • диети кои го минимизираат товарот на бубрезите;
 • елиминација на метаболички нарушувања;
 • реставрација на бубрежната функција;
 • елиминација на стврднување на бубрежното ткиво;
 • земање антибактериски, антифунгални лекови, како и уросептици;
 • физиотерапевтски процедури.

За извршување на детоксикација во телото, пациентот е пропишан со третман за инфузија. Лековите се препишуваат врз основа на резултатите од уринската култура и индикаторите за осетливост на антибиотиците. Покрај тоа, списокот на лекови вклучува и стимуланси за имунитет.

Инфузиона терапија

Успехот на третманот зависи од фазата на идентификуваната болест и дали неповратната ткивна фиброза започна како резултат на воспалителниот процес. Со оглед на тоа што многу генетски и други фактори на болеста не можат да се корегираат, пациентот може да развие ренална инсуфициенција на крајот на фазата.

Видливи резултати од третманот се забележани веќе во рок од 2 месеци по нејзиниот почеток, иако карактеристичните преостани лузни можат да се формираат на ткивото на бубрезите. Пациентот не може целосно да се опорави, со азотемија над нормативното ниво. Промените во хистологијата често се реверзибилни, ако докторот препознае во време и ја елиминира нивната причина за појава. Сепак, откажување на бубрезите, дифузна инфилтрација укажува на неповратно нарушување на органот. Прогнозата за лекувањето на хроничната форма на болеста зависи од тоа дали лекарот ќе го открие и спречи почетокот на фиброзата во времето .

Што се однесува до исхраната во случај на болест, јадената храна не треба да биде масна, зачинета, кисела, пржена. Строго е забрането консумирање на алкохолни пијалоци. Се препорачува да се вклучат во исхраната варен, парен зеленчук и месо, како и зеленчук, овошје и млечни производи. Исто така, треба да консумирате доволно витамини и елементи во трагови. За да ја креирате вистинската диета, треба да се јавите кај вашиот лекар.

Традиционалната медицина, исто така, има многу препораки за лекување на болеста, но вреди да се запамети точноста на употребата на традиционалните лекови. Пред да започнете да земате било какви национални лекови, треба да се консултирате со вашиот лекар. Ако го одобри користењето на алатката, можете да го користите

Најпопуларните народни лекови вклучуваат:

 • лековити билни такси. Нанесете мешавина на лисје од коприва, бреза, магдонос и други лековити растенија. Тие помагаат во ублажување на симптомите, се ослободуваат од токсини во телото. Постојат десетина такси кои се однесуваат на жад кај деца и возрасни. Особено, според некои популарни рецепти, жад се третира со земање на тиквичка од мечка. Вреди да се знае дека оваа билка не се однесува на бремени жени;
 • земајќи бобинки. Lingonberry и јагода се широко користени. Се препорачува да се користи во сооднос 1: 1 со шеќер. Ако се вари јагода лисја, decoction од нив е исто така погоден за употреба во мали количини;
 • добредојде тиква. Се препорачува да се пече во рерна со шеќер во сооднос од 1: 1 и да се користи во текот на денот;
 • употреба на дуња. Во супа се и семиња и лисја на овошје, а самата алатка се препорачува да се користи 4 пати на ден во лажица.

Превенција

Акутниот тубуло-интерстицијален нефрит може да се спречи со следниве методи:

 • контрола над земање лекови. Не треба да се лекувате сами, да земате лекови во високи дози, без да се консултирате со вашиот доктор;
 • избегнување на лоши навики кои имаат штетно влијание врз функцијата на бубрезите (пушење, пиење алкохол);
 • здрава и урамнотежена исхрана која ги содржи сите потребни витамини, елементи во трагови.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате тубуло-интерстицијален нефрит и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот нефролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пиелит (појавување симптоми: 7 од 12)

Пиелитис е уролошка болест која се карактеризира со воспаление на бубрежните чаши и карлицата. Оваа болест може да се развие кај возрасни и кај деца. Пиелит кај деца често се јавува. Бремените жени и мажи кои биле подложени на операција на простата се изложени на ризик.

...
Циститис кај мажи (појавување симптоми: 6 од 12)

Циститис кај мажи е болест од инфективна или неинфективна природа, која се карактеризира со воспалителен процес во лигавицата на мочниот меур. Според статистичките податоци, жените често се соочуваат со циститис, но, сепак, понекогаш мажите мора да го искусат целиот "шарм" на оваа патологија.

...
Бубрежен тумор (појавување на симптоми: 6 од 12)

Туморот на бубрезите е патолошки процес кој се карактеризира со пролиферација на органските ткива, што се манифестира во форма на очигледни квалитативни промени во структурата на овој орган. Тежината на патолошкиот процес во бубрежен тумор ќе зависи од типот на малигните или бенигни тумори. За да се утврди природата на таквата болест е можно само со спроведување на сеопфатен преглед, кој задолжително вклучува КТ (компјутерска томографија) и МНР.

...
Пиелонефритис кај деца (појавување симптоми: 6 од 12)

Пиелонефритис кај деца е болест од неспецифична природа, која се манифестира со микробно-воспалителен процес во областа на бубрежниот паренхим и бубрежниот систем на карлицата. Треба да се забележи дека оваа болест е дијагностицирана кај новороденчиња и постари деца и возрасни.

...
Пиелонефритис (појавување на симптоми: 5 од 12)

Пиелонефритис е воспалителна болест во која бубрезите се погодени, ова се случува кога голем број на негативни фактори се комбинираат со изложеност на одредени микроорганизми. Пиелонефритисот, чиишто симптоми честопати се отсутни, е опасно токму поради оваа причина, бидејќи општата здравствена состојба не е нарушена и затоа не се преземаат мерки за лекување. Болеста може да биде унилатерална или билатерална, како и примарна или секундарна, односно развива со претходно здрави бубрези или со постоечки патологии.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

нефрологот го зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .