Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стеноза на пилорот на стомакот: симптоми и третман

Стеноза на пилорот на стомакот - главните симптоми:

Стенозата на пилорот на стомакот и дуоденумот, која е позната на многу од името на пилоричната стеноза, е болест на дигестивниот тракт што се развива како резултат на стеснување на излезот на пилорот на желудникот. Ова доведува до повреда на премин на храна од желудникот во цревната празнина. Оваа болест во напредните форми предизвикува развој на опасни болести и промени во хомеостазата. Како по правило, оваа болест е стекната.

Причините за болеста

Пилорична стеноза помеѓу стомакот и дуоденумот се развива поради:

 • лекување на лузни формирани по чирови. Лузницата се состои од сврзно ткиво, што го прави неподвижен и затоа неговиот изглед ги затегнува стомачните ѕидови;
 • рак на внатрешните ѕидови на стомакот и дуоденумот. Малигниот тумор расте во ткиво, што помага да се намали отворот преку кој храната влегува во цревата. За да се помогне во евакуацијата на содржината, мускулите на стомакот почнуваат да растат, што до одреден степен ја компензира стенозата. Меѓутоа, со текот на времето, дури и зголемениот број на мускули повеќе не се справат со обемот на нивната работа. Како резултат на тоа, храната што влегува во стомакот почнува постепено да се протега. Таа стагнира во него и почнува да гние и скита.

Фази на болеста

Стенозата на пилорот на стомакот има три фази на развој:

 • Фаза 1 Пилоричната стеноза во оваа фаза се појавува малку, а отворањето помеѓу желудникот и цревата е само малку затворено. Пациентот се жали на треперење, има кисело вкус, како и чувство на полност во стомакот по јадење. Понекогаш, начин за ослободување на сензации е повраќање. Општо земено, состојбата може да се карактеризира како задоволителна;
 • Фаза 2 Степенот на компензација е проследен со постојано чувство на полнота во желудникот, што е придружено со болка и измет. Во исто време, по сесија на јадење, често се манифестира повраќање, што може да ги олесни сензации. Пациентот ја губи тежината;
 • Фаза 3 Фазата на декомпензација предизвикува прогресија на болеста. Во исто време, стомакот на пациентот е силно растргнат, што е придружено со дехидрација и исцрпеност. Често, во оваа фаза на стеноза на желудникот, се јавува симптом во форма на повраќање со непријатен мирис, во кој останува храната може да се открие за неколку дена.

Симптоматологија

Стенозата на пилорот, која се наоѓа помеѓу желудникот и дуоденумот, има различни симптоми кои варираат во зависност од видот на болеста. Се разликуваат следните симптоми на болеста:

 • со компензиран тип на болест, постои мало стеснување на гастричните мускули. Пациентот се чувствува пренатрупано, тој често има металоиди, за да спречи кои пациенти често земаат сода. Покрај тоа, ретко се појавува повраќање носи олеснување и ги отстранува непријатните сензации пред следниот оброк. Прегледот со Х-зраци ќе помогне да се идентификува забрзувањето на гастричната перисталтика, како и некое одложување на празнењето на дебелото црево. Симптомите на болеста може да се појават неколку години;
 • Субкомпензиран тип на болест се карактеризира со чести и изобилни повраќање, што го олеснува пациентот да се чувствува вкочанет во стомакот. Стенозата на излезниот дел од стомакот во оваа фаза е веќе поизразен. Најкарактеристичниот знак за субкомпенсација се потцрпува со застарени (скапани) производи што ги јадат претходниот ден. Пациентот чувствува болка во епигастричниот регион. Х-зраците ги прикажуваат перисталтичките бранови од лево кон десно. Знак за болеста во оваа фаза, кој може да се утврди само со помош на радиографија, е проширување на желудникот, како и повреда на неговата транспортна функција - контрастен агент може да остане таму неколку часа или повеќе денови. Овие знаци на болест може да траат околу 2 години;
 • декомпензиран тип на болест е сериозно нарушување на функцијата на евакуација на гастроинтестиналниот тракт. Често, декомпензација е симптом на улкусна болест. Пациентот доживува постојана тежина во желудникот, чести забивање. Тој е исто така жеден поради постојана загуба на течности поради повраќање. Во овој случај, кожата на пациентот станува мрачна, функциите на лицето стануваат остри. Во епигастричниот регион почнуваат да се појавуваат контурите на протеганите гастрични ткива, а брановите на перисталсата исчезнуваат. Лекарот лесно може да го открие звукот на прскање за време на палпација. Прегледот со Х-зраци открива намалување на функцијата на пропулзивноста, како и голема количина на храна.
Стеноза на пилорус

Ако пациентот постојано повраќа, тој може да изгуби голема количина на електролити, што ќе доведе до хипохлоремична кома.

Дијагностика

Стеноза на излезниот дел од стомакот може да се идентификува со:

 • Х-зраци студии. Тоа ќе помогне да се утврди дали големината на органот е зголемена, колку е намалена нејзината перисталтична активност или ако се отвора отворот помеѓу желудникот и дуоденумот. Х-зраци, исто така, може да се користи за да се одреди колку време е потребно за да се евакуира храната во дуоденумот;
 • езофагогастродуоденоскопија. Ќе покаже во која фаза е процесот на стеснување и деформација на отворот помеѓу желудникот и дуоденумот, како и начинот на проширување на органот;
 • набљудување на моторната функција. Се изведува со помош на електрогастроэнтерографија, што им дава можност на лекарите точно да го знаат тонот, активноста, карактерот и зачестеноста на перисталтичките движења за време на јадење и постење;
 • Ултразвук.

Третман на болест

Третманот на болеста ја вклучува операцијата. Терапијата со лекови е поделена на:

 • третман на главните знаци на болест;
 • подготовка за оперативна интервенција;
 • корекција на патологии на метаболизам на вода и електролит, нормализација на телесната тежина.

Доколку пилоричната стеноза е откриена на компензираната фаза, лекарот ќе го пропише третманот на пациентот со лекови кои имаат за цел намалување на инфламаторниот процес во чир, бидејќи неговото намалување ќе доведе до апсолутно враќање на проодност во дуоденумот. Покрај тоа, специјалист ќе препише лекови кои ја враќа цревната и гастричната подвижност. Тие се нарекуваат прокинетика. Како по правило, помага да се намалат симптомите на болеста или целосно да се отстранат.

Голем број на клинички случаи вклучуваат третман како ендоскопија. Тоа вклучува надувување претходно стеснет отвор помеѓу желудникот и дуоденумот со балон. Користењето на овој метод на третман ќе доведе до престанок на пилоричниот валвуд, но ќе ја обнови проѕирноста. Спроведувањето на оваа постапка може да биде контраиндицирано во некои случаи или да нема шанси за успех. Во овој случај, лекарот ќе му препише на пациентот отворен тип на абдоминална хирургија.

До денес, опции за враќање на проодност со хируршки метод, постојат многу. Нивото на траума е минимално. Хируршки третмани се најефективни.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате стеноза на пилорус и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гастроентеролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гастричен улкус (појавување симптоми: 5 од 9)

Гастричниот улкус е болест во која постои нарушување на интегритетот на ткивата на желудникот од внатре, поради што се јаде од гастричниот сок, кој пак претставува карактеристична лезија, односно чир. Гастричен чир, чии симптоми можат да се манифестираат со наизменично време на нивното влошување, е прилично честа болест кај возрасната популација.

...
Рак на стомакот (појавување на симптоми: 5 од 9)

Ракот на желудникот е рак кој е проследен со појава на малигна неоплазма која се формира врз основа на епителот на гастричната слузница. Ракот на желудникот, чиишто симптоми се најчести кај пациенти на возраст од 40-45 години (иако е дозволено порано ограничување на возраста од 30-35 години), е втор во инциденцата и последователна смртност, следена за рак на белите дробови кај како критериуми за споредба.

...
Папилитис (појавување симптоми: 5 од 9)

Папилитис - е развој на воспалителниот процес кај папилите или папилите, кои се локализирани во анусот, јазикот или стомакот. Една од најретките форми е поразот на оптичкиот нерв. Голем број на предиспонирачки фактори можат да станат причина за болеста, која ќе се разликува во зависност од тоа каде се наоѓа воспалението. Изворите можат да бидат патолошки и физиолошки.

...
Површински гастродуоденитис (појавување симптоми: 5 од 9)

Површниот гастродуоденит е гастроентеролошка воспалителна болест која влијае на ѕидовите на желудникот, мукозната мембрана и тенкото црево.

...
Атрофичен гастритис (појавување симптоми: 4 од 9)

Атрофичен гастритис е состојба во која стомачните жлезди одговорни за процесот на производство на гастричен сок се изложени на оштетување. Атрофичниот гастритис, чии симптоми се базираат на дегенеративни процеси, како и дегенерација на жлездите кога се заменети со сврзно ткиво, е прилично сериозна болест која бара исклучително сериозен пристап во третманот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .