Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синовитис: симптоми и третман

Синовитис - главни симптоми:

 • Слабост
 • Треска
 • Збунетост
 • Замор
 • Мускулен спазам
 • Malaise
 • Оток на зафатениот зглоб
 • Црвенило на кожата на местото на повреда
 • Limp
 • Зголемена температура во погодената област
 • Ограничување на мобилноста на зглобовите
 • Ограничување на движењето
 • Непријатности при одење
 • Акумулација на течности во артикуларната празнина
 • Оток на зглобот
 • Променете ја контурата на зглобот

Синовитис е воспалителен процес локализиран во внатрешната обвивка на заедничката капсула. Опасноста од болеста е тоа што често се случува речиси безболно. Поради ова, луѓето одлагаат посета на лекарот и не започнуваат со целосен третман на синовитис во времето.

Етиологија

Експертите ги идентификуваат следните причини за оваа болест:

 • повреди. Најчесто пост-трауматски синовитис се јавува кај спортистите. Кога некое лице е повредено, заедничката капсула го губи интегритетот. Често оштетена најмалку трајната мембрана - синовијалната мембрана. Опасноста од повреда е тоа што специјалистите долго време може да го третираат пациентот за модринки, без да забележат дека тој веќе развил посттрауматски синовитис;
 • инфекција. Често, инфекцијата во заедничката празнина се должи на повреда. Факт е дека во нормална состојба артикуларната капсула е т.н. бариера која го штити зглобот од пенетрација на разни микроорганизми. Ако интегритетот на капсулата е скршен, инфекцијата лесно ја инфицира заедничката празнина при првата можна можност. Оваа болест може да предизвика стафилококи , пневмококи, стрептококи и туберкулозни бацили;
 • одложени болести. Оваа болест може да настане како резултат на други болести. Нејзиниот изглед и развој може да предизвика не само болести на зглобовите ( бурзитис , гихт ), туку и болести кои се поврзани со несоодветно згрутчување на крвта ( хемофилија ) или СПБ ( гонореја , сифилис );
 • алергиска реакција. Болеста се јавува како одговор на телото на дејството на алергените. Во овој случај, напредува реактивен синовитис. Болеста се јавува ако микроорганизмите на кои човечкото тело е осетливо влегува во заедничката капсула. Реактивниот синовитис е предизвикан од микроорганизми и од различни супстанции. Инфективни патогени микроорганизми се такви кои не само што предизвикуваат болести, туку и предизвикуваат алергиска реакција. Таков реактивен синовитис се јавува поради стафилококи, стрептококи, вируси, микроскопски габи и паразити. Неинфективниот реактивен синовитис се појавува од прашина, полен, храна и индустриски супстанции кои предизвикуваат развој на алергиска реакција во човечкото тело;
 • заедничка нестабилност. Ова се манифестира во неможноста на лицето да изврши одредени дејствија во полна сила. Често зглобот станува нестабилен како резултат на повредата;
 • прекумерна тежина. Коските се преоптоварени поради зголемена телесна тежина. Како резултат на тоа, започнува микротраума на тетивите и лигаментите.

Реактивен синовитис или друга форма на оваа болест често се јавува не само кај возрасни, туку и кај деца. Експертите не можат точно да кажат кои фактори ја предизвикуваат оваа болест кај децата.

Симптоми и механизам на развој

Знаците и патогенезата на болеста се должат на неговата форма. Експертите укажуваат на следнава класификација на оваа болест:

 • акутен синовитис. Со оваа форма на болест, воспалената област станува поголема во првите 2-3 часа. Ова се должи на акумулацијата во неа на голема количина на синовијална течност. Како по правило, непријатност се јавува само кога ќе ја допрете погодената област, а во нормална состојба лицето не почувствува непријатност. Со текот на времето, воспалената област станува топла, и пациентот почнува да се соочува со општа слабост;
 • хроничен синовитис. Човек подолго време не доживува речиси никакви болни сензации, освен за вкочанетост во коските, и затоа ја одлага посетата на лекарот. Ова е исклучително опасно, затоа што ако не преземете никакви мерки, со текот на времето, хроничниот синовитис тече во хидрантроза;
 • пигмент вилонодулярниот синовитис. Повеќето експерти сметаат дека оваа форма на болеста е бениген процес на тумор. Вилонодуларниот синовитис започнува со оток на зглобот, кој потоа се појавува, а потоа исчезнува. Едно лице се чувствува непријатно само под оптоварување. Со текот на времето, движењата се намалуваат, а пациентот повеќе не може да се движи со полна сила. Како правило, вилонодуларниот синовитис се јавува кај луѓе од млада и средна возраст. Во повеќето пациенти, воспалителниот процес е локализиран во коленото.

И акутниот и хроничниот синовитис се локализирани во следните зглобови:

 • зглобовите и рацете;
 • лактот;
 • рамо;
 • хип;
 • колено;
 • глуждот;
 • нога.

Симптомите и механизмот на развој на болеста зависи од тоа кое место е воспалено:

 • синовитис на зглобовите и рацете. Во овој случај, болеста тече паралелно со тендинитис (воспаление на тетива). Пациентот не чувствува болка, и само понекогаш се жали на вкочанетост на движењата. Ако не започнете со третман, тогаш многу брзо заедничкиот апсолутно ќе го блокира;
 • синовитис на лакотниот зглоб. Често се развива поради повреда. Оваа болест се јавува кај луѓе кои, врз основа на нивната професија или хоби, честопати ги свртуваат рацете и не се вртат со лактите. Воспалението на лактот се манифестира од непријатни чувства и во спроведувањето на дејствата и во мирна положба. Покрај тоа, синовитисот на лакотниот зглоб предизвикува спазам на околните мускули;
 • синовитис на рамениот зглоб. Едно лице се чувствува непријатно во рамото. Покрај тоа, синовитисот на рамениот зглоб се манифестира со мал едем, некоја цврстина на движењата. Повремено се забележани симптоми на локална хипертермија и хиперемија;
 • синовитис на колкот на колкот. Често оваа болест ги зафаќа децата од предучилишна возраст и основно образование. Речиси секогаш, синовитисот на зглобот на колкот се појавува сам по себе, и само повремено тоа е предизвикано од траума или вирусна инфекција. Симптомите на оваа болест: непријатност при одење, оток на погодената област, вкочанетост на дејството. На првиот ден, лицето се жали на непријатност во коленото, и само тогаш болката тече во областа на колкот. Ако синовитисот на зглобот на колкот е забележан кај дете, тогаш честопати предизвикува купост, кој по некое време исчезнува. По неколку недели на соодветен третман, синовитисот на зглобот на колкот е целосно исчезнат;
 • синовитис на колената . Ова е најчестата форма на оваа болест. Ако во текот на воспалителниот процес инфекцијата се влезе во заедничката празнина, тогаш болеста зема гнојна форма. Ако гноен синовитис на коленото настанува како резултат на повреда, тогаш пациентот ги има следните симптоми: едем, треска (и во погодената област и низ телото), непријатност при рачен преглед, слабост, треска. Повремено, гноен синовитис на коленото станува причина и развој на гноен артритис. Покрај тоа, пателата често се одвива. Овој симптом на болеста се манифестира на следниов начин: при зацврстување на нозете и притискање на пателата, се втурна во длабочината на заедничкото право на коската. Штом притисокот ќе престане, пателата се враќа во нормална положба.
Синовитис на колената

Акутниот синовитис на коленскиот зглоб често се влева во хронична форма на развој. Поради ова, синовијалната мембрана отекува и згуснува. Потоа, хроничниот синовитис на коленскиот зглоб предизвикува зголемување на фиброзната мембрана. Како резултат на тоа, апаратот за лигаменти се протега и зглобот станува нестабилен:

 • синовитис на зглобот на глуждот. Често болеста се јавува поради повреда. Како резултат на тоа, започнува микротраума на синовијалната мембрана, по што се појавува воспаление. Зглобниот зглоб се појавува на следниов начин: едем и црвенило на погодената област, непријатност за време на одење и во мирување, брз замор дури и при мали напори. Во споредба со други видови на болеста, синовитисот на глуждот се забележува ретко;
 • синовитис на зглобовите на ногата. Како по правило, метатарзофалангеалниот зглоб на големиот палец е воспален. Симптоми на болеста: зголеменото подрачје се зголемува, кожата станува црвена, а лицето почнува да се чувствува непријатно при одење.

Третман

Веднаш штом некое лице забележало какви било симптоми на болест, веднаш треба да се консултира со доктор. Специјалистот ќе спроведе испитување, ќе ги испита резултатите од испитувањата, ќе утврди точна дијагноза и ќе наложи компетентен третман на синовитис:

 • пункција на зглобот. Со помош на специјална цевка, лекарот ја отстранува вишокот синовијална течност, гној или ексудат од зглобната шуплина. Ова го елиминира едемот и ја елиминира можноста за претегнување на лигаментозниот апарат и артикуларната капсула. Овој третман на синовитис не е погоден за сите пациенти. Ако згрутчувањето на крвта на пациентот е прекинато, кожата е инфицирана или постои рана во зона за вметнување на игла, тогаш медицинската пункција е одбиена;
 • лекови. Специјалисти препишуваат антибиотици (ако дијагнозата покажала дека постојат патогени микроорганизми во синовијалната течност) и антиинфламаторни лекови (ако медицинската пункција не ги донесе очекуваните резултати). Оксацилин, цефазолин, доксициклин, тетрациклин, кетопрофен, диклофенак се користат за лекување на болеста;
 • физиотерапија. Таквите процедури се пропишани во комбинација со други методи на лекување. Во повеќето случаи, физиотерапијата на пациентот е пропишана третиот ден по почетокот на употребата на лекови. Пациентот се подложува на магнетна терапија, електрофореза, фонофореза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синовитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ортопед и трауматолог , ревматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Синовитис на зглобот на колкот (појавување симптоми: 8 од 16)

Когнитивниот синовитис е заболување кое предизвикува воспаление во синовијалната мембрана на зглобот. Како резултат на овој процес, ексудат се акумулира во неговата празнина и се појавува едем. Обично болеста напредува само во еден зглоб. Движењата стануваат ограничени и придружени со болни сензации. Но, болката не е главниот симптом на оваа болест, а пациентите во ретки случаи се обраќаат во медицинска установа во раните фази на прогресија на болеста.

...
Псоријатичен артритис (појавување симптоми: 6 од 16)

Автоимуните болести на зглобовите кои произлегуваат од кожните лезии се нарекуваат псоријатичен артритис. Болеста главно се карактеризира со хронична или акутна природа на курсот. Псоријатичен артритис се јавува под еднакви услови и кај мажите и кај жените во зрелоста.

...
Глутен артритис (појавување симптоми: 6 од 16)

Глутавиот артритис е болест од акутна природа, во која влијае на одредени зглобови во човечкото тело. Развојот на болеста предизвикува пиогени бактерии. Инфекцијата може да продира во артикуларната празнина на различни начини, но најчесто тоа се должи на трауматизирано оштетување на кожата. Во повеќето клинички случаи, патогените бактерии "ги напаѓаат" зглобовите, кои се најмногу подложни на стрес.

...
Еритема нодозум (појавување симптоми: 6 од 16)

Еритема нодозум е системска болест на сврзното ткиво, што влијае на кожата и поткожното масно ткиво. Се појавува на кожата со умерено густи нодули, чии големини варираат од 0,5-5 см или повеќе во дијаметар. На палпација, тие се доста болни.

...
Панаритиум (појавување симптоми: 6 од 16)

Прст thumbworm - акутно инфективно воспаление на меките ткива на прстите на екстремитетите. Патологијата напредува поради ингестија на инфективни агенси во наведените структури (преку оштетена кожа). Најчесто прогресијата на патологијата предизвикува стрептококи и стафилококи. На местото на пенетрација на бактерии, прво се појавува хиперемија и едем, но како што се развива патологијата, се формира апсцес. Во почетните фази, кога се појавуваат само првите симптоми, делото може да се елиминира со конзервативни методи. Но, ако апсцес веќе е формиран, тогаш во овој случај постои само еден третман - операција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .