Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Коскена туберкулоза: Симптоми и третман

Коскена туберкулоза - главните симптоми:

Коскената туберкулоза е болест што се развива како резултат на активната активност на туберкулозните микобактерии, кои се исто така познати во медицината како Кох стапчиња. Како резултат на нивната пенетрација во зглобот, формираат фистули кои долго време не заздравуваат, неговата мобилност е нарушена, а во потешки случаи таа е целосно уништена. Со развојот и прогресијата на туберкулозата на 'рбетот, може да се формира грпка и грбот ќе се пресвртува. Без соодветен третман се јавува парализа на екстремитетите.

Причини

Фактори кои придонесуваат за развој на патологија:

 • употребата во големи количини алкохолни пијалоци;
 • постојано физичко преоптоварување;
 • неухранетост;
 • чести повреди на мускулно-скелетниот систем;
 • негативни услови за живеење.

Коскената туберкулоза може да се развие и на почетокот и за време на генерализирањето на инфективниот процес во секундарната туберкулоза . МТБ се пренесува од болно тело на здрав воздушен пат. Следно, микобактериите со протокот на крв се пренесуваат на коскената структура. Околу нив постепено почнуваат да формираат спецификации. грануломите, кои како што напредува болеста, може да се спојат и да формираат еден голем конгломерат. Во центарот ќе биде лоцирана зона на вулгарна некроза. Колку е поголем обемот на погодените ткива, толку посветла се симптомите на туберкулоза на коските и зглобовите.

Многумина веруваат дека ако Mycobacterium tuberculosis веќе продира во човечкото тело, тогаш дефинитивно ќе се разболат со туберкулоза. Всушност, тоа не е. Ако некој има здрав имунолошки систем, стапките на Кох не се способни да му нанесат штета, бидејќи самото тело ја спречува патологијата да напредува. Често, туберкулозата на 'рбетот или другите коски и зглобови може да се елиминира независно, без да се влијае на човечкото тело. Но, ако имунолошкиот систем е ослабен или некој неодамна претрпел сериозна болест, прачките може да предизвикаат прогресија на туберкулозата во било кој орган, 'рбетот или зглобовите.

Фази на болест

Коскената туберкулоза се јавува во три фази:

 • пред-артритичната фаза, исто така наречена примарен остеитис;
 • артрична фаза или секундарен артритис;
 • посткритична фаза.

Форми на патологија

Туберкулозата на коските е од неколку видови:

 • Туберкулозата се вози. Тоа е оваа форма на патологија која опфаќа до 20% од сите случаи на коскена и заедничка туберкулоза;
 • рбетна туберкулоза;
 • Омартритис;
 • Коксит од туберкулоза. Овој вид на болка најмногу влијае на децата. Опасно е дека без навремено лекување може да дојде до деформација и дислокација на зглобот;
 • туберкулоза на зглобовите на зглобовите и нозете. Болеста продолжува со формирање на долги нелечински шуплини. Ако не се дијагностицира навреме и не се спроведува специфичен третман, тогаш може да напредува и да доведе до заедничка вкочанетост. Ова се должи на фактот што артикуларните површини растат заедно;
 • туберкулоза на зглобните зглобови. Овој тип е редок. Неговата карактеристика е билатералната лезија (два зглобови се погодени одеднаш). Болеста ретко се одвива самостојно, најчесто се комбинира со патологии на други зглобови;
 • елен. Оваа форма на болеста претежно ги засега младите;
 • туберкулоза на тубуларни коски. Оваа форма е исклучително ретка.
Знаци на туберкулозен коксит кај дете

Симптоматологија

Туберкулозата на зглобовите и коските влијае главно на мали деца. Една болест во рана фаза на развој е многу тешко да се препознае, бидејќи во овој момент нема изразени симптоми. Многу луѓе веруваат дека симптомите на коскена туберкулоза почнуваат да се манифестираат кај возрасно лице или дете по пад или силно влијание. Всушност, оваа изјава не е точно. Удар, дури и многу силен, не може да предизвика прогресија на туберкулозата.

Ако внимателно го набљудувате детето или возрасните, имате можност да ја идентификувате болеста во рана фаза на нејзиниот развој. Многу е важно да се обрне внимание на однесувањето на пациентот. Ако ова е дете, тој ќе одбие да игра на отворено, ќе биде раздразлив, летаргичен. Ова се првите знаци дека телото на бебето не прави добро. Освен тоа, детето може да почне да се грижи, да го удри, да ги подигне рамењата или да стапне во клупа.

Кај возрасните, раната фаза на развој на патологијата е изразена многу слабо. Обично, се манифестира со симптоми кои едно лице ги смета за вообичаена исцрпеност:

 • чувство на тежина во 'рбетот;
 • замор;
 • болка во грбот.

Симптомите на туберкулоза на коските стануваат најизразени во фаза 2 од прогресијата на болеста. Болката во зглобовите и 'рбетот е полоша. По својата природа, тие се слични на болка во меѓуребрената невралгија или радикулитис. Постои ограничување на мобилноста, мускулите во грбот стануваат цврсти и ја губат еластичноста.

Во областа на погодениот зглоб или 'рбет има оток, ткивна атрофија, како и акумулација на ексудат. Екстремитетите се скратуваат, мускулите стануваат послаби и чирови.

Дијагностика

Туберкулозата на коските и зглобовите е многу тешко да се дијагностицира, особено во раните фази на нејзиниот развој. Дијагнозата вклучува комбинација на следниве студии:

 • лабораторија;
 • клинички;
 • радиолошки.

Планот за дијагностика во здравствените установи е како што следува:

 • земање историја;
 • општи клинички истражувања;
 • Х-зраци испитување, што овозможува да се потврди дијагнозата;
 • туберкулинска дијагноза;
 • микробиолошки преглед на биопсија;
 • реографија;
 • термографија.

Третман

Третман на рбетниот туберкулоза и други зглобови и коски е многу сложен процес.

Нејзини главни насоки:

 • целосно уништување на инфективниот агенс;
 • спречување на коскено уништување;
 • зајакнување на имунолошкиот систем на пациентот;
 • ресторативен третман.

За третман на оваа болест, лекарите пропишуваат анти-туберкулозна хемотерапија. Изборот на шемата се врши само од високо квалификувани специјалисти и во стационарни услови. Се користат синтетички лекови од прва линија (пиразинамид, изонијазид) и втор ред.

Со цел правилно да се подготви режим на третман и да се изберат најефективните лекови, докторот мора да ја земе предвид развојната фаза на патолошкиот процес, возраста на пациентот, присуството на коморбидитети, тежината на пациентот и така натаму.

Хируршко лекување е индицирано ако терапијата со лекови не го даде посакуваниот резултат, и болеста продолжува да напредува.

Фокусот на овој третман е следниот:

 • целосно отстранување на коскената област уништена од туберкулоза;
 • создавање на најповолни услови за лекување;
 • корекција на ефектите од болеста.

Исто така, планот за лекување на туберкулозата на 'рбетот и другите коски и зглобови вклучува:

 • физиотерапија;
 • ортопедски третман;
 • терапевтска вежба;
 • апсцессетомија;
 • спа третман.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате коскена туберкулоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот лекар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ревматска полимијалгија (појавување симптоми: 7 од 20)

Ревматската полимиалгија е воспалителна болест која се манифестира како болка во мускулите на рамото и на карличниот појас, што често може да биде придружено со треска и значително губење на тежината. Точната етиологија на патологијата сеуште е непозната. Симптомите на темпоралниот артритис може да се додадат во целокупната клиничка слика. Најмногу се погодени луѓе од 50 до 75 години. Жените страдаат од оваа болест многу почесто од мажите.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 6 од 20)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Артритис (појавување симптоми: 6 од 20)

Воспалителни заболувања, кои се придружени со манифестација на постојана болка во зглобовите, се нарекуваат артритис. Всушност, артритисот е болест која придонесува за чистење на 'рскавицата на зглобовите, промени во лигаментите и заедничката капсула. Ако болеста не се третира, процесот се влошува, што доведува до деформитет на зглобовите.

...
Спондилоартритис (појавување симптоми: 6 од 20)

Спондилоартритис е воспалителна болест која ги зафаќа зглобовите, во која ограничувањето на мобилноста се развива бавно. Без соодветен третман, ова ќе доведе до оштетена моторна активност.

...
Ревматска срцева болест (истовремени симптоми: 6 од 20)

Срцева ревматска срцева болест е најчеста компликација по разни заразни болести. Најчесто почнува да напредува поради нецелосно третирана ангина. Кога болеста влијае на сите слоеви на ѕидовите и мембраните на срцето - од ендокардиумот до перикардот. Со навремена дијагноза и соодветен третман, можно е да се избегне ширење на процесот на оштетување на целото срце и да се запре на ниво на промени во структурата на клетките на организмот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ТБ лекар прифаќа
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .