Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лумбаго: Симптоми и третман

Lumbago - главните симптоми:

Лумбаго е акутна болка, која инаку може да ја дефинира пациентот како "болка во грбот", оваа болка се јавува во долниот дел на грбот (т.е. во долниот дел на грбот). Лумбаго, чиишто симптоми се манифестираат главно како резултат на пренапони кои се случуваат во одредената област кога се крева или остро се навалува, го прави невозможно лицето да се одвои во одредено време.

Општ опис

Најчесто причините за лумбаго се преоптоварени во лумбалниот регион, како и присуството на лумбална хернија , релевантноста на вертебралните дислокации или конгениталните вертебрални аномалии. Меѓу причините за појава на остри лумбаго кои се јавуваат кога се подига тежината или кога е навалена, се разликува пролапс на интервертебралниот диск или значителна мускулна тензија и тензија на лигаментите на грбот.

Локализацијата на болки во грбот е можна само во лумбосакралниот регион, кој е дефиниран како лумбодинија, но исто така може да озрачи (шири) на нозете, што го дефинира веќе како лумбална исхиалгија. Интензивната акутна болка во лумбалниот регион, како што веќе се идентификувани, всушност, е лумбаго.

Лумбаго: симптоми

Акутната лумбодинија, по правило, се формира наспроти позадината на дегенеративниот процес кој е релевантен за пациентот, кој се јавува во 'рбетот (т.е. со неговата остеохондроза ). Постепено, интервертебралниот диск ја губи водата и се намалува, што, пак, води кон губење на нејзината инхерентна амортизирана функција со стекнување на поголема чувствителност во однос на механичкото оптоварување на кое се врши.

Фиброзниот прстен сместен по должината на периферијата на дискот станува послаб, потоа во него формираат пукнатини и веќе по нив пулсирачкото јадро (централниот дел на дискот) почнува да се префрлува на периферијата, со што се формира испакнување. Како резултат на повреда или изложеност на интензивни оптоварувања, оваа испакнатост може да се зголеми со ненадејна брзина, што предизвикува протекување на вертебралниот канал на пулпалното јадро и дел од фиброзниот диск.

Потоа, таков курс е дефиниран како хернизиран диск. Лоциран само во болката во грбот целосно ја елиминира можноста за оштетување на 'рбетот, а може да биде поврзан со оштетување на самиот' рбетот (со оглед на фактот дека тоа е примарна манифестација што укажува на испакнување на дискот што се формира) и оштетување на меките ткива (односно, или мускули или со спазам).

По правило, кај лумбалниот регион се забележува мускулна тензија кога се зацврстува лордоза и анталгична сколиоза. Прифаќањето на лежечка позиција доведува до намалување на болката, но секое, дури и најмало движење, повторно, доведува до негово зајакнување. Акутната лумбодинија се одвива сосема спонтано, во период од неколку дена (во ретки случаи, неколку недели). Во некои случаи, се трансформира во lumboiscalgia.

Често причините за акутна болка во лумбалниот регион се релевантноста на бубрежната болест, како и болестите на бубрежното ткиво (пиелитис, бубрежна колика , бубрежен инфаркт, перинефрит). Значи, остра и ненадејна болка која се јавува во лумбалниот регион и се протега на гениталиите, препоните, бутот, придружена со болно и често мокрење, укажува на акутна колика. Акутниот пиелитис, исто така, се карактеризира со појава на болки во грбот, но болката има повеќе досаден карактер, интензитетот карактеристичен за бубрежната колика во овој случај не е карактеристичен за него.

Што се однесува до lumboischialgia, тоа може да биде рефлексна болка, во појавата на која им се дава важна улога на рецепторите на болки во лигаментите, капсулите во интервертебралните зглобови и други видови на 'рбетни ткива. Покрај тоа, лумбалната исхиалгија може исто така да биде радикуларна болка која се јавува кога е вклучен и 'рбетниот корен. Во овој случај, се забележува не само неговата механичка компресија, туку и едем, воспаление и демиелинизација.

По правило, радикуларната болка се карактеризира со свој интензитет, различен од рефлексната болка, често има стрелачки или продорен карактер на манифестација. Ирадијацијата се јавува во дисталниот регион на регионот, иннервиран од коренот, кој продолжува во врска со парестезии, вкочанетост, мускулна атрофија и слабост на овој регион.

На возраст од 30-50 години, lumboischialgia е предизвикана од диск хернија, а во постара возраст, промени во дегенеративната природа (формирање на остеофити, лигаментозна хипертрофија, итн.) Стануваат важни фактори во ова прашање. Во присуство на хернијален диск, болката често се јавува кога има силно совршено движење или кога е навалена, кога паѓа или кога се крева.

Инспекцијата на грбот, како по правило, ја одредува фиксноста на својата позиција во малку свиткана положба. Често се открива сколиоза, која се зголемува со обиди за навалување напред, но исчезнува кога лежи. Надната кривина се дава со остри ограничувања, а може да се врши само од колкот на колкот. Во помала мера, продолжувањето е ограничено, со нагло зголемување на болните манифестации најчесто карактеристични за пролапс на дискот.

Така, може да се сумира дека болката со лумбаго може да има поинаков карактер, односно да биде пулсирачки, пирсинг, кинење, пукање низ. Субјективната локализација на болката е концентрирана во областа на мускулите, лигаментите и коските, со или без зрачење. Појавата на појава на болка во лумбаго се должи на иритација на рецепторите во областа на фиброзниот прстен на погодениот диск или во областа на лигаментите во непосредна близина до него. Како одговор, пак, се јавува тонична мускулна тензија.

За време на нападот, пациентот станува беспомошен, особеностите на неговиот тек доведуваат до замрзнување во една или друга принудена положба, обид за промена што доведува до зголемена болка и развој на мускулен спазам во лумбалниот регион. Болката може да трае неколку минути или неколку часа или денови. Состојбата на одмор, како и усвојувањето на лежиштето, доведува до ослободување од болка. Како по правило, болната болка во лумбалниот регион опстојува во наредните денови, неговата интензификација се забележува кога кашлањето, приведувањето, кивањето и тензијата воопшто.

Лумбаго третман

Во третманот со лумбаго, специјалистите ја користат терапијата која е во согласност со алгоритмот за болка кој предизвикал нестабилност во 'рбетот или компресија на нервните корени (т.е. компресија) во лумбосакралниот вертебрален дел. Болеста не се смета за локална манифестација на болка, туку како специфична причина, која ја предизвикала оваа болка, врз основа на нив, соодветно, и третманот е избран.

Силната болка бара назначување на терапија со лекови, која ќе ја ублажи болката (ќе ја елиминира), како и ќе придонесе за намалување на мускулниот спазам. Во случај на хронична болка на одделот за 'рбетниот столб кој се разгледува, се забележува ефективен третман при употреба на техники како што се спинални истегнувања, терапевтски вежби, акупунктура, масажа итн.

Во присуство на симптоми карактеристични за лумбаго, потребно е да се контактира невропатолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Lumbago и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вие.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аортна аневризма (појавување на симптоми: 3 од 8)

Аорталната аневризма е карактеристична експанзија на типот на sacciform кој се јавува во крвниот сад (главно артерии, во поретки случаи во вена). Аорталната аневризма, симптоми на кои, како по правило, имаат скудни симптоми или воопшто не се појавуваат, се јавува како резултат на разредување и прекумерно истегнување на ѕидовите на крвните садови. Покрај тоа, може да се формира како резултат на изложеност на голем број на одредени фактори во форма на атеросклероза, хипертензија, доцни фази на сифилис, вклучувајќи васкуларни повреди, инфективни ефекти и присуство на дефекти при раѓање концентрирани во васкуларниот ѕид и други.

...
Состојба на преинфакција (појавување симптоми: 2 од 8)

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...
Интервертебрална хернија (појавување симптоми: 2 од 8)

Интервертебралната хернија е карактеристична испакнатост или пролапс што се изведува во 'рбетниот канал со фрагменти од интервертебралниот диск. Интервертебралната хернија, чии симптоми се манифестираат поради тоа што пациентот е повреден или во присуство на остеохондроза, меѓу другото, се манифестира во форма на компресија на нервните структури.

...
Торакална остеохондроза (појавување на симптоми: 2 од 8)

Остеохондрозата на градниот кош, која ќе ја разгледаме во нашата статија денес, е еден од видовите на остеохондрозни манифестации - болести на 'рбетот, како резултат на кои меѓувертебралните дискови со' рскавица се погодени во соодветната област на нејзината концентрација. Торакалната остеохондроза, чии симптоми се базираат на концентрација во торакалниот регион, предизвикува развој на секундарни промени директно во пршлените со истовремено негативно влијание врз функционирањето на внатрешните органи.

...
Радикулитис (појавување симптоми: 2 од 8)

Радикулитис е болест на нервниот систем во кој се зафатени корените на 'рбетниот нерв. Радикулитис, главен симптом на кој е болка во вратот или грбот (во зависност од таквата лезија), исто така, може да се наведе во медицинската пракса како радикулопатија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .