Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гемартроза: Симптоми и третман

Гемартроза - главните симптоми:

 • Оток на зафатениот зглоб
 • Болка во погодениот зглоб
 • Оток на зглобот
 • Болка при допирање на зафатениот зглоб
 • Променете ја контурата на зглобот
 • Цијаноза на кожата на местото на оштетување на садот
 • Слабост во зглобот
 • Црвенило на кожата на местото на оштетување на садот

Гемартроза е комплексна болест во која крварењето се јавува во заедничката празнина. Како по правило, се јавува како резултат на трауматско оштетување, поради што има прекин на крвните садови што го снабдуваат со крв. Најчесто се развива хемартроза на коленото. Во поретки клинички случаи се развива хемартроза на лактот, колкот и рамениот зглоб.

Оваа болест, исто така, често се јавува кај луѓе со историја на хемофилија . Прекршувањето на згрутчувањето на крвта води до фактот дека дури и со мала повреда на заедничката крв веднаш се влева во неа.

Механизам

Ако некое лице има развиено хемартроза, тогаш секоја штета може да доведе до акумулација на крв во заедничката празнина. Ова се должи на прекин на крвните садови, чија главна функција е снабдувањето со интраартикуларни ткива. Циркулацијата на крвта постепено се нарушува, а притисокот во артикуларната празнина ќе се зголеми.

По крвта се влегува во зглобот, во него се појавуваат абнормални промени и се формира лузна ткиво. Ако не се дијагностицира и третира на време, ова ткиво ќе почне да се акумулира, предизвикувајќи неповратни процеси и последици опасни за здравјето.

Во случај на ненавремено и неправилно лекување, акутната фаза на болеста ќе стане хронична. Може да се приклучи и секундарна инфекција. Сето ова предизвикува развој на гноен синовитис или гноен артритис .

Етиологија

Во зависност од причините за патолошкиот процес, хемартрозата е поделена на трауматски и нетрауматски.

Трауматска хемартроза

Главната причина за нејзиниот развој е контузија или повреда на одреден зглоб. Кога паѓа на коленото или поради директен удар на него, се развива хемартроза на колената. За попрецизна формулација на дијагнозата, локацијата на процесот исто така се зема во предвид. На пример, во историјата на болеста е наведено - хемартроза на десниот или левиот коленски зглоб. Во повеќето клинички ситуации, тоа е вистинскиот зглоб кој страда, како што е поддршката на многу луѓе. Често кога паѓаат, луѓето се потпреваат на десната нога или на десната рака.

Крвта може да настане поради спортска повреда. Најчесто постои руптура на лигаментите или менискусите. Таквите повреди се почести кај спортистите кои се вклучени во гимнастика, моќ и трчање спорт.

Причини за трауматски гамартроза

Исто така, честа причина за хемартроза на коленото или лакотниот зглоб е интраартикуларна фрактура.

За време на планираните операции на зглобовите, крварењето може да се појави и во неговата празнина. Во повеќето случаи, тоа е незначаен и не претставува закана за здравјето на луѓето. Но, ако крвта сепак влезе во зглобната шуплина, потоа по операцијата, лекарот некое време ја контролира состојбата на пациентот.

Нетрауматска хемартроза

Овој тип на патологија се развива кога едно лице има патологии поврзани со оштетена коагулација на крв:

 • скорбут;
 • хемофилија;
 • хеморагична дијатеза.

Руптурата на крвните садови и крвта ја исполнуваат зглобната празнина. Во повеќето клинички ситуации, хемофилијата предизвикува крварење во зглобот. Болеста влијае на луѓето од сите возрасти, а исто така се дијагностицира кај деца. Во хемофилијата, крвта не може да пополни ниту една зглобна празнина, туку неколку одеднаш, што е многу опасно за здравјето и бара соодветен и навремен третман.

Степени

Гемартроза во медицината е поделена на три степени, во зависност од сериозноста на симптомите:

 • 1 степен. Во овој случај, структурите и ткивата на зглобот се непроменети;
 • 2 степени. Само меко ткиво е оштетено - масни привезоци, артикуларна кеса, мениси и лигаменти;
 • 3 степени. Најкомплексни и опасни за здравјето. Површините на 'рскавицата и коскените ткива се оштетени. Третманот е долг и комплексен.

Симптоматологија

Постојат неколку карактеристични симптоми на уналр, колк или колена, хемартроза:

Гемартроза на зглобот
 • болката. Во почетокот, болката синдром не е толку изразена, но се зголемува со тоа што крвта влегува во заедничката празнина и се протега нејзината капсула. Ако не го започнете лекувањето навремено, ќе се појават воспаленија и дегенеративни промени, кои исто така ќе бидат придружени со постојана силна болка;
 • оток и оток на коленото. Степенот на неговото зголемување директно зависи од количината на крв што се акумулира во зглобната шуплина, како и од брзината на нејзиниот прием таму. Во просек се акумулира од 40 до 100 мл крв за 1-2 часа;
 • слабост во десното или левото колено, лактот, рамените на зглобовите;
 • контурите на зглобот се измазнуваат;
 • ако е оштетен голем крвен сад, тогаш се забележува црвенило или цијаноза на кожата во моментот на неговото прекинување;
 • болка на палпација.

Важно е да ги забележите овие симптоми на време за да го упатите пациентот на мед. институција да обезбеди квалификувана помош.

Дијагностика

Дијагнозата на хемартрозата на десниот или левиот колен или лактот се врши врз основа на податоци кои се добиени за време на лекарски преглед, како и со дополнителен преглед. Најефективни се следните методи:

 • интраартикуларна пункција - информативна техника, бидејќи овозможува да се открие присуство на крв во зглобовите;
 • дијагностичка артроскопија;
 • МНР;
 • Ултразвук на колената .
Дијагноза на комарна хемартроза

Доколку постои сомневање за хемофилија, лекарот може да препише пациент за консултација со хематолог, генетика или други тесни специјалисти.

Третман

Лекот третман се состои од неколку фази:

 • отстранување на акумулираната крв од заедничката празнина;
 • интра-артикуларна инјекција на НППР (за ублажување на непријатни симптоми);
 • земајќи синтетички лекови за да се елиминира причината за крварење.

Изборот на методот на лекување во голема мера зависи од степенот на хемартаза:

 • ако крвта влезе во зглобот во мали количини, тогаш докторот не врши пункција, бидејќи самиот ќе се реши. Специјален малтер се нанесува на засегнатиот зглоб и се препорачува да се нанесува студено за два дена. Во оваа фаза, можете да ги користите народни лекови за да ги елиминирате непријатните симптоми и болки во зафатениот зглоб. Последиците од навременото лекување се поволни;
 • во вториот степен, патологијата во зглобот се акумулира до 30 ml крв. Под анестезија, лекарот врши пробој. По оваа манипулација се администрираат интраартикуларни препарати со антиинфламаторни и аналгетски својства. Тука се вклучени Кеналог и Кетани. На врвот на зглобот наметне одредување на тесни завој. Симптомите на болеста наскоро поминуваат;
 • Третиот степен, како по правило, се појавува поради сериозна повреда. Пациентот е неопходно сместен во болница каде што ќе бидат спроведени сите неопходни процедури. Прво, се врши пункција за да се извлече акумулираната крв. Ако зглобот е значително оштетен, тогаш единствениот сигурен начин да се врати тоа е да се изврши ендопротетика.

Во присуство на хемофилија, ќе биде потребен сеопфатен третман. Заедно со третманот на зглобот, спроведе интравенска администрација на антихемофилен глобулин. Во тешки случаи се индицирани трансфузии на крвна плазма. Ако ова не е направено, последиците може да бидат сериозни.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате гемортроза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , ревматолог , ортопед и трауматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Глутен артритис (појавување на симптоми: 4 од 8)

Глутавиот артритис е болест од акутна природа, во која влијае на одредени зглобови во човечкото тело. Развојот на болеста предизвикува пиогени бактерии. Инфекцијата може да продира во артикуларната празнина на различни начини, но најчесто тоа се должи на трауматизирано оштетување на кожата. Во повеќето клинички случаи, патогените бактерии "ги напаѓаат" зглобовите, кои се најмногу подложни на стрес.

...
Инфективен артритис (појавување симптоми: 3 од 8)

Инфективен артритис (септичка, гнојна) е тешка инфекционо-воспалителна лезија на зглобовите, што доведува до нивно постепено уништување. Се јавува кај луѓе од било која возраст, но најчесто ги зафаќа децата и луѓето на возраст над 60 години. Современата медицина нуди многу методи за лекување на оваа болест, но и покрај нивната разновидност и ефективност, кај секој трет пациент, инфекцијата предизвикува неповратно оштетување на зглобовите, што доведува до целосно губење на сите нивни функции.

...
Артритис на коленото (појавување симптоми: 3 од 8)

Воспалителниот процес, кој се манифестира во форма на болнички симптоми на мускулно-скелетниот систем и кој главно ги зафаќа зглобовите на колената, се нарекува артритис на колената. Оваа болест не се манифестира само кај постарите лица, туку има и возрасни, па дури и деца. Артритисот на колената се манифестира во форма на карактеристични знаци на болка во регионот на пателата и самиот зглоб. Во исто време, за човек не е само тешко да оди, туку и да ги флектира и да ги истегне нозете.

...
Долен артритис (појавување симптоми: 3 од 8)

Гихт артритис (гихт) е болест од воспалителна природа, која е придружена со ограничување на подвижноста на зглобовите и може да доведе до нивна деформација. Во повеќето случаи, болеста се јавува кај мажи, а нивниот врв во инциденцата се зголемува за 40-50 години, жените ретко се разболуваат - според статистичките податоци, од нив страдаат 5-8 жени од 1000 пациенти.

...
Реактивен артритис (појавување симптоми: 3 од 8)

Болеста, која се карактеризира со воспаление на зглобовите поради заразни болести на различни органи и системи, се нарекува реактивен артритис. Често, заедничко воспаление се јавува поради инфекција на гениталните органи, уринарниот систем, па дури и гастроинтестиналниот тракт. По инфекцијата на телото со инфекции во втората до четврта недела, може да се забележи развој на реактивен артритис.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
зема ревматологот
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .