Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Спондилоартроза: Симптоми и третман

Спондилоартроза - главните симптоми:

Што е спондилоартроза, не секој знае, иако многу луѓе се соочуваат со оваа болест. Оваа дијагноза може да се направи околу 90% од пациентите на возраст за пензионирање, иако првите симптоми може да се појават кај младите. Низ неговиот живот, лицето редовно се соочува со болни сензации во вратот и 'рбетот, што се релаксира со возраста.

Спондилоартрозата на 'рбетниот столб е дегенеративно-дегенеративно заболување кое влијае на зглобовите (помеѓу пршлените). Може да се поврзе со развојот на остеохондроза, бидејќи во оваа болест се намалува јазот помеѓу пршлените, а нивната вообичаена мобилност може да доведе до сублуксација на процесите на зглобовите. Кога процесите се повредени, постои висок ризик за развој на спондилоартроза, која се повлекува по стеснувањето на интер-артикуларниот простор, набивањето на рабовите на зглобовите и растот на коските. Ова придонесува за деформација. Во овој случај, лицето доживува постојана болка во задниот дел.

Причини за болеста

Деформираната спондилоартроза е предизвикана од сите видови на абнормалности во развојот на 'рбетот. Тие вклучуваат:

 • нарушувања на држењето на телото;
 • метаболни проблеми (главно кај постари лица);
 • статички оптоварување на 'рбетот (на пример, со седентарен вид на работа);
 • пролонгиран динамичен товар (кај спортистите).

Исто така, спондилоартрозата на лумбосакралниот 'рбет може да се појави поради рамна нога, бидејќи погрешната одела се меша со рационалната распределба на товарот во стоечката положба.

Знаци на болест

Главниот симптом е болка во различни делови на грбот (болен тип). Таа станува посилна кога телото се движи - одење, спортување. Знаците на спондилоартроза се манифестираат кај различни луѓе во различно време и може да бидат различни во интензитет. Болката, по правило, има локализирана природа (таа го повредува оној дел од грбот каде што се развива патологијата). Х-зраците во различни фази на болеста покажуваат стеснување на јазот помеѓу зглобовите, присуството на остеофити и фоки. Болките исчезнуваат само додека кичмата е во мирување, но дури и ова не помага во последната фаза.

Малото растојание меѓу интервертебралните процепи предизвикува компресија на нервите, што предизвикува силна болка. Потребно е да се направи разлика помеѓу типот на болка што произлегува од хернијалните интервертебрални дискови од сензации на спондилоартроза - вториот тип не предизвикува отпор во екстремитетите и не е придружен со вкочанетост.

Видови болести

Во зависност од местото на ширење на болеста, се разликуваат следниве видови болести:

 • спондилоартроза на лумбалниот 'рбет. Исто така познат како lumboarthrosis , таа е почеста од другите видови. Во оваа болест болката се шири надвор од долниот дел на грбот на задникот, па дури и на колковите, и најмногу се манифестира при вртење или виткање. Непријатност се јавува кога одите од фаза на одмор во фаза на активни движења, или по промена на држењето на телото. Првата фаза може да се случи по спецификацијата. гимнастика за долниот дел на грбот;
 • спондилоартроза на цервикалниот 'рбет. Тоа е исто така наречено цервикартроза . Болките што произлегуваат од овој тип на болест се даваат на задниот дел на главата, рамената или скапуларниот регион. Спондилоартрозата на цервикалниот 'рбет може да доведе до радикуларен синдром поради абнормални процеси на' рбетниот мозок во вратот. Резултирачките остеофити можат да прераснат во артеријалниот канал во 'рбетот, предизвикувајќи појава на синдром на интервертебрална артерија;
 • спондилоартроза на торакалниот 'рбет. Тоа го има второто име dorsarthrosis . Таа е откриена многу поретко, бидејќи проучувањето на овој дел од зглобовите има свои тешкотии, кои се изразени на местото зад ребрата. Спондилоартрозата на торакалниот 'рбет, според лекарите, не постигнува значаен израз на симптоми кај пациентите, и поради оваа причина, веројатноста за повреда на крвните садови е мала. Покрај тоа, нарушувањата на невролошкиот тип кај оваа болест се појавуваат ретко.
Промени во спондилоартроза

Степен на болеста

Постојат такви степени на болеста:

 • прв степен . Се карактеризира со речиси целосно отсуство на симптоми, што може да ја олесни транзицијата кон потешка форма. Третманот на спондилоартроза во оваа фаза се изведува од неколку пациенти, бидејќи болеста е тешко да се открие. Пациентот може да се чувствува непријатно после вежбање или по долг престој во статична положба. Во исто време, интервертебралните дискови се бришат во колоната на 'рбетот, а лигаментозната еластичност се намалува. Ова може да придонесе за појава на остри болки ("лумбаго");

 • ако во првата фаза пациентот не дојде на лекар во времето, тогаш се јавува втората фаза на болеста, која има посериозни последици. Пациентот чувствува остри долги болки кои се јавуваат по спиење, како и промени на положбите или движењата. Спондилоартрозата на лумбалниот 'рбет предизвикува вкочанетост во долниот дел на грбот, оток може да се појави на болно место. Во исто време, физикалната терапија и масажата нема да помогнат, бидејќи се потребни болни препарати. По прекинот на воспалителниот процес, можете да продолжите со помошни методи на лекување (компреси, масажа);

 • третиот степен обично се јавува кога пациентот занемарува да оди кај лекар во текот на првите два степени на болеста. Во исто време, деформираната спондилоартроза може да предизвика компликации (спондилолистеза - силна болка во мускулите). Растот на коскените процеси доведува до формирање на остеофити, кои предизвикуваат компресија на нервните корени во вертебралните канали. На снимката со Х-зраци, сигурно може да се види скоро целосното отсуство на заедничкиот јаз, како и присуството на деформации кои се видливи однадвор;

 • четвртиот степен . Тој е најзапуштен и е проследен со неможноста на движење на погодените области на 'рбетот. Деформираната спондилоартроза предизвикува анкилозирање (спојување на неколку зглобови во едно). Овој случај го прави речиси невозможно целосно да се обнови здравјето на пациентот. Друг знак на спондилоартроза од степен 4 е затворање на нервните завршетоци во 'рбетот ( спондилоза ).

Третман на болест

Третманот на спондилоартроза во различни фази е возможен со неколку методи:

 • со помош на хирургија;
 • спинална влечење;
 • изведба на комплекс за физикална терапија (гимнастиката за спондилоартроза е многу ефикасен метод на третман);
 • физиотерапија, масажа, акупунктура.
Хоризонтална и вертикална тракција на 'рбетот

'Трчањето на' рбетниот столб е постапка која се изведува или со специјален апарат или од специјалист. Во секој случај, тоа е сосема ризично, и ако се врши рачно, тоа бара најголема концентрација на лекар. Третманот на спондилоартрозата исто така се изведува со користење на физиотерапија (UHF-терапија, фототерапија), како и масажи и акупунктура. Ова придонесува за обновување на циркулацијата на крвта во погодената област, што ја подобрува исхраната на зглобот. Покрај тоа, овие методи помагаат да се релаксираат мускулите на пациентот (кои постојано се напнати за време на болеста) и да ги посочат потребните области. Можно е да се третира деформираната спондилоартроза, ако користите техники на точка, како и техники на мека масажа за истегнување на 'рбетот.

Спондилоартрозата на лумбосакралниот 'рбет или спондилоартрозата на торакалниот' рбет бара терапевтски вежби. Гимнастиката со спондилоартроза ги третира не само зглобовите, туку и коските, како и мускулите кои се одговорни за формирање на кортекс на 'рбетници. Вежбите за спондилоартроза имаат за цел да го зголемат бројот на движења во погодените области, како и да ги зајакнат мускулите на 'рбетниот столб, бидејќи во случај на болест пациентот свесно го намалува количеството на движење на грбот, а со тоа придонесува за слабеење на' рбетниот мускул.

Некои од најефикасните вежби кои можат, ако не и целосно излечи, потоа да ги потиснат симптомите на болеста, се наведени подолу:

 • почетна позиција: пациентот лежи на грб, рацете и нозете се испружени и опуштени. Потоа ја наведнува ногата на коленото, колку што може, а неговите нозе се притиснати на подот. Пациентот треба да ја свитка ногата во карличниот регион и со рацете притиснете на телото. Назад не е одвоен од подот. После тоа, треба да ја задржите свитканата нога неколку секунди, да се исправи и спуштете, и да ја повторите вежбата десет пати;
 • почетна позиција: пациентот седи на стол. Неговата задача е да ги допре врвовите на прстите на нозете со поместување на телото, а потоа да го исправи;
 • почетна позиција: пациентот стои и миејќи ја задникот на тврда површина (маса), чорапите се испраќаат на страните. Тој треба да се распушти, а потоа да ги намали колена без да се наведна грбот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате спондилоартроза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ревматологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:

Анкилозирачки спондилитис или анкилозен спондилитис е системско хронично воспаление кое се јавува во зглобовите и е концентрирано, обично во 'рбетот. Анкилозирачки спондилитис, чии симптоми се манифестираат во ограничувањето на мобилноста на погодената област, е главно релевантен за мажи во возрасната група од 15 до 30 години, а за жените оваа болест се наоѓа во пракса 9 пати поретко.

...
Спондилоза (појавување симптоми: 3 од 10)

Спондилоза е таква хронична болест во која е зафатена 'рбетниот столб, што е придружено со деформација на пршлените во него, заради растот на карактеристичните боцки и издигнувања на површината - остеофитите. Спондилоза, симптоми кои се појавуваат на позадината на дефект во клетките на интервертебралните дискови, исто така е придружена со намалување на мобилноста на главата или телото.

...
Остеохондроза (појавување симптоми: 3 од 10)

Многу често слушаат, но не знаат точно што е остеохондрозата. Всушност, оваа болест не е толку ретка. Оваа болест се карактеризира со дистрофично-дегенеративна лезија на вертебралните ткива, дополнителна деформација на дисковите меѓу пршлените и соседните лигаменти на вертебралните лигаменти.

...
Мијалгија (појавување симптоми: 3 од 10)

Миалгија е патолошки процес кој се карактеризира со појава на болни сензации во мускулите со различна локализација и етиологија. Покрај болката, може да има вкочанетост на екстремитетите, воспаление на кожата. Буквално, "миалгија" значи "мускулна болка".

...
Ревматска полимијалгија (појавување симптоми: 3 од 10)

Ревматската полимиалгија е воспалителна болест која се манифестира како болка во мускулите на рамото и на карличниот појас, што често може да биде придружено со треска и значително губење на тежината. Точната етиологија на патологијата сеуште е непозната. Симптомите на темпоралниот артритис може да се додадат во целокупната клиничка слика. Најмногу се погодени луѓе од 50 до 75 години. Жените страдаат од оваа болест многу почесто од мажите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .