Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Реактивен артритис: симптоми и третман

Реактивен артритис - главните симптоми:

Болеста, која се карактеризира со воспаление на зглобовите поради заразни болести на различни органи и системи, се нарекува реактивен артритис. Често, заедничко воспаление се јавува поради инфекција на гениталните органи, уринарниот систем, па дури и гастроинтестиналниот тракт. По инфекцијата на телото со инфекции во втората до четврта недела, може да се забележи развој на реактивен артритис.

Често болеста се јавува кај мажите, а жените се разболуваат многу поретко. Како што покажува практиката, мажите се почести на возраст од 20-40 години. Главен фактор во развојот на болеста се гениталните инфекции ( гонореја , кламидија ). Кај жените, како што е споменато погоре, болеста е поретка ако причината за нејзиниот развој е инфекција на гениталните органи. Во случај на инфекција на гастроинтестиналниот тракт, болеста подеднакво влијае на мажите и жените. Децата, исто така, имаат овој тип на болест, но во доста ретки случаи.

Малкумина се свесни за реактивниот артритис. Дури и оние луѓе кои се изложени на ризик да ја развијат болеста не сакаат да дознаат повеќе за оваа болест. И само кога болеста влегува во фаза на влошување, пациентот со осомничен артритис почнува да презема соодветни мерки. Но, познато е дека порано болеста е дијагностицирана, поедноставниот и поефективен третман ќе биде. За да се идентификува болеста во најраните фази, треба да ги знаете не само симптомите, туку и причините за болеста. Така, овој материјал беше создаден за да им помогне на луѓето кои сакаат да ја проучуваат болеста и да го идентификуваат во раните фази на развојот. Да почнеме, размислете што предизвикува болеста или што го предизвикува неговиот развој.

Причини

Мажите кои имаат тенденција да имаат активен сексуален живот имаат многу поголем ризик за развој на реактивен артритис од жените. Реактивниот артритис во медицината се нарекува и Рајтер-ов синдром, во чест на откривачот. Реактивниот артритис на болеста е форма на примарен артритис кој влијае не само на зглобовите, туку и на другите органи и системи на човечкото тело.

Причините за болеста сè уште не се целосно разбрани, но вреди да се напомене дека главните предизвикувачи на болеста се инфекциите. Покрај тоа, овие инфекции се бактериски по природа, кои влијаат на урогениталниот систем и цревните патогени кои влијаат на дигестивниот систем. Но, најчестите причини за болеста се група на генитални инфекции кои водат кон развој на кламидија или уреаплазма .

Мажите на возраст од 20 до 40 години најмногу се подложни на развој на овој вид на болест. Секоја вирусна или инфективна инфекција на човечкиот репродуктивен систем може на крајот да резултира со воспаление на зглобовите. Така, со цел да се намали ризикот од развивање на болеста, неопходно е да се посети лекар годишно, да се направи дијагностика, да се третираат какви било вирусни, бактериски и заразни болести со текот на времето. Ова е единствениот начин да се спречи развојот на разни болести.

Реактивниот артритис е постфактор на заразни болести, исто како што болеста на бубрезите може да биде предизвикана од грипот или срцевите заболувања предизвикани од ангина .

Грипот може да доведе до реактивен артритис.

Долгорочните студии на болеста ги дадоа своите резултати. Беше откриено дека постои одреден ген кој е одговорен за подложност на телото за развој на болеста. Потоа овој ген го доби името ХЛА-Б27. Ако детето го има овој ген, тогаш таквите деца се повеќе подложни на развој на реактивен артритис. Покрај тоа, болеста може да се појави во било која возраст и без добра причина, што е, дури и грипот на крајот може да доведе до развој на реактивен артритис.

Ако кај возрасни болеста се развива поради инфекција во репродуктивниот или дигестивниот систем, тогаш реактивниот артритис кај децата може да се активира со следните патогени:

 1. Инфекции кои предизвикуваат заболувања на респираторниот тракт и органи. Овие можат да бидат воспаленија на белите дробови и бронхиите, пневмонијата и сл.
 2. Инфекции кои предизвикуваат иритација на назофаринксот: фарингитис , тонзилитис.
 3. Инфекции кои влегуваат во гастроинтестиналниот тракт и предизвикуваат варење на дигестивниот систем ( салмонелоза , E. coli , Yersinia ).

Често, причината за реактивен артритис кај детето е генетска предиспозиција. Со преваленцата на хиперсензитивност кон артритис, се јавува реакција која по својата природа наликува на автоимун процес во колагенозата. Во случај на супресија на изворот на инфекција, симптомите на болеста ќе исчезнат со текот на времето. Ако по некоја причина патогенот, на кој е чувствителен организмот, повторно се појавува, тогаш сликата на болеста ќе се повтори.

Така, главните причини кои предизвикуваат реактивен артритис кај луѓето се:

 1. Инфекции кои влијаат врз различни човечки системи и органи.
 2. Генетска предиспозиција на организмот кон одредени патогени на болеста.
 3. Абнормални ефекти во имунолошкиот систем.

Познавањето на причините за провоцирање на болеста, неопходно е да се разгледа сликата на симптомите на болеста. Симптомите овозможуваат откривање на болеста во најраните фази за понатамошен третман. Следниот дел ќе ви каже за симптомите кои ги предизвикува реактивниот артритис.

Симптоматологија

Симптомите на реактивен артритис се доста разновидни, но, почнувајќи од првата фаза, се забележува акутен тек на болеста. Бројни студии покажуваат дека често првите симптоми на реактивен артритис се појавуваат 2-3 недели по ингестија на инфекција.

Симптомите на реактивен артритис ја имаат следнава слика на манифестација:

 1. Пациентот има треска. Освен тоа, и општиот и локалниот се зголемува, односно во областа на погодениот зглоб. За да се идентификува зголемувањето на температурата во зглобот, доволно е да се стави на рака.
 2. По некое време (1 до 3 часа), се забележува отечен воспалителен зглоб. Во овој случај, зглобот брзо се зголемува и удвојува. Понекогаш отокот оди подалеку од зглобот, што доведува до зголемување на обемот на нозете и рацете.
 3. Веќе во фаза на оток, пациентот почнува да чувствува мало трнење во проблематичните зглобови. Особено активен и во акутна форма, болката се манифестира за време на одење, при вршење на некое дејство со вашите раце или нозе. Најчесто во текот на ноќните периоди болката се намалува, но не исчезнува. Ако ја почувствувате погодената област, пациентот ќе почувствува акутни знаци на болка.
 4. Болеста влегува во фаза на прогресија, која се карактеризира со неможност за свиткување / нерамнотежа на зглобовите, движењата и изведување на физички видови на работа. Погодените области стануваат ограничени и неисправни. Ако некое лице првенствено ги зафати колено зглобовите, тогаш тој дури и не може да се движи или го прави тоа со голема тешкотија и многу ретко. Пациентот е претежно во хоризонтална положба.
 5. Во медицината, следната фаза се нарекува артикуларен синдром, кој се карактеризира со појава на болка, вкочанетост, оток.
 6. Во цревата, откриени се урогениталниот систем и назофаринксните инфекции, што всушност го предизвикало развојот на болеста. Реактивниот артритис има карактеристични симптоми, што не може да се каже за патогените. Во ретки случаи, инфекцијата која влезе во телото се открива во раните фази поради отсуството на симптоми.
 7. Влошувањето на болеста се карактеризира со провоцирање на проширување на зглобниот простор и отекување на меките ткива. Овие знаци се добро дијагностицирани за време на радиографијата.
 8. Гледано воспаление на очите, кожата во зглобот станува светло црвена. Пациентот може да доживее иритација на мукозните мембрани, заматен вид, треска, уртикарија, осип, стоматитис и други манифестации.
 9. Пациентот што се должи на активноста на болката и неможноста да се движат станува нервозна, инхибирана, поспана и беспомошна. Кај мажите постари од 40 години, симптомите на реактивен артритис резултира со тоа што пациентот не може да излезе од кревет за да оди во бањата или да јаде.
 10. Недостатокот на физичка активност доведува до брз замор.
 11. Поради фактот што пациентот е вознемирен од честа болка, неговиот апетит е намален. Овие фактори доведуваат до активна губење на тежината и општа слабост.
 12. Како резултат на тоа, пациентот станува целосно беспомошен и онеспособен.

Во овој случај, важно е веднаш да побарате помош од лекар за дијагностицирање и идентификување на видот и обликот на болеста. Но, пред да започнеме со испитување на методи за дијагностицирање на болеста, да разгледаме кои знаци на реактивен артритис се карактеристични за децата.

Симптоми кај деца

Симптомите на реактивен артритис кај децата имаат свои посебни карактеристики, кои се карактеризираат со следнава слика на симптоми:

 1. Кај дете, за разлика од возрасен, болеста влијае на еден / два зглобови (ретко до четири), но не повеќе. Кај возрасните, болеста може да влијае на сите зглобови.
 2. По можност, детето има пониски артикуларни екстремитети или зглобовите на фалангите на прстите. Отекната прст има појава на колбас со сина боја.
 3. Веќе првите симптоми сугерираат дека формата на болеста е претежно акутна. Детето има слабост, генерална слабост, треска и недостаток на желба за играње.
 4. Ако на детето се зафати колен зглоб, а потоа кога се движите на проблематичната нога, ќе се забележи куцање. Децата полесно толерираат знаци на болка во зглобовите, но до моментот на влошување на болеста.
 5. Температурата се зголемува, има задушеност, главоболки.
 6. Постои воспаление на тетивите во областа на нивната приврзаност кон коскеното ткиво. Кај детето, симптомите на болеста оставаат свој белег на каханалниот туберкулоза, 'рбетот и илиачните коски.
 7. Чувство на болка во 'рбетот.
 8. Осипот ретко се забележува, но речиси секогаш се јавува црвенило на очите, устата и надворешните гениталии.
Симптоми на реактивен артритис

Најопасната работа во реактивниот артритис е тоа што кај деца со продолжена симптоматологија и отсуство на ефекти од медицински методи, таа се влишува во хронична форма.

Кај детето, симптомите на болеста може да траат од една до 3 недели.

За да може да ги елиминира симптомите на болест, неопходно е прво сомневање да одат во болница за дијагностички методи.

Дијагностика

Дијагностицирањето на реактивниот артритис вклучува многу начини. Важно е при првото сомневање за болеста веднаш да се посети лекар и во никој случај да не започне само-третман. На крајот на краиштата, само лекарот што присуствува има право да направи точна дијагноза, откако пациентот помина низ неколку инструментални дијагностички методи.

Дијагностичките процедури го вклучуваат следново:

 1. Собирање на сите информации, жалби и усни податоци.
 2. Инспекција на пациентот.
 3. Испитување на крвта за содржината на леукоцитите и ESR . Со артритис, овие стапки се зголемуваат.
 4. Урината , која ја открила содржината на леукоцитите.
 5. Тестови на Revm, кои ги вклучуваат следните тестови: вкупни протеини, фибриноген, ЦРП, урична киселина, итн. Лекарот во секој поединечен случај одлучува дали овие мерки се потребни.
 6. Бидете сигурни да земете тест од уретрата, што овозможува да се утврди присуството на кламидија.
 7. Анализа на измет. Оваа анализа го одредува присуството на Шигела, Салмонела или Јерсинија.
 8. ELISA, што овозможува да се идентификуваат антитела за хламидија во серумските и заедничките течности.
 9. Определување на присуство на антиген HLA-B27.
 10. Х-зраци на погодената област. Преку радиографска слика, лекарот гледа слика на процесите што се случуваат во заедничката празнина.
 11. Ултразвук и МРИ. Во посложени случаи може да се бара анализа на податоци, што овозможува да се утврди што не е видливо на сликата на Х-зраци, особено присуството на артикуларен излив.
 12. Артроскопија Најновиот метод на дијагностицирање на болеста, преку кој лекарот ја испитува зглобната празнина одвнатре и го зема ткивото за анализа.
Артроскопија на коленото

Сите методи за секој поединечен пациент, се разбира, не се применуваат, освен искусен лекар може да направи дијагноза дури и со слика на симптоми, но без претходно да го потврди крвниот тест или рентген сликата.

По поставувањето на дијагнозата потребно е веднаш да се започне со третманот на реактивен артритис.

Третман

Третманот на реактивен артритис се изведува преку терапевтски ефекти. Во случај на артикуларна болест, секоја минута е скапоцена, бидејќи болеста се развива многу брзо. Неопходно е да се започне итно лекување на болеста користејќи ги следните методи:

 1. Нестероидни лекови кои се карактеризираат со антиинфламаторно дејство. Но, важно е да се знае дека по преземањето, често се забележуваат несакани ефекти во форма на појава на чиреви, гастроинтестинални пореметувања, до појава на внатрешно крварење. Затоа, лекот се зема само како што е пропишано од страна на лекарот кој го посетува.
 2. Кога третираат реактивен артритис, пациентот мора да биде пропишан со кортикостероиди. Овие лекови вклучуваат преднизолон, кој се карактеризира со неговата ефикасност. Преднизолон влијае на воспалителниот процес, со што се намалува. Преднизолон е достапен во три вида: апчиња, маст и инјекции.
 3. Ако се открие дека пациентот има вирусни или заразни болести, ќе биде неопходно да се спроведе рехабилитација со употреба на антибиотици. По антибиотиците, пребиотиците автоматски се назначуваат, со што се нормализира цревната микрофлора.
 4. Земање сулфасилин. Назначен во случај на постојана форма на болеста. Сулфасалазин се карактеризира со присуство на чести несакани ефекти во форма на осип на кожата.
 5. Ако болеста се шири на очите, тогаш лекот како што е Кортизон е пропишан без пропаст.
 6. Третман на артритис предизвикан од инфекции на урогенитална или интестинална природа се изведува со помош на специјални антибиотички комплекси.
 7. Кортизонот во форма на крем е пропишан за елиминирање на воспалителни реакции во гениталниот дел на машки и женски органи.
 8. Ако постои воспалителен излив кај пациент, тој се отстранува. По отстранувањето се препишуваат маст, креми и други антиинфламаторни лекови.
 9. Исто така е можно да се третира реактивниот артритис со помош на физиотерапевтски постапки, кои вклучуваат: фонофореза, криотерапија. Бидете сигурни да влезете во текот на третманот физичко образование, преку кое пациентот изведува посебни вежби.
 10. Откако ќе се отстрани воспалителниот процес, како што е потврдено со повторените процедури за анализа, третманот е пропишан.

Сега, знаејќи како да го лекуваме реактивниот артритис, можеме да кажеме дека е полесно да се спречи развојот на болеста отколку да се справиме со него подоцна. За секој поединечен пациент, персонализиран курс на лекување е пропишан од исклучително искусен доктор.

Исто така, вреди да се напомене дека откако пациентот поминал низ сеопфатен третман на реактивен артритис, по шест месеци сите симптоми на болеста исчезнуваат, но тие може да се појават, па затоа е важен друг метод, како што е превенцијата.

Превенција

Превентивните мерки ги вклучуваат следниве активности:

 • Користете заштитна опрема кога вршите активен сексуален живот.
 • Постојана хигиена.
 • Отфрлањето на лошите навики и преминот кон здрав начин на живот.
 • Оброците треба да бидат точни и корисни.
 • Редовни посети на медицински центри за испитувања.

Како што можете да видите, за да не се разболите со реактивен артритис, ви треба малку. Покрај тоа, овие превентивни мерки ќе избегнат многу други видови на болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате реактивен артритис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ревматологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Долен артритис (појавување симптоми: 9 од 17)

Гихт артритис (гихт) е болест од воспалителна природа, која е придружена со ограничување на подвижноста на зглобовите и може да доведе до нивна деформација. Во повеќето случаи, болеста се јавува кај мажи, а нивниот врв во инциденцата се зголемува за 40-50 години, жените ретко се разболуваат - според статистичките податоци, од нив страдаат 5-8 жени од 1000 пациенти.

...
Псоријатичен артритис (појавување симптоми: 8 од 17)

Автоимуните болести на зглобовите кои произлегуваат од кожните лезии се нарекуваат псоријатичен артритис. Болеста главно се карактеризира со хронична или акутна природа на курсот. Псоријатичен артритис се јавува под еднакви услови и кај мажите и кај жените во зрелоста.

...
Артритис на коленото (појавување симптоми: 7 од 17)

Воспалителниот процес, кој се манифестира во форма на болнички симптоми на мускулно-скелетниот систем и кој главно ги зафаќа зглобовите на колената, се нарекува артритис на колената. Оваа болест не се манифестира само кај постарите лица, туку има и возрасни, па дури и деца. Артритисот на колената се манифестира во форма на карактеристични знаци на болка во регионот на пателата и самиот зглоб. Во исто време, за човек не е само тешко да оди, туку и да ги флектира и да ги истегне нозете.

...
Инфективен артритис (појавување симптоми: 6 од 17)

Инфективен артритис (септичка, гнојна) е тешка инфекционо-воспалителна лезија на зглобовите, што доведува до нивно постепено уништување. Се јавува кај луѓе од било која возраст, но најчесто ги зафаќа децата и луѓето на возраст над 60 години. Современата медицина нуди многу методи за лекување на оваа болест, но и покрај нивната разновидност и ефективност, кај секој трет пациент, инфекцијата предизвикува неповратно оштетување на зглобовите, што доведува до целосно губење на сите нивни функции.

...
Артритис на зглобот на колкот (појавување симптоми: 6 од 17)

Артритисот на зглобот на колкот е патолошки процес кој се карактеризира со појава на воспаление кај еден од најголемите зглобови кај лице - во колкот на колкот. Во повеќето случаи, тој е придружен со силна болка на местото на повреда. Ако ги пропуштите првите симптоми на артритис и ја започнете болеста, тоа ќе доведе до деформација во артикулацијата на одредени зглобови и целосна имобилизација на лицето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .