Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Анкилозантен спондилитис (анкилозирачки спондилитис): симптоми и третман

Анкилозантен спондилитис (анкилозирачки спондилитис) - главните симптоми:

Анкилозирачки спондилитис или анкилозен спондилитис е системско хронично воспаление кое се јавува во зглобовите и е концентрирано, обично во 'рбетот. Анкилозирачки спондилитис, чии симптоми се манифестираат во ограничувањето на мобилноста на погодената област, е главно релевантен за мажи во возрасната група од 15 до 30 години, а за жените оваа болест се наоѓа во пракса 9 пати поретко.

Општ опис

Кога се разгледува на карактеристики карактеристика на патолошкиот процес, тоа може да се види што ја доловува на анкилозантен спондилитис зглобовите, сакроилијачен соединение, периферните зглобови и 'рбетот, како и телото на пршлени, интервертебралните дискови и лигаментите на' рбетот поставен во регионот на нивната приврзаност кон себе 'рбетниот тело.

Нормална состојба на 'рбетот и нејзиниот пораз кај анкилозирачки спондилитис

Прво, лезијата влијае на сакроилијачниот зглоб, по што поминува низ интервертебралните и ребровертебралните зглобови. Особено, на самиот почеток на болеста се јавува хроничен воспалителен процес на синовијалната мембрана, која има хистолошка сличност со синовитисот што се јавува во РА. На крајот, развојот на прогресивно уништување во зглобната 'рскавица се јавува за време на анкилозирање на ileosacral артикулацијата во комбинација со мали зглобови на' рбетници. Во исто време, субхондралната коска е еродирана, додека екстраваскуларната склероза се развива во самата коска. Нешто подоцна, таквите промени, исто така, почнаа да се појавуваат во регионот на пубичната симфиза.

Освен оштетување на 'рбетот, зглобовите на долните екстремитети и сакроилијачните зглобови, исто така, е можно оштетување на ирисот на окото. Во меѓувреме, воспалителниот пораз на секоја од наведените локализации воопшто не е задолжителен - воспалителните симптоми може да се манифестираат во широк спектар на комбинации.

Анкилозирачки спондилитис: причини

Причините кои предизвикуваат развој на оваа болест не се јасни до крај. Во меѓувреме, според повеќето истражувачи, главната опција во ова прашање е зголеменото ниво на агресија, кое е карактеристично за имуните клетки во однос на ткивата на сопствените зглобови и лигаменти. Развојот на болеста, исто така, се јавува кај луѓе кои имаат наследна предиспозиција кон него. Луѓето со анкилозен спондилитис се носители на антигенот, дефинирани како HLA-B27. Тоа се должи на нејзиното влијание дека одредени промени се случуваат во работата на имунолошкиот систем.

Меѓу другото, како почетна точка, придонесувајќи за развојот на болеста, може да има промена во имунолошкиот статус предизвикан од хипотермија, акутна или хронична инфективна болест. Дополнително, повредите на карлицата или 'рбетот може да послужат како фактори за развој на анкилозантен спондилитис. Хормонални нарушувања, хронични воспаленија на уринарните органи и цревата, како и заразни и алергиски болести се разликуваат како претпоставки.

Анкилозирачки спондилитис: механизмот на развој

Да се ​​задржиме на механизмот на развој на оваа болест. Мобилноста на 'рбетот е обезбедена од страна на интервертебралните дискови, кои се карактеризираат со доволна еластичност. Латералните, предните и задните површини на 'рбетот имаат долги густи лигаменти, поради што' рбетниот столб ја стекнува потребната стабилност. Секој од пршлените, пак, има четири процеси - пар од долниот и еден пар на горниот дел. Поврзувањето на соседните пршлени меѓу себе е обезбедено од подвижни зглобови.

Во случај на анкилозантен спондилитис, кои, како што веќе споменавме, се должи на постојаност на агресија од страна на имуните клетки произведуваат воспаление на ткивото на зглобовите, интервертебралните дискови и лигаментите. Со текот на времето, постои постепена замена на еластични структури на сврзното ткиво со коскено ткиво, кое само по себе е доста цврсто. Како резултат на тоа, 'рбетот ја губи карактеристичната мобилност.

Фази на спинални лезии кај анкилозантен спондилитис

Неверојатно, во случајот на анкилозирачки спондилитис, не е само нападот на 'рбетот што се јавува. Така, големи зглобови (главно од долните екстремитети) исто така се значително засегнати, голем број случаи укажуваат на итноста на развојот на воспалителниот процес во уринарниот тракт, бубрезите, белите дробови и срцето.

Анкилозантен спондилитис: главните форми

Предоминантната област на оштетување на органот ја одредува соодветната форма во која се појавува анкилозантен спондилитис. Од нив се следниве:

  • Централна форма. Лезијата е означена исклучиво во 'рбетот. Оваа форма може да се претстави во две варијанти варијанти: поглед kifozny на централната мувла (односно придружени комплекс со кифоза торакални и hyperlordosis со грлото региони); крута форма на централната форма (излупени на лумбалните и торакалните вертебрални свиоци, што резултира со апсолутна правност на грбот).
  • Ризомелична форма. Во овој случај, 'рбетниот лезии се придружени со промени кои произлегуваат од зглобовите на рамото и колкот.
  • Периферна форма. Во овој случај, болеста се јавува со повреда на 'рбетот во комбинација со периферни зглобови (лактот, коленото и зглобот).
  • Скандинавска форма. Клиничките манифестации се слични на почетните фази на ревматоидниот артритис . Уништувањето на зглобовите, како и нивната деформација, не се јавува. Особено, мал дел од рацете се засегнати.
  • Висцерална форма. Во некои случаи, исто така, се разликува овој тип на болест, кој се карактеризира со оштетување на 'рбетот и зглобовите, што предизвикува промени во внатрешните органи (бубрези, аорта, срце, очи, итн.).

Анкилозирачки спондилитис: симптоми

Почетокот на болеста е речиси забележлив во скоро сите случаи, а потоа, симптомите можат да бидат многу различни во нивните манифестации.

Се верува дека околу 75% од вкупната инциденца на анкилозирачки спондилоартритис првично се манифестира со болка во 'рбетот и сакрумот, а кај 20% кај болката во периферните зглобови. Во исто време, 5% беше определено за лезии на очите во облик на иритис и иридоциклитис.

Во меѓувреме, тековните истражувања во оваа област укажува на тоа дека, главно, на првите симптоми на анкилозантен спондилитис се манифестираат во периодични болка локализирана во областа на мали и големи периферните зглобови дека повеќе од половина од случаите поврзани со нестабилна форма на артритис пациентите. Над 56% од пациентите кои учествуваа во студијата дефинирана како присуство во овој случај, болка што произлегуваат во лумбосакралниот регион во нивната локализација и irradatsii (во средината на регионот на сакрум и по должината на задната страна на бутот задникот болка irradatsii) по аналогија со сакроилиитис. Исто така е забележано дека само 15% од испитаните пациенти на почетокот на оваа болест се соочуваат со изолиран болен синдром на сакралната област, додека 41% го толерираат овој симптом во врска со болки во зглобовите. Дебито на анкилозирачки спондилитис со оштетување на очите беше забележано кај 10% од случаите на морбидитет.

Според тоа, земајќи ги предвид наведените карактеристики на манифестациите, може да се заклучи дека примарната локализација на процесот што се разгледува главно е концентрирана во регионот на периферните зглобови. Во меѓувреме, манифестацијата на манифестации е првично незначајна и нестабилна, што исклучува фокусирање на вниманието на пациентите на овие манифестации. Во ретки случаи, првите симптоми на анкилозантен спондилитис се намалуваат до болка во вратот или грбот, заедно со чувствата на вкочанетост на 'рбетот наутро (особено во лумбалниот регион). Во текот на денот, оваа вкочанетост, како по правило, исчезнува. Уште поретко, забележана е појава на болка во потпетиците, која особено во изразена форма се манифестира во регионот на Ахиловата тетива.

Анкилозирачки спондилитис се карактеризира со појава на досадна пролонгирана болка, која е локализирана во лумбосакралниот регион. На самиот почеток на болеста се јавува во форма на кризи, а потоа продолжува во текот на неколку дена (во некои случаи месеци). Втората половина на ноќта е обележана со интензивирање на оваа болка, која го дефинира својот карактер како "воспалителен ритам на болка". Според тоа, врз основа на разгледувањето на таквите карактеристики, може да се забележи дека првите манифестации на болеста се доста променливи, што во голема мера ја комплицира неговата дијагноза.

Општо земено, постојат неколку опции кои се релевантни за почетокот на болеста:

  • Во случај на примарна концентрација во областа на сакрумот на воспалителниот процес, почнуваат да се појавуваат типични болки, кои го придружуваат воспалението. Со текот на времето, постепено се зголемуваат овие болки, и често се комбинираат со силна болка која се јавува во зглобовите.
  • Во случај на примарни лезии на зглобовите, кои главно се манифестираат кај младите мажи, дебито на болеста се карактеризира само со појава на монолиоиартритис Gyudostroi, кој е претежно нестабилен и асиметричен. Нешто подоцна, манифестациите карактеристични за сакроилитис, исто така, се придружуваат.
  • Децата и адолесцентите се обележани со почетокот на болеста во вид на полиартритис со појава на испарливи болки, во некои случаи е можно мал оток на површината на мали и големи периферни зглобови. Често, во комбинација со артикуларен синдром, постои мало зголемување на температурата и отчукување на срцето, додека истовремено се зголемува ESR . Ова, пак, ја одредува сличноста на клиничката слика со почетокот на акутниот ревматизам, и покрај отсуството на објективни компоненти на ревматската срцева болест. Локализацијата во малите зглобови на артритис одредува значителна сличност со RA, а подоцна се забележува додавање на симптоми карактеристични за сакроилијатис.
  • Ретки случаи на болеста што се разгледува се карактеризира со појава на акутна форма на фебрилен синдром со карактеристична стабилна и изразена треска, што одговара на неговата неправилна форма. Во текот на денот, има флуктуации на температурата во рамките на 1-2 степени, поројно потење, треска. Пациентите брзо губат телесната тежина, тие исто така развиваат трофични нарушувања. Постои брзо зголемување на ESR. Во исто време, кај овој пациент се забележани и полимиалгија и полиартралгија. По неколку недели, самиот артритис може да се појави.
  • Примарната екстраартикуларна локализација на процесот, исто така, може да се манифестира во форма на оштетување на очите, како што веќе забележавме. Во овој случај, може да се појави иритис или иридоциклитис, во ретки случаи, лезијата се манифестира во форма на кардитис или аортитис, кој се јавува во комбинација со високи индекси кои ја детерминираат активноста на воспалението. Само неколку месеци подоцна, со сличен деби на болеста, забележан е и артикуларниот синдром, како и симптомите кои се релевантни за сакроилитисот.

Испитувањето во периодот на раниот развој на болеста, по правило, не ги определува патологиите. Во меѓувреме, врз основа на внимателен преглед на пациентот, се утврдуваат карактеристичните симптоми на болеста, кои се манифестираат во вид на утринска вкочанетост, којашто го искусува 'рбетниот столб, а кој целосно исчезнува во текот на денот. Често, примарниот преглед го одредува присуството на поплаки од пациентот за вкочанетоста на 'рбетот, а при испитувањето се утврдува блага форма на дорсална кифоза, истовремено намалувајќи го респираторниот екскурзија во градниот дел.

Развојот на болеста може да продолжи и полека и брзо, што потоа доведува до уништување на целиот рбет и зглобовите на екстремитетите (пониски) по неколку години. Карактеристиките на клиничките манифестации зависат од специфичната концентрација на воспалителниот процес, чие ширење главно се јавува од дното нагоре.

Сакроилитисот што го споменуваме (главно од билатерален тип) се карактеризира со манифестации во вид на болки кои се јавуваат во задникот, со нивно понатамошно зрачење на бутот.

Што се однесува до поразот на лумбалниот 'рбет, се манифестира како лумбална болка или лумбосакрална болка. Во некои случаи, можна миалгија (мускулна болка), зголемување на вкочанетоста во лумбалниот регион.

Во случај на повреда на торакалниот регион, болката се појавува во задниот дел и во долниот дел на торакалниот регион при неговото понатамошно зрачење, по аналогија со меѓуребрената невралгија . Овој период на болеста често е проследен со развој на дорсална кифоза. Поради активноста на анкилозирачкиот процес, зафатени се ребро-рбетот на зглобовите, во кои респираторната мобилност карактеристична за градниот кош е намалена. Овој процес може да доведе до нејзина целосна блокада.

Вреди да се спомене дека и покрај блокадата појави со соодветно намалување на виталниот капацитет, карактеристична за белите дробови, пациентот не доживува диспнеа (во екстремен случај, тоа би можело да се случи само на напон се малку сопствена манифестација). Ова се должи на супституцијата, која е обезбедена од функционалните карактеристики на дијафрагмата, односно со зголемување на активното учество во респираторниот процес.

За поразот на цервикалниот регион е карактеристичен за формирање на вкочанетост на вратот со истовремена болка, во некои случаи станува исклучително болна во чувствата за пациентот. Во исто време, развојот на цервикалниот ишиас е забележан, во одредени ситуации, вертебробсаларниот синдром, кој се манифестира во напади на главоболка, вртоглавица, гадење, станува актуелен. Причината за синдромот е притисокот врз вртоглавицата.

Поразот на сите 'рбетни сегменти многу ретко се случува не според шемата од дното нагоре, но истовремено. Во повеќето случаи, развојот на процесот сепак продолжува постепено и прилично бавно, со локализација само во лумбалниот или сакроиличниот регион (што е особено забележано кај жените). За да го надминеме, забележуваме дека болеста може да се појави без болка.

Дијагностицирање на анкилозирачки спондилитис

Дијагнозата на болеста е направена во текот на испитувањето во врска со проучувањето на медицинската историја на пациентот и податоците добиени од голем број дополнителни студии. Особено, потребно е рентгенско испитување на 'рбетот во комбинација со КТ и МРИ. Целосната крвна слика укажува на зголемување на ESR. Сомнителните ситуации ја вклучуваат потребата од дополнителна анализа, која ви овозможува да го изолирате HLA-B27 антигенот.

Третман на анкилозантен спондилитис

Третманот на овој анкилозен спондилитис е комплексен и прилично долг. Важна поента е почитувањето на континуитетот, што е неопходно во било која од фазите на произведениот третман. Се состои во следново: болница (трауматологија) - клиника - санаториум. Се користат антиинфламаторни нестероидни лекови, како и глукокортикоиди. Во случај на тежок третман, имуносупресивите се дополнително препишани.

Значајна улога во анкилозирачкиот спондилитис се дава на начинот на живот и вежбањето, предвиден во оваа болест. Програма на терапевтска гимнастика се прави на индивидуална основа, пропишаните вежби мора да се изведуваат дневно. Со цел да се избегне развојот на т.н. маѓепсан пози (во форма на гордо држење на телото или позицијата на молителот), спиењето се препорачува на тврдо легло. Исто така е важно редовно да вежбате, особено оние кои ги зајакнуваат мускулите на 'рбетниот столб (скии, пливање). Зачувување на мобилноста за градите се обезбедува со изведување на соодветни вежби за дишење.

Ефикасноста е определена со такви видови на ефекти како масажа, рефлексотерапија, магнетна терапија. Во меѓувреме, комплетен лек за оваа болест е невозможен, бидејќи единственото нешто што може да се постигне ако се следат пропишаните препораки е инхибиција на развојот на болеста. Помимо этого следует в постоянном порядке наблюдаться у специалиста, проходя при обострении лечение в условиях стационара.

При подозрении на болезнь Бехтерева, следует обратиться за консультацией к ортопеду и неврологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Анкилозирующий спондилоартрит (болезнь Бехтерева) и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: ортопед , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ревматическая полимиалгия (совпадающих симптомов: 7 из 16)

Ревматската полимиалгија е воспалителна болест која се манифестира како болка во мускулите на рамото и на карличниот појас, што често може да биде придружено со треска и значително губење на тежината. Точната етиологија на патологијата сеуште е непозната. Симптомите на темпоралниот артритис може да се додадат во целокупната клиничка слика. Најмногу се погодени луѓе од 50 до 75 години. Жените страдаат од оваа болест многу почесто од мажите.

...
Тиреоидит (совпадающих симптомов: 6 из 16)

Тироидитис е цела група на болести кои се разликуваат во особеностите на етиологијата и се обединети со еден заеднички процес, што е воспаление на ткивата во тироидната жлезда. Тироидитис, чии симптоми се одредуваат во зависност од специфичната форма на текот на оваа болест, исто така може да се развие во стромит, болест во која зголемената тироидна жлезда се соочува со еднообразно воспаление.

...
Бруцеллёз (совпадающих симптомов: 6 из 16)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Малярия (совпадающих симптомов: 6 из 16)

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Заболевание распространено на территории Африки, стран Кавказа. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, при своевременно начатом лечении, болезнь протекает без серьёзных осложнений.

...
Боррелиоз (совпадающих симптомов: 5 из 16)

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .