Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Псоријатичен артритис: симптоми и третман

Псоријатичен артритис - главните симптоми се:

Автоимуните болести на зглобовите кои произлегуваат од кожните лезии се нарекуваат псоријатичен артритис. Болеста главно се карактеризира со хронична или акутна природа на курсот. Псоријатичен артритис се јавува под еднакви услови и кај мажите и кај жените во зрелоста.

Псоријатичен артритис е последица на воспалителните процеси во коскените ткива на зглобовите. Претходнините на артритисот се псоријаза и ревматоиден артритис , кои можат да се појават и индивидуално и истовремено.

Псоријатичната манифестација на болеста се базира на позадината на растечките клетки кои се формираат на површината на кожата. Во псоријатична болест, лицето доживува појава на симптоми на акутна болка во зглобовите, што укажува на појава на воспалителни процеси. Псоријатичниот артритис најчесто се манифестира во зглобовите на коленото и лактот. Ако некое лице има знаци на псоријаза, тогаш не е исклучена компликација во форма на псоријатичен артритис.

Во последниве години, постои тенденција за болеста да расте кај луѓето не само во старост, туку и кај млади луѓе, па дури и деца од 14 години. За да дознаете како да се справите со таква опасна болест, и она што е потребно за ова, неопходно е да се разберат сите причини, видови и симптоми на болеста. Тоа е она што овој напис ќе го каже.

Видови

Псоријатичниот артритис е поделен на типови кои имаат релевантни знаци на манифестација и симптоми. Значи, видовите на псоријатичен артритис се нарекуваат:

 1. Асиметрична . За овој тип, оштетување на неколку зглобови е својствено. Најчесто овие се три зглобови, а тоа влијае и на големиот коскено елемент и на малото.
 2. Симетричен . Овој тип се карактеризира со пораз на спарени зглобови, што во крајна линија доведува до попреченост на една личност. Знаците во голема мера се слични на ревматоиден артритис.
 3. Артритис псориатични дистални интерфалангеални зглобови на рацете и нозете . За овој тип на болест се карактеризира со оштетување на малите зглобови на прстите, кои се наоѓаат во близина на ноктите. Главно се однесува на горните и долните екстремитети. Таа има сличности со остеоартритисот, така што во почетните фази понекогаш е тешко да се направи разлика помеѓу болестите.
 4. Спондилоза . Тоа укажува на појава на повреда на 'рбетниот или колкниот зглоб, а болеста може да се развие во еден или повеќе делови на овој орган.
 5. Деформирање или осакатување на артритис . Тоа е најтешка форма на болеста на псоријатичен артритис, во која едно лице станува онеспособено до крајот на својот живот. Причините за попреченост се дека погодените зглобови станат онеспособени и лицето не може да ги изврши наједноставните манипулации со рацете или нозете. Во ретки случаи, умира лице со дијагноза на деформирачки псоријатичен артритис.

Секој вид има свои карактеристични карактеристики, преку кои едно лице ги има овие или други симптоми на болеста. Постојат и причини за развој на псоријатичен артритис кај луѓето, што е важно да се знае.

Причини за болеста

Псоријатичен артритис

Развојот на болеста е формиран против позадината на промените во клетките на епидермисот. Овие промени, пак, се предизвикани како резултат на промени во хемиските и биолошките процеси. Истите исти фактори го одредуваат појавувањето на фокуси на воспаление во заедничката празнина и коскените ткива.

Точните причини за псоријатичен артритис не се целосно разбрани, но медицинските истражувачи веруваат дека главните фактори кои влијаат на развојот на болеста се неуспесите во нервниот систем . Различни нервни шокови, фрустрации, стрес, промени во расположението - сето ова со текот на времето предизвикува симптоми на сериозна болест. Но, ова не е единствената причина, бидејќи не треба да се исклучи наследна предиспозиција , поради што потомството може да доживее псоријатичен артритис.

Покрај тоа, постојат голем број на фактори кои директно вклучуваат развој на патолошки девијации во форма на појава на псоријатичен артритис.

 1. Кога се инфицира телото со разни видови на бактерии или вируси . Овие бактерии можат долго време да живеат во човечкото тело, со што стануваат предизвикувачи на болеста.
 2. Ако зглобовите имаат карактеристични карактеристики на оштетување или модринки . Во овој случај, мала повреда може да предизвика сериозни последици.
 3. Во случај на метаболички нарушувања . Ако процесот на размена е нарушен, тогаш телото и сите органи се под тешки товари, што доведува до нивно дефект. Во исто време, развојот на артритис е забележан во зглобовите, особено во 'рбетот.
 4. Ако била извршена хируршка интервенција , за време на која инфекцијата можела да влезе во телото.
 5. Со заболувања на сврзното ткиво , како резултат на што едно лице развива псоријаза, што предизвикува развој на артритис.
 6. Нервни пореметувања, стрес, промени во расположението . Секое психо-емоционално нарушување води до неуспеси на различни органи, што предизвикува развој на болеста.
 7. Лоши навики . Алкохолот и тутунските производи доведуваат до намалување на човечкиот имунолошки систем, што го прави возможно за активно ширење и развој на бактерии.
 8. Присуство на хормонални нивоа . Овие причини се карактеристични за фер сексот, поради што телото треба постојано да се приспособува поради менструалните циклуси, бременоста и менопаузата. За време на бременоста, симптомите на болеста може да бидат непредвидливи. Кај некои бремени пациенти, имало знаци на знаци на болест, додека кај други, напротив, симптомите на болеста делумно загинаа. За време на менопаузата или менструалниот циклус, знаците на артритис се зголемуваат.
 9. Кога користите лекови не ја исклучува веројатноста за развој на болеста. Овие лекови вклучуваат антиинфламаторни нестероидни лекови: диклофенак, ибупрофен.
 10. Нарушувања на ендокрините жлезди .
 11. Зголемена активност на Т-лимфоцитите , кои влијаат на функционирањето на имунолошкиот систем.

Како што можете да видите, причините за развојот на болеста се повеќе од доволно, така што секој, дури и здраво лице, може да добие псоријатичен артритис. Како да дознаете дека некое лице има знаци на болеста, ќе го кажам следниот дел.

Симптоми

Симптоми на артритис често се јавуваат кај пациенти со псоријаза. Времетраењето од појава на псоријаза до појава на артритис се јавува во различен период: од две недели до неколку децении. Артритисот може да претходи на појавата на дерматоза, која се карактеризира со лезии на процесите на ноктите. Така, како резултат на развојот на дерматозата кај пациент, на ноктите се појавуваат вдлабнувања, се појавуваат замрзнување и деплеција на ноктите. Како резултат на тоа, ослабените нокти се рушат и паѓаат.

Најчесто симптомите на артритис продолжуваат незабележливо и постепено за хронична форма, но ако преовладуваат знаци на акутна болест, тогаш спротивното е точно.

Симптоми на псоријатичен артритис

Симптомите на артритис на интерфалангеалните зглобови и спондилоза се најмалку чести. Во овој случај, болеста е повеќекратно ширење на болеста. Значи, се јавува палпација на зглобовите, нивното отекување е забележано. Во повеќето случаи, отокот постепено се шири и се протега надвор од зглобовите.

Кожата во подрачјето на оток станува сина боја, а десната завршна зглобност. Нокти на овој тип постепено атрофија и не растат. Прстите стануваат се повеќе слични по формата и бојата на ротквицата. Кај околу 5-10% од случаите, луѓето имаат интерфалангеален псоријатичен артритис. Во повеќето случаи (околу 70%), лекарите дијагностицираат артритис на големи зглобови: колено, лактот, глуждот. И само во 5% случаи луѓето имаат колк или спинален облик на болеста.

Воспалителниот процес во зглобовите се карактеризира со симптоми на акутна болка во овие места. Болката се јавува во различни зглобови, во зависност од локацијата на болеста. Но, одредени симптоми јасно покажуваат дека лицето ги има сите знаци на псоријатичен артритис. Симптомите на акутна псоријатична болест се следните:

 1. Се започнува со мали симптоми на болка и оток на зглобовите. Во рок од неколку часа, местото на оток се шири во соседните ткива.
 2. Кога се обидува да ги свиткува / проширува зглобовите, лицето ќе доживее силна болка.
 3. Локацијата на лезијата ја менува бојата. Првично, во моментот на оток, кожата станува црвена или виолетова, а потоа станува сина боја.
 4. Ако постои лезија на ноктите, тогаш веројатноста за појава на артритис кај пациентот се зголемува. Па, како точно со ноктите со дистален интерфалангеален артритис може да се процени на типот на болеста.
 5. Задебелување на прстите. Понекогаш тие се појавуваат на половина, што доведува до потешкотии во вршењето различни видови работа. Најчесто, дисталниот интерфалангеален артритис има симетрична слика, односно симптоми на оток се забележуваат и на горните и на долните екстремитети во исто време.
 6. Отекувањето на прстите е придружено со нивно скратување.
 7. Зглобовите стануваат поранливи, па мало физичко влијание може да доведе до дислокација на екстремитетите.
 8. Кога интервертебралните знаци на болеста кај пациент има целосна неспособност. Ова се базира на фактот дека секое движење доведува до појава на акутна болка во 'рбетот и го враќа целиот грб.
 9. Кога се чувствува локацијата на болеста ќе се види значително зголемување на температурата, различна од телесната температура.

Симптоми на осакатени видови

Рачна деформација кај осакатен псоријатичен артритис

Симптомите на најопасните форми на болеста се појавуваат претежно кај мажи на рана возраст (20-35 години). Овој вид се нарекува и малиген, бидејќи веќе е невозможно да се ослободи од него и да се опорави од него. Едно лице станува неважечко за животот, затоа е важно да се знаат симптомите на осакатените видови.

Осакатениот вид на псоријатичен артритис се карактеризира со следниве симптоми:

 • Пациентот има активна повреда на кожата на местото на болеста. Во овој случај, лезијата често се шири низ целата површина, наместо во дискретни области.
 • Пациентот има знаци на трескавична состојба . Често се јавува треска и се зголемува вкупната телесна температура.
 • Слабост, исцрпеност, замор .
 • Пациентот не може да ги движи неговите зглобови , а во случај на обиди, тој се чувствува акутен, па дури и, може да се каже, пеколна болка. Пациентот станува седентарен и најчесто живее во кревет.
 • Намален апетит . Генералното исцрпување на позадината на болката доведува до фактот дека пациентот нема апетит. Ова се рефлектира во неговата тежина и облик. Практично во првата недела, пациентот со артритис може да изгуби тежина од 15-20% од сопствената тежина.
 • Лимфните јазли се зголемени .
 • Болеста не престанува само на зглобовите. Ако не се обидете со третман, тогаш болеста ќе се прошири и на други органи : бубрезите, срцето, црниот дроб, очите и нервниот систем.

Исто така е важно да се забележи дека псоријатичниот артритис и бременоста се во некоја смисла поврзана. Навистина, во периодот на носење на детето, хормонските трансформации се забележани во телото на жената. Наспроти позадината на овие хормонални промени, може да се забележи зголемување на симптомите на болеста (што се случува најчесто) или, напротив, намалување. Покрај тоа, зголемувањето на симптомите во периодот на носење на бебето доведува до зголемување на тежината на една бремена жена.

Знаејќи ги главните симптоми на опасната артикуларна болест, вреди да се свртиме кон прашањето за разгледување на дијагностичките мерки, врз основа на кои ќе биде пропишан соодветен третман.

Дијагностика

Радиографија на четки за мутирани артритис

Дијагнозата на псоријатичен артритис се базира првенствено на историјата на пациентот и на методите за физиолошки истражувања. Ако ги земеме предвид лабораториските тестови, сликата за болеста на зглобовите не може да се дијагностицира. Пациент може да има само мало зголемување на ESR , што воопшто не значи ништо.

За да се идентификува болеста постои сигурен метод на истражување, кој се нарекува радиографија . Ова ги зема сликите на зглобовите кои му пречат на пациентот. Преку рентген, лекарот има јасна слика за сликата на болеста. Ако на сликата се јават знаци на деформитет и оштетување на зглобовите, како и растот на коскените остеофити, лекарот прави дијагноза на "псоријатичен артритис".

Во прилог на х-зраци, лекарот, исто така, мора да го испита пациентот. Ако пациентот има знаци на лезии на кожата, осип или деформација на ноктите, тогаш ова укажува на карактеристичен развој на болеста.

Врз основа на дијагнозата, лекарот пропишува соодветен третман за псоријатичен артритис.

Третман

Познавајќи ги важните информации за оваа болест, сега вреди да се обрне внимание на прашањето како да се третира псоријатичен артритис.

Значи, третманот на артритис е многу сложен и долг процес. Исто така, треба да се разбере дека повеќе не е можно целосно да се излечи болеста, но колку што е можно побрзо да се преземат соодветни мерки, толку е поголема шансата дека болеста ќе дојде во ремисија.

Главниот третман се смета за хоспитализиран или лек, а дополнителниот третман е национален. Артритисот може да се третира со еден од овие методи или комбиниран во комплекс. Но, сепак, сметаат дека главниот вид на медицински третман на псоријатичен артритис. Главната цел на таквиот третман е, пред сè, прекинувањето на натамошното влошување на ситуацијата, намалување на воспалителниот процес и обиди за обновување на моторните активности.

Методи на лекување

Лекот напроксен

Постојат неколку начини за лекување на псоријатичен артритис со лекови, кои вклучуваат:

 1. Употреба на нестероидни анти-инфламаторни лекови . Тие вклучуваат: ибупрофен, бутадион, напроксен .
 2. Инјекции на кортикостероиди и глукокортикоиди . Нивната главна цел е да ги намали симптомите на болка.
 3. Употреба на моноклонални антитела . За да се спречат повторливи епидемии на болеста на други точки во зглобовите, овие антитела се користат.
 4. Средство за седација . Ваквите средства како валеријана, мајчина личност и антидепресиви, ја подобруваат менталната состојба на лицето.
 5. Исто така се користат и следните дополнителни третмани за псоријатичен артритис : ласерска терапија, ултразвук, масажа, микро-струја, итн.

Артритис Исхрана

Артритис Исхрана

Третманот на псоријатичен артритис, исто така, вклучува и следење на исхраната на пациентот. Диета за псоријатичен артритис има главна предност - намалување на симптомите на болка во случај на болест.

Ако симптомите на болка имаат изразени знаци, тогаш треба да обрнете внимание на следната храна:

 1. Млеко;
 2. Овошје, зеленчук и зеленчук.
 3. Само пилешко, зајачко или мисирско месо.
 4. Варени пилешки јајца.

Важно е да престанете да јадете мрсна, пушечка храна, супа, тешки јадења и конзервирана солена храна. Покрај тоа, исто така е потребно да се отстрани киселица, зачини, сосови и мешунки од исхраната. Многу е важно да престанете со пиење алкохол и пушење тутун. Само со комплексен третман може да постигнете позитивни резултати, па дури и да заборавите за присуството на болеста.

Самотретувањето за артритис не е дозволено, бидејќи може само да ја влоши ситуацијата, а понатамошниот третман веќе ќе биде бескорисен.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате псоријатичен артритис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ревматологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Артритис (појавување симптоми: 8 од 19)

Воспалителни заболувања, кои се придружени со манифестација на постојана болка во зглобовите, се нарекуваат артритис. Всушност, артритисот е болест која придонесува за чистење на 'рскавицата на зглобовите, промени во лигаментите и заедничката капсула. Ако болеста не се третира, процесот се влошува, што доведува до деформитет на зглобовите.

...
Реактивен артритис (појавување симптоми: 8 од 19)

Болеста, која се карактеризира со воспаление на зглобовите поради заразни болести на различни органи и системи, се нарекува реактивен артритис. Често, заедничко воспаление се јавува поради инфекција на гениталните органи, уринарниот систем, па дури и гастроинтестиналниот тракт. По инфекцијата на телото со инфекции во втората до четврта недела, може да се забележи развој на реактивен артритис.

...
Ендокардитис (појавување симптоми: 7 од 19)

Ендокардитис е воспалителен процес кој се јавува во внатрешната обвивка на срцето (ендокардиум). Главната причина за нејзиниот развој е инфекција, но другите патологии не треба да се отфрлаат. Оваа болест подеднакво може да влијае на мажите и на жените. Многу често, болеста го надминува телото на луѓето кои земаат разни лекови. Тенденцијата за развој на патолошкиот процес е исто така присутна кај млади пациенти, па затоа е важно да се знаат причините и симптомите на патологијата со цел да се спречи развојот на тешки компликации.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 7 од 19)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Дерматомиозитис (појавување на симптоми: 7 од 19)

Болеста карактеризирана со повреда на мускулите со манифестации на абнормални моторни функции и формирање на еритема на кожата и еритема се нарекува Вагнеровата болест или дерматомиозитис. Ако не постојат синдроми на кожата, тогаш болеста се нарекува полимиозитис.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .