Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сколиоза: Симптоми и третман

Сколиоза - главни симптоми:

Историски гледано, многу лекари на постсоветскиот простор, кои зборуваат за она што е сколиоза, нагласуваат дека ова е фиксна или непостојана девијација на 'рбетот од нејзината оска, но во современите медицински енциклопедии, сколиозата на' рбетот е дефинирана како три-авионски страничен деформитет на главниот дел од аксијалниот човечки скелет.

Карактеристики на болеста

Вообичаено, човечкиот 'рбет не е рамномерно, туку малку свиткан во регионот на цервикалниот и лумбалниот' рбет, а овие кривини помагаат да се намали оптоварувањето на аксијалниот скелет, кој се добива при носење тешки предмети или продолжено одржување на телото во вселената. Сепак, тие мора да бидат во рамките на нормалниот опсег, бидејќи секое отстапување од нормата може да се припише на манифестации на сколиоза, чии симптоми се изразени не само во козметичкиот дефект на телото (иако овој момент го загрижува секој човек), туку и во фактот дека оваа состојба е полн со развој на голем бројот на компликации.

Манифестација на сколиоза

Мала искривување на 'рбетот, односно сколиоза од 1 степен, практично не предизвикува никакви проблеми (правилно избраниот сет на вежби од сколиоза брзо ќе го елиминира овој проблем), но поизразените искривувања на аксијалниот скелет може да доведат до промени во обемот на градниот кош, што, пак, ќе резултира оштетување на срцето, белите дробови, црниот дроб и големите крвни садови. Прогресијата на болеста може да предизвика намалување на толеранцијата на физичкиот напор или развојот на женската неплодност , уште повеќе, манифестацијата на сколиоза, чиј степен може да биде различен, е само симптом на развојот на посериозна патологија - онколошки процес во телото, ендокрино нарушување или туберкулоза .

Сколиозата е најчеста кај децата, бидејќи се развива за време на активниот раст на коските (девојчињата се болни 6 пати почесто од момчињата), но и возрасните понекогаш страдаат од нејзините манифестации.

Што може да предизвика развој на болеста?

Повеќето лекари ги припишуваат сите степени на сколиоза на деформитети на растот, бидејќи се развиваат главно во адолесценција, додека причината за развојот на овие деформитети во 80% од случаите е непозната. Во преостанатите 20% од случаите симптомите на сколиоза се јавуваат во позадината на конгениталната патологија на рбетниот мозок, по тешка повреда, болести на сврзното ткиво или како резултат на неразвиени мускули или лигаменти. Понекогаш сколиозата кај деца се јавува по операција на срцето или поради нееднаква должина на левата и десната нога (вреди да се каже дека физичките вежби за сколиоза од вродено потекло практично не помагаат, па затоа ќе биде можно да се справи со овој проблем само со помош на операција).

Лекарите се најмногу склони да веруваат дека искривеноста на аксијалниот скелет се развива поради нарушената локација на зглобовите, што доведува до блокирање на зони за раст и предизвикува абнормален развој на 'рбетната коска. Оваа гледна точка се смета за најточна, бидејќи ја објаснува неспособноста на лекарите да ги запрат главните манифестации на сколиозата. Третманот на оваа патологија денес во повеќето случаи е неефикасен. Одговарајќи на прашањето како да се поправи сколиозата, лекарите велат дека е неопходно да се ослободат блокираните области на раст на 'рбетот, бидејќи тоа ќе помогне во обновувањето на неговата мобилност, а додека се справува со овој проблем, помага со манипулативна медицина, која нуди масажа за сколиоза.

Сколиозна класификација

Сколиозна класификација

Прво треба да се каже дека постојат 4 степени на сколиоза (класификација на Х-зраци), кои се разликуваат еден од друг агол на 'рбетниот кривина:

 • сколиоза од 1 степен се карактеризира со присуство на агол на закривеност на дел од аксијалниот скелет од 10 степени (во овој случај, третманот со сколиоза кај дома е дозволен);
 • сколиоза од 2 степени има агол од 11 до 25 степени;
 • Сколиозата од 3 класа се карактеризира со агол од 26 степени до 50;
 • Степен 4 е најопасен бидејќи со својот развој аголот на закривеност на 'рбетниот столб е повеќе од 50 степени, а тоа е полн со развој на компликации, затоа се препорачува да се размислува за тоа како да се излечи сколиозата што е можно поскоро.

Покрај тоа, сколиозата е Ц-облик - ова вклучува лево-страна сколиоза и правостојна сколиоза - се карактеризира со искривување на само еден дел од 'рбетот (во лумбалниот регион или градниот кош) и само во еден правец, додека десно-страната сколиоза се јавува 2-3 пати почесто. Или во облик на S - ако погледнете на лицето од задниот дел, може да се види дека 'рбетот е многу сличен со буквата S. Исто така постои и сколиоза во облик на Z, која се карактеризира со појава на три лакови на' рбетната кривина, но оваа форма на болеста е многу ретка.

Според друга класификација, постои конгенитална сколиоза (се јавува во позадина на недоволен развој на пршлените или ребрата) и стекната (причината за нејзиниот развој е често траума).

Главните симптоми на болеста

Симптоми на сколиоза

Многу е тешко точно да се опише оваа патологија и нејзините симптоми, бидејќи сколиозата се развива полека (ако не е конгенитална или се јавува после повреда). Неговите видливи манифестации (без оглед на степенот на сериозноста и развојот) вклучуваат:

 • неправилно свиткување на 'рбетот (ја придружува сколиозата од 1 степен), што може да се види само кога лицето станува што е можно мазно;
 • појавата на грбот помеѓу лопати (овој симптом, иако поврзан со заеднички, често укажува на тоа дека токму лево-страната сколиоза која се развива);
 • торзо во една насока;
 • испакнување на едно рамо сечиво;
 • асиметрија на половината и кожните набори.

Клиничката слика на сколиоза, во зависност од нејзиниот степен

Всушност, сите луѓе може да имаат различни симптоми на оваа патологија, но како резултат на многу години набљудување на пациентите, лекарите откриле дека симптомите на 'рбетната кривина зависат од степенот на деформитет:

 • сколиозата од 1 степен е многу слабо изразена, а кога лежи на стомак, генерално станува незабележлива;
 • сколиозата од степенот 2 се изразува со забележително извртување на пршлените околу надолжната оска, што е придружено со формирање на мускулен валјак во лумбалниот регион (сколиозата од степенот 2 може да се утврди со надворешен преглед, но дијагнозата мора да се потврди со радиографија);
 • Сцилиозата од трето одделение се карактеризира со формирање на ребрална грпка која се јавува во позадина на слабеење на абдоминалните мускули (вежбите за трети степен на сколиоза ќе бидат ефикасни само во комбинација со методи за ракување со рачни методи);
 • Четвртиот степен се карактеризира со остро изразен деформитет на 'рбетниот столб, што предизвикува телото да се врти, асиметријата се забележува во карлицата и ногата (комплекс од сколиозни вежби ќе биде крајно тешко да се излечи оваа патологија).

Десна и лева сколиоза

Десницата сколиоза главно се јавува кај мали деца, па затоа се смета дека е конгенитална. Лекарите го припишуваат својот изглед на повредите што ги примал бебето за време на породувањето. Ќе биде прилично тешко да се прави разлика на десно-страната сколиоза од други видови на 'рбетниот искривување, но главните симптоми на нејзиниот развој се:

Десна и лева сколиоза
 • чести трнење во прстите;
 • асиметрија на телото во рамениците и рамените;
 • тешкотии при дишењето (десната страна на сколиозата предизвикува тешка деформација на градниот кош и нарушување на респираторниот систем);
 • болка во грбот (ако се развие праволиниска сколиоза веќе кај возрасен, болката во лумбалниот регион, влошена во вечерните часови, е токму симптомот на кој пациентот прво го свртува вниманието).

Ако зборуваме за левоориентирана сколиоза, тогаш главните карактеристики вклучуваат појава на грпка помеѓу лопати, зголемен замор и нарушувања на кардиоваскуларниот систем. Не секој специјалист може да го поврзе последниот симптом со искривување на 'рбетот, така што, размислувајќи за тоа како да ја поправи сколиозата, треба да обрнете посебно внимание на изборот на лекар, бидејќи резултатот од третманот за 60% ќе зависи од него.

Како да се третира?

Пред да зборувате за тоа како да лекувате сколиоза, треба да се фокусирате на фактот дека треба што побрзо да се консултирате со доктор, бидејќи колку што е повеќе задниот дел на 'рбетот, толку потешко ќе биде да го усогласите. Пред да ја исправи сколиозата, лекарот мора да спроведе серија на медицински испитувања кои ќе му помогнат да го одреди видот и степенот на оваа патологија. Во сегашната медицинска пракса, третманот на сколиоза кај возрасни и деца се изведува на приближно ист начин. Најефективните методи на третман вклучуваат:

 • терапевтска физичка култура (терапија за вежбање) - збир на физички вежби за сколиоза лесно се справуваат со заобленоста на 'рбетот во раните фази, главната работа е да се запамети дека терапијата за вежбање за сколиоза треба да биде редовна, во спротивно тоа нема да даде позитивен ефект;
 • Покрај вежбите од сколиоза, исто така може да се спроведе терапија со корсет (овој метод е погоден само за деца, бидејќи нивните тела се уште се во фаза на раст);
 • мануелна терапија (масажата за сколиоза дава добар терапевтски ефект, но лекарите препорачуваат комбинирање со други методи на терапија со лекови);
 • операција за инсталирање на фиксирачки плочи меѓу пршлените (овој метод се користи само ако ниту вежбање ниту рачна терапија не даваат резултати).
Резултати од третманот со сколиоза

Терапевтски вежби и масажа за сколиоза

Физичката терапија за време на сколиозата помага во значително намалување на аголот на закривеност на 'рбетот, но треба да започнете да го правите тоа што е можно порано, бидејќи во раните фази на сколиозата (особено ако комбинирате збир на вежби од сколиоза и масажа), целосно ги елиминира симптомите на болеста, а во подоцнежните фази успорува прогресија на кривината. Важно е вежбите за сколиоза да бидат симетрични и асиметрични, бидејќи заобленоста на 'рбетот создава нееднаков оптоварување на различни видови мускули, а тоа може да доведе до атрофија на некои од нив, затоа физикалната терапија во сколиозата мора да се изврши под надзор на лекар, бидејќи Збир на вежби за секој пациент се развива поединечно. Третманот на сколиозата дома е дозволен откако сите физички вежби внимателно се разгледуваат со лекар.

Терапија за вежбање за сколиоза

Терапевтската терапија за сколиоза треба да се спроведува редовно, бидејќи без тоа едноставно е невозможно да се постигне позитивен резултат на третманот. Но, треба да се запомни дека третманот на сколиозата кај возрасните ќе трае подолго отколку кај децата, па ако првата вежба за сколиоза нема да даде конкретни резултати, не треба да се грижите.

Масажа за сколиоза треба да се спроведе од страна на остеопатски лекар кој е добро обучен во својата професија, бидејќи тој врши различни видови на закривеност поинаку. За да направите масажа за сколиоза, лекарот мора да го стави пациентот на каучот, обезбедувајќи му фиксирана положба, бидејќи е апсолутно невозможно да се промени позицијата на телото за време на сесијата. Во текот на постапката, лекарот изработува различни области на грбот, со што се зголемува времетраењето и интензитетот на ефектите од движењата на масажа со секоја сесија. Терапијата се состои од 25 процедури, од кои секоја ќе заврши со било која вежба од сколиоза.

Сколиозата е прогресивна болест, така што резултатот од нејзиното лекување зависи целосно од тоа колку брзо беше дијагностициран. Неопходно е да го следите вашето здравје и при првите симптоми на 'рбетната кривина да се консултирате со лекар, за да го исклучите развојот на компликации и целосно да излечите болеста може да биде само таква.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Сколиоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ортопед , ортопедски трауматолог , рачен терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Сколиоза кај деца (појавување симптоми: 3 од 12)

Сколиозата кај децата е патолошки процес кој се карактеризира со искривување на 'рбетот на страна. Во современото општество, овој проблем е многу чест, бидејќи децата поминуваат многу време, не само што седат на биро во училиште, туку и дома, на компјутерско биро. Најчесто се манифестира кај деца на возраст од десет до петнаесет години. Ова се објаснува со фактот дека скелетот сè уште не го поминал процесот на негово целосно формирање, но во овој период тој е подложен на големи оптоварувања.

...
Клипеловиот синдром - Feil (појавување симптоми: 3 од 12)

Клипел-Фејлов синдром е конгенитален аномален феномен на цервикалниот 'рбет, кој се карактеризира со фузија и намален број на пршлени. Главниот изразен симптом на патологија е бавен и краток врат.

...
Flatfoot (појавување симптоми: 2 од 12)

Рамни стапала - ова е вид на деформација на ногата, во која спуштањето на нејзините сводови, што резултира со целосно губење на вродените шок-апсорпција и пролет функции. Рамни стапала, чии симптоми лежат во вакви големи манифестации како болка во телесните мускули и чувство на вкочанетост во нив, зголемен замор при одење и продолжено стоење, зголемена болка во нозете до крајот на денот итн., Е најчестата болест која ги зафаќа стапалата.

...
Синдром на нервозно дебело црево (појавување симптоми: 2 од 12)

Синдром на нервозно дебело црево (IBS) е серија на функционални нарушувања поврзани со работата на сите пониски делови на дигестивниот тракт. Во друг, тоа се нарекува синдром на нервозно дебело црево, но не е само таа што страда. Овој проблем се јавува кај половина од светската популација и влијае и на постарите и на децата. Најчесто, синдром на нервозно дебело црево се јавува кај жени.

...
Остеоартритис на зглобот на колкот (појавување симптоми: 2 од 12)

Остеоартритис на зглобот на колкот е болест која се јавува и под името на коксартроза, и обично ги зафаќа луѓето над четириесет години. Нејзината причина е намалување на волуменот на екскреција на синовијалната течност во зглобот. Според медицинската статистика, жените имаат тенденција да страдаат од коксартроза почесто од мажите. Тоа влијае на еден или два зглобови на колкот. Во оваа болест, исхраната на ткивото на 'рскавицата е нарушена, што предизвикува негово последователно уништување и ја ограничува подвижноста на зглобот. Главниот симптом на болеста е болка во областа на препоните.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .