Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Артритис: Симптоми и третман

Артритисот е главен симптом:

Воспалителни заболувања, кои се придружени со манифестација на постојана болка во зглобовите, се нарекуваат артритис. Всушност, артритисот е болест која придонесува за чистење на 'рскавицата на зглобовите, промени во лигаментите и заедничката капсула. Ако болеста не се третира, процесот се влошува, што доведува до деформитет на зглобовите.

Следниве човечки артикуларни зглобови се најмногу осетливи на формирање на артритис:

 • Фалангите на прстите и рацете, се јавуваат најчесто;
 • Зглобови на коленото и лактот;
 • Нозе.

Најмногу болеста преовладува кај жените од различни возрасти, кај мажите, артритисот се појавува многу поретко. Постојат случаи кога дури и децата страдаат од артритис, па затоа е неопходна детална анализа: причините, симптомите, видовите и методите на лекување. Исто така, неопходно е да се посвети посебно внимание на спречувањето на болеста, бидејќи никој не е имун од манифестацијата на болеста.

Видови на артритис

Значи, пред да започнеме со разгледување на видовите на болеста, треба да обрнеме посебно внимание на прашањето: "Како артритисот се разликува од артрозата?". Она што е веќе познато артритис е воспалителен процес во зглобовите. Причината за развој на воспаление на зглобовите на личноста е главно инфекција од трета страна, која произлегува од надворешното опкружување. Но, артрозата се нарекува процес на дегенерација на зглобовите, кои главно се јавуваат поради стареење на телото. Така, одговарајќи на прашањето: "Како артритисот се разликува од остеоартритис?", Вреди да се спомене следното, дека првата болест ги погодува луѓето од сите возрасти, од мали до стари, а втората е формирана исклучиво во старост. Познавајќи ги разликите меѓу овие слични болести, да продолжиме да ги разгледуваме видовите на артритис:

 1. Инфективен или гноен . Причината за формирање на воспаление е оштетување на артикуларните ткива со инфекции кои влегле во телото. Заразни видови, пак, се дели на примарен и секундарен симптом на болеста. Примарната појава се јавува поради продирање на инфекција преку рана (на пример, на колената), а втората - заради инфекција со крв.
 2. Ревматоиден . Формирани поради преваленцата на заразни-алергиски болести. Овој тип е поопасен од првиот, бидејќи често се влишува во хронично воспаление на зглобовите. Ако не се лекува ревматоидниот артритис, пациентот може да се соочи со тешкотии при одење.
 3. Малолетник . Овој вид главно се јавува кај деца на возраст под 16 години. За жал, етиологијата на болеста сеуште е неистражена, но има сериозни последици: тешкотии при одење и попреченост на децата. Беше откриено дека малаксаноста на малолетничките видови е формирана поради поразот на "сопствените" здрави ткива од имунолошкиот систем. Зошто така? Дури и искусен доктор нема да може да одговори, но постои дијагноза и секоја година се зголемува бројот на заболените лица.
 4. Реактивен . Главниот фактор во развојот на болеста е инфекцијата, која главно продира низ репродуктивниот систем. Кај мажите, оваа болест е почеста отколку кај жените.

Секој од видовите на артритис има свои основни формирање причини кои вреди да се спомене.

Причини за артритис

Артритис на коленото

Болеста на артритисот е проучувана стотици векови, но досега не се познати точните причини за неговото формирање. Лекарите само ги идентификуваат главните фактори кои можат да доведат до развој на болеста. Ова може да бидат алергии, метаболички нарушувања, неуспех на нервниот систем и други заразни болести.

Значи, причините за формирање на артритис кај луѓето имаат следниве карактеристики:

 1. Инфекцијата влегува во телото преку рани или преку уста. Кога инфекцијата навлегува во телото вклучува заштитна функција, која не дозволува паразитот да преовладува. Но, ако се случи најмало оштетување на системот, инфекцијата влијае на ослабените зони и предизвикува здравствени проблеми.
 2. Со продолжени и прекумерни товари. Спортистите (главно лифтери) исто така имаат артритис, кој е предизвикан поради преоптовареност, истегнување, високи оптоварувања на рацете и фаланги на прстите итн. .
 3. Со отворени и затворени видови на повреди.
 4. Се јавува кај луѓе со прекумерна тежина. Поради големата тежина на телото и смртта на зглобовите се јавува.
 5. При заразни болести како што се туберкулоза , гихт , дизентерија и гонореја .
 6. Ако предците во родот се познати случаи на артритис, тогаш не се исклучува развојот на болеста кај потомците на разни генерации.
 7. Жените, за разлика од мажите, имаат една дополнителна причина што влијае на зглобовите. Оваа причина е формирање на менопауза , што доведува до хормонски нарушувања и промени и негативно влијае на целото тело како целина.
 8. Со неправилна исхрана: ако користите преголема количина на маснотии, а витамини преовладуваат во недостасува количество.
 9. Кога хипотермијата не е само зглобовите, туку телото како целина.
 10. Со прекумерна употреба на алкохолни пијалаци.
 11. Ако човечкото тело е погодено од каснувања на отровни животни. Некои отрови имаат способност за дебагирање во ткивата, со што се формира лезија на сврзното ткиво.
 12. Со мал или несоодветен внес на хранливи материи во телото.
 13. И уште една причина за болеста, која се повеќе се дијагностицира неодамна: тоа е значајна вежба за фалангите на прстите, што резултира со болка во зглобовите на прстите. Таквите феномени се случуваат кај луѓе кои се ангажирани во транскрипции, пишување и разни видови текстови.

Резултатот од сите горенаведени причини е развојот на артритис со различен степен. Ако болеста не се лекува навреме, пациентот може да остане забранет за живот.

Симптоми

Знаци на ревматоиден артритис

Симптомите на артритис и артроза имаат речиси исти манифестации, па затоа е важно да се обрне внимание на возраста на пациентот. Со оглед на карактеристиките на симптомите на артритис, важно е да се забележи дека главниот симптом на заедничко воспаление е чувството на болка во еден или повеќе зглобови. Ако некое лице чувствува болка во еден зглоб, тогаш болеста се нарекува моноартритис, и за повеќекратни лезии на зглобовите - полиартритис .

Исто така вреди да се знае дека болката во зглобовите при движење не се случува во почетните фази, туку во висина на сцената. Подолу се разгледуваат подетално симптомите на фазите на манифестацијата на болеста. Главните симптоми на болеста се следните заболувања:

 • слабост на телото и, можеби, зголемување на телесната температура во инфективна форма;
 • болка сензации на досадна или остри лелекаат карактер;
 • појавата на оток;
 • тешкотии со одење;
 • црвенило и треска на кожата на местото на болеста;
 • понекогаш треска и болка низ целото тело.

Тешка болка е исто така придружена со ширење низ телото, што предизвикува недостаток на спиење и ЦНС нарушувања. Пациентот станува раздразлив, ослабен, неговиот апетит е изгубен и неговата телесна тежина е значително намалена.

Тоа е важно! Употребата на масти кои не се пропишани од лекар е строго забранета. Ако почувствувате болка во зглобовите, важно е веднаш да ја видите лекар и да се испитате.

Артритис продолжува во четири фази, и да зборуваме за симптомите на секој од нив.

Симптоматологија во фази

Симптомите на артритис во фази се карактеризираат со манифестации на болка и влошување на патолошки процеси. Значи, ако болеста тече во комплицирана форма, тогаш симптомите ќе бидат позабележителни. Размислете за сите четири фази на артритис.

Прва фаза

Почетната фаза, која се карактеризира со отсуство на симптоми на болеста. Едно лице може да доживее само мала слабост при одење или вршење на физички напор. Почетната фаза се карактеризира со следниве карактеристики:

 1. Неактивност на прстите и рацете. Постои чувство на нивната вкочанетост, иако всушност зад ова е посериозна болест. Мобилноста честопати се манифестира во утринските часови, кога е тешко некој да излезе од кревет и да изведува основни утрински активности.
 2. Ако има феномен кога е тешко некој да ги облекува чевлите со дневни чевли, а исто така има и болка во зглобот на зглобот, тогаш причината лежи во болеста на артритисот.
 3. При инфективен артритис, лицето може да почувствува симптоми на болка веќе во почетната фаза и најчесто во текот на ноќта. Во текот на денот, болката исчезнува и има чувство на замор во зглобовите.
 4. Болка во рамениците или коленото. Често овие феномени се лесни и се случуваат само периодично.
 5. Почетните фази на артритисот се добро идентификувани во детството, бидејќи, пред сè, децата искусуваат замор и болка кога вршат разни физички вежби.

Во почетната фаза на болеста и кај луѓето под 60-годишна возраст, третманот е апсолутно безболен и не бара различни видови на хируршки интервенции.

Втора фаза

Во оваа фаза започнува развојот на патологиите, кои се карактеризираат со изрази во форма на коскени ерозии. Постои чистење на коскеното ткиво и зголемена болка. Веќе во оваа фаза, се повеќе и повеќе луѓе доаѓаат до болничката единица за да се идентификува болеста.

Втората фаза се карактеризира со следниве симптоми:

 1. Болки во зглобовите, појава на оток и комплексноста на манипулацијата на засегнатите органи.
 2. Во втората фаза, фокусот на болеста се манифестира во форма на црвенило на кожата околу зглобот. Болката се јавува периодично, но со постојано зголемување.
 3. Болката во колена му дава на ногата или на горниот дел од ногата, па затоа дијагностицирањето понекогаш има компликации.
 4. Втората фаза се карактеризира со намалување на мобилноста на зглобовите. Секое движење предизвикува акутна болка.
Артритис на ногата

Трета фаза

Во оваа фаза, симптомите се интензивираат и стануваат акутни. Следните симптоми се карактеристични:

 1. Експлицитна деформација на зафатените зглобови.
 2. Пациентот не е способен да врши независни движења ако се зафатени зглобовите на долните екстремитети.
 3. Пациентот не може да врши основни задачи: четкање на забите, миење, јадење, итн. Поразот на рацете се јавува симетрично.
 4. Чувството на акутна болка не поминува дури и во состојба на комплетен одмор. Ноќе, човек се буди за време на егзацербација на болка.
 5. Оваа фаза се карактеризира со фактот дека првата група на хендикеп му се припишува на пациентот.

Третата фаза, иако се карактеризира со човечка попреченост, но ако сега не го третирате пациентот, тогаш најтежок степен доаѓа.

Четврта фаза

Главната карактеристика на сцената е дека сите деструктивни процеси веќе не може да се корегираат. Симптомите ги имаат следните симптоми:

 1. Ако глуждот е засегнат, тогаш лицето повеќе не може да се движи независно.
 2. Во зглобот се формира зглоб, кој во медицината се нарекува анкилоза.
 3. Симптомите на болката не исчезнуваат и се грижат речиси постојано. Пациентот практично јаде лекови против болки.

Сите горенаведени симптоми се многу опасни, па дури и болеста не е фатална, но тоа гарантира онеспособеност на лицето, затоа само актуелната акција може да го елиминира овој проблем со зглобовите.

Дијагностика

Ревматоиден артритис (рентген на раката)

Дијагнозата на пациентот е многу важна, бидејќи пред да се преземат соодветни мерки на лекување, неопходно е да се спроведе испитување на пациентот. Дијагностицирање на артритис вклучува:

 • општ преглед на пациентот и испитување;
 • лабораториско истражување;
 • инструментален преглед.

За да се одреди точната дијагноза, пациентот ќе мора да посети повеќе од еден лекар. По истражувањето, сите лекари ќе го упатуваат пациентот за тестирање.

 1. Комплетна крвна слика , преку која се детектира квантитативниот состав на ESR . Со зголемена стапка може да се тврди присуството на артритис.
 2. Биохемиска анализа се изведува за да се утврди фибриноген. Доколку анализата покаже зголемен состав, тогаш ова укажува на присуство на воспалителен процес.
 3. Имунолошки индикатори прикажуваат слика за составот на антитела во крвта.

Инструменталните истражувачки методи вклучуваат:

 • Х-зраци;
 • Ултразвук;
 • Компјутеризирана томографија;
 • МНР;
 • Артроскопија;
 • Артритис и Миелофагија.

Сите наведени инструментални методи не се применуваат за секој пациент, докторот поединечно ги испраќа на еден или друг вид на испитување. Често, еден / два типа на испитувања се доволни за да се направи точна дијагноза.

Третман

Диклофенак гел

Третман на артритис започнува само по точна дијагноза. Кога ќе се утврди причината и фазата на текот на болеста, во индивидуален случај лекарот пропишува третман. Артритисот може да се третира со следните лекови:

 1. Антибиотици. Се користи кога е откриен заразен артритис.
 2. Антивоспалителни лекови. Симптомите на воспаление се отстранети со помош на специјални масти (Диклофенак или Спазмалгон).
 3. Хондропротектори. Лекови кои можат да го сопрат процесот на уништување на ткивата на коските и 'рскавиците. Тие вклучуваат: Артрон, Хондрекс, Терафлекс.
 4. Третманот се изведува со помош на терапија, која вклучува: масажа, ултразвучно зрачење, затоплување.
 5. Со артритис, терапија за вежбање, која се состои од гимнастички вежби и посета на базенот, ќе биде корисна.
 6. Бидете сигурни дека третманот треба да се спроведе во согласност со исхраната. Исхраната за артритис ви овозможува да ја отстраните акумулацијата на маснотии и да јадете само збогатена храна.
 7. Ако се појави случај на болеста, а третманот со медицински методи не дава резултати, тогаш се донесува одлука за хируршка интервенција.
 8. Повеќе е дозволено третман на артритис со помош на народни лекови. Ова ја вклучува постапката на компреси и триење во масти од различно природно потекло: сина глина, билки, сенф. Пред употреба на традиционалната медицина треба да се консултирате со лекар.

Така, третманот на артритисот е веднаш усвојување на соодветни мерки со цел да се спречи прогресијата на болеста. Што треба да се направи за да се спречи развојот на болеста?

Превенција

Превенција на артритис

За болеста имаа шанса за манифестација, неопходно е да се извршат следните активности:

 1. Не започнувајте заразни болести и обидете се да ги спречите да станете хронични.
 2. Дали спортот: трчање, скок, пливање, возење велосипед и гимнастика.
 3. Гледајќи ја тежината, дури и мало зголемување во него може да предизвика артритис. Исхрана за артритис не само што ќе се ослободи од болеста, туку и ќе ја поправи формата.
 4. Оставете ги сите лоши навики, вклучувајќи ја и употребата на сол и шеќер.
 5. За спречување на артритис, можете да јадете 2 чешниња лук дневно.

Само пет чекори за здрава иднина без артритис.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате артритис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ревматолог , хирург , ортопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Псоријатичен артритис (појавување симптоми: 8 од 16)

Автоимуните болести на зглобовите кои произлегуваат од кожните лезии се нарекуваат псоријатичен артритис. Болеста главно се карактеризира со хронична или акутна природа на курсот. Псоријатичен артритис се јавува под еднакви услови и кај мажите и кај жените во зрелоста.

...
Полиартритис (појавување симптоми: 6 од 16)

Артритис, како што веројатно знаат многу луѓе, е едно заедничко воспаление. Ако зборуваме за воспаление на неколку зглобови, тогаш веќе постои релевантност на таквата болест како полиартритис. Полиартрит, чии симптоми се карактеризираат со исклучителна тежина на сопствените манифестации, се јавува под влијание на разни причини, и затоа секој пациент има различен тек на оваа болест.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 6 од 16)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Артритис на коленото (појавување симптоми: 6 од 16)

Воспалителниот процес, кој се манифестира во форма на болнички симптоми на мускулно-скелетниот систем и кој главно ги зафаќа зглобовите на колената, се нарекува артритис на колената. Оваа болест не се манифестира само кај постарите лица, туку има и возрасни, па дури и деца. Артритисот на колената се манифестира во форма на карактеристични знаци на болка во регионот на пателата и самиот зглоб. Во исто време, за човек не е само тешко да оди, туку и да ги флектира и да ги истегне нозете.

...
Коскена туберкулоза (појавување симптоми: 6 од 16)

Коскената туберкулоза е болест што се развива како резултат на активната активност на туберкулозните микобактерии, кои се исто така познати во медицината како Кох стапчиња. Како резултат на нивната пенетрација во зглобот, формираат фистули кои долго време не заздравуваат, неговата мобилност е нарушена, а во потешки случаи таа е целосно уништена. Со развојот и прогресијата на туберкулозата на 'рбетот, може да се формира грпка и грбот ќе се пресвртува. Без соодветен третман се јавува парализа на екстремитетите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .