Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дерматомиозитис: Симптоми и третман

Дерматомиозитис - главните симптоми:

Болеста карактеризирана со повреда на мускулите со манифестации на абнормални моторни функции и формирање на еритема на кожата и еритема се нарекува Вагнеровата болест или дерматомиозитис. Ако не постојат синдроми на кожата, тогаш болеста се нарекува полимиозитис.

Има претежно болест кај возрасни на возраст од 40 години, но не е исклучена воспалителна штета на мускулниот систем кај деца од 5 до 15 години. Болеста во детството се нарекува јувенилен дерматомиозитис. Често, знаци на слабост се јавуваат кај жени и девојки, поради физиолошката структура на телото. Оваа болест е особено дијагностицирана за време на пубертетот, поради што самата болест е предизвикана од хормонален развој.

Дерматомиозитисот се однесува на ретка болест, но со сериозни симптоми и висок степен на прекинување на леталниот исход. Така, вреди да се има идеја за дерматомиозитис, нејзините причини, симптоми и методи на лекување, како што е опишано во овој напис.

Видови

Во зависност од знаците на патолошкиот процес, оваа болест е од два вида:

 1. Примарен или идиопатски дерматомиозитис , кој се карактеризира со знаци на самопојавување кои не се поврзани со раната патологија.
 2. Секундарниот или паранеопластичниот се јавува врз основа на преовладувачките патолошки абнормалности кои се појавија како резултат на заболувања. Често тоа е секундарниот вид што се јавува најчесто.

Во зависност од влошувањето на болеста, постојат три степени на компликации кои се поврзани со соодветните симптоми.

Во зависност од знаците на дерматомиозитис, се разликуваат следниве видови:

 • Акутен , карактеризиран со ненадејна манифестација;
 • Субакут , кој се карактеризира со влошување на акутната форма, поттикнато од недостаток на соодветен третман;
 • Како резултат на тоа, хронично е резултат на неуспехот да се преземат соодветни мерки за да се ослободи од болеста.

Причини

Дерматомиозитисот се однесува на голем број на болести, чии причини остануваат на недоволно проучувано ниво. Но, тоа не значи дека нема претпоставки. Воспалителни нарушувања на мускулниот систем се мултифакториелни болести, односно имаат различни причини. Најголемата веројатност за провоцирање на дерматомиозитис е предизвикана од преваленцата на заразни фактори. Во овој поглед, беа спроведени релевантни студии, што ја потврди важноста на изјавата.

Значајна улога во развојот на депресија е окупирана од вирусни заболувања предизвикани со ингестија на пикорнавируси, парвовируси, како и вирусот на инфлуенца. Бактериските патогени зафаќаат чесно место меѓу причините за формирање на воспалителни процеси на мазни и скелетни мускули. Овие патогени вклучуваат:

Стрептококус хемолитичка група А

Патогенетскиот фактор кој ја предизвикува болеста е автоимуна реакција со формирање на автоантитела. Овие антитела се претежно насочени против протеините на цитоплазмата и РНК (рибонуклеинските киселини) кои ја формираат основата на мускулното ткиво. Овие реакции предизвикуваат дисбаланс помеѓу Т и Б лимфоцитите, а исто така доведуваат до отфрлање на Т-супресорна функција.

Во прилог на горенаведените причини, постојат голем број на предизвикувачи (мали) фактори кои исто така имаат тенденција да формираат дерматомиозитис кај луѓето. Овие фактори вклучуваат:

 • тело на хипотермија;
 • прегревање;
 • генетска предиспозиција;
 • ментална и физичка траума;
 • алергиски реакции на лекови;
 • егзацербација на фокуси на инфекции.

Така, сите горенаведени причини предизвикуваат појава на дерматомиозитис, кој се карактеризира со следните периоди на проток:

 1. Паннормал - се карактеризира со доминантна манифестација во период од неколку дена до еден месец.
 2. Манифест - длабока етапа, која вклучува појава на мускулите, кожата и другите синдроми.
 3. Дистрофична - најтешка фаза на болеста, поради појава на општа слабост на телото.

Причини за малолетничка болест

Причините за педијатриски дерматомиозитис, исто така, не се целосно разбрани, но тие се разликуваат на некој начин од возрасните. Прво, знаците на дерматомиозитис се јавуваат кај деца на возраст од 4 до 10-15 години, но врвот на локализацијата на болеста се јавува на 7-годишна возраст.

Јувенилниот дерматомиозит се јавува поради присуството на деца на сонце, односно преку дејство на зрачни зраци. Лекарите не исклучуваат и заразни болести кои детето можело да се разболи од самиот почеток на раѓањето. Особено ако заразни болести станат хронични.

Малолетните видови се посебни, бидејќи детскиот организм сé уште не е подготвен за такви сериозни испитувања, поради што исходот може да биде фатален ако не преземе соодветни мерки.

Симптоматологија

За да се утврди присуството на болеста кај луѓето може да бидат следниве карактеристични карактеристики, опишани подолу.

Болеста се карактеризира со постепен тек. Прво, обичните симптоми се човечки поплаки за општата слабост. Оваа слабост се јавува поради лезии на мускулите на екстремитетите. Симптомите на слабост се случуваат незабележливо, може да бидат потребни години, па за да се утврди присуството на дерматомиозитис на такви причини е речиси невозможно.

Друга работа, ако болеста има остар чекор, во кој случај лицето доживува дополнителна општа слабост и болка во мускулите. Болките се изговараат и манифестираат во рок од 2 недели. Ова се карактеризира со зголемување на температурата, што доведува до целосно губење на силата. Во ретки случаи, акутната форма е предизвикана од осип на кожата и полиартралгија.

Да земеме подетално поглед на кои органи и системи се погодени од дерматомиозитис со карактеристични симптоми.

Мускулен систем . Бидејќи дерматомиозитисот е болест на мускулниот систем, и затоа тие се првите кои страдаат. Постои целосна слабост на телото, станува тешко за една личност да излезе од креветот, да извршува различни физички активности. Болеста оди толку длабоко што мускулите на вратот не можат да функционираат. Најчесто, пациентот е во хоризонтална, а не вертикална положба. Со локализацијата на болеста се јавува дефект на мускулните ткива на езофагусот, фаринксот, ларинксот, кој се рефлектира во форма на нарушувања на говорот, појава на кашлица и тешкотии при јадење. Готвење храна предизвикува остра болка во грлото. Ако погледнете во усната шуплина, можете да видите слика на изгледот: оток, црвенило и сувост. Ретко има негативен ефект врз очните мускули.

Кожни заболувања . Појавата на синдром на кожа дава јасна слика за преваленцата на дерматомиозитис. Меѓу отстапувањата на кожата се следните знаци:

 • појава на осип на лицето во горните очни капаци, нос, назолабијално превиткување. Осипот се шири низ телото: кон градната коска, грбот, коленото и лактот. Осипот на горните екстремитети е особено изразен;
 • грабливње на дланките поради нивното црвенило и понатамошно пилирање на кожата;
 • ноктите стануваат кршливи, се појавува еритем. Често постои поделба на ноктите на нозете и поретко на рацете;
 • кожата над телото со текот на болеста станува сува и станува црвена;
 • Следнава слика придонесува за појава на атрофија.
Симптоми на дерматомиозитис

Манифестацијата на кожата на првите патолошки абнормалности треба да предизвика непријатност кај пациентот и да го одведе кај дерматологот за да ја утврди болеста.

Зглобовите Ретко артикуларна болка се јавува кога флексибилно / нерамнотежа на рацете и нозете. Исто така, се засегнати зглобовите, лакотните карпални, рамо и колена. На местата на зглобовите се јавува оток, ограничувајќи ја нивната подвижност. Заедно со болка во мускулите и болка во зглобовите, постои општа слабост на телото. Можеби формирање на заеднички деформитет, кој е успешно спречен со земање на глукокортикостероиди.

Мукозните мембрани . Постои хиперемија, едем на непцето, стоматитис и конјунктивитис . Задниот ѕид на фаринксот е иритиран, поради што е тешко да се проголта храната.

Срцева слабост . Оваа болест е толку сериозна што често влијае на срцевиот мускул. Кога се случи ова, ваквите болести:

 • миокардитис и миокардиофиброза;
 • тахикардија ;
 • атриовентрикуларен блок од различни степени на сложеност.

Во ретки случаи, може да се забележи перикардитис , што е поверојатно за причината, што предизвика мускулна непријатност.

Лесни Болеста доведува до развој на белодробна пневмонија кај лице, кое речиси секогаш завршува бесмислено. Исто така постои и алвеолитис, пораз на меѓуребрените мускули, интегритетот на дијафрагмата е нарушен, аспирацијата се формира за време на голтањето. Резултатот е отежнато дишење, кашлање, засипнатост на гласот и сува уста.

Гастроинтестинален тракт . Пациентот го губи својот апетит, што се рефлектира во губење на тежината, болката во стомакот. Абдоминалната болка има досадна форма на манифестација, која може да се забележи долго време. Причините за овие болки се инхерентни во мускулните заболувања: фаринкс, хранопровод и гастроинтестинален тракт. Набљудувано е зголемување на х-зраци во големина на црниот дроб.

ЦНС и бубрези . Се забележува само во ретки случаи. Гломерулонефритисот може да се дијагностицира кај бубрезите и полиневритис во ЦНС. Овие болести се дијагностицираат исклучиво во болницата. Дерматомиозитис придонесува за нарушување на ендокриниот систем и гениталните органи. Постои повреда на мокрење и развој на неплодност кај девојчињата.

Симптоми кај деца

Симптоми на јувенилен дерматомиозитис

Малолечниот дерматомиозит кај децата започнува со оштетување на внатрешните органи. Симптомите на болеста се разликуваат од возрасните, првенствено, од времетраењето на формирањето на болеста. Првите карактеристични знаци на присуство на болеста кај децата се кожни лезии. Сите синдроми на кожата започнуваат со лицето и екстремитетите, каде што се појавува еритем, станува црвено. Најчесто на лицето кај децата, еритема се јавува околу очите, што може да доведе до нивно оток и болка при трепкање. Ако детето не се третира дури и со овие симптоми, тогаш еритема се шири низ телото.

Мускулна дистрофија и делумна липодистрофија - во чести случаи се јавуваат во детството. Дете со оштетување на мускулите има слабост, замор, недостаток на желба за активни игри итн. Родителите, според првите знаци, не ја исклучуваат веројатноста да го инфицираат детето и да се обидат да ја најдат причината.

Тоа е важно! На првите забележителни симптоми на болеста, веднаш треба да го покажете детето до лекарот за да ја идентификувате болеста.

Родителите забележуваат целосна загуба на апетит кај дете, што е предизвикано од развојот на аспирација. Кога голтате храна, се јавува болна сензација, а храната може да влезе во респираторниот тракт, кој е полн со развојот на пневмонија.

Децата, исто така, често имаат калцификација, која се развива кај 40% од пациентите со дерматомиозитис. Калцификација е таложење на калциумови соли во меките ткива и органи. Соли може да се депонираат субкутано или во сврзното ткиво во областа на мускулните влакна. Нивното таложење на повеќе трауматични места не е исклучено:

 • во зглобовите;
 • по Ахиловата тетива;
 • на колковите;
 • на задникот и рамената.

Во овој случај, калцификацијата добива дифузен карактер, односно е предизвикана од времетраењето на протокот.

Со поразот на мускулите на дијафрагмата, постои веројатност за формирање на респираторна инсуфициенција, што се рефлектира првенствено во срцевиот мускул. Првите симптоми не укажуваат на точна болест на дерматомиозитис, па затоа, за да се разјаснат, ќе бидат потребни дијагностички испитувања.

Дијагностика

Дијагнозата на дерматомиозитис вклучува собирање на податоци за симптоми, како и спроведување на анкети, лабораториски и инструментални студии. Овие студии вклучуваат:

 • Х-зраци Х-зраците го одредуваат присуството на калцификации, зголемување на големината на срцевиот мускул и знаците на остеопороза.
 • Крвен тест Преку анализа, се детектира составот на креатин фосфокиназа, алдолаза и ESR . Со зголемување на бројот на овие компоненти, лекарот го одредува присуството на болеста.
 • Електрокардиографија . Оваа студија овозможува да се утврди присуството на нарушувања на спроводливоста и аритмии.
 • Спирографија . Ви овозможува да откриете присуство на респираторна инсуфициенција.
 • Имунолошка студија . Висок титар на ревматоиден фактор е откриен.
 • Мускулна биопсија . Ако сите горенаведени студии не дозволуваат да се изгради слика на болеста, тогаш одлучувачки метод е биопсија. Се изведува под локална анестезија, примерок од мускулното ткиво за испитување се собира од пациент со посебен уред. По земањето примероци се врши микроскопско испитување за да се утврди дали постои воспаление.
Компјутерска спирографија

По поставувањето на дијагнозата, докторот ќе донесе соодветна одлука за избор на методи за лекување на болеста.

Третман

По исклучувањето на туморот и заразни болести, потребно е да се продолжи со директен третман на дерматомиозитис. Главните ефективни лекови во третманот на оваа болест се глукокортикостероиди. Покрај тоа, приемот треба да се врши во високи дози, но тоа е задолжително за лекарски рецепт. Една од овие лекови е да се обезбеди преднизон, кој се назначува во зависност од природата на манифестацијата на болеста.

Во зависност од природата на болеста, дозата е избрана во таква количина:

 • Со симптоми на акутна форма - 80-100 mg / ден;
 • Во субакутна форма - 60 mg / ден;
 • Во хронична форма - 30-40 mg / ден.
Лекови Преднизолон

Ако дозата е правилно пропишана, по седум дена може да се забележи инхибиција на симптомите на болеста (интоксикација). По две недели, исчезнува едемот, бледата еритема и креатиниумот се намалуваат.

Јувенилниот симптом на болеста кај децата исто така се третира со преднизон, но во различни дози. За деца, дозата на лекот е 10-20 mg / ден, а позитивен ефект се забележува по три дена.

Ако форма на болеста е утврдена погрешно и ефектот на лекот е отсутен, тогаш се донесува одлука за постепено зголемување на дозата. Пропишаната доза се применува за 1,5-2 месеци, по што количината на лекот се намалува постепено во текот на 2 години.

Во прилог на глукокортикостероидите, веројатноста за рецепт и цитотоксични лекови не се исклучуваат: метотрексат и азатиоприн.

Лекот метотрексат

Размислете подетално за ефектот на овие лекови.

Метотрексат започнува да се применува со доза не повеќе од 7,5 мг / неделно. После тоа, дозата постепено се зголемува по проценка на лекарот за 0,25 mg неделно. Лекот ефективно дејствува, но првите промени може да се видат не порано од шест месеци. По прегледот на позитивната динамика на ефектите на лекот и, доколку е присутна, дозата е намалена. Третманот може да трае до две или три години.

Не смее да се користи метотрексат кај следниве лица:

 • бремени жени;
 • лица со заболување на бубрезите и црниот дроб;
 • луѓе со заболувања на коскената срцевина.

Азатиоприн е пропишан поради присуство на контраиндикации за метотрексат. Има поинтензивен ефект, но помалку ефикасност. Дозата започнува со 2 mg / ден и продолжува додека не се појават позитивни промени. Овие промени се случуваат за околу 7-8 месеци, по што вреди да се намали дозата на лекот.

Во прилог на горенаведените препарати, исто така, се користат засилени лекови, кои имаат позитивен ефект врз третманот - тоа се Б витамини, кокарбоксилаза, АТП и нестероидни антиинфламаторни лекови.

Превенција

Покрај третманот, болеста наречена дерматомиозитис мора да се спречи со избегнување на прекумерно ладење на телото и навремено лекување на инфекции. Исто така, не е дозволено лековите да се земаат спонтано и без рецепт, особено непознати. Исто така, потребно е да се набљудува хигиената и чистотата во куќата, особено кога има мали деца.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дерматомиозитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: ревматолог , дерматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Клонорхоза (појавување на симптоми: 8 од 20)

Клонорхозата е хелминтична болест која е предизвикана од паразитски организми кои се локализирани во човечкиот црн дроб и панкреасот, живеат во телото на некои предаторски риби (месојадични 'рбетници). Паразитот спаѓа во групата на трематодози на хелминти Clonorchis sinensis, исто така наречени кинески флукс, кои припаѓаат на црниот дроб.

...
Ротавирус (појавување симптоми: 7 од 20)

Ротавирусната инфекција е заразна болест предизвикана од ротавирусот. Ротавирус, чии симптоми се манифестираат со умерени симптоми на ентеритис или гастроентеритис, често се комбинира со респираторни и интестинални синдроми за време на првичната манифестација на болеста. Луѓето од било која возраст се подложни на ротавирусна инфекција, пак, најчесто се забележува инциденцата кај децата од шест месеци до две години.

...
Салмонелоза (појавување на симптоми: 7 од 20)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Рак на езофагусот (појавување симптоми: 7 од 20)

Формирањето на малигнен тумор на ѕидовите на езофагусот придонесува за развој на рак, кој во медицината се нарекува рак. Оваа болест често се среќава кај постарите лица. Претставниците на посилниот пол најмногу се подложни на болест, што првенствено се должи на употребата на алкохол и тутунски производи. Тоа е преку овие недостатоци дека оваа болест е предизвикана.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 7 од 20)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
дерматолог зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .