Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ревматоиден артритис: симптоми и третман

Ревматоиден артритис - главните симптоми се:

Ревматоидниот артритис е многу честа болест на зглобовите, која се карактеризира со присуство на воспалителен процес во рамките на артикуларната празнина. Покрај тоа, симптомите на ревматоиден артритис може да влијаат на остатокот од структурата на зглобовите: тетивите, торбите, заедничката капсула, 'рскавицата, епифизата на коските, компонентите на зглобовите.

Причини за болеста

Причините за ревматоиден артритис се уште не се познати. Најверојатната причина може да биде поразновидна бактерија, вируси, траума, наследност, алергии и други фактори.

Симптоми на болеста

Првите симптоми на ревматоиден артритис се манифестираат поединечно, поради што оваа болест не може да се меша со други болести. Главните знаци на болеста се:

1. Појавување на инфламаторно отекување на метакарпофалангеалните зглобови на средните и индексните прсти на двете раце. Исто така, може да се појави и воспаление на зглобните зглобови. Лезијата на зглобовите е симетрична, бидејќи воспалението се јавува истовремено на две раце.

2. Настанување на болка во зглобовите, кои се влошуваат ноќе и поблиску до утрото. Болката во зглобовите може да се претвори во утринските часови и да се намали навечер.

3. Симптомите на ревматоидниот артритис се карактеризираат со оштетување на малите зглобови на нозете, а кога ќе ги притиснете влошките на прстите, се јавува болка.

4. Во времето на прогресија на болеста, се појавува воспаление на поголеми зглобови (лактот, коленото, глуждот и рамената). Одредени форми на артритис се карактеризираат со лезии на не мали, но големи зглобови, а потоа и воспаленија и мали зглобови. Овој процес може да се види кај луѓе во старост.

Оштетени и здрави зглобови

5. Симптомите на ревматоидниот артритис се карактеризираат со присуство на вкочанетост во зафатените зглобови наутро. Ова чувство се забележува неколку часа по будењето, а потоа се намалува или целосно исчезнува.

6. Во областите на свиоците на лактите, рацете и нозете може да се појават поткожни лезии, претставени во форма на ревматоидни нодули, чија големина не надминува грашок. Ревматоидните нодули се козметички дефект, не предизвикуваат загриженост за пациентот и може да ја променат нивната големина во текот на годините или да исчезнат и да се појават.

7. Симптомите се придружени со знаци на интоксикација. Ова се манифестира во чувството на слабост, намален апетит, висока или ниска телесна температура, губење на тежината.

8. Тешките симптоми се карактеризираат со постојан деформитет на прстите и рацете. Постои улнарна девијација на рацете, за што е карактеристично дека прстите и рацете се отклонуваат во насока кон надвор, мобилноста на повелбата е ограничена и се појавува нивната фиксација во погрешна положба. По извесно време, постои нарушување на циркулацијата на крвта и инервацијата на рацете, кожата станува бледа и се јавува атрофија на мускулите.

Ревматоиден артритис кај деца

Презентираната болест, која ги зафаќа децата на возраст под 16 години, се нарекува јувенилен ревматоиден артритис на зглобовите. Презентираната болест може да се наследи и да се развие под влијание на разни еколошки инфекции. Во повеќето случаи оваа болест ги зафаќа девојчињата и децата чии роднини страдаат од ревматски заболувања.

Симптомите на ревматоиден артритис кај децата се одредуваат врз основа на степенот на оштетување и локализација на болеста:

1. Олигоартикуларен артритис е придружен со лезија со максимум 4 зглобови. Тоа влијае на болеста на девојчиња од предучилишна возраст и момчиња на постара возраст. Презентираната форма на артритис има поволен курс. Симптомите почнуваат да се појавуваат во првиот и вториот степен, функционалното оштетување е минимално. Оваа форма на болеста може да премине во полиартикуларна форма.

2. Полиартикуларниот артритис може да оштети 5 зглобови за 6 месеци. Болеста може да се манифестира акутно и субакутно, се карактеризира со повеќе лезии на зглобовите на екстремитетите, што често доведува до инвалидност.

3. Зглобната висцерална форма ги зафаќа младите деца. Една третина од пациентите дури и не се сомневаат дека ја имаат оваа болест. Карактеристичните симптоми на оваа форма на болест се треска и болка во зглобовите.

Дијагностички тестови

Зглобовите најчесто се уништуваат

Можно е да се дијагностицира болеста со спроведување на релевантни истражувања: тест на крв и рентген. Во случај на општ и биохемиски тест на крвта може да се забележи:

 • анемија,
 • зголемување на ESR,
 • зголемување на количината на Ц-реактивен протеин.

Карактеристичен фактор за оваа дијагноза е артикуларната течност. Со оваа болест, таа е заматена, со низок вискозитет, бројот на леукоцити и неутрофили е зголемен.

За да се постави дијагноза: ревматоиден артритис на раката или ревматоиден артритис на колен зглоб, неопходно е пациентот да има најмалку 4 знаци од следново наведени подолу:

 • вкочанетост наутро повеќе од 1 час;
 • артритис од 3 или повеќе зглобови;
 • артритис на зглобовите на рацете;
 • симетричен артритис;
 • присуство на ревматоидни нодули;
 • позитивен ревматоиден фактор;
 • радиолошки промени.

Ефективен третман на болеста

Како да се лекува ревматоиден артритис? Постојат некои тешкотии во овој дел од прашањето, бидејќи третманот може да се насочи само спречување на симптомите на болеста. Ова се должи на фактот дека причините за артритис сè уште не се познати. Сепак, самата болест не може да се отстрани.

Успехот на терапијата зависи од тоа колку е почетокот на третманот, бидејќи е познато дека болеста има негативен ефект врз телото кога прво се појавува болеста.

Модерната медицина, која врши третман на ревматоиден артритис, ги има следните цели:

 1. намалување или елиминација на знаците на болеста,
 2. заштита од уништување на заеднички ткива, нарушување на неговите функции, развој на адхезии (анкилоза) и деформитети,
 3. постигнување на долгорочно и постојано подобрување на состојбата на пациентите,
 4. зголемување на животот,
 5. подобрување на индикаторите за квалитет на животот.

За третман на артритис се користи:

 • терапија со лекови,
 • физиотерапија
 • диета за ревматоиден артритис
 • хируршки третман,
 • Спа третман и понатамошна рехабилитација.

Превентивни мерки

Спречувањето на презентираната болест обично вклучува спречување и елиминирање на почетните фактори на болеста. Тие вклучуваат присуство во телото на скриените постојани фокуси на инфекција (синузитис, кариес, ангиолитис), продолжен стрес, лоши навики, хипотермија. Ова е од особена важност ако постојат наследни ризици, како и во случај на откривање на ревматоидниот фактор, но отсуството на клинички симптоми на болеста.

Ревматоидниот артритис се смета за хронична неизлечива болест, но неговата прогноза може многу да се разликува. Кај околу 15% од пациентите, може да биде во "спиење" форма и да не влијае на квалитетот на животот. Во случај на успешен и навремен третман, времетраењето на ремисијата значително се зголемува. Но, во неповолни околности (ран почеток, неуспешен третман, приклучување на сериозни компликации, агресивна форма), прогнозата може значително да се влоши.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ревматоиден артритис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш ревматологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Артритис (појавување симптоми: 4 од 6)

Воспалителни заболувања, кои се придружени со манифестација на постојана болка во зглобовите, се нарекуваат артритис. Всушност, артритисот е болест која придонесува за чистење на 'рскавицата на зглобовите, промени во лигаментите и заедничката капсула. Ако болеста не се третира, процесот се влошува, што доведува до деформитет на зглобовите.

...
Полиартритис (појавување симптоми: 3 од 6)

Артритис, како што веројатно знаат многу луѓе, е едно заедничко воспаление. Ако зборуваме за воспаление на неколку зглобови, тогаш веќе постои релевантност на таквата болест како полиартритис. Полиартрит, чии симптоми се карактеризираат со исклучителна тежина на сопствените манифестации, се јавува под влијание на разни причини, и затоа секој пациент има различен тек на оваа болест.

...
Подагра (појавување симптоми: 3 од 6)

Подаграта е хронична и прилично честа болест во која постои нарушување на метаболизмот на урична киселина, што се манифестира во вид на зголемена содржина на урична киселина во крвта за време на таложењето на натриумовите кристали на оваа киселина во ткивата. Подаграта, чии симптоми на оваа позадина се манифестираат како акутен рекурентен артритис, особено влијае на бубрезите и зглобовите, а ногата (големиот палец) најчесто е засегната.

...
Остеоартритис (појавување симптоми: 3 од 6)

Остеоартритисот е прилично честа болест во која зглобовите се подложени на дегенеративни-дистрофични лезии. Остеоартритисот, чии симптоми првично се поврзани со постепеното распаѓање на ткивото на 'рскавицата, а подоцна и со колапсот на субхондралната коска и другите структурни компоненти на зглобот, се развива против позадината на недостаток на кислород во нив и може да се манифестира во различни форми со различна локализација на патолошкиот процес. Во основа, оваа болест е дијагностицирана кај пациенти на возраст од 40 до 60 години.

...
Деформирање на остеоартритис (појавување симптоми: 3 од 6)

Деформирањето на остеоартритис се смета за заедничка патологија на зглобовите, против која се развива дегенеративно-воспалителен процес, што доведува до уништување на нивните структури и нивно предвремено стареење. Главната причина за развојот на оваа патологија е прекумерна физичка активност, но постојат голем број други предиспонирачки фактори. Тука спаѓаат вишок телесна тежина, професионални спортови, седентарни услови за работа и многу други извори.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .