Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на коските: Симптоми и третман

Рак на коските - главните симптоми:

Ракот на коските (или коскениот тумор или коскениот тумор) е генерализирана дефиниција која се користи за да се одговори на бенигните (со можност за повторно раѓање) и малигни неоплазми. Ракот на коските, чиишто симптоми се манифестираат поинаку, во зависност од специфичниот тип на рак, може да бидат придружени со мали симптоми во раните фази и затоа често се игнорираат од страна на пациентите. Неверојатно, самата коскена онкопатологија ретко е дијагностицирана (околу 1% од туморите), меѓутоа, поради формирање на тумор во одреден орган или систем и метастази на коските, одредени видови на рак се однесуваат конкретно на рак на коските.

Општ опис

Ракот на коските е еден од најретко дијагностицираните видови на рак. Оваа болест главно ги зафаќа децата и адолесцентите, а кај постарите лица многу почесто се дијагностицира рак на коските. Коскените лезии главно се јавуваат поради метастази кај рак во други области (кај градите, белите дробови итн.). Во зависност од тоа, болеста се нарекува примарна или секундарна. Примарниот рак на коските се развива самостојно. Секундарниот рак на коскена срцевина (или, како што е исто така означен, метастатски рак на коскена срцевина) се развива со претходно споменатата варијанта, односно кога клетките на ракот од други области влегуваат во коскеното ткиво.

Да ги потсетиме нашите читатели што се метастази. Метастазата е процес со кој се формираат секундарни фокуси на туморскиот раст, односно метастазата. Метастазите почнуваат да се формираат поради пролиферацијата на клетки кои придонесуваат за ова на други области и ткива од областа на примарна (главна) локација на туморот. Врз основа на таков процес, како метастази, постојат причини да се укаже на малигната природа на туморската болест. Истовремено, метастазата ја елиминира можноста за лекување на постоечкиот тумор, без отстранување на самите метастази. Често, токму поради лезија на голем број на внатрешни органи (мозокот, црниот дроб, итн.) Предизвикани од метастази, туморите стануваат неизлечиви.

Болеста што ќе ја запреме денес, се развива кога коскените клетки почнуваат да се делат неконтролирано и случајно. Ракните клетки растат директно во коскеното ткиво. Со продолжување на неконтролираната поделба, односно кога нема потреба од нови клетки, а тие продолжуваат да се делат, се формира раст - ова е тумор. Исто така, клетките на неоплазмата може да прерасне во блиски ткива во близина на нив, како и да се шират на други делови од телото. Оваа слика одговара на малигната форма на тумор, ако туморот е бениген, тогаш не постои такво ширење во други органи.

Во зависност од карактеристиките на лезијата, алоцирајте ги соодветните видови рак на коските, разгледајте ги подолу.

Рак на коските: видови и карактеристики

Како што веќе откривме, коскените тумори може да бидат бенигни и малигни. Во пребројувањето на опциите, ние нема да се задржиме на симптомите кои се карактеристични за нив, туку само ги издвојуваат особеностите својствени за нив за општа презентација.

Бенигни тумори вклучуваат:

 • Остеома. Во овој случај, туморот, како што е веќе назначено, е бениген. Се карактеризира со поволен тек, расте многу бавно, не е предиспониран за малигнитет, не 'ртежи во блиските ткива, не е подложен на метастази. Главно се дијагностицира кај деца и млади (општа возраст - пациенти на возраст од 5 до 20 години). Остеомите имаат одредени видови на облици, нивната разлика е област на локализација и структура. Особено, ова се хиперпластични остеоми кои се формираат врз основа на коскеното ткиво (остеоидни остеоми, остеоми), како и хетеропластични остеоми кои се формираат врз основа на сврзното ткиво (остеофити). Општо земено, туморите се наоѓаат на страната на површината на надворешната коска со локализација во рамнините на коските на черепот, на химерусот, бедрената и тибијалната коска, на ѕидовите на фронталните, етмоидните, максиларните и сфеноидните синуси. Исто така, телата на 'рбетниците можат да бидат засегнати. Како по правило, остеомите се единствени во нивната манифестација, но исклучоци се дозволени. Како таква, се смета Гарднер-овата болест , придружена со формирање на повеќе туморски формации, како и конгенитални остеоми со оштетување на коските на черепот. Вториот се развива поради нарушување во процесот на развој на мезенхималните ткива, манифестирани во комбинација со голем број други дефекти. Самите остеоми не се болни, нивното присуство не е придружено со никакви симптоми, иако додека не се стегнат анатомските формации, ова веќе може да предизвика манифестација на најразновидните симптоми, почнувајќи од оштетување на видот до развојот на епилептични напади. Остеомите се третираат само со операција.
 • Остеома
 • Остеоидниот остеома (исто така е остеоиден остеом). Таквата неоплазма е главно сингла, нејзиниот дијаметар не надминува 1 сантиметар. Неговите контури се јасни, областа на локализација е можна во било која од коските на скелетот (исклучоци се стернумот и коските на черепот). Врз основа на статистичките податоци за овој тип на тумори, тие се дијагностицираат во просек во 11% од случаите на формирање на бенигни тумори. Во повеќето случаи, феморот е под влијание, а тибијалната коска, и, конечно, хумерот, се разликува од остеомата. Тешкотиите во дијагнозата се јавуваат поради малиот обем на формирање на туморот, како и поради отсуството на специфични симптоми. Поради ова, често третманот на остеоидниот остеом се врши врз основа на погрешна дијагноза и, следствено, неуспешно. Единствениот метод на лекување е хирургија, неговиот волумен се одредува врз основа на областа на локализација и на специфичниот тип на туморски процес. Таквото формирање по отстранувањето, како по правило, не е предмет на повторување.
 • Остеоид-остеом на черепот во предниот синусен предел, слика
 • Остеохондрома (ектостоза). Во овој случај станува збор за формирање на тумор, кој се манифестира со видот на израсток врз основа на коскеното ткиво, кој се чини дека е покриен со "капа", овој пат врз основа на ткивото на 'рскавицата. Остеохондромот има појава на безбојна маса во својата структура. Најчесто откриени кај пациенти на возраст од 10-25 години. Сличен тип на неоплазма, во својство на кој остеофитот може да се назначи, нема ништо заедничко со карактеристиките на патогенезата (карактеристики на текот на болеста што се јавува во текот на тоа) со разгледување на туморот. Остеофитите се формираат во близина на зафатениот зглоб со состојба како остеоартритис. Со други зборови, остеофитите не се во прилог на остеохондромите, тие не се синоним. Што се однесува до областите на локализација, сликата може да биде поинаква, иако во околу половина од случаите се дијагностицира лезија на долниот дел од бедната коска, чувство на горната тибијална коска и повреда на горниот дел на хума. Откривањето е дозволено во други коски, освен за лезии на коските на лицето на черепот. Во меѓувреме, нозете, рацете и 'рбетот ретко се засегнати. Дијаметарот на туморот може да достигне 14 сантиметри, со максимално времетраење на набљудувањето на пациентите немало случаи на малигнитет на процесот, веројатноста за оваа опција, пак, е 1-2%. Повторливост е исто така можно, главно е забележано во текот на првите 26 месеци од хируршкото отстранување на туморот. Слична опција е можно со нецелосно отстранување на туморот или со нецелосно отстранување на капачето. Третманот на остеохондромот се изведува само со радикален ефект, односно со хируршко отстранување на туморот.
 • Chondroma. Chondroma, исто така, може да се нарече кријалагинозен тумор или 'рскавица, која, како што може да се разбере, ги одредува структурните карактеристики на таков тумор - се состои од ткиво на' рскавица. Врз основа на локализацијата на коската, енхондромата и екхондромата се изолирани. Енхондромата е формирана директно во коската, што е придружено со практичното ширење на вториот со растот на туморот. Екондромот расте од коската, кон меките ткива, односно оди подалеку од границите на коската на која му припаѓа. Хондомите во нивната локализација често влијаат врз коските на нозете и рацете, а понекогаш и поретко рамен и долги тубуларни коски. Симптоматологијата е скудна, болката како еден од симптомите се појавува главно како резултат на повреди или како резултат на патолошки фрактури предизвикани од зголемување на присуството на тумор во коската (што е важно кога е локализирано во дисталните екстремитети). Третманот со хондроми бара хируршка интервенција, во рамките на која се отстранува туморот и се прави пластична дефект. Малигнитетот на процесот се јавува главно со големи големини на тумори, концентрирани во коските на карлицата и во долгите тубуларни коски. Во принцип, прогнозата е поволна.
 • Хондромиксоидна фиброма. Овој тип на формирање на тумори е прилично редок, бениген. Во суштина, долгите тубуларни коски се предмет на лезија, иако лезијата на други коски на скелетот не е исклучена. Како по правило, текот на болеста се карактеризира како поволна, иако е дозволена можноста за повторување, па дури и малигнитет. Манифестацијата на хондромиксоидната хондома е придружена со појава на зголемена болка, што е забележано кај што, всушност, се појавил тумор. Во тешка варијанта на курсот, атрофијата на мускулите може да се развие во подрачјето на погодениот екстремитет, а мобилноста на зглобот лоцирана во непосредна близина на туморот, исто така, може да биде ограничена. Честопати, туборот се наоѓа во тибијата, во каменот. Тоа може да влијае на карличните, рамените коски, ребрата, коските на черепот, градната коска, пршлените. Најагресивен раст на туморот - со пораз на 'рбетот. Хондромиксоидната фиброма, чии симптоми се детектираат со иста фреквенција кај мажите и кај жените, се развива кај пациенти од било која возраст. Особено, кај децата се откриени тешки симптоми и најбрз раст на туморот. Во околу 15% од случаите, се разбира се карактеризира со отсуство на симптоми како такви, и тумор се открива случајно, за време на испитување на Х-зраци во насока на ортопедски хирург или трауматолог.
 • Chondroblastoma. Овој тип на формирање на тумор е исто така бениген, но постојат одредени заминувања за оваа изјава. За почеток, ние означуваме дека таков тумор е формиран поради ткиво на 'рскавица, концентрирајќи се во епифизалниот регион на тубуларните долги коски. Дисталната епифиза на фемурот е на прво место на дел од лезијата, проксималната епифиза со лезијата на тибијата е на втората, и на крај, проксималната епифиза со лезијата на хумерот е на трето место. Чонбробластомите поретко се откриваат во проксималната бедрена епифиза, во коските на ногата и карлицата. Во пракса постојат и случаи на хондробласт на страната на ребрата, градната коска, 'рбетот, скапулата, клојкулата, пателата, зглобните коски, фалангите на прстите, како и во трезорот на черепот и долната вилица. Најчесто, оваа болест се дијагностицира на возраст по 20 години, поретко - во зрелоста и во постарата возраст. За различни возрасни групи, постојат докази за хондробластома што укажува на тоа дека во просек се дијагностицира во 1-4% од случаите на можни бенигни растење на туморот. Постои, исто така, предиспозиција на мажи кај овој тип на опхоли - тие се дијагностицираат, во просек, 2 пати почесто отколку, соодветно, кај жените. Треба да се забележи дека хондробластомата може да биде не само бенигна, туку и малигни. Бенигна хондробластома може да се манифестира во типична или мешана форма. Исто така постојат и неколку варијанти на двата типа на тумори. Така, бенигните хондробластоми можат да се манифестираат во следниве сорти: цистична хондробластома, хондромична хондробластома, хондробластома со хондромиксоидна фиброма или со остеобластокластом. За возврат, малигните хондробластоми можат да се манифестираат во таквите варијанти: јасен клеточен хондросарком, примарен малигнен хондробластом или малигнен хондробластом (во втората верзија, исто така е можно да се трансформира во хондросарком или остеоген хондробластичен сарком). Малигните форми на хондробластомите се дијагностицираат кај приближно 7% од случаите на хондробластоми воопшто (што е, вклучувајќи и бенигни). Ozlokachestvlenie главно се јавува во позадина на неколку претходни рецидиви на бенигната форма на болеста, што особено се должи на нејзиното нецелосно хируршко отстранување.
 • Туморски гигантски клетки (или остеобластокластом или остеокластом). Најчесто се дијагностицира таков коскена тумор. Не постојат посебни разлики во предиспозицијата на мажите или жените за оваа болест, па можете да додадете дека и двата пола се подеднакво засегнати. Наследна предиспозиција е исто така релевантна. Во однос на возраста предиспозиција, општо земено, болеста може да се открие од 1 година до 70 години, но во повеќе од половина од случаите за откривање на тумор на гигантски клетки, возраста од 20-30 години може да се означи како врв на морбидитетот поврзан со возраста. Во исто време, може да се додаде дека кај деца под дванаесет години, туморот е исклучително редок. Во суштина, формирањето на туморот е осамено, во некои случаи се открива двојна концентрација и главно во коските кои се наоѓаат во близина на него. Честопати се погодени долги тубуларни коски, што во просек е важно во 74% од случаите, помалите и рамните коски се помалку зафатени. Локализацијата на туморот кај долгите тубуларни коски е забележана во епиметафизалниот регион. Неговата ртење во епифизалната и зглобната 'рскавица не се почитува. Во 0,2% од случаите, што е доста ретко, локализацијата е дијафизална. Бенигниот тумор може да се трансформира во малигнен, исто така, остеобластокластомот може да биде првенствено малиген. Малигните остеобластокластоми се локализирани на начин сличен на бенигни тумори од овој тип. Коскеното ткиво е предмет на деструктивни процеси. Составот на туморот вклучува гигантски мултинуклеарни клетки, како и едноклеточни формации, додека гигантските клетки играат не толку значајна улога во развојот на туморската формација во споредба со едноклеточните. Целуларното потекло на туморската маса е генерално непознато. Клиничките текови се карактеризираат со сопствена забава, болката се манифестира доцна и е умерена. Оток на коската и нејзиниот деформитет се забележани во рамките на подоцнежните фази на болеста. Процесот на метастаза е придружен со ширење и на околните вени и на далечните вени, на пример, на белите дробови. Тука тие одржуваат бенигна структура, меѓутоа, тие имаат способност да произведуваат коскено ткиво. Остеобластомите се формираат во области кои се означени како зони за раст на коските. Особено, ова се вратот и главата на бедрото, големиот или мал пресврт на бедрото. Артикуларниот крај на коската може целосно да влијае на туморот, со што ќе придонесе за неговото отекување или уништување на кортикалниот слој, по што ќе ги надмине границите на погодената коска. Во некои случаи, уништувањето на коската се јавува нерамномерно, клиничките и радиолошките карактеристики, кога се испитуваат, укажуваат или на нејзината клеточна трабекуларна структура или дури и на целосно исчезнување на коската под влијание на растот на туморот - во овој случај, тоа е литична форма. Неверојатно, литичната форма се развива кај бремени жени, и процесот на развој на туморот е толку брз и сјаен во својата клиничка слика дека оваа форма е дијагностицирана како малигна. Лечение в таком случае предусматривает прерывание беременности, хотя на практике отмечались и случаи выявления опухоли на завершающих месяцах беременности, в связи с чем лечение начиналось уже после родов. Если прежде эту опухоль считали доброкачественной, то сейчас сложившееся о ней представление пересмотрено, учитывая ее возможный первично злокачественный характер и склонность к озлокачествлению. Ряд вопросов по ней, помимо этого, остается неясным.
 • Ангиома. В данном случае речь идет об обобщенном определении для группы сосудистых опухолей, формирующихся на основе лимфатических либо кровеносных сосудов. Локализация таких новообразований может быть поверхностной (поражаются слизистые или кожа), кроме того, располагаться они могут во внутренних органах и мышцах. Сопутствующими их существованию проявлениями становятся кровотечения, они, в свою очередь, могут проявляться в различной степени собственной интенсивности. Удаление подобных новообразований осуществляется за счет различных методов (рентгенотерапия, склеротерапия, криотерапия), возможной мерой является также и хирургическое вмешательство. Поражению подлежат различные органы и ткани, при этом ангиомы могут быть как одиночными, так и множественными. Размеры также могут быть различными. Если рассматривается случай гемангиомы (аномалия с поражением кровеносных сосудов), то у новообразований сине-красный цвет, а если лимфангиомы (аномалия с поражением лимфатических сосудов), то такие новообразования бесцветные. В основном ангиомы обнаруживаются у детей – на них приходится около 80% случаев врожденных форм новообразований. Также следует обозначить предрасположенность к прогрессированию, причем иногда – к очень быстрому. В основном обнаруживаются ангиомы в области верхней половины туловища, на шее и на голове. Несколько реже поражаются глазницы, веки, легкие, глотка, наружные половые органы, кости, печень и т.д. В основном ангиомы врожденные, а их увеличение обуславливается разрастанием сосудов в самой опухоли. Эти сосуды прорастают в окружающие их ткани, тем самым, разрушая их, что аналогично росту опухолевых злокачественных новообразований.
 • Миксома. Миксома представляет собой внутриполостное опухолевое образование, поражающее сердце. Данная опухоль является доброкачественной, и из всех разновидностей такого типа опухолей она в 50% случаев выявляется у взрослых пациентов, в 15% - у пациентов группы детского возраста. При этом в 75% случаев локализация опухолевого образования приходится на левое предсердие, в 20% случаев – на правое. Небольшая часть случаев приходится на клапанный аппарат или на желудочки. Основной возраст больных – 40-60 лет. Чаще всего миксома сердца диагностируется у женщин, чем у мужчин. Сама по себе опухоль формируется на основе соединительной ткани, также в ней содержится значительное количество слизи. Помимо поражения сердца, миксома также может выявляться на конечностях, в области межмышечной клетчатки, фасций и апоневрозов. Несколько реже поражению подлежат нервные стволы и мочевой пузырь.
 • Фиброма. Фиброма является доброкачественной зрелой опухолью на основе соединительной ткани. Образоваться она может в любой части тела. Может быть диффузной или ограниченной. Течение заболевания и его признаки напрямую зависят от того, где фиброма расположена, а также от особенностей темпа роста. Допускается возможность трансформации из доброкачественного образования в образование злокачественное. Лечится фиброма оперативным путем.
 • Эозинофильная гранулема. Данное заболевание обозначается как патология неясной природы, течение которой характеризуется образованием гранулем (инфильтратов) в костях, при этом особенностью гранулем является наличие в них значительного количества эозинофильных лейкоцитов. Некоторые авторы считают, что заболевание имеет инфекционно-аллергическую природу, некоторые – что оно связано с травмой, некоторые – с глистной тканевой инвазией. Заболевание диагностируется достаточно редко, и в основном у детей группы дошкольного возраста. Основным признаком рассматриваемого заболевания является то, что при нем образуются одиночные или же множественные опухолевые очаги, поражающие трубчатые и плоские кости. Чаще всего пора ению подлежат позвонки, бедренные кости, кости свода черепа и кости таза.
Строение длинной трубчатой кости

К злокачественным опухолям относятся:

 • Саркома Юинга. Данный тип опухоли является злокачественным, при ней поражению подлежит костный скелет, в основном – нижняя часть длинных трубчатых костей, ключица, позвоночник, таз, ребра, лопатка. Саркома Юинга занимает по частоте диагностирования у детей второе место, в целом она встречается у детей до 5 лет, а также у взрослых – от 30 лет. Основной пик заболеваемости при этом – возраст от 10 до 15 лет. Причины саркомы Юинга на данный момент все еще неизвестны, однако выявлена связь 40% случаев этого заболевания с предшествующим травмированием. В редких случаях саркома Юинга развивается как внекостная патология, что сопровождается поражением ею мягких тканей, в основном же поражению подвергаются, как уже отмечено, кости. Заболевание может быть локализованным и метастатическим в стадиях развития. Локализованная стадия саркомы Юинга определяет для нее возможность распространения из первичного очага поражения к мягким тканям, находящимся к ней в непосредственной близости, при этом отдаленного метастазирования не наблюдается. Что касается метастатической стадии, то здесь опухоль может распространяться к другим участкам тела больного (костный мозг, кости, легкие, печень, ЦНС и т.д.). В целом саркома Юинга является самой агрессивной из злокачественных опухолевых образований. Что примечательно, примерно в 90% случаев начала реализации каких-либо мер терапии для больных уже актуально метастазирование (основные области – кости, легкие и костный мозг).
 • Еуинг-ов сарком
 • Остеогенная саркома. Остеогенная саркома представляет собой такую опухоль, злокачественные клетки которой формируются за счет костной ткани, при этом они же эту ткань и продуцируют. Остеогенная саркома может быть склеротической (остеопластической), остеолитической или смешанной, что определяется рентгенологически. Как понятно, такая саркома возникает непосредственно за счет костных элементов, также для нее характерным является стремительное прогрессирование и раннее метастазирование. Выявляется остеогенная саркома в любом возрасте, однако примерно в 65% случаев пик заболеваемости приходится на возраст от 10 до 30 лет. Также отмечается, что в основном саркома развивается к периоду завершения полового созревания. Что касается половой предрасположенности, то здесь она также актуальна: мужчины заболевают практически вдвое чаще по сравнению с женщинами. Преимущественной средой локализации остеогенной саркомы выступают длинные трубчатые кости, а примерно в 1 из 5 случаев остеогенных сарком их локализация приходится на короткие или плоские кости. До 6 раз чаще поражаются кости нижних конечностей в сравнении с костями верхних конечностей, при этом порядка 80% из общего числа опухолей, поражающих нижние конечности, сосредотачивается в коленном суставе. Также часто поражается бедро, плечевая и большеберцовая кости, малоберцовая и тазовая кости, локтевая кость и плечевой пояс. В лучевой кости, где гигантоклеточная опухоль появляется достаточно часто, в редких случаях сопровождается ростом остеогенной саркомы. Остеогенная саркома практически никогда не произрастает из надколенника. Череп поражается в основном у детей, помимо этого такое поражение актуально и для пожилых пациентов, однако здесь уже оно выступает в качестве осложнения остеодистрофии. Развитие опухоли в некоторых случаях связывают со стремительным ростом кости. У детей, у которых выявляется остеогенная саркома, в большинстве случаев рост выше (если равняться на общую возрастную норму), само же заболевание поражает те части скелета, которые растут быстрее всего. В основном здесь также выделяют связь с травмой в качестве предрасполагающего фактора к развитию саркомы, однако травма в большей мере является фактором, позволяющим практически случайным образом ее обнаружить во время проведения рентгенологического исследования.
 • Паростальная саркома. Данный тип саркомы является одним из вариантов разновидностей остеосаркомы. Частота ее выявления в среднем составляет 4% из общего числа остеосарком, то есть опухоль является достаточно редкой. Развивается она непосредственно на костной поверхности, ее особенностью является более длительное и, вместе с тем, менее злокачественное по своему характеру течение. Типичная среда локализации – область расположения коленного сустава (задняя поверхность бедренной кости или кости большеберцовой), на нее приходится порядка 70% случаев данного типа сарком. В редких случаях поражается череп, кости таза и позвоночника, лопатка, кости стопы и кисти (буквально единичные случаи). Данная опухоль имеет костную консистенцию, сосредотачивается она вне кости, однако связывается с подлежащей костью и с периостом. В частых случаях находится как-бы в капсуле, что, однако, не исключает возможности ее прорастания в близлежащие мышцы.
 • Хондросаркома. Данная опухоль является одной из самых распространенных опухолевых патологий, поражающих скелет. В ее основе содержится хрящевая ткань. В основном хондросаркома развивается в плоских костях, хотя возможным является и обнаружение такой опухоли в трубчатых костях. Существует несколько вариантов сценариев, в соответствии с которыми такие опухоли могут прогрессировать. Так, это может быть относительно благоприятный сценарий прогрессирования, при котором рост опухолевого образования замедлен, а метастазирование происходит на поздних этапах, или же неблагоприятный, при котором рост опухоли окажется стремительным, а метастазирование начнется рано. Это два базовых варианта, для которых возможны определенные отступления при рассмотрении общей картины заболевания в каждом конкретном случае. Лечение хондросарком заключается в хирургическом вмешательстве, прогноз определяется конкретным вариантом течения заболевания, а также возможностями относительно радикального воздействия на опухоль. В основном от этой опухоли страдает плечевой пояс, кости таза, бедренные и плечевы е кости, ребра. В среднем в 60% случаев заболевание диагностируется у пациентов средней и пожилой возрастной группы (возраст от 40 до 60 лет). Между тем, это не исключает возможности выявления хондросаркомы и у пациентов других возрастов. Так, данные статистики указывают на то, что самый ранний случай этой патологии зафиксирован был в 6 лет, в то время как самый поздний – в 90. Относительно половой предрасположенности можно обозначить, что мужчины вдвое чаще сталкиваются с этим заболеванием по сравнению с женщинами. Хондросаркома может соответствовать нескольким степеням злокачественности процесса. Так, 1 степень злокачественности хондросарком сопровождается преимущественным наличием в составе опухоли хондроидной ткани, в последней, в свою очередь, содержатся хондроциты, в которых содержатся мелкие плотные ядра. В небольшом пока количестве имеются многоядерные клетки, отсутствуют фигуры митоза. Для 2 степени характерным является преимущественно миксоидное межклеточное вещество, по количеству клеток больше, чем в рамках 1 степени. Скопление клеток происходит вдоль периферии долек. Увеличены ядра, фигуры митоза присутствуют в единичном количестве, имеются участки разрушения, то есть – участки некроза. И, наконец, 3 степень, она характеризуется миксоидным составом межклеточного вещества, расположение клеток в нем происходит тяжами или группами. Определяется наличие в значительном объеме клеток звездчатой или неправильной формы. Многоядерных клеток становится много, много и клеток, у которых увеличены ядра. Имеются фигуры митоза, участки некроза обширны. Если не вдаваться в детальное рассмотрение такого рода изменений, а отталкиваться только от знания степени хондросарком, то можно обозначить, что чем степень выше, тем, соответственно, выше вероятность раннего метастазирования, а также развития рецидива заболевания после хирургического удаления опухолевого образования.
 • Хондросаркома (снимок)
 • Хордома. Данного типа новообразование может обозначаться и как доброкачественная опухоль, и как опухоль злокачественная. Между тем, доброкачественный характер такого новообразования является спорным. Учитывая тот факт, что рост опухолевого образования происходит медленно, а метастазирование редко наблюдается за его пределами, рассматривается оно именно как доброкачественное. Однако из-за того, что опухоль находится в специфической области, именно ее расположение обуславливает развитие осложнений. Сама опухоль впоследствии может рецидивировать, то есть возобновить свое развитие после, казалось бы, полного выздоровления пациента. Именно по этой причине, в соответствии с принципами, на которых основывается международная классификация новообразований, более правильным является ее отнесение к злокачественным опухолям. Диагностируется хордома редко (примерно в 1% случаев опухолевых образований, поражающих костные структуры), образуется она на основе остатков эмбриональной хорды. Преимущественно выявляется хордома крестца, в этом случае - у пациентов 40-60 лет, чаще у мужчин. Если опухоль диагностируется у молодых людей, то это, как правило, опухоль в основании черепа. Именно указанные области и являются основными в поражении хордомой. Опухоли делятся на следующие формы: хондроидная хордома, недифференцированная хордома и хордома обычная. Наименьшей агрессивностью характеризуется хондроидная хордома. Недифференцированная предрасположена к метастазированию и наиболее агрессивная из указанных форм. Иногда возникают сложности с определением конкретного вида опухоли, в этом случае нередко считается, что образовалась хондросаркома (по причине общности локализации и строения). Здесь идет речь о недифференцированной опухоли, и, конечно, о необходимости дифференциации конкретного новообразования. Если речь идет действительно о хондросаркоме, а не о хордоме, то имеются основания для благоприятного прогноза по ней. Дело в том, что хондросаркома более чувствительна к лечению с использованием лучевой терапии, что и является основанием для таких утверждений. Лечение хордомы требует хирургического вмешательства, его объемы определяются индивидуально в зависимости от характера патологического процесса.

Рак костей: факторы риска

Несмотря на то, что однозначной причины рака костей на данный момент определить не уда лось, это не исключает выделения некоторых факторов, являющихся предрасполагающими к развитию данного заболевания. Особено, овие се:

 • наличие такого доброкачественного заболевания, поражающего кости, как болезнь Педжета;
 • наследственность (наличие у ближайших кровных родственников данного заболевания в прошлом);
 • изложеност;
 • травмирование костей (опять же, в качестве фактора, способствующего развитию рака, рассматривать травму нельзя, однако именно при травме, как уже обозначалось, происходит выявление заболевания).

Определенные предрасполагающие факторы можно выделить и для некоторых отдельных видов рака костей.

 • Остеосаркома : мужской пол, возраст от 10 до 30 лет, проведение пересадки костного мозга, ретинобластома (рак глаз, достаточно редкое заболевание), наличие наследственных синдромов рака.
 • Хондросаркома: экзостозы в значительном количестве (заболевание наследственного типа, в результате которого кости поражаются характерными шишками), возраст от 20 лет.

У других разновидностей рака достаточным фактором к развитию рака является соответствие определенной возрастной группе, которую, между тем, однозначно определить нельзя ввиду вариабельности вариантов.

Рак костей: симптомы

Клиника проявления заболевания основывается на следующих симптомах:

 • Боль. Боль, как можно понять, если и появляется, то в том месте, где сформировалась опухоль. Боль может быть постоянной, ее усиление происходит во время нагрузок и движений, в ночное время (период расслабленности мышц).
 • Отечность. Отечность аналогично возникает в том участке, где находится опухоль, в частности отек ее окружает. Заметен он в период поздней стадии течения заболевания, то есть тогда, когда опухоль достигла уже значительных размеров. В некоторых случаях отек может и не обнаруживаться при осмотре и ощупывании.
 • Затрудненность движений. Находясь в непосредственной близости к пораженному суставу, опухоль, по мере роста, приводит к определенным затруднениям в его работе. Движение конечности из-за этого может быть ограничено. Если поражению подверглись суставы ног, то это может стать причиной онемения конечностей, покалывания в них, хромоты.
 • Деформация пораженной конечности или тела.
 • Потеря веса, потливость, температура, вялость – симптоматика общего «выхода из строя» организма, как будь то на фоне онкологических заболеваний, так и на фоне заболеваний любого другого типа.

Перечисленная симптоматика, как можно заметить, актуальна для многих заболеваний, и касается это не только последнего пункта. Между тем, если длительность проявления такого симптома, как боль в конечностях, составляет больше, чем две недели, необходимо обязательно обратиться к врачу для всестороннего обследования на предмет выявления конкретной причины.

Рак костей ног и таза

Достаточно редко на практике встречаются первичные опухоли с поражением костной ткани костей таза. С одинаковой частотой в таком случае выявляются остеосаркомы и хондросаркомы. Саркома тазобедренного сустава диагностируется еще реже. Аналогично многим видам рака, чаще указанные патологии диагностируются у мужчин (в сравнении с женщинами).

Остановимся на симптоматике, присущей такому заболеванию, как рак костей таза:

 • Тупая боль, возникающая в тазу и в ягодице, в некоторых случаях такая боль может сопровождаться кратковременным повышением общей температуры тела.
 • Нарастание болевых ощущений, отмечаемое в частности во время физических нагрузок и во время хождения, актуален симптом при постепенном прогрессировании опухолевой патологии.
 • Выпячивание, отек, выявляемые также в будущем, при прогрессировании заболевания при приобретении опухолью значительных размеров. Кожа в участке поражения заметно истончается, что позволяет заметить сосудистый рисунок.
 • Распространение боли к позвоночнику, промежности, к паху, бедру и пр. Данный симптом актуален для поздних стадий патологического процесса, когда сдавливаются нервы и сосуды опухолевым образованием.
 • Ограничение подвижности пораженного сустава.

Следующая часть симптоматики, на которой мы остановимся, соответствует такому виду заболевания, как рак ног, симптомы его с одинаковой частотой диагностируются у обоих полов, то есть и у мужчин, и у женщин.

 • Боль в ногах, усиление боли при нагрузках;
 • Ограничение подвижности пораженной конечности;
 • Появление отека на коже, выпячивания;
 • Деформация пораженной конечности;
 • Общие симптомы недомогания (температура, вялость, потеря веса, слабость и пр.).

Также, вне зависимости от вида рака, можно обозначить такой симптом, как переломы костей, что более актуально для поз них стадий рака, когда опухоль приводит к значительному поражению сустава, к которому она имеет непосредственное отношение.

Дијагноза и третман

Зачастую, что также уже выделялось нами в статье, рак выявляется случайно, при отсутствующей симптоматики и при проведении рентгенологического исследования, например, на предмет наличия травмы. В дальнейшем врач может назначить ряд обследований, из их числа можно выделить следующие:

 • анализ крови (позволяет определить уровень актуальной щелочной ферментной фосфатазы; если он повышен, то есть основания предположить опухоль костей, что, правда, актуально и в рамках периода роста вполне здорового ребенка);
 • рентген испит;
 • сканирование костей скелета (в данном случае подразумевается такой тест, с помощью которого можно определить, где находится опухоль; для его проведения осуществляется введение радиоактивного вещества в кровоток, поглощаемого костной тканью, после чего, используя специальный сканер, отслеживаются особенности его воздействия);
 • КТ скенирање, МРИ;
 • биопсия костного мозга.

Что касается такого вопроса, как лечение рака, то оно в каждом случае этого заболевания применяется различное, его принципы определяются именно на основании разновидности, а также на основании стадии рака, области локализации опухолевого образования, состояния здоровья пациента, наличия метастаз и других критериев. В основном показано хирургическое удаление опухоли, хотя могут применяться такие методы лечения, как лучевая терапия и химиотерапия – в основном в лечении они являются дополнением к оперативному вмешательству.

При симптоматике, которая может указывать на раковое заболевание необходимо обратиться к ортопеду или к онкологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Рак костей и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: ортопед , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Корешковый синдром (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Радикуларниот синдром е комплекс на симптоми кои се јавуваат во процесот на стегање на 'рбетните корени (т.е. нервите) во оние места каде што се одвојуваат од' рбетниот мозок. Радикуларниот синдром, чии симптоми се малку контроверзни во својата дефиниција, само по себе е знак на многу различни болести, со оглед на што важноста на навременоста на нејзината дијагноза и назначувањето на соодветен третман станува важна.

...
Артрит (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Воспалителни заболувања, кои се придружени со манифестација на постојана болка во зглобовите, се нарекуваат артритис. Всушност, артритисот е болест која придонесува за чистење на 'рскавицата на зглобовите, промени во лигаментите и заедничката капсула. Ако болеста не се третира, процесот се влошува, што доведува до деформитет на зглобовите.

...
Пиодерма (појавување симптоми: 2 од 6)

Пиодерма е вообичаено име за голем број на пустуларни кожни болести предизвикани од стафилококи и стрептококи (што се јавува малку поретко). Пиодерма, симптомите на кои се појавуваат кај гнојни лезии на кожата, е една од најчестите кожни заболувања.

...
Опоясывающий лишай (совпадающих симптомов: 2 из 6)

Херпес зостер, кој исто така е дефиниран како херпес зостер или херпес зостер, е болест во која кожата е погодена, а лезијата има поизразен и масивен карактер на манифестација отколку традиционалната варијанта во форма на уснички херпес. Херпес зори, симптоми кои можат да се појават кај мажите и жените, е особено честа кај луѓето над педесет, иако ова не ја исклучува можноста за појава кај младите луѓе.

...
Саркома (совпадающих симптомов: 2 из 6)

Саркома, според сопствената дефиниција, ги обединува групите малигни туморски формации врз основа на сврзното ткиво на органот. Саркома, чии симптоми се состојат од јазли или некои отоци (почетни манифестации на патологија) во еден или друг дел од телото, се разликуваат од ракот од сопственото потекло: ракот влијае на епителните клетки во шуплините на органи, додека сарком не е врзан за органи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .