Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дијабетична нога: симптоми и третман

Дијабетична нога - главните симптоми:

 • Сува кожа
 • Задебелување на ноктите
 • Вкочанетост на екстремитетите
 • Задебелување на кожата на ѓонот
 • Безболен чир
 • Болка во долните екстремитети
 • Губење на сензација
 • Отекување на екстремитетите
 • Повреда на болката чувствителност
 • Промена на бојата на кожата во погодената област
 • Појава на чирови
 • Деформација на прст
 • Limp
 • Пукнатини во кожата
 • Деформација на нозете
 • Зголемен замор на нозете
 • Кожа и нокти габа

Дијабетична нога е една од компликациите на дијабетесот, генерално, оваа компликација се гледа како синдром, придружен со цела група на различни манифестации кои влијаат на периферниот нервен систем, фугите на нозете, коските и крвните садови. Дијабетична нога, чии симптоми се во форма на улцеративно-некротични лезии, инаку се нарекува гангрена нога и се развива во просек кај 5-10% од пациентите со дијабетес.

Општ опис

Самиот дијабетес мелитус е сериозна болест, а развојот на компликации во него, без разлика колку е циничен или груб може да звучи, е само прашање на време. Во меѓувреме, постои можност за одреден пресврт во тајмингот на нивниот напредок, било да е горе или долу. Особено, зборуваме за пристапот на пациентот во третманот на дијабетес. Тоа е, ако постои општа неодговорност за сопствената здравствена состојба, периодично непочитување на третманот како таква и негрижа во него, тогаш компликациите, вклучувајќи синдром на дијабетична нога, нема да ве чекаат долго.

Причината која предизвикува појава и последователно, прилично брзо, развој на компликации, е високата содржина на шеќерот во крвта, која, како што е јасно, кај дијабетес се манифестира во хронична форма.

Одредени компликации на дијабетес (на пример, инфекции и кожни лезии), ако ги земеме предвид како целина, се појавуваат во рок од неколку месеци од почетокот на оваа болест. Сепак, речиси сите компликации на дијабетес се манифестираат само 10 или дури 15 години по дијабетесот, и само ако не постојат соодветни мерки на лекување.

Во суштина, компликациите на дијабетесот се развиваат на незабележлив начин, па дури и не можат да влијаат на општото добро на пациентите. Кога станува збор за компликации кои веќе се манифестираат, станува тешко да се справат со нив. Најчесто ваквите компликации се карактеризираат со сопствен неповолен развој. Сумирајќи ги разгледувањето на општите компликации на болеста која ја разгледуваме, можеме да додадеме дека колку порепрезентативниот самиот пациент се однесува на потребата да се контролира нивото на шеќер во крвта, толку е помал ризикот од развој за него, што е утврдено со компликации од дијабетес (барем раните компликации).

Враќајќи се кон главната болест од интерес и компликација во исто време, кон самата дијабетска стапало, во која се погодени ткивата на стапалата, треба да се забележи дека е прилично опасен додаток на текот на дијабетесот. Дијабетичната нога е придружена со деформација на нозете и појава на улцеративни лезии врз нив, што е предизвикано од оштетување на нервите и крвните садови на нозете врз основа на основната болест.

Како придружни фактори кои доведуваат до зголемување на бројот на пациенти со оваа патологија, можно е да се назначи артериска хипертензија кај пациенти, зголемување на целокупното траење на дијабетесот преку зголемување на долговечноста на пациентите, пушење, алкохолизам, коронарна артериска болест, атеросклероза, дебелина.

Во основа, синдромот на дијабетична нога се развива кај пациенти со дијабетес тип II, што одговара на постарата возрасна група - околу 10 пати почесто во споредба со тип I дијабетес, кај пациенти со релевантност на овие критериуми, оваа патологија се дијагностицира. Во зависност од тоа каков вид на оштетување на нозете е важен за дијабетес, васкуларен или нервен, се разликува исхемичната или невропатичната форма на разгледуваниот синдром.

Синдромот на дијабетична нога е главната причина што предизвикува понатамошна ампутација на погодениот екстремитет кај дијабетес мелитус. Како што веќе споменавме, во просек оваа патологија е откриена во 5-10%, додека околу 50% од пациентите од овој број се изложени на ризик во однос на прашањето за ампутација. Неверојатно, во околу 48% од случаите, третманот на дијабетична стапка започнува подоцна отколку што е можно. Понатаму, со ампутација на екстремитетите, удвојувањето на смртноста останува релевантно, зголемувањето на трошоците за општ третман и потребната рехабилитација потоа станува посебно прашање.

Ризикот од развој на длабоки форми на лезии се зголемува поради актуелните локални промени во ткивата, кои најчесто се сметаат за мали проблеми на нозете. Ваквите проблеми вклучуваат габични инфекции на ноктите, вкоренети нокти, пукнатини на пета, пченка, микози, natoptysh, како и лошата хигиена на долните екстремитети. Причината за таквите дефекти е означена со погрешен избор на чевли, кој станува премногу тесен или премногу тесен за пациентот. Наспроти ова, севкупната сензитивност на долните екстремитети се намалува, па затоа пациентот не чувствува целосно дека чевлите се премногу тесни, ги повредуваат или тријат нозете.

Дијабетична нога: улцеративни лезии на кожата

Дијабетична нога: класификација и степен

Врз основа на доминантна патолошка компонента, изохемијата или невропатичната форма на компликација е изолирана. Исто така, може да се меша - во овој случај станува збор за комбинација од двете форми во кои дијабетичната форма е невроисхемична. Околу 10% од случаите на инциденца се сметаат за исхемични, околу 60-70% - кај невропатични случаи и околу 20-30% од случаите - на мешани.

Ишемичната форма на дијабетичната нога е придружена со кршење на снабдувањето со крв во екстремитетите, што се должи на поразот на малите и големите крвни садови во нив. Манифестации на исхемичен синдром се придружени со тежок едем на нозете, болка во нозете, пигментација на кожата на нозете, повремен крвудикација и брз замор на нозете.

Што се однесува до невропатичната форма, таа е придружена со лезија на нервниот апарат во областа на дисталните нозе. Во овој случај, знаците на невропатска нога се состојат од сува кожа, намалена чувствителност (тактилни, термални, болки, итн.), Развој на рамнина, деформитет на коските на нозете, како и спонтани фрактури.

Мешаната форма е придружена со невропатични и исхемични манифестации.

Исто така, врз основа на сериозноста на синдромот што го разгледуваме, се разликуваат фазите на патолошкиот процес:

 • 0 фаза. Во оваа фаза, постои прилично висок ризик за развој на пациент со дијабетична нога. Постои деформитет на ногата, прекумерно лупење на кожата. Нема дефекти во улкусот.
 • Фаза 1 Оваа фаза се карактеризира со формирање на улцеративна лезија на површината на кожата, ограничена е само на нејзините граници.
 • Фаза 2 Оваа фаза е придружена со вклучување на кожата, мускулното ткиво и целулоза и тетивите во патолошкиот процес. Коските во оваа фаза не влијаат на патолошкиот процес.
 • Фаза 3 Карактеризира со преминувањето на патолошкиот процес во коските со соодветна лезија.
 • Фаза 4. Дефиниран како фаза на ограничен вид на гангрена.
 • Фаза 5 Тука зборуваме за екстензивен гангрениски пораз.
Оштетување на нозете во дијабетес, дефинирање на неговата форма (исхемичен, невропатски дијабет)

Дијабетична нога: симптоми

Во зависност од наведените форми на манифестација, исхемичноста е форма или невропатска форма, симптомите на дијабетична нога се различни и генерално имаат свои карактеристики во двете форми.

 • Симптоми на исхемичната форма на дијабетичната нога

Почетокот на болеста се карактеризира со појава на болка при одење, а во целина нозете брзо се заморуваат. Исто така, постои таков симптом како и интермитентна клаудикација - купост на позадината на болката, предизвикан од недостаток на мускулен крвен проток на долните екстремитети за време на физичкиот напор. Во иднина, на позадината на наведените симптоми, се појавува едем на ногата. Самата нога станува бледа и ладна (што се определува со чувство). Во артериите на ногата, пулсацијата се манифестира во ослабена форма или е целосно отсутен. При испитување на бледа кожа може да се видат области на хиперпигментација - односно оние области во кои поединечните делови на кожата се разликуваат од остатокот од кожата во општ преглед.

Типична манифестација на дијабетична нога во оваа форма е присуството на пукнатини и калуси, кои не лекуваат долго време. Тие се појавуваат на глуждовите и во областа на метатарзофалангеалните зглобови (I и V, нивните странични површини). Понатаму, болните чирови се појавуваат на локацијата на овие формации, нивното дно е покриено со црно-кафена краста (кора обично присутна на површината на раната за време на неговото заздравување).

Оваа форма на болеста во својот курс се манифестира во четири главни фази. Тие се определуваат врз основа на растојанието кое пациентот поминува низ одредено растојание. Така, отсуството на болка при надминување на растојание од 1 км ја одредува усогласеноста на првата фаза на болеста. Надминување на растојанието од 200 метри одредува за пациентот втората фаза, помалку од 200 - третата фаза. Ако зборуваме за четвртата фаза, тогаш веќе постои критична манифестација на болеста во која се развива некроза (смрт) на нозете, што, пак, развива гангрена на ногата или гангрена на долниот дел од ногата.

Во гангрена, областа погодена од патолошкиот процес станува или многу темна или црна, ова е придружено со сложена ткивна смрт, во овој случај со придружна некроза на погодената област на телото.

 • Симптоми на невропатската форма на дијабетичната нога

Оваа форма на болеста е проследена со развој на патолошки процес во оние делови од стапалото, кои се најмногу погодени од притисокот. Особено, станува збор за интерфалангеалните области на прстите, палецот итн. Во овие области се формираат калуси, постојат области на прекумерна хиперкератоза (задебелување на кожата) и чиреви во облик. Невропатичниот чир е придружен со општа сувост на кожата, додека е топло. Исто така, длабоките пукнатини и гребнатинки се појавуваат на нозете, се појавуваат болни чирови, имаат потечени и црвени рабови.

Заедничката (остеоартропатија) Шарко е една од формите на дијабетична нога од овој тип, таа е придружена со развој на деструктивни процеси во случај на оштетување на коските и заедничкиот апарат. Се манифестира како болест како што е остеопорозата . Исто така, се случуваат спонтани фрактури, зглобовите се предмет на деформитет и оток (главно влијае на коленото зглоб).

Невропатичниот едем е придружен со акумулација на интерстицијална течност во поткожните ткива, наспроти позадината на која патолошкиот процес со придружните промени во стапалата станува посериозен.

Различни форми на овој тип на болест се придружени со зачувување на пулсациите во артериите, сензитивноста и рефлексите во погодената област треба да се намалат. Улце-некротичните лезии се појавуваат во безболна форма, се карактеризираат со изобилство на течност што се испушта од нив (ексудат). Улкусите се концентрирани во оние области каде што товарот се манифестира во најизразена форма (особено, станува збор за стапала, прсти). Деформитетот на ногата се развива според специфичен образец на манифестација, особено, тоа е прстенести прсти, прсти во облик на кука итн.

 • Дијабетична нога гангрена

Оваа манифестација на болеста е нејзина најтешка форма. Развојот на гангрена се јавува на позадината на сериозни нарушувања на циркулацијата во нозете и во стапалото со додавање на анаеробна инфекција. Развојот на вистинскиот патолошки процес се случува брзо, па дури и смртта на пациентот може да стане негова последица. Ампутација е главниот метод со кој се третира гангрена. Дополнително на третманот е употребата на антибиотици и елиминирање на ефектите од интоксикација.

Дијабетична нога: слика на засегнатата кожа

Дијагноза и третман

Дијагнозата на дијабетична нога е разновидна, за да се добие комплетна слика за болеста, мора да посетите неколку специјалисти. Важна точка во дијагнозата е самоиспитување, во кое пациентот треба да обрне внимание на ногата, особено - знаците на дијабетична нога. Ова се однесува на прекумерна сувост на кожата и негово задебелување, промена на бојата на кожата, искривување (деформација) на прстите, изразени форми на габични лезии, отекување на нозете и болката, комбинирано со хромотењето.

Дијабетична нога: симптоми

При дијагностицирање, лекарот прави општо собирање и појаснување на податоците за состојбата на пациентот, го одредува времетраењето на манифестацијата на основната болест (самиот дијабет), ги испитува нозете кога ги детектираат нивните рефлекси, чувствителност итн. Посебна улога во дијагностицирањето на патологијата се дава на резултатите од лабораториските студии (гликоза, липопротеини, холестерол, хемоглобин во крвта, кетонски тела, шеќер во урината).

Ишемичната форма на дијабетична нога бара радиоактивна ангиографија, ултразвук на садовите (студија на долните екстремитети), периферна КТ артериографија. Ако постојат претпоставки во врска со релевантноста за пациентот на остеоартропатија, тогаш ногалната радиографија се изведува на две проекции, како и ултразвук и рентген дензитометрија.

Со појава на улцеративен исцедок се потребни дијагностици и соодветни резултати на бакспоев, во кои се отстранува одвојувачката микрофлора од дното на улцеративната лезија и од рабовите на улцеративната формација.

Третманот на дијабетична нога зависи од формата на болеста.

Во случај на неропатска форма, третманот се заснова на следните принципи:

 • нормализација на шеќерот во крвта;
 • хируршко отстранување на мртво ткиво опкружено со рана;
 • употреба на антибиотици во таблета или форма за инјектирање;
 • систематска употреба на преврски;
 • обезбедувајќи остатокот од погодената област и целата нога.

Во исхемична форма, третманот се сведува на следниве принципи:

 • нормализација на крвниот холестерол и нивото на шеќер;
 • употреба на антибиотици;
 • намалување на крвниот вискозитет поради соодветни препарати;
 • третман на хипертензија;
 • реставрација на васкуларната прозрачност поради соодветна хируршка интервенција;
 • престанок со пушење.

Индикацијата за ампутација е гноен воспалителен процес кој влијае на коските на ногата, истовремено критички го намалува снабдувањето со крв во ткивото во оваа област. Во основа, се врши голема ампутација, односно екстремитетот се отстранува на ниво на горната третина од бутот или на нивото на средината. Поради овој третман, пациентот станува оневозможен, самозагрижен, како и полноправна работа, станува тешко. Со оглед на тоа, неопходно е да се следат профилактички мерки како што е утврдено од страна на лекарот кој присуствувал во случај на дијабетес мелитус за да се спречи развојот на болеста како дијабетична нога.

Симптомите на дијабетична нога бараат консултација со дијабетолог, подлог, васкуларен хирург и ортопед.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Дијабетична нога и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ендокринолог , подолог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рејноова болест (појавување на симптоми: 4 од 17)

Рејноовата болест е пароксизмално нарушување во снабдувањето со артериски крв на нозете и / или рацете, кое се јавува во позадината на продолжената изложеност на стрес, студ и некои други фактори. Рејноовата болест, чиишто симптоми почесто се јавуваат кај жените, е нагласена првенствено од симетријата на лезиите на екстремитетите.

...
Микози на нозе (појавување на симптоми: 4 од 17)

Микозите на нозете се болести од секаква природа што влијаат врз кожата и ноктите на лицето. Во медицинските кругови, микозата на нозете се нарекува и дерматофити. Најчестото место на примарната локализација на патолошкиот процес се интердигитални збирови (постојат ретки исклучоци). Ако во оваа фаза, микозата на нозете не е подложена на медицински третман или лекување со народни лекови, тогаш постепено ќе оди подалеку од нивните граници.

...
Сирингомиелија (појавување симптоми: 4 од 17)

Сирингомиелија е болест на нервниот систем што се развива како резултат на кршење на поставувањето на нервната цевка во фетусот (за време на престојот во матката) или како резултат на повредите и болестите кои влијаат на 'рбетниот мозок. Ако некој ја напредува оваа патолошка состојба, тогаш во суштина на 'рбетниот мозок формира области на раст на сврзното ткиво, т.н. глија. Со текот на времето, тие се распаѓаат и формираат празнини кои се полни со цереброспинална течност. Опасноста лежи во фактот што тие имаат тенденција да растат брзо.

...
Облитериран ендартеритис (појавување симптоми: 4 од 17)

Обструктивниот ендартеритис е појава на мали крвни садови во долните екстремитети. Патолошкиот процес може да се развие доста брзо. Како резултат на тоа, се случува голема лезија на сите мали крвни садови. Развојот на болеста може да доведе до оштетена циркулација на крвта и гангрена. Оваа болест најчесто влијае само на машката популација. Нема ограничувања во однос на возраста.

...
Варикозни вени (појавување симптоми: 3 од 17)

Варикозни вени (проширени вени) е хронична болест во која вените се предмет на нодуларна експанзија, која се јавува истовремено со повреда во процесот на истекување на крвта и со нејзината стагнација во рамките на венскиот систем. Варикозное расширение вен, симптомы которого развиваются в соответствии с воздействием ряда предрасполагающих причин, проявляется в виде развития характерного выпячивания крупных, извилистых и толстых вен, поражает нижние конечности, потому именно о данной области поражения и пойдет речь в нашей сегодняшней статье.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
подолог принимает
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .