Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипна дисплазија: симптоми и третман

Хипна дисплазија - главните симптоми:

 • Скратување на една нога
 • Повреда на положбата на кожните набори
 • Ограничена киднапирање
 • Повреда на длабочината на кожните набори

Хипна дисплазија е конгенитална патологија на зглобната формација која предизвикува следна можна сублуксација или дислокација на феморалната глава. Дисплазија на колкот, чии симптоми можат да се манифестираат или во вид на неразвиена зглобност или во форма на прекумерна мобилност во комбинација со инсуфициенција релевантна за сврзното ткиво, обично се развива во позадината на неповолната наследност, патологијата за време на бременоста или гинеколошките болести присутни кај мајката.

Општ опис

Опасноста од дисплазија на колкот е тоа што неуспехот да се идентификува, заедно со отсуството на потребниот третман, може да доведе до последователна дисфункција на погодените долните екстремитети, што е можно дури и до степен до кој патологијата се развива до степен до кој ја одредува соодветната форма на попреченост за детето. Со оглед на тоа, патологијата, вистинската должина на дисплазија на колкот, треба да се елиминира во рамките на раниот период на негово откривање и, всушност, животот на детето.

Степенот на неразвиеност на зглобот на позадината на дисплазија може значително да се разликува во секој конкретен случај, односно може да биде и бруто форми на оштетување и прекумерна мобилност во комбинација со општата слабост на лигаментозниот апарат.

Хипна дисплазија е прилично честа патологија откриена кај новороденчињата. Во просек, стапката на откривање е 2-3% кај 1000 бебиња. Неверојатно, во оваа патологија открива зависност од делот на расата. Значи, претставниците на афроамериканската раса почесто се соочуваат со таква патологија, во споредба со Европејците, додека американските Индијанци, на пример, се соочуваат со тоа почесто од која било друга раса. Исто така, беше откриено дека диспластијата на колкот кај девојчињата е дијагностицирана неколку пати почесто од диспластијата на колкот кај момчињата - во просек, девојчињата сочинуваат околу 80% од случаите за откривање на оваа болест.

Не би било излишно да се задржиме на анатомските карактеристики на областа за да бидат погодени од дисплазија на колкот, како и од промените кои оваа област се подложува на позадината на вистинскиот патолошки процес.

Зглобот на колкот е формиран со комбинација на ацетабулум и феморалната глава. Од горниот дел од шуплината, ацетабуларната усна е фиксирана во вид на крцкава плоча, поради тоа површината се зголемува кога површните површини се допираат и се зголемува длабочината на ацетабулумот. Главата на бутот придонесува за реализација на две главни функции, а особено е амортизација на товарите што се случуваат за време на трчање, скокање и шетање на бедрената коска за да се избегне повреда, како и обезбедување на премин на зглобовите преку него, што обезбедува моќ на феморалната коска.

Структурата на зглобот на колкот

Поради посебната конфигурација на зглобот на колкот, можни се разни движења: вртење однадвор и навнатре, повлекување и аддукција, свиткување и проширување. Во нормална состојба, наведените движења се изведуваат со малку амплитуда, што се постигнува со ограничување на лигаментот на главата на феморалниот и кротогравинскиот раб. Освен тоа, околината на зглобот содржи мноштво мускули и лигаменти, со чија помош мобилноста е ограничена на одредена мерка.

Кај новороденото, зглобот на колкот, дури и во нормална состојба, се разликува од анатомските карактеристики на човечкиот зглоб на возрасен човек. Така, кај детето, ацетабулумот има повеќе рамна форма, нејзината локација е исто така различна, особено не е во наклонета положба, како кај возрасен, туку и практично во исправена позиција, а во овој случај, детето има повеќе еластичност тука. Задржувањето на феморалната глава е обезбедено во шуплината со заоблен лигамент, ацетабуларна усна и артикуларна капсула.

Постојат три главни форми на дисплазија на колкот, тоа е ацетабуларната форма (развојот на ацетабулумот е предмет на прекршување), ротациона дисплазија (се карактеризира со нарушување на геометриските карактеристики на положбата на коските долж хоризонталната рамнина) и дисплазија на феморот од горните делови.

Ако развојот на било кој од одделенијата во зглобот на колкот е оштетен, тогаш лигаментите, артикуларната капсула и ацетабулумот ја губат способноста соодветно да ја задржат феморалната глава, односно да го задржат на вистинското место. Ова, пак, води до поместување на феморалната глава нагоре и надолу. Ацетабуларната усна е, исто така, предмет на поместување, во врска со која неговата способност да обезбеди фиксација на феморалната глава конечно е изгубена. Во случај да дојде до делумно излегување од површината на артикуларна површина на главата над местото на депресија, детето развива состојба дефинирана како сублуксација.

Дисплазија на колкот: сублуксација

Во иднина, ако патолошкиот процес напредува, поместувањето на феморалната глава се јавува повисоко, поради што целосно ја губи секоја поврзаност со артикуларната празнина. Позицијата на ацетабуларната усна во овој случај е концентрирана под главата, со пресврт во внатрешноста на зглобот, кој веќе зборува за таква патолошка состојба како дислокација.

Дисплазија: норма и дислокација на зглобот на колкот

На крајот на краиштата, ако, во позадина на прогресијата на оваа слика, не се прават обиди за третманот, ацетабулумот почнува да се полни со масното и сврзното ткиво, што пак доведува до сериозни тешкотии во понатамошните обиди за намалување на дислокација.

Хипна дисплазија: степени и видови

Дисплазијата на колкот може да биде придружена со следните анатомски пореметувања:

 • неправилен развој на ацетабулумот - овде ацетабулумот делумно се корегира во своја сферична форма, добива послаба форма, станува помал по големина;
 • слабост на лигаментите во областа на зглобот на колкот;
 • неразвиеност на карлиганичниот раб опкружен со ацетабулум.

Степените на хипна дисплазија се одредуваат врз основа на патолошките промени кои ја придружуваат оваа состојба, воглавно ги истакнавме погоре, подетално ги додаваме нивните карактеристики:

 • Дисплазија. Во случај на дисплазија, ова е инфериорност и неправилен развој на зглобот на колкот, но досега без придружни промени во дел од неговата конфигурација. Може да биде тешко да се утврди патологијата само со визуелна инспекција, бидејќи тука се наоѓа главно поради дополнителни дијагностички процедури. Малку порано, дисплазијата во овој период воопшто не се сметаше за болест, не беше дијагностицирана и, според тоа, не беше пропишан потребниот третман. Сега дисплазијата е комплетна дијагноза, згора на тоа, исто така се случува таканаречената наддијагнизација да ја вршат лекари, што се објаснува со "идентификација" на оваа болест кај совршено здраво дете, кое, како што е јасно, исто така не е точно.
 • Антиципирање. Во овој случај, зборуваме за претходната состојба на дислокација и дислокација. Капсулата на зглобот на колкот овде е во испружена состојба, а главата на бедрото, иако малку раселени, но лесно се враќа во неговата оригинална, нормална анатомска положба. Постепеното прогресија на патолошките промени доведува до фактот дека пред дислокација, како што е веќе забележано, се трансформира во сублуксација, а подоцна и во дислокација (ако се исклучат терапевтските мерки).
 • Сублуксација на бутот. Постои делумно поместување на главата на зглобот на колкот во однос на празнината. Особено, се наведнува на карциногениот раб во ацетабулумот, истовремено истиснувајќи го нагоре. Поради ова, лигаментот во главата на бутот се протега, ја губи својата вродена тензија.
 • Дислокација на колкот. Во овој случај, постои целосна поместување на феморалната глава во однос на ацетабулумот, со што, како што е јасно, првично е анатомски поврзано. Тоа е, главата на бедрото во овој случај се наоѓа надвор од шуплината, и надвор, над неа. Крлавигониот раб на горниот раб е во положба притиснат против главата на бутот, поради што е свиткано длабоко во зглобот. Лигаментот на феморалната глава и заедничката капсула се во напнато и растегната состојба.

Исто така ги нагласуваме главните видови на дисплазија:

 • Атебабуларна дисплазија. Овој тип на патологија е предизвикан од нарушување на развојот на еден единствен ацетабулум, во кој има намалена големина, поларна форма, нејзиниот раб на рскавицата е во неразвиена состојба.
 • Дисплазија на фемурот. Ако ја земеме во предвид нормалната анатомска положба на вратот на фемурот, тука е артикулирана со телото на бутот, која се јавува во соодветен агол. Ако овој агол е нарушен, зголемување или, обратно, се намалува, тогаш ова го одредува главниот механизам во болеста која се разгледува, односно кај дисплазија на колкот.
 • Ротациона дисплазија. Оваа форма на дисплазија се должи на нарушување на конфигурацијата долж хоризонталната рамнина на анатомските структури. Оските, во средина во која се врши движењето на секој од зглобовите во долните екстремитети, во нормална анатомска положба не се совпаѓаат едни со други. Доколку оските не се совпаднат кога ќе ги надминат нормалните граници, главата на фемората се наоѓа неправилно во однос на ацетабулумот.

Хипна дисплазија: причини

Како причини во овој случај, може да се идентификуваат предиспонирачките фактори кои придонесуваат за развој на таквата патологија кај новороденото дете:

 • неправилна позиција на фетусот, особено - карлична презентација, во која во матката фетусот е во положба со карлицата за излез од матката, а не како што треба, главата;
 • голема големина на фетусот;
 • наследноста - односно присуството на разгледаната патологија кај родителите;
 • токсикоза кај бремена жена, што е особено важно кога се појавува кај млада идна мајка.

Посебна улога е дадена на некои други фактори. Како една од опциите, можете да назначите карактеристики на еколошката средина во регионот на раѓање на детето. Беше откриено дека дисплазијата се дијагностицира во просек 6 пати почесто во оние региони каде што оваа ситуација е дефинирана како неповолна. Како уште еден фактор, можете да ги потенцирате карактеристиките на децата што ги измачуваат. Значи, во земјите каде што бебето не се пцуе, поради што нозете можат да бидат во свиткана и повлечена положба подолго време, дисплазијата се дијагностицира поретко отколку во земјите каде што е најпосакувано цврсто крзно.

Ако е присутен барем еден од предиспонирачките фактори, детето при раѓање е регистрирано во ризик за развој на патологија, дури и ако детето е во нормална, здрава состојба, без анатомски абнормалности својствени на дисплазија.

Хипна дисплазија: симптоми

Симптоматологијата, која ќе се дискутира подолу, се открива за време на инспекцијата, бидејќи оваа ставка може да се припише и на дијагнозата на дисплазија, овој симптом се состои од следниве карактеристики:

 • Повреда на локацијата на кожните набори, прекршување на нивната длабочина. Во процесот на испитување, докторот го обрнува вниманието на локацијата на наборите под левата и десната задникот, ингвиналните и поплитеални набори. Тие нормално треба да бидат на исто ниво. Соодветно на тоа, со подлабока позиција на наборите од една страна, кога ќе се спореди со другата, може да се претпостави релевантноста на болеста која се разгледува. Во меѓувреме, оваа карактеристика не може да се нарече сигурен индикатор за болеста, бидејќи кај повеќето новороденчиња во позицијата на наборите постојат одредени разлики во таквата споредба. Како по правило, наборите се усогласени со детето достигнувајќи возраст од 2-3 месеци. Покрај тоа, ние забележуваме дека ако таквата дијагноза како билатерална дисплазија е релевантна, тогаш асиметријата, исто така, во положбата на наборите, најверојатно, нема да се открие.
 • Скратување на една од нозете во споредба со другата. Таквиот знак може да се смета за најсигурен, но може да се идентификува само во случај на тешка форма на болеста, со претходно формирана дислокација на колкот. Преместувањето на феморалната глава се јавува назад, што придонесува за скратување на екстремитетот. За да се провери овој симптом, лекарот за време на испитувањето ги извлекува двете нозе на бебето, споредувајќи го нивото на кое се наоѓаат кнеквапите.
 • Симптомот на лизгање ("симптом на кликање" или симптом на Маркс-Ортолани). Не помалку сигурен и, во исто време, сигурен метод за откривање на болеста која се разгледува. Овде, детето мора да биде поставено на грбот, по што неговите нозе ги носи лекарот, така што палците се зафаќаат однатре, а останатите прсти, соодветно, се зафатени однадвор. Се прават понатамошни обиди да се одгледуваат настрана. Во отсуство на нарушувања во конфигурацијата на зглобовите, што е, нормално, колковите на бебето практично можат да бидат поставени на површината на која се вклопува (на маса), односно се покажува дека ги раствораат на 80-90 степени. Ако има дисплазија, тогаш бутот од страната на лезијата може да се повлече само до одредена положба, а потоа со помош на таквите манипулации, докторот чувствува карактеристичен клик, што покажува дека главата на бутот е заминување. Во иднина, ако ногата е пуштена, таа повторно ќе биде во првобитната положба, а потоа, во одреден временски период, со остри движења, повторно ќе се дислоцира. Идентификацијата на дисплазијата од страна на лекар врз основа на овој симптом е дозволена само на возраст од дете од околу 2-3 недели, во други случаи дијагностичкиот метод не е информативен.
 • Ограничена киднапирање. Овој симптом може да се утврди кај дете на возраст од 3 недели. Таа е дефинирана на ист начин како и претходниот "клик" симптом. На здрава страна ногата на бебето може да потоне до површината на масата речиси до самиот крај, додека со погодената нога нема да може да се постигне истиот резултат.

Треба да се има на ум дека зачувувањето на дисплазијата за време на конгенитална дислокација на колкот подоцна станува причина за пореметувања во походот на постарата возраст. Усвојувањето на вертикалната положба од страна на детето потоа ја одредува асиметријата на положбата на наборите (поплитеална, ингвинална и задница).

Како дополнителен метод за дијагностицирање на дисплазија на колк, испитување на Х-зраци е задолжително (дозволено е да се одвива на возраст од 3 месеци) или ултразвучен скенирање (без старосни ограничувања). Исто така, дијагнозата може да се надополни со МРИ или ултрасонографија на зглобот.

Дисплазија: дијагноза базирана на изборот на симптомот на Ортолани-Маркс

Хипна дисплазија: последици

Како што е јасно од спецификите на патологијата, во отсуство на соодветен пристап кон болеста, неговиот понатамошен тек го одредува развојот на компликации. Значи, децата со дисплазија почнуваат да пешачат подоцна од нивните врсници, за одеата која се карактеризира со нестабилност, стапала, превртувајќи се од една нога до друга и лацкајќи. Во чести случаи, постои зголемена лордоза на лумбалната страна со компензирачки развој на кифоза на страната на торакалниот сегмент.

Попреченост во диспластијата на колкот може да се појави буквално од рана возраст на бебето. Недостатокот на третман, исто така, доведува до голем број на болести во зрелоста, што е предизвикано од прогресијата на оваа патологија, комбинирана со остеохондроза.

Важна карактеристика релевантна за долните екстремитети со дисплазија е дека тие едноставно не се способни да издржат пролонгирано напрегање.

Поради хипермобилитетот на колкот, се развива општа "трепетаност" на мускулно-скелетниот систем. Без своевременного устранения врожденного вывиха, сустав, постепенным образом приспосабливаясь к искаженной двигательной функции, получит несколько иные очертания, причем и со стороны головки бедренной кости, и со стороны расположения вертлужной впадины. Сустав, скорректированный подобным образом, не будет полноценным, ведь он попросту не приспособлен к тому, чтобы обеспечивать конечности опору или адекватное ее отведение. В этом случае речь идет уже и о такой патологии, как неоартроз.

В качестве самого неблагоприятного осложнения рассматриваемого нами заболевания можно обозначить развитие диспластического коксартроза. Это заболевание развивается к 25-35-летнему возрасту, если при его появлении не произвести оперативного вмешательства с заменой сустава, то человек утрачивает трудоспособность.

Третман

Как уже отмечалось, лечение дисплазии тазобедренного сустава должно быть начато как можно раньше. В нем используются разнообразные средства, за счет воздействия которых обеспечивается фиксация ножек малыша в нужном положении, в частности это различные шины и аппараты, специальные подушки, штанишки, стремена и пр. Лечение малышей в период первых месяцев их жизни осуществляется только с применением эластичных и мягких конструкций, воздействие которых не станет препятствием для нормального движения конечностей.

Дисплазия тазобедренного сустава: стремена как механизм для коррекции

В качестве одного из наиболее эффективных вариантов в лечении дисплазии проявили себя стремена Павлика. Это изделие в виде грудного бандажа, основу которого составляют мягкие ткани, к этому бандажу закрепляются специальные штрипки, благодаря которым обеспечивается соответствующее воздействие на ножки ребенка для принятия ими нужного положения. При такой фиксации обеспечивается не только необходимое воздействие на ножки, но и достаточноая свобода для движений.

Значимая роль отводится специальным упражнениям, направленным на восстановление объема движений, а также на стабилизацию сустава при одновременном укреплении мышц. На каждом конкретном этапе воздействия (разведение ножек, воздействие на удержание в нужном положении суставов, период реабилитации) подбирается отдельный вариант комплексных упражнений. Помимо этого лечение дисплазии также включает в себя массаж области ягодичных мышц.

При тяжелых формах проявления заболевания выполняется вправление вывиха с обеспечением дальнейшей иммобилизации за счет наложения гипсовой повязки. Такая манипуляция проводится для деток в возрасте от 2 до 5 или 6 лет. Достижение 5-6-ти-летнего возраста ребенком исключает возможность вправления как таковую. Иногда, в ситуации с высоким вывихом у ребенка от 1,5 до 8 лет проводится процедура скелетного вытяжения.

Если любые из перечисленных консервативных методов воздействия не привели к достижению эффективного результата, то тогда проводятся корригирующие оперативные вмешательства, в рамках которых осуществляется открытое вправление вывиха, оказывается прямое воздействие на верхнем участке бедренной кости и на вертлужной впадине.

При появлении симптомов, указывающих на дисплазию тазобедренных суставов необходима консультация детского ортопеда.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Дисплазия тазобедренного сустава и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач ортопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Сколиоз (совпадающих симптомов: 1 из 4)

Историски гледано, многу лекари на постсоветскиот простор, кои зборуваат за она што е сколиоза, нагласуваат дека ова е фиксна или непостојана девијација на 'рбетот од нејзината оска, но во современите медицински енциклопедии, сколиозата на' рбетот е дефинирана како три-авионски страничен деформитет на главниот дел од аксијалниот човечки скелет.

...
Артроз тазобедренного сустава (совпадающих симптомов: 1 из 4)

Остеоартритис на зглобот на колкот е болест која се јавува и под името на коксартроза, и обично ги зафаќа луѓето над четириесет години. Нејзината причина е намалување на волуменот на екскреција на синовијалната течност во зглобот. Според медицинската статистика, жените имаат тенденција да страдаат од коксартроза почесто од мажите. Тоа влијае на еден или два зглобови на колкот. Во оваа болест, исхраната на ткивото на 'рскавицата е нарушена, што предизвикува негово последователно уништување и ја ограничува подвижноста на зглобот. Главниот симптом на болеста е болка во областа на препоните.

...
Эпифизеолиз (совпадающих симптомов: 1 из 4)

Епифизиолизата е лезија на зоната на раст на коските. Под оваа област се подразбира дел од ткивото на 'рскавицата кое се наоѓа на крајот на долгите коски и постојано се развива. Должината и обликот на коската кај возрасни зависи од формирањето на плочата за раст.

...
Врожденный вывих бедра (совпадающих симптомов: 1 из 4)

Врождённый вывих бедра – представляет собой одну из самых распространённых аномалий развития. Недоразвитие или дисплазия тазобедренного сустава носит как односторонний, так и двусторонний характер. Причины развития патологии до конца не изучены, но клиницистам известен широкий спектр предрасполагающих факторов, который может выступать в качестве провокатора недуга, начиная от генетической предрасположенности и заканчивая неадекватным протеканием беременности.

...
Остеохондропатия (совпадающих симптомов: 1 из 4)

Остеохондропатијата е колективен концепт кој ги вклучува болестите кои влијаат на мускулно-скелетниот систем, а деформитетот и некрозата на погодениот сегмент се јавуваат на позадината. Вреди да се одбележи дека ваквите патологии се најчести кај децата и адолесцентите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .