Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Спондилоза: Симптоми и третман

Спондилоза - главните симптоми:

Спондилоза е таква хронична болест во која е зафатена 'рбетниот столб, што е придружено со деформација на пршлените во него, заради растот на карактеристичните боцки и издигнувања на површината - остеофитите. Спондилоза, симптоми кои се појавуваат на позадината на дефект во клетките на интервертебралните дискови, исто така е придружена со намалување на мобилноста на главата или телото.

Општ опис

Растот на боцките и издигнувањата за време на спондилоза се јавува поради коскеното ткиво на тие пршлени, на кое тие, всушност, растат. Дегенеративните процеси кои ги придружуваат овие промени доведоа до фактот што интервертебралните дупки и 'рбетниот канал постепено почнаа да се намалуваат. Во некои случаи, остеофитите ја иритираат предната надолжна лигаменти на 'рбетот, што се јавува ако растат под него. Растот на остеофитите може да се случи пред да достигнат значителна големина, што во некои случаи води кон фузија на соседните пршлени. Покрај тоа, поради остеофитите, спиналниот канал се стеснува, што е придружено со притисок што го создаваат на регионот на нервните корени. Самиот по себе, растот на ваквите израстоци се објаснува со заштитната реакција што произлегува од самиот организам како одговор на дегенеративните процеси кои се релевантни за интервертебралните дискови.

Остеофити со спондилоза

Поради пролиферацијата на остеофитите долж рабовите на пршлените, нивната мобилност е многу ограничена. Развојот на спондилоза може да биде проследен со компресија на нервните завршетоци, што исто така е придружено со појава на болка. Појавата на болка во природата на манифестацијата на болката и досадата е локализирана во регионот на тој дел од 'рбетот, кој е под влијание на патолошкиот раст, односно во неговиот болен оддел.

Како по правило, болеста се развива со години во оние луѓе кои долго време се принудени да бидат на стационарни позиции, на пример, да работат на компјутер, со документација итн. Во многу случаи, спондилоза е болест пред спинална стеноза. Врз основа на тополошкиот развој на реалниот патолошки процес, се утврди соодветна класификација на спондилоза. Особено, спондилозата може да биде цервикална, лумбална или торакална, прва варијанта, односно цервикална спондилоза, најчесто се дијагностицира.

Спондилоза: Причини

Како главни причини за развој на спондилоза, постојат преоптоварени спинали, како и повреди кои се директно поврзани со него. Покрај тоа, меѓу причините може да се сметаат микротравми кои се припишуваат на 'рбетот.

Во главната група за ризик за развој на оваа болест се мажите на возраст од 40 години и постари (вклучувајќи ги и постарите лица). Возрасната категорија која одговара на наведениот број и постари, се определува со оваа болест врз основа на фактот дека спондилозата се развива во позадината на патолошките промени, директно предизвикани од возраста, вклучително и во однос на позадината на метаболичките нарушувања акумулирани во ова време. Спондилозата кај младите луѓе често се развива со веќе постојниот проблем на 'рбетниот кривина, наспроти позадината на која оптоварувањето на него се случува неправилно и нерамномерно.

Една од главните причини за спондилоза може да се додадат нарушувања кои се релевантни за метаболичките процеси. Наспроти позадината на придружното влијание, еластичноста на интервертебралните дискови и нивните амортизација се изгубени. Нашето тело, чувствувајќи дека 'рбетот е во опасност да развие сериозни деформации по својата природа, почнува да делува на свој начин, односно е под влијание на оваа слика за развојот на патолошки процеси кои почнуваат да се формираат остеофити, поради што ситуацијата може да се компензира реакција од самиот организам). Треба да се забележи дека надворешните знаци на спондилоза често се припишуваат исклучиво на остеохондрозата. Ова не е сосема точно, бидејќи болестите се разликуваат едни од други, иако тие се во директна врска меѓусебно. Факт е дека во случај на спондилоза, надворешниот дел на интервертебралните дискови е предмет на оштетување, додека остеохондрозата во процесите релевантни за него влијае врз отпадот и централните делови на дисковите.

Исто така, се дозволени и други видови на причини, наспроти позадината на која може да се развие спондилоза. Исто така додаваме дека претежно болеста влијае само на едно од оние одделенија во кои обично се дијагностицира, односно влијае на цервикалниот или лумбалниот или на торакалниот 'рбет. Спондилоза, во која се погодени две или три од овие одделенија, ретко се дијагностицира.

Спондилоза: Симптоми

Многу често, спондилозата во почетните фази се појавува без никакви симптоми. Понекогаш единствените манифестации на оваа фаза на протокот може да бидат некои ограничувања во севкупната мобилност на 'рбетот, но оваа состојба не предизвикува никаква посебна болка или непријатност. Во меѓувреме, тоа е болка и непријатност што се јавуваат подоцна, а сериозноста на таквите симптоми може да биде толку интензивна што пациентот едноставно не може да вика како одговор на нивната манифестација.

За време на спондилоза, областа која е подложена на преоптоварување е фиксна, поради тоа, нервните завршетоци во одреден пакет се предмет на иритација. Ова, пак, води до пациентот да има болка, придружена со тежина во 'рбетот и одреден степен на непријатност што одговара на таквите манифестации. Придружуван од спондилоза и мускулна тензија во околината на моторниот сегмент. Два такви механизми за фиксирање, како резултат не само што придонесуваат за влошување на болката, туку исто така предизвикуваат кршење на функциите на амортизација својствени за 'рбетот, што е придружено со зацрвстувањето на физиолошките кривини, кои ги има.

Во принцип, можеме да ги идентификуваме главните симптоми кои се јавуваат при спондилоза:

  • болка во погодениот дел од патолошкиот процес;
  • ограничена подвижност во погодениот дел, предизвикан од компресија на нервните завршетоци.

Зголемената болка во грбот е забележана во текот на дневните часови, а во текот на ноќта болката исто така предизвикува вознемиреност кај пациентот. Појавата на болка е придружена не само од претходната мобилност, туку и од неподвижноста на пациентот, што, како што е јасно, води кон фактот дека, без оглед на дејствијата и неактивноста, болниот не се олеснува.

Спондилоза има и други карактеристики. На пример, тие се однесуваат на фактот дека болеста по својата природа е хронична, нејзината прогресија може да трае подолго време. Со оглед на тоа, важна улога игра превенцијата на развојот на спондилоза за време на нејзините почетни фази. Како друга карактеристика на спондилоза, можно е да се потенцира фактот дека многу често оваа болест се манифестира во комбинација со остеохондроза.

Грлови спондилоза: симптоми

Оваа форма на спондилоза е доста честа, поради фактот што денес многу луѓе денес се вклучени во "менталната" сфера на активност, која, претежно, ја прави неопходно да се усвои седечка положба. Меѓу главните манифестации на симптомите се болката во рамениот појас, како и болката во вратот.

Дополнителни и синдром на придружници на болка се васкуларни нарушувања предизвикани од особеностите на патолошките процеси кај спондилозата, како што се прекршувања особено вклучуваат тинитус, проблеми со притисок (главно означени капки, а не само усогласени со намалени или само зголемени граници), вртоглавица и нарушувања поглед. Овие манифестации, како што може да се разбере, значително влијаат на квалитетот на животот на пациентите. Неверојатно, цервикалната спондилоза, исто така, се смета за предиспонирачки фактор за развој на таквата патологија како што е scapulumeral periarthritis, придружена со ограничена подвижност на рамото и болка во оваа област.

Торакална спондилоза: симптоми

Оваа форма на спондилоза се дијагностицира поретко, иако се карактеризира со прилично изразени клинички манифестации од своја. Особено, пациентите во овој случај имаат поплаки за болка во долните и средните вертебрални региони. Таквата болка може да се прошири до градната коска и градниот кош, што е карактеристично за текот на болеста ако патолошкиот процес е придружен со вклучување на предните гранки на 'рбетниот нерв. Овие болки се карактеризираат и со тоа што главно се манифестираат само на едната страна на телото (односно на лево или десно). Во текот на дијагностичката палпација (дефинирана како палпација), се откриваат болни области, концентрирани на страната на предниот дел на градниот кош, како и по должината на 'рбетот.

Нормална состојба на интервертебралниот диск и дискот погоден од остеофити со симптоми на артроза

Лумбална спондилоза: симптоми

Оваа форма на болеста е претежно придружена со лезија на четвртиот и петтиот лумбален пршлен, лумбалната спондилоза се манифестира и во еднострана концентрација на болка и во билатерална варијанта на концентрација на областите на нејзината манифестација. Формирани остеофити, кои имаат форма на прстени или шпорети, генерално не предизвикуваат компресија на нервните корени, во меѓувреме, придонесуваат за нивна иритација, поради што се манифестираат симптомите, укажувајќи на поразот на корените.

Според тоа, пациентите на кои им е дијагностицирана лумбална спондилоза честопати се соочуваат со таков симптом како симптом на наизменична лажна хромотегија. Таков симптом лежи во појавата на непријатност на задникот, нозете и бутовите. Описот на овој симптом од страна на самите пациенти се одвива на различни начини, иако ја дефинира општата суштина, особено може да има поплаки во врска со "вкочанетост", "дрвени (вдлабнати, итн.) Нозе".

Повеќето манифестации поврзани со оваа форма на болеста се чувствуваат при пешачење, иако нивната манифестација е дозволена како резултат на долг престој во статичен вертикален товар. Отстранувањето на симптомите во овој случај се јавува поради пациентот нафрлање на торзото напред на таков начин што е зафатена положбата на топката. Треба да се забележи дека лажната наизменична клаудикација е различна од наизменичната клаудикација на вистинската во тоа што болката во него не исчезнува додека грбот на пациентот не е соодветно свиткан.

Ако спондилозата на лумбалниот 'рбет се манифестира со својот чест сателит, веќе забележано, што е остеохондроза, ова може да доведе до задушување на нервните завршетоци, што, пак, доведува до радикулитис, кој исто така паѓа на лумбалниот регион.

Спондилоза: заблуди поврзани со болеста

Постојат голем број на знаци и изјави кои погрешно се припишуваат на болеста што се разгледува. Дозволете ни да се задржиме на нивните главни варијанти, истовремено објаснувајќи ја суштината на процесите кои се против такви грешки.

  • Спондилозата е резултат на депозити во погодената област.

Оваа заблуда е една од најчестите во врска со спондилоза. Текот на спондилоза е предизвикан од дегенеративно-дистрофични промени кои се развиваат во погодените дискови, овие промени немаат никаква врска со таложењето на соли.

Остеофитите (исто така се и спондиофити), кои имаат појава на скокачки формации кои се формираат по должината на рабовите на пршлените, се формираат, како што веќе видовме од коскеното ткиво, односно по природа тие повеќе не можат да бидат солен или, како друг пример, варовнички. Како основна причина за спондилоза, како што е, всушност, остеохондроза, знаци кои се поврзани со оваа болест - кршење на метаболичките процеси против позадината на неухранетоста на 'рбетните ткива со истовремена неефикасност на дистрибуцијата на оптоварувањата на' рбетот. Главниот фактор поврзан со болеста е мускулните спазми кои се јавуваат во грбот, лумбалниот и грлото на грлото на матката, а тоа е грчевите кои предизвикуваат ефект во вид на затегнување на оптоварувањето врз него, истовремено дејствувајќи како причина за нарушувања на циркулацијата и, соодветно, исхраната на ткивата на дисковите и 'рбетни зглобови.

  • Спондилоза е независна болест

Оваа изјава е исто така погрешна, да објасниме зошто. Факт е дека спондилозата сама по себе не е болест, туку еден вид заштитни реакции кои произлегуваат од телото како одговор на вистинските деструктивни процеси кои влијаат на интервертебралните дискови. Поради оваа причина, третманот на спондилоза е фокусиран на коренот, кој се смета за ништо повеќе од остеохондроза на 'рбетот. Важно е тука да се разбере фактот дека е невозможно да се ослободат од веќе формираните коскени израстоци. Во меѓувреме, сосема прифатлива опција е влијанието врз болеста во однос на нејзината натамошна прогресија, поточно на спречување и исклучување, соодветно, на понатамошни деформитети, коишто 'рбетот е подложен на позадината на спондилозата.

  • Антивоспалителните масти помагаат во лекувањето на спондилоза

Ова гледиште е исто така заблуда, причината за ова се карактеристиките на процесите својствени за оваа болест. Всушност, како што дознавме, спондилозата е дегенеративно-дистрофично заболување, но не и воспалително. Според тоа, употребата на анти-воспалителни лекови едноставно нема смисла во спондилоза. Причината за постоечкото заблуда за ефикасноста на употребата на такви масти е грешката на многу пациенти, во кои симптомите на спондилоза се поврзани со манифестации на инфламаторна болест која ги зафаќа интервертебралните зглобови, особено Бекеревовата болест се смета за таква болест.

  • Рачна терапија - ефективен начин на лекување на спондилоза

Повторно, ова верување е заблуда, која е поврзана со конфузија која се јавува во врска со спондилоза и болест, како што е спондилолистеза (подбуксација на пршлените). Со субликсација на пршлените, рачната терапија навистина може да се справи, и покрај тоа, на свој трошок, состојбата на компресија, во која живеат нервните корени, исто така може да се елиминира, соодветно, и придружната болка е исто така елиминирана. Во меѓувреме, реставрацијата на метаболичките процеси, како и стопирањето на компензаторните процеси предизвикани од спондилоза, како и нејзините придружни раси на коските поради рачна терапија, се резултат на невозможното. Така, додаваме дека запирањето (елиминирање) на акутен напад на болка е едно, а спречувањето на повторувањето е уште едно. Во овој случај, потребно е сложено лекување, а мануелната терапија во него е само една од мерките на влијание, но воопшто не е главна и единствена.

  • Можно е да се излечи спондилозата само поради оперативно влијание, односно преку операцијата

Како и во претходните случаи, оваа изјава е неточна. Хируршки третман не е неопходен во повеќето случаи на спондилоза. Индикациите за хирургија се појавуваат само кога болеста се префрли на форма на лезија во којашто 'рбетниот мозок е подложен на екстремно тешка компресија, што се случува исклучително ретко. Најчесто хирургијата станува неопходност со таква компликација на остеохондрозата (основата на спондилозата), како што е интервертебралната хернија - тука хирургијата се смета за главна опција за третман.

  • Спондилоза е постојан придружник на постари пациенти, нема лек за оваа болест.

Во староста, во рамките на достигнувањето на доцните фази на спондилозата, навистина не вреди да се смета на апсолутно лекување. Во меѓувреме, поради спроведување на некои методи на лекување, е дозволена можноста за навистина ефективни резултати, поради што значително се подобрува квалитетот на животот. Покрај тоа, постои можност за влијание на нивна сметка на мобилноста на 'рбетот. Ако третманот започне во раните фази, можно е значително да се забави и дури да се запре развојот на спондилоза. Поради оваа причина, "реченицата" на неиздржливост може да се смета како флексибилна опција која треба да се коригира, а порано соодветното влијание е направено во третманот на оваа болест, толку повеќе шанси ќе има исклучувањето на неговиот развој.

Дијагноза и третман

В качестве основной меры, позволяющей диагностировать спондилез, рассматривается стандартный и простой в реализации метод – рентгенологическое исследование. На основании полученного результата, собственно снимка, можно без труда определить наличие костных образований соответствующей формы. Аналогично для выявления остеофитов при спондилезе могут использоваться методы КТ и МРТ (компьютерная томография и магнитно-резонансная томография).

Что касается лечения, то оно, как мы уже отмечали, должно осуществляться на ранних стадиях, за счет этого можно добиться достаточно эффективных результатов, в том числе и прекращения прогрессирования патологического процесса, актуального для спондилеза. Основные меры лечения ориентированы на устранение симптомов, то есть это лечение симптоматическое, с устранением воспаления, боли и общего сопутствующего дискомфорта. Использование болеутоляющих препаратов позволяет несколько облегчить состояние, однако излечения самого заболевания за их счет добиться невозможно. Противовоспалительные препараты, как нами было отмечено выше, неэффективны в лечении спондилеза.

Основа лекарственной терапии сводится к использованию препаратов НПВС-группы, в частности к таковым относится Мовалис, Кетанов, Ибупрофен и пр. Своя доля эффективности определена для физиотерапевтических процедур, массажа и лечебной гимнастики, а также для мануальной терапии. Хирургические методы воздействия на пораженные области применяются исключительно редко и только при условии развития осложнений. В целом лекарственное лечение, направленное на лечение самого заболевания (собственно спондилеза), рассматривается как низкоэффективная мера воздействия. Комплексный подход в лечении спондилеза базируется на мерах воздействия за счет лечебного массажа, применения мягких остеопатических техник и приемов иглоукалывания (это обеспечивает возможность устранения повышенного мышечного тонуса, актуального для мышечных тканей при рассматриваемом заболевании). Острая боль при спондилезе устранима за счет гирудотерапии (лечение с использованием пиявок), обеспечивающей щадящее и, в то же время, эффективное воздействие, которое, кроме того, позволяет быстро устранить отек.

В качестве основной рекомендации в борьбе с заболеванием следует выделить необходимость корректировки образа жизни, то есть воздействия на причину, спровоцировавшую спондилез. Например, это касается области профессиональной деятельности или, как минимум, корректировки занимаемого во время работы положения, если ему сопутствует постоянное сидение. Добавим, что формы спондилеза в далеко зашедшем варианте их прогрессирования с большим трудом поддаются какому-либо лечебному воздействию, потому важно начать лечение как можно раньше.

При появлении симптомов, указывающих на спондилез, необходимо обратиться к неврологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Спондилез и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Протрузия (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Издигнување на дискот е патолошки процес кој води до деформација на интервертебралните дискови. Ако во оваа фаза не започнете со третман, тогаш патологијата може да предизвика развој на посериозни заболувања. Според статистичките податоци, болеста се јавува кај луѓе постари од 30 години. Также патологический процесс может развиться из-за приобретённой травмы или систематической чрезмерной нагрузки.

...
Цервикалгия (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Цервикалгия – представляет собой болевые ощущения, имеющие различную степень выраженности и локализующиеся в области шеи. Страдают от такого расстройства люди любого возраста и половой принадлежности. Главными причинами формирования подобного состояния выступают травмы шейного отдела позвоночного столба и протекание болезней, негативно влияющих на позвоночник. Однако существуют и безобидные предрасполагающие факторы, например, неудобная поза для сна.

...

Анкилозирующий спондилоартрит или болезнь Бехтерева – это системное хроническое воспаление, возникающее в суставах и сосредоточенное, как правило, в области позвоночника. Болезнь Бехтерева, симптомы которой проявляются в ограничении подвижности пораженной зоны, преимущественно актуально для мужчин в возрастной категории от 15 до 30 лет, что касается женщин, то данное заболевание у них встречается на практике в 9 раз реже.

...
Рак позвоночника (совпадающих симптомов: 3 из 8)

Рак на 'рбетниот столб може да биде вистинска болест, која се манифестира во форма на примарен или секундарен малиген тумор на' рбетот. Секундарните тумори се метастази на малигни неоплазми, чиј развој првично се јавува кај било кој од органите (простатата, белите дробови, желудникот, градниот шуплив и др.). Рак на 'рбетот, чии симптоми се болка, се развива постепено, во текот на неколку недели / месеци, по што се зголемува овие манифестации.

...
Спондилоартроза (појавување симптоми: 3 од 8)

Што е спондилоартроза, не секој знае, иако многу луѓе се соочуваат со оваа болест. Оваа дијагноза може да се направи околу 90% од пациентите на возраст за пензионирање, иако првите симптоми може да се појават кај младите. Низ неговиот живот, лицето редовно се соочува со болни сензации во вратот и 'рбетот, што се релаксира со возраста.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .