Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Flatfoot: Симптоми и третман

Рамни стапала се главните симптоми:

Рамни стапала - ова е вид на деформација на ногата, во која спуштањето на нејзините сводови, што резултира со целосно губење на вродените шок-апсорпција и пролет функции. Рамни стапала, чии симптоми лежат во вакви големи манифестации како болка во телесните мускули и чувство на вкочанетост во нив, зголемен замор при одење и продолжено стоење, зголемена болка во нозете до крајот на денот итн., Е најчестата болест која ги зафаќа стапалата.

Општ опис

За да се разбере што е оваа болест, неопходно е да се задржиме на карактеристиките што погоденото подрачје го има, односно на арки на стапалото и на нозете.

Структурата на ногата вклучува многу лигаменти, зглобови и коски, поради особеностите на нивната поврзаност едни со други, можно е да се оди и да се задржи тежината. Со оваа врска, како што е јасно, елементите на стапалото се поврзани едни со други, како резултат на што се формираат два лакови, а токму овие лакови се во подножјето на ногата кои делуваат како лакови. Овие лакови се наоѓаат во подрачјето на основите на прстите (попречен лак) и во регионот на внатрешниот раб на ногата (надолжниот лак). Присуството во подножјето на таквите лакови овозможува да се одмори на теренот при одење не целосно со целата нејзина површина, туку само со области на локализација на три главни точки доволни за ова. Читателот, обидувајќи се да дознае точно кои точки во подножјето се во прашање, најверојатно, ќе биде лесно воден од фактот дека петичната коска се смета како таква, основната област е малку растојание од малиот прст и слична основна површина веднаш под големиот палец. Под услов на деформација на наведените лакови, акцентот на стапалото се случува во целост, поради што се вознемируваат шок-апсорбирачките својства на ногата, а тоа, пак, предизвикува симптоми на рамнина.

Дозволете ни да се задржиме на функциите што ги вршат арки на ногата. Како што веќе наведовме, на свој трошок, тежината се чува при одење (рамнотежа), како и амортизација на тресење што се случува при одење. Ако лигаментите и мускулите во ногата престануваат правилно да ги обезбедат функциите што им се доделени, да престанат да работат и да ја изгубат нивната вродена сила, а со тоа да станат слаби, нормалната форма на ногата исто така е нарушена. Како резултат на решавањето на ногата против оваа позадина, како и поради неговото донесување на сосема рамна позиција, веќе е забележана и пролетната функција. Ова води до фактот дека оптоварувањето, претходно наметнато на нозете, започнува да се компензира со зглобовите на нозете - со други зборови, оние зглобови што се повисоки веќе се вклучени, а тоа е зглобот на зглобовите, коленото и колкот. Природно, со таква замена на функциите, уште поголем товар паѓа на 'рбетот. Земајќи го предвид фактот дека ниту тој, ниту новоинформираните зглобови во принцип не се наменети директно да учествуваат во функциите што се извршуваат за време на таквата деформација, овие функции не се многу успешно извршени од нив, па поради тоа недостатоците се случуваат брзо и во нивната работа.

Земајќи ги предвид таквите карактеристики на патолошкиот процес поврзан со flatfoot, станува јасно зошто има болки во нозете и болката во 'рбетот, иако не сите пациенти се прицврстуваат еден кон друг, и секако не сите овие симптоми се припишуваат на главната причина, односно рамнина.

Треба да се забележи посебно дека болката во случај на рамна нога се појавува во таква фаза, што може да се опише како недостаток на телесни сили за да се обезбеди безбедно и нормално движење, дури и на сметка на методот на компензација, толку необичен за него. Резултатот од влијанието на flatfoot станува болка во колкот, зглобот на зглобовите и колената, исто така, поради оптоварувањето на 'рбетот, позицијата кај пациентите исто така станува патолошка. Наспроти позадината на патолошките промени поврзани со работата на мускулно-скелетниот систем, подоцна може да се развие сколиоза и артроза. Покрај тоа, тоа е flatfoot што во многу случаи предизвикува развој на проширени вени.

Како што можете да видите, исклучително е важно да ги одржувате лигаментите и мускулите во нормална состојба за да ги извршуваат своите функции, односно во состојба на надморска височина, со што се елиминира оптоварувањето што инаку би паднало на зглобовите на нозете и на 'рбетот.

Неверојатно, рамен стапалото има своја интересна карактеристика и лежи во фактот дека оваа болест може да се развие не само кај луѓе чии професионални или општи дневни активности се состојат од потребата да останат во постојана положба, туку и кај луѓе чии активности спаѓаат критериумот "седи", што е, како што е јасно, во седечката положба. Оваа особина се должи на фактот дека во седечката положба лигаментите и мускулите ја губат својата внатрешна сила, станувајќи слаба, а во стоечката положба, напротив, товарот е премногу голем, што исто така доведува до тешкотии - системот на лигаментите и мускулите на нозете едноставно престанува да се справува со таквиот товар .

Рамка: Причини

Меѓу главните причини кои предизвикуваат развој на рамнина, може да се идентификува во следново:

 • прекумерна тежина;
 • бременост;
 • карактеристики на активност која предизвикува прекумерна физичка активност;
 • наследност (рамнина во следниот род);
 • носени слаби квалитетни чевли, премногу тесни или мали чевли;
 • слабост на лигаментите и мускулите на нозете, поради недостаток на соодветни оптоварувања или возраст, итн.

Постои таков тип на рамнина како конгенитална рамнина. Во ова олицетворение, патологијата е доста ретка, изнесува околу 11% од вкупниот број на патологии поврзани со лезии на стапалото. Различни форми на изложеност на фетусот за време на неговиот пренатален развој може да предизвика конгенитален раб, особено тоа може да се должи на штетните навики на мајката, изложеноста на зрачење итн.

Покрај тоа, flatfoot може да се должи на рахитис. Во овој случај, тој е поврзан со претходниот развој на рахитска нога кај деца, што, пак, се јавува во услови на недостаток на витамин Д, што предизвикува намалување на јачината на коските како реакција на извршеното механичко оптоварување. Поради тоа, мускуло-лигаментозниот апарат е предмет на слабеење, кој, како што веќе разгледавме, е директна причина за развојот на рамнина.

Flatfoot исто така може да биде паралитичен. Паралитичката рамнозност се развива во однос на позадината на претходниот пренос на болеста, како што е полиомиелитисот, степенот на рамен стапало во овој случај е директно утврден од интензитетот на сериозноста на манифестацијата на истовремена парализа.

Фрактура на коските може да предизвика флипфут. Во овој случај, неговата варијанта се смета за трауматска рамнина, нејзините симптоми се манифестираат со фрактури кои влијаат на коските на ногата. Покрај тоа, овој тип на рамна нога, исто така, може да се развие како резултат на несоодветна фузија на коските, повторно, наспроти позадината на претходниот трансфер на фрактури.

И, конечно, flatfoot може да биде статичен, и оваа варијанта на flatfoot најчесто се дијагностицира. Статични рамни нозе, чии симптоми се предизвикани од реалниот пад на мускулниот тонус, се развиваат како резултат на премногу претерано работење, што се развива поради продолжено напрегање на нозете.

Flatfoot: видови

Со оглед на фактот дека ногата, како што веќе се идентификувани, има два свода, соодветно, деформацијата во било кој од нив веќе ги одредува соодветните видови на рамнина. Особено, ова е надолжна рамнина, во која деформацијата (редукција) е предмет на надолжниот лак, и попречно рамнина, во која, соодветно, деформацијата е предмет на попречниот лак. Со оглед на ова, зголемување на ногата се јавува и во должина и ширина. Ако и попречниот и надолжниот лак истовремено се срамнети со земја, тогаш ова е комбинирана рамнина ( со други зборови, може да се нарече надолжна пресечна рамнина). Првите две варијанти на flatfoot се откриваат доста често, но преовладувачките позиции во однос на преваленцата се доделуваат на попречната форма на деформитет.

Покрај тоа, рамни нозе може да бидат вродени или стекнати. Вродената рамнина, дијагностицирана кај деца, е доста ретка, овде, како што се разгледувавме погоре, главното влијание беше направено од малформации кои директно влијаат врз развојот на ткивата на фетусот. Таквите рамни нозе можат да се лекуваат од првите денови од раѓањето на детето. Добиеното рамен стапало, пак, се дијагностицира во огромното мнозинство на случаи, неговите главни форми се оние опции кои ги поврзувавме погоре со влијанието на специфичните каузални фактори, односно, тоа е трауматска, рахитска, паралитична и статична рамен стапало.

Рамни нозе: симптоми

Да се ​​задржиме на оние основни варијанти кои, кога се размислува за рамни стапала, се разликуваат во согласност со карактеристиките на лезијата, односно на надолжните, попречните и комбинираните рамни нозе, како и на симптомите својствени за нив.

Надолжна рамнина: симптоми

Надолжната рамнина е придружена со контакт со подната површина на ногата целосно, што предизвикува зголемување на неговата должина. Главната карактеристика, која одговара на манифестацијата на надолжната рамен стапало, е намалувањето на растојанието кое нормално се формира помеѓу подната површина и ногата од нејзиниот внатрешен раб. Надолжната рамна нога, исто така, станува причина за развој на клупа, поради што носат чевли следеа одреден "модел": на неговата внатрешна страна по должината на петицата и единствениот.

Степенот на деформација на ногата одредува соодветен степен на рамнина, има три од нив.

 • Првиот степен на flatfoot се карактеризира со отсуство на видлива деформација, што е предизвикано од сè уште слабиот израз на придружните промени. Рамни стапала, чиишто симптоми во оваа фаза се манифестираат во форма на замор, обележани во нозете откако доживеале значителен физички напор, на пример, по долг рок или надминување на значајните растојанија за нозете. Притискањето на подножјето е придружено со појава на болка. Кон вечер, симптомите може да се надополнат со нарушување на мазноста на одењето наспроти позадината на придружните сензации, како и отекување на стапалата.
 • Вториот степен на flatfoot се карактеризира со умерена сериозност на flatfoot. Лакот на ногата во оваа фаза на прогресијата на болеста исчезнува, симптомите се интензивираат. Така, болката станува посилна, се манифестира многу почесто, покрај тоа, се забележува и неговото ширење на зглобот на глуждот, како и на долниот дел од ногата. Мазноста на одење во оваа фаза на манифестацијата на болеста е изгубена, мускулите на нозете ја губат својата вродена еластичност.
 • Третиот степен на рамнина се манифестира во уште поизразена форма, што исто така е придружено со зголемен притисок. Вознемиреноста и болката во нозете стануваат постојани придружници на општата состојба на пациентите, покрај тоа има многу силна главоболка. На болка, исто така, се презентираат болки во лумбалниот регион. Постои намалување на способноста за работа, потешкотии се јавуваат дури и ако е неопходно да се надминат малите растојанија. Плодноста на оваа форма од 3 степен од оваа форма го оневозможува човекот да оди со неа, додека се врти во обичните чевли, поради екстремниот степен на процеси на деформација.

Попречна рамна нога: симптоми

Попречната рамнина е придружена со намалување на должината на ногата, што се должи на дивергенцијата на коските што се наоѓаат во него. Исто така релевантни е отстапувањето нанадвор од палецот со придружната деформација на средниот прст, тоа, исто така, промени во сопствената форма - станува молетореобразен. Освен тоа, забележано е појава на задебелување на коските во основата на палецот, кој има грутка форма и е придружена со манифестација на болка.

Оваа форма на рамнина е исто така придружена со различни фази на прогресија, врз основа на кои, според тоа, ги разликуваат степените на попречно рамнина, слично на претходната варијанта на болеста, постојат три.

 • Попречен рамнина, прв степен. Овој степен на рамнина се карактеризира со слаба манифестација на промени релевантни за болеста. За аголот на отстапување кој одговара на позицијата на првиот прст, се одредува граница, која не надминува 20 степени. Долготрајно или одење се придружени со замор. Во подрачјето на локацијата на 2-4 прсти, се формира карактеристично задебелување на кожата - ова се natoptysh, исто така, постои мала болка и црвенило, откриени од страна на првиот прст на ногата.
 • Попречен рамнина, втор степен. Во оваа фаза на прогресија на болеста, придружните промени може да се дефинираат како умерено изразени. За аголот на отстапување што одговара на позицијата на првиот прст, веќе е поинаку одредена граница - од 20 до 35 степени. Изложеноста на стрес доведува до чувство на печење во подножјето на нозете, како и на болка во него, овие чувства се забележани и во областа на првиот прст (особено ако лицето е во чевли). Во оваа фаза на текот на болеста, формираните натоптици се зголемуваат во сопствените димензии, подрачјето на прстите на ногата се менува во нивното карактеристично израмнување.
 • Попречен рамнина, трет степен. Со прогресијата на болеста до оваа фаза на нејзината манифестација, процесот на деформација е најизразен во своите манифестации, вистинскиот агол на отстапување одговара на позицијата на бројка од 35 степени или повеќе. Товарот е придружен со појава на постојана и силна болка од подножјето, предниот дел е силно ширев. Belltoes, формирани во областа на прстите, достигнуваат значителни големини. Позицијата на првиот прст се менува нагло, налик на дислокација, 2-4 прсти на ногата се предмет на тежок деформитет, исто така може да се развие бурзит (оваа болест е придружена со воспаление на регионот на параартикуларната кеса).
Степен рамнина

Што се однесува до таква форма како мешана рамна нога, таа е придружена со манифестација на симптоми својствени за двете разгледувани форми, односно симптоми на попречното и симптоми на надолжната рамнина. Забележете исто така дека манифестациите на симптомите на мешана форма се карактеризираат со поголем степен на сериозност.

Покрај тоа, исто така е можно да се земат предвид знаците на рамен стапало не само од страната на сензациите кои ја придружуваат оваа болест, туку и од малку поинаква страна, тие се состојат од следново:

 • чевлите почнаа да се истрошат премногу брзо, особено, ова е забележливо во присуство на нејзината пета;
 • болката на нозете почна да го придружува физичкиот напор;
 • стоечката работа и редовното одење беа придружени со брзо исцрпување на нозете;
 • одење во потпетици стана тешко;
 • до крајот на денот се појавуваат карактеристични симптоми на рамнина (тежина и оток во нозете, чувство на нозете исполнети со олово, грчеви);
 • постои чувство на зголемување на ногата во големина (која, всушност, практично е), и во должина и во ширина, поради што има потреба да се купуваат чевли што се поголеми од вообичаената големина и веќе не е можно да се влезе во стари чевли.
Рамка: слика

Рамни нозе кај деца: симптоми

Врз основа на примерите статистички податоци, може да се истакне дека при испитувањето на децата од предучилишна возраст околу 65% од случаите покажуваат рамни стапки, додека завршувањето на училиштето е придружено со уште поголем пораст на оваа бројка. Често родителите третираат рамни нозе со помала сериозност отколку што треба, верувајќи дека ако нема посебни промени и нема попреченост поради оваа болест, тогаш тоа не е толку опасно и ќе помине со текот на времето. Во меѓувреме, самата рамнодушност никогаш не поминува, згора на тоа, запоставените случаи на нејзиниот тек се придружени со дополнителни тешкотии, третманот станува не само скап, туку посериозен во однос на интервенцијата. Така, со овој модел на "запоставување" на болеста може да се изврши операција.

Што, покрај можното лекување само поради операција, е опасно рамен? Како минимум, фактот дека може да доведе до развој на голем број други подеднакво сериозни болести, имено сколиоза, артроза, ишијас, остеохондроза, проширени вени и артритис, а тоа не е целата листа. Помимо этого, плоскостопие является одной из причин, обуславливающих развитие ускоренного сценария по износу опорно-двигательного аппарата.

Формирование стопы у ребенка происходит до достижения им трехлетнего возраста. Как и любое другое заболевание, чем раньше плоскостопие будет диагностировано, тем легче будет обеспечить его лечение. Рождаются же все дети с так называемым мнимым плоскостопием, мнимым оно является по той причине, что в стопе находится значительное количество подкожного жира.

В качестве одной из особенностей, а, вместе с тем, и в качестве одного из преимуществ этого заболевания у детей по части его обратимости является то, что постепенному взрослению сопутствует естественное избавление от плоскостопия. Происходит это естественным образом, при постепенном обучении ребенка ходьбе и при беге, чему также сопутствует развитие мышц. На фоне перечисленных изменений в жизни ребенка изменяется и строение его стопы, у нее появляются привычные очертания. Учитывая уже отмеченный возраст, до которого происходит полное формирование стопы у ребенка, можно добавить, что у детей до трех лет плоскую стопу причислять к плоскостопию просто нельзя.

Плоскостопие, как мы уже выделяли, может быть врожденным или приобретенным, при этом развитию врожденного плоскостопия предшествует актуальность пороков развития в период внутриутробного развития плода.

В качестве причин, провоцирующих развитие у ребенка плоскостопия, можно обозначить проблемы, аналогичные тем, которые провоцируют плоскостопие у взрослых:

 • ношение обуви ненадлежащего качества и параметров (размер, ширина и пр.);
 • прекумерна тежина;
 • неправильное сращение костей стопы после перелома;
 • рахит у ребенка, нарушения в обмене фосфора и кальция;
 • длительный мышечный спазм на фоне гормональных перестроек организма в рамках периода полового созревания;
 • длительное пребывание в постельном режиме при перенесении заболеваний;
 • занятия балетом;
 • поднятие тяжестей;
 • слишком интенсивная подвижность суставов.

Симптомы плоскостопия у детей аналогичны симптомам у взрослых, здесь также присутствует усталость и боль в ногах. Появление головной боли в рамках более глубокой формы проявления заболевания может стать причиной пониженной успеваемости ребенка в школе. На фоне длительного суставного раздражения, обуславливаемого плоскостопием, может развиться их воспаление, что определяется как артроз. При влиянии на позвоночник впоследствии может развиться его искривление, а это, в свою очередь, определяет для ребенка уже такой диагноз, как сколиоз.

Дијагностицирање

Плоскостопие можно определить не только на основании клинических проявлений заболевания, но и на основании определенных способов, на основании результатов которых можно понять, на каком этапе находится патологический процесс. В качестве таких методов в частности используется плантография, подометрия, а также метод анализа Фейса, рентгенологические и клинические методы диагностирования. Так, плантография дает возможность определить степень выраженности рассматриваемого нами заболевания на основании результатов отпечатков стоп, для чего их смазывают специальным раствором, а после делают на бумаге отпечатки при опоре на нее всем весом. Проведение подометрии дает возможность определить процентное соотношение между длиной стопы и ее высотой.

Плантография как метод диагностики

Основой для клинического метода становится построение треугольника, располагающего основанием, соответствующим расстоянию между расположением I плюсневой кости (в частности ее головки) и пяточным бугром. Расположение вершины такого треугольника отмечается с верхушки расположения внутренней лодыжки при достижении одним катетом участка вершины пяточного угла, а другим катетом – расположения плюсневой кости (ее головки). При нормальном состоянии стоп высота свода составляет порядка 55-60 сантиметров.

Клинический метод диагностики плоскостопия
Плоскостопие: метод диагностики по следу

Третман

Основная цель, на которую ориентировано лечение плоскостопия, заключается в устранении сопровождающих это заболевание болевых ощущений по области поражения, то есть в стопе. Кроме того, важно добиться укрепления связок и мышц ноги наряду с восстановлением присущих стопе функций. Лечение плоскостопия может быть консервативным, то есть с использованием различных медпрепаратов, процедур и пр. методов или хирургическим, то есть это лечение за счет проведения оперативного вмешательства непосредственно в пораженной области.

Консервативное лечение заключается в реализации мер физиотерапевтического воздействия, в выполнении определенных упражнений лечебной гимнастики. В дополнение к этому подбираются специальные ортопедические стельки, обувь. Рекомендуются ножные ванночки, массаж. В качестве достаточно эффективного на первых порах варианта лечения плоскостопия у ребенка являются, опять же, ванночки с добавлением в них речной гальки. Здесь ему необходимо перекатывать ступнями камушки, что сопряжено с соответствующим положительным воздействием на ступни.

На ранней стадии лечение плоскостопия у детей, обусловленного несостоятельностью связок стопы, заключается в обеспечении покоя, при необходимости прекращаются занятия спортом.

Плоскостопие: осложнения

Плоскостопие, как уже в целом может быть понятно из особенностей течения и прогрессирования этого заболевания, может спровоцировать ряд специфических осложнений, среди них выделим следующие:

 • постепенное усиление боли, неспецифическое ее проявление (то есть боль не только в стопах, а в бедрах, в коленях, в спине, головная боль);
 • clubfoot;
 • неестественность осанки, искривление позвоночника, развитие сколиоза и других заболеваний позвоночника (остеохондроз, грыжи и пр.);
 • врастание ногтей;
 • дистрофические изменения, развивающиеся в мышцах спины и ног;
 • развитие заболеваний, непосредственным образом связанных с поражением стоп (деформации, мозоли, искривления пальцев, невриты, шпоры и т.д.).
Последствия плоскостопия

Что касается такого вопроса, как профилактика плоскостопия, то она заключается, прежде всего, в подборе соответствующей обуви. Исключается высокий каблук, в качестве оптимального варианта рассматривается его высота, не превышающая 4 сантиметров. Систематически важно посещать врача для контроля над общим состоянием ног, при наличии какого-либо рода проблем, связанных с ногами, осмотр у специалиста проводится чаще. В качестве дополнительной меры профилактики плоскостопия рассматривается необходимость в физических упражнениях и в гимнастике. Для расслабления мышц и для снятия общего напряжения ног, накопившегося в течение дня, рекомендуются ванночки. При наличии проблем с лишним весом следует позаботиться и с решением этой проблемы, потому как избыточный вес и ожирение находятся в числе главных проблем, способствующих развитию плоскостопия, а также оказывающих дополнительную нагрузку на ноги и на позвоночник.

При появлении симптомов, указывающих на возможную актуальность плоскостопия, необходимо посетить врача ортопеда.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Плоскостопие и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач ортопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Поперечное плоскостопие (совпадающих симптомов: 4 из 17)

Попречно рамнина - делува како патолошка состојба, која се карактеризира со ширење на предната нога и девијација на палецот. Вреди да се одбележи дека женските претставници често страдаат од болеста - кај мажите се дијагностицира 20 пати помалку.

...
Варикозное расширение вен (совпадающих симптомов: 3 из 17)

Варикозное расширение вен (варикоз) представляет собой такое хроническое заболевание, при котором вены подлежат узловатому расширению, что происходит одновременно с нарушением в процессе оттока крови и с ее застоем в рамках венозной системы. Варикозное расширение вен, симптомы которого развиваются в соответствии с воздействием ряда предрасполагающих причин, проявляется в виде развития характерного выпячивания крупных, извилистых и толстых вен, поражает нижние конечности, потому именно о данной области поражения и пойдет речь в нашей сегодняшней статье.

...
Сахарный диабет (совпадающих симптомов: 3 из 17)

Дијабетес мелитус е хронична болест во која влијае врз работата на ендокриниот систем. Дијабетес мелитус, чии симптоми се базираат на продолжено зголемување на концентрацијата на гликоза во крвта и на процесите кои ја придружуваат изменетата состојба на метаболизмот, се развива особено поради недостаток на инсулин, како хормон произведен од панкреасот, кој ја регулира процесирањето на гликозата во телесните ткива во телото и во неговите клетки.

...
Остеоартроз (совпадающих симптомов: 3 из 17)

Остеоартроз – это достаточно распространенное заболевание, при котором дегенеративно-дистрофическому поражению подвергаются суставы. Остеоартроз, симптомы которого изначально связаны с постепенным распадом хрящевой ткани, а после – с распадом подхрящевой кости и других структурных составляющих сустава, развивается на фоне нехватки кислорода в них и может проявляться в различных формах с различной областью локализации патологического процесса. В основном это заболевание диагностируется у пациентов в возрасте от 40 до 60 лет.

...
Диабетическая стопа (совпадающих симптомов: 3 из 17)

Дијабетична нога е една од компликациите на дијабетесот, генерално, оваа компликација се гледа како синдром, придружен со цела група на различни манифестации кои влијаат на периферниот нервен систем, фугите на нозете, коските и крвните садови. Диабетическая стопа, симптомы которой имеют форму язвенно-некротического поражения, иначе обозначается как гангрена стопы и развивается в среднем у 5-10% пациентов с диабетом.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .