Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кифоза: Симптоми и третман

Кифоза - главните симптоми:

Кифозата, како медицински термин, има грчко потекло, неговите компоненти се "свиткани" и "грмки", врз основа на кои читателот веќе може да претпостави дека ова е искривување на држењето кое се манифестира во форма на наведнување. Кифоза, чии симптоми може да бидат не само чисто естетски по природа, туку и природата на тешките клинички манифестации, исто така, доведува до брзо стареење на 'рбетот, како и развој на болести како што се остеохондроза и голем број на поврзани нарушувања.

Општ опис

Кифозата се развива од внатрешниот дел на 'рбетот и се манифестира на начин сличен на дефиницијата за "круг назад". Пациентот ги има следните карактеристики во кифоза: рамената се наведна напред и надолу, забележително стеснување на градите, слабост на стомачните мускули, торзото (горниот дел) свиткана напред. Соодветно на тоа, таквите промени исто така ја менуваат позицијата на дијафрагмата (т.е. респираторниот мускул) - таа е во напредна позиција. Кифозата, која се развива кај еден пациент во текот на подолг временски период, предизвикува меѓувертебралните 'рскавици' да бидат "нападнати" како дел од вистинските патолошки процеси - тие едноставно почнуваат да се распаѓаат.

Во иднина, сликата на болеста, како што знаете, исто така напредува. Така, грбот на мускулите почнуваат да се водат, исто така, влијае и главната функција што ја извршуваат мускулите, особено за одржување на абдоминалниот ѕид во соодветната положба. Поради анатомските промени кои се развиваат во градниот шуплив простор, мобилноста на ребрата е намалена, респираторната функција на белите дробови е предмет на одредени ограничувања, и конечно, активноста што се јавува од меѓуребрените мускули е нарушена.

Торакалната кифоза, која се развива во адолесценцијата, предизвикува развој на таква болест како Scheuermann-Mau болест, момчињата од 14-16 години се најмногу погодени. Како главна причина за кифоза со транзиција кон оваа болест, се разгледуваат нарушувањата на развојот на пршлените и интервертебралните дискови во регионот на торакалниот 'рбет, предизвикан од генетски. Како главни знаци што укажуваат на тоа, надворешните деформации видливи во спиналниот регион, развиен во клинови во развојот на пршлените, исто така забележани по визуелен преглед, се разликува зголемен замор на адолесцентот, општ мускулен замор, периодично манифестирана мускулна болка. Доста често, кичузата на Schuyermann Mau е придружена со формирање на хернија на Шмол. Овде, особено, се создаваат области во кои дискот е притиснат меѓу пршлените со коска во основата на пршленот. Важна точка во третманот на Scheuermann-Mau-овата болест е таква што порано се откриваат абнормалности во развојот, толку повеќе шанси тоа ќе предизвика за понатамошно враќање на структурата и функцијата на 'рбетот, без потреба од хируршка интервенција за да се постигне слична ефективност.

Доста често, кифозата се развива во мешана форма, таа се нарекува во оваа верзија на нејзината манифестација на кифосколиоза. Оваа форма на болеста е доста ретка, истовремено комбинира знаци на патолошки процес кои се релевантни за кифоза и знаци на сколиоза. Вродената кифосколиоза се карактеризира со тоа што е придружена со истовремена повреда на органите на градниот кош и абдоминалната празнина. Кифосколиозата, исто така, може да се развие во одреден период од животот на здравиот пациент, што укажува на неговата форма како стекната кифосколиоза. Во оваа форма, таа обично се развива против позадината на нарушувањата во развојот на 'рбетот, по претрпените повреди или одредени болести. Со таква повреда во ткивата се отежнува размена на гасови, респираторната функција е оштетена, сето ова, од своја страна, доведува до оштетена срцева активност, како и нарушувања во работата на мозокот.

Спинална искривување кај кифоза и сколиоза

Кифоза: форми

Општо земено, разгледувањето на кифозата може да се подели на две главни форми: патолошка кифоза и физиолошка кифоза. Дијагнозата на "физиолошка кифоза" е утврдена под агол на наклонетост на 'рбетот во рамките на 15-30 степени. Што се однесува до патолошката кифоза, тоа, пак, може да биде конгенитално или стекнато, што одговара на одреден степен на сериозност (степен на кифоза, ние ќе ги сметаме за малку помал). Што се однесува до броевите, патолошката кифоза, соодветно, во споредба со физиолошката кифоза, може да се сметаат за промени во кои аголот на наклонетост на 'рбетот одговара на индекс од 30 степени, а границите на бројки од таква наклонетост може да достигнат 71 или повеќе степени (што го одредува екстремниот степен на оваа болест).

Кифоза може да одговара на следниве видови на манифестации:

 • Кифоза од тип I - овој тип на манифестација на болеста се карактеризира со фактот што вертебралните тела со него се развиваат абнормално;
 • Кифоза од тип II - вертебрални тела кои подлежат на абнормална сегментација;
 • Кифоза од тип III - овој тип се меша и, соодветно, се карактеризира со комбинација на аномалии посочени од претходните сили.

Во согласност со областа на локализација на екстремната темето на деформирачкиот процес, се разликуваат следниве форми на кифоза:

 • вратот кифоза;
 • горната градна кифоза;
 • умерена градна кифоза;
 • пониска градна кифоза;
 • тораколумбарна кифоза;
 • лумбална кифоза.
Кифоза на градниот кош: слика

Враќајќи се во степен на деформација на 'рбетниот столб кај кифоза, се разликуваат следниве главни варијанти:

 • Јас степен на деформитет - во 30 степени (оваа бројка, како што веќе утврдивме, укажува на физиолошка деформација, тогаш, соодветно, го следи степенот на патолошки деформација на 'рбетниот столб);
 • II степен на деформација - тука аголот на наклонетост е од 31 до 60 степени;
 • Деформација на Степен III - аголот на наклонетост на 'рбетот е во опсег од 61-90 степени (главно се смета за екстремен степен на манифестација на болеста);
 • IV степен на деформација - од 90 степени или повеќе (ретка и многу потешка форма на кифоза).

Кифозата, исто така, може да се разликува во карактеристиките на прогресијата на деформирачкиот процес. Значи, со зголемување на наклон до 7 степени годишно, зборуваме за полека прогресивна форма на кифоза. Според тоа, со брзо напредувачка кифоза, патолошката промена на аголот на наклон е 7 или повеќе степени годишно.
Во зависност од примарната детекција на болеста, се разликуваат следните варијанти:

 • детска кифоза (или рахитска кифоза) - во оваа форма на болеста, задниот свиок (агол на наклон) не е во фиксна положба, и затоа ако детето е поставено на стомакот, тој исчезнува;
 • кифоза на мали деца - во овој случај станува збор за фиксна кисела киселина;
 • Кифоза на адолесценти / млади - тука зборуваме за Шеуерман-Мау-овата болест која веќе ја забележавме од нас;
 • Возрасна кифоза - во овој случај, болеста се зема во занемарена форма (ова е или конгенитална или адолесцентна кифоза), како и болест што произлегува од одреден ефект (стекната кифоза, која настанала на позадината на пренесување на повредите, хирургија итн.).

Кифоза: видови

Кифозата може да се манифестира во различни форми, бидејќи тоа е воведувањето на оваа болест на специфична варијанта на формата која ви овозможува да ги одредите соодветните причини за кифоза. Покрај директното поврзување на формата на кифоза со нејзината причина, исто така постојат и чести причини кои ја одредуваат можноста за кифоза. Главната една од овие причини е, пред се, неточен став. Тоа е предизвикано од усвојувањето на нефизиолошката позиција окупирана за време на студијата или работата.

Слабо осветлување, долго седи на подот со прекрстени нозе, миопија, седејќи во премногу ниско или премногу меко столче, исто така, има негативно влијание врз држењето на телото. Покрај тоа, како причини за провоцирање на развојот на кифозата, постои и долг престој во кревет, интензивна обука во одредени спортови (борење, кревање тегови, бокс, итн.), Недостаток на развој на мускулите во лумбалниот или торакалниот регион. Исто така, кифозата може да се развие поради скратување на клавикулите или поради остеохондропатија (неразвиеност на рскавичните и коските на коските). Кифозата, исто така, може да се развие во позадината на конгениталната закривеност на 'рбетот и остеопорозата. Остеопорозата особено е болест која предизвикува губење на коскената маса во однос на позадината на придружните патолошки процеси, како и ја зголемува кршливоста на коските, со што се зголемува нивната подложност на фрактури.

Одредена улога е исто така доделена на психолошки фактори во контекст на разгледување на причините за развој на кифоза. На пример, децата често почнуваат да ги ублажуваат поради својот висок раст, кој се јавува врз основа на соодветниот комплекс. Девојките го прават тоа поради растот на градите, во обид да ги "скриат" овие промени. Мајките од астеновиот тип на уставот кои го носат бебето долго време во раце, како и жените со големи гради, исто така се изложени на ризик во согласност со можниот развој на нивната кифоза.

Враќајќи се на разгледување на сортите на оваа болест, да почнеме од самиот почеток, на тој начин, да живееме на својата вродена форма. Така, конгениталната кифоза е резултат на одредени абнормалности во периодот на интраутериниот развој. Доста често, причините за кифоза во овој случај лежат во нецелосното формирање на 'рбетниот столб кај пациент или во аномалниот развој на предните вертебрални одделенија. Поради природата на ефектите од патолошки процеси, на пациентите често се дијагностицира парализа од долниот дел од телото, што е често случај со претходната траума или инфекција.

Наспроти позадината на конгениталната кифоза, меѓу другото, нарушена е функцијата на мокрење. Ако се сомневате во релевантноста на оваа форма на болеста, се доделува урограм (со други зборови, тоа е рентген на областа на бубрезите), ултразвучен скенирање, МРИ (магнетна резонанца), миелограм. МНР и миелограм во оваа листа даваат можност за целосно визуализирање на особините на компресијата на 'рбетниот мозок. Во однос на третманот, во случај на тешки форми, се применуваат претежно оперативни методи на дејствување - конзервативната терапија не ја утврдува соодветната ефикасност во третманот на пациенти со вродена кифоза.

Спроведувањето на потребната хируршка интервенција во рамките на раните фази на текот на болеста ја одредува можноста за спречување на последователната прогресија на процесот на деформирање и, соодветно, постигнување на позитивни резултати во целокупната слика за состојбата на пациентот. Хируршкото лекување го пропишува исклучиво лекар, кога се јавува потреба, но може да се процени врз основа на резултатите добиени при спроведувањето на соодветните дијагностички методи.

Исто така, се разликува и генотипната кифоза. Во оваа форма, болеста е наследна и се карактеризира со идентични манифестации во рамките на разгледување на случаи за неколку генерации истовремено. Наследување се одвива според доминантниот тип.

Во случај на фрактура на компресија на пршлените во количина од неколку парчиња, се разгледува форма на болеста, како што е компресивната кифоза , која се карактеризира со намалување на нивната висина од страна на предниот регион.

Слабоста на грбот на мускулите предизвикува развој на таква форма на болеста како мобилна кифоза. Покрај оваа причина, оваа форма на болеста, исто така, може да се развие како резултат на продолженото прифаќање од страна на телото на одредена абнормална положба. Поради одредени пасивни методи на изложеност е дозволена можноста за успешен третман на овој тип на кифоза.

Со придружен рахит, рахитичната кифоза се развива поради слабоста на мускулите, како и поради мекоста на телата на 'рбетниците . Оваа болест е особено важна за децата во возрасната група од шест месеци до една година.

Како резултат на тековните промени на дегенеративно-дистрофичната природа, кои влијаат на областите на интервертебралните дискови, како и поради придружните промени поврзани со стареењето на слабеењето на мускулите, кои нормално обезбедуваат задржување на 'рбетот во соодветната положба, се развива сенилната кифоза.

Честопати, децата на возраст од околу неколку месеци развиваат таква форма на кифоза како вкупна кифоза , некои други видови на болести можат да ја придружуваат оваа патологија, особено може да биде Бехтерева болест итн. Вкупната кифоза, исто така, често се нарекува кичоза во облик на лак.

Присуството на болест како што е туберкулозен спондилитис кај пациент води кон фактот дека придружната компресија на телата на 'рбетниот столб во комбинација со нивното уништување предизвикува развој на соодветна форма на кифоза, особено, таа е туберкулозна кифоза.

Постои и аголна кифоза. Оваа форма на болеста е придружена со развој на булбус во облик на агол со врвот лоциран зад неа. Најчесто ваквиот тип на кифоза е придружен со компресија или туберкулозна кифоза.

Физиолошката кифоза веќе изолирана од нас е сателит на нормалниот процес на развој на 'рбетот. До седум години се забележува умерена кифоза на торакалниот вертебрален дел, додека периодот на пубертет е индициран од развојот на кифоза на сакралниот дел.

"Кружната назад" или кифроза на држење се развива поради лоша држење на телото. Првенствено, оваа форма на болеста е дијагностицирана кај пациенти од адолесцентната возрасна група, како и кај повеќе возрасни пациенти на возраст под 30 години. Поради постојаната закривеност, во која задниот дел се потпира на положбата што ја заземаат, а исто така и поради наведнатоста, во која пациентите стојат или седат, торзото, соодветно, се навалува напред. Поради прекумерната склоност, се појавуваат сите состојби за развој на таква патологија како лумбална хиперлордоза . Во овој преглед, треба да се забележи дека тоа е лодоза, а тоа е позиција во која 'рбетот се свиткува навнатре, што, во меѓувреме, е резултат на лумбалниот дел е сосема нормално. Што се однесува до хиперлордозата, како прекумерен навед во предниот дел на лумбалниот регион, веќе се смета за состојба која компензира за зголемена форма на кифоза.

На овие сорти, нашето разгледување на облиците на болеста не завршува тука. Значи, следната форма на болеста е младешката кифоза на Scheuermann . Карактеристиките на оваа болест се во патолошка промена на неколку пршлени, особено, таквите промени влијаат на нивната форма. Зафатените пршлени стануваат клиновидни во однос на позадината на истовремено стеснување на нивниот предниот дел. Не постои недвосмислена причина за развојот на оваа форма на кифоза денес, но меѓу најчестите претпоставки, водечката позиција ја зема претпоставката дека постои генетска позадина. Се базира на промени во развојот на 'рбетот, што се развива како резултат на нарушувања на циркулацијата.

Следната форма е посттрауматска кифоза. Како што читателот може да се претпостави од самото име на формата, причината за развојот на болеста е претходна повреда на 'рбетниот столб. Прогресијата на болеста во иднина станува причина за компресија во 'рбетниот столб на нервните структури. Кога 'рбетниот столб е фрактуриран во регионот на торакалниот или лумбалниот' рбет, се развива кифиза од еден степен или друг, врз основа на сериозноста на траумата која претрпе, се одредува соодветен третман, кој, пак, може да биде или конзервативен или хируршки.

Болестите против кои се развива парализа исто така може да биде причина за развој на таква форма на кифоза како паралитична кифоза. Може да се идентификуваат следниве видови болести: церебрална парализа, полиомиелитис, мускулна дистрофија итн. Развојот на кифоза во еден или друг случај на болест што го предизвикува се случува постепено.

Поради негрижата на пациентот во однос на препораките дадени од лекарот по операцијата во 'рбетниот регион, како и кога не се доволно ефикасни во одредувањето на ефектите во периодот на рехабилитација (повторно, по операцијата), може да се развие постоперативна кифоза. Ваквото сценарио бара повторно работење.

Поради промена на дегенеративно-дистрофичната природа на лезијата на 'рбетниот столб, како по правило, се развива дегенеративна кифоза. Со долг тек на дегенеративни процеси, често развиваат интервертебрални дефекти на дисковите, лигаментозниот апарат се ослабува, се јавуваат промени во пршлените. Ова, пак, предизвикува постепен развој на кифоза. Почетните фази на нејзината манифестација се карактеризираат со развој на нерамнотежа во тежината на пациентот, поради што дегенеративните процеси почнуваат да се развиваат уште побрзо. Тешко е да се елиминира таков маѓепсан круг, па затоа вистинските патолошки процеси во овој случај брзо се развиваат.

Завершая рассмотрение этого пункта нашей статьи, добавим, что деформации позвоночника могут развиваться на почве патологического воздействия, обуславливаемого теми или иными системными заболеваниями. В частности это инфекционные заболевания, опухолевые процессы в области позвоночника, артриты и пр. Соответственно, для того, чтобы избавиться от кифоза, необходимо первоначально реализовать соответствующие меры в адрес основного заболевания – только в таком случае борьба с самим кифозом окажется эффективной.

Кифоз: симптомы

Как мы изначально отмечали, симптомы рассматриваемого нами заболевания в определенной мере носят эстетический характер. В частности, как понятно из его сути, кифоз сопровождается формированием неправильной и непривлекательной, соответственно, осанки. Если говорить об, опять же, указанных тяжелых клинических проявлениях данного заболевания, то они заключаются в появлении болевого синдрома, а также в давлении на легкие и на органы, расположенные в брюшной полости. При тяжелой форме заболевания (то есть при значительном искривлении) оказывается давление на область спинного мозга и на нервные корешки, в результате чего нарушается мочеиспускание, появляются жалобы на онемение конечностей.

Кифоз, кроме сопутствующих ему внешних проявлений, сопровождается стремительным старением позвоночника, а также развитием остеохондроза. При кифозе происходит сокращение высоты в межпозвоночных дисках, утрачиваются амортизирующие свойства, присущие позвоночнику, развиваются межпозвоночные грыжи. Перечисленные изменения обуславливают усиление болей в спине, а также приводят к нарушению мозгового кровообращения, из-за чего утрачивается способность больного к нормальному перемещению. Таким образом, кифоз можно рассматривать не только как заболевание эстетического масштаба с определенным нарушением функций на фоне сопутствующих поражений, но и как достаточно опасное заболевание.

Таким образом, можно указать, что хотя и сутулость, обусловленная кифозом, ничего страшного за собой, казалось бы, и не несет, сопутствующие ей изменения указывают на обратное. Позвоночник, как читателю, вероятно, известно, выступает в качестве поддержки для спинного мозга, он же, в свою очередь, располагает множеством нервных корешков, относящихся к каждому из отделов нашего тела. Кифоз в обязательном порядке сопровождается защемлением этих нервных корешков, из-за чего возникает слабость в области нижних конечностей, ведущая к невозможности дальнейшего самостоятельного передвижения. Более того, отверстия, расположенные между поперечными отростками шейных позвонков включают в себя позвоночные артерии, за счет которых обеспечивается кровоснабжение головного мозга и важнейших отделов в нем (затылочные доли, мозжечок, ствол).

Даже незначительное пережатие сосудов, провоцируемое кифозом, становится причиной нарушения мозгового кровообращения, а это, в свою очередь, приводит к инсульту в области ствола головного мозга, отвечающего за функции дыхательной и сосудодвигательной систем. Такого типа защемление проявляется в достаточно тяжелой форме, более того, в силу сопутствующих изменений завершиться оно может летальным исходом.

Дијагностицирање

Диагноз «кифоз» устанавливается в рамках проведения осмотра пациента и его опроса. Изучается история болезни, определяется актуальность сопутствующих неврологических нарушений, уточняются особенности проявления болевого синдрома. При осмотре осуществляется пальпация (ощупывание) области шеи и спины, а также определяются особенности кожной чувствительности и мышечной силы. Помимо этого, выполняется ряд специфических тестов, позволяющих определить неврологический статус пациента, исследуются особенности сухожильных рефлексов, проводится аускультация легких и сердца.

В качестве обязательного метода исследования выступает рентгенография позвоночника, она может состоять или только из боковых и прямых обзорных снимков, или выполняться аналогичным образом, но дополняться прицельными рентгенограммами, проводимыми в нестандартных формах проекций, а также при занятии определенного положения пациентом (в том числе и при условии растяжения позвоночника).

Обнаружить сопутствующие патологии, затрагивающие мягкие ткани, позволяет магнитно-резонансная томография (МРТ). На компьютерную томографию (КТ) пациента направляют для определения степени патологических изменений, сформировавшихся в костных структурах. Дополнительно могут быть проведены стандартные лабораторные исследования крови и мочи (на предмет актуальности сопутствующих патологий).

Кифоз: лечение

При тяжелой форме искривления позвоночника восстановление позвоночного изгиба может осуществляться посредством соответствующего оперативного вмешательства. Единственное, что данный метод применим только в лечении кифоза у взрослых, что обуславливается уже завершенным процессом формирования и роста позвоночника.

Лечение кифоза, протекающего без изменения структуры межпозвоночных дисков и позвонков, может заключаться в реализации мер мануальной терапии, массажа, лечебной гимнастики и физкультуры, физиотерапии. Польза различного типа упражнений заключается в укреплении за их счет мышц спины и пресса при одновременном воздействии на осанку с достижением ее правильного положения. Безусловно, далеко не всегда упражнения могут стать действенным решением, но достаточно часто именно с их помощью в сочетании с сопутствующими методиками лечения, достигается существенная эффективность по общей коррекции. В довершение отметим, что если проведение тех или иных упражнений при кифозе приводит к ухудшению общего состояния пациента, необходимо прекратить их выполнение. Уменьшение болевого синдрома, сопутствующего кифозу, достигается за счет ношения корсетов. Между тем, носить их постоянно не рекомендуется – исправлению осанки они не способствуют, более того, могут обусловить последующее ослабление мышц спины, тем самым, кифоз усугубляя.

При появлении симптомов, указывающих на кифоз, необходимо обратиться к ортопеду, дополнительно может понадобиться консультация невролога и психолога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Кифоз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: ортопед , невролог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Синдром Марфана (совпадающих симптомов: 3 из 8)

Марфанов синдром е наследна патологија, како резултат на прогресијата на која сврзното ткиво е оштетено. Мускулоскелетниот систем и визуелниот апарат исто така се вклучени во процесот. Ткаенината на внатрешното опкружување (сврзувачка) врши многу важни функции, од кои едната е да се поврзат одредени делови од телото, и да се постават темелите за нивниот нормален раст и развој. Во случај на прогресија на Марфанов синдром, дефектите се појавуваат во структурата на ткивото што го спречува да функционира онака како што треба.

...
Синдром Гийена-Барре (совпадающих симптомов: 3 из 8)

Guillain-Barre-ов синдром е група на акутни автоимуни болести кои се карактеризираат со брза прогресија. Периодот на брз развој е околу еден месец. Во медицината ова нарушување има неколку имиња - парализа на Лендри или акутен идиопатски полиневрит. Главните симптоми се мускулна слабост и недостаток на рефлекси, кои произлегуваат од позадината на екстензивно оштетување на нервите (како резултат на автоимуниот процес). Ова значи дека човечкото тело прифаќа сопствено ткиво како туѓо ткиво, а имунитетот создава антитела против погодените нервни мембрани.

...
Межпозвоночная грыжа (совпадающих симптомов: 2 из 8)

Интервертебралната хернија е карактеристична испакнатост или пролапс што се изведува во 'рбетниот канал со фрагменти од интервертебралниот диск. Интервертебралната хернија, чии симптоми се манифестираат поради тоа што пациентот е повреден или во присуство на остеохондроза, меѓу другото, се манифестира во форма на компресија на нервните структури.

...
Пяточная шпора (совпадающих симптомов: 2 из 8)

Пета поттикне е вид на раст на пределот на коски и ткива, локализиран во областа на приврзаност во подножјето на лигаментите и во некои случаи има остеофит. Пета поттикната, симптомите кои главно се појавуваат кога пациентот е нарушен од метаболизмот, може да се појави и во случај на рамна нога како резултат на прекумерно претерување на стопалото.

...
Ишемический инсульт (совпадающих симптомов: 2 из 8)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .