Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Зглобен заеднички стилоидитис: симптоми и третман

Стилоидитис на зглобниот зглоб се главните симптоми:

 • Болка во зглобовите
 • Повреда на фини моторни вештини
 • Заедничка чувствителност на промена на времето
 • Црвенило на кожата над зафатениот зглоб
 • Намалена чувствителност на кожата на рацете
 • Болка во зглобот на лактот
 • Вкочанетост на рацете
 • Болка во прстите
 • Нарушување на моторната активност на зглобот на зглобот
 • Цртеж кога се движите со четка
 • Отекување на рачниот зглоб

Стилоидитис на зглобниот зглоб е воспалителна болест на мускулно-скелетниот систем, кој се карактеризира со лезија на тетивите во областа на зглобот. Болеста се јавува поради повторените пречекорувања и постојани микротравматски тетиви во процесот на флексија и продолжување на раката или при вртење на лакотниот зглоб.

Почесто се појавува по 30 години и е професионална болест.

Дијагностициран при испитување на пациент и спроведување на дополнително хардверско истражување. Со навремен третман, прогнозата е позитивна, и ако се открие тешка хронична форма на болеста, може да се препише хируршка интервенција.

Терапевтските мерки во повеќето случаи се конзервативни по природа, со цел спречување на воспалителниот процес и враќање на функционалноста на горните екстремитети.

Етиологија

Стилоидитис се развива поради постојано преоптоварување на зглобовите кога се вршат слични движења. Често е професионална болест на диригенти, музичари, одбојкари, шуми, рудари, млечнице, секретари, тенисери, компјутерски научници, градители.

Монотоно движење во рачниот зглоб или лактот придонесуваат за формирање на микротраума кои немаат време да се лекуваат и да формираат стилоидитис, и тоа е директно поврзано со воспаление. Воспалителни процеси по солзите во влакната предизвикуваат стеснување на каналот и ги нарушуваат крвните садови кои минуваат низ него со средниот нерв.

Повредите на рачниот зглоб и лактот, исто така, предизвикуваат воспалителни процеси и можат да придонесат за појава на регенерации на влакнентниот лигамент, што доведува до губење на моторната активност и способност да вршат движења на продолжување и продолжување.

Не е неопходно да се исклучат хронични заболувања на зглобовите, што може да предизвика стилоидитис на зглобниот зглоб.

Класификација

Стилоидитис на зглобот постои во две сорти, чијашто класификација е под влијание на локацијата на воспалителниот процес:

 • Колено стилоидитис е стеснување на луменот на шестиот канал на дорзалниот лигамент во рачниот зглоб, чија суштина се состои во стеснување на каналот поради фиброзната промена на тетивите на улналниот екстензор на раката, нејзината вагина и лигаментите. Причината е повреда на лактот или преоптоварување. Х-зраци ќе покажат задебелување на меките ткива над стилоидниот процес. Болката ќе се зголеми со дланката подалеку од страна на палецот.
 • Стилоидитис на зглобниот зглоб - се карактеризира со присуство на болка во подрачјето на зглобниот зглоб од радијалната страна за време на воспаление на тетивите кои се закачуваат на стилоидниот процес. Оваа форма на стилоидитис е многу почеста отколку лактот.

Во случај на радијално воспаление, се користи тест со прст: кога се извлекува палецот со 4 и 5 прсти заедно, се чувствува тешка болка, и ако дланките се преместуваат на страна на малиот прст, постои ограничување на движењето и болката.

Од природата на патологијата емитуваат:

 • акутна форма;
 • хронична форма.

Микротраума поради професионални карактеристики кои не придаваат значење за хронична форма. Оваа форма е потешка за лекување.

Зглобен стилоидитис

Симптоматологија

Патолошкиот процес на радијалниот и лакотниот зглоб се развива бавно, трае подолго време, а првата дренажа на болка е нејасна. Ако дозволите раката некое време да се одмори, тогаш негативните симптоми исчезнуваат.

Сепак, самата воспаление не исчезнува, а со текот на времето, на лигаментите се формираат лузни, се нарушува снабдувањето со крв во раката и лактот, васкуларниот сноп е компресиран, нарушувајќи го нормалното функционирање на раката, предизвикувајќи вкочанетост.

Симптоми на стилоидитис:

 • болка во рачниот зглоб;
 • болка во лактот и прстите;
 • тешки болки и болки при промена на времето;
 • заеднички оток и црвенило;
 • криза за време на движење;
 • проблеми со фини моторни вештини;
 • нарушување на моторната активност;
 • слаба осетливост на екстремитетите е забележана.

Без терапевтски процедури, радијалниот стилоидитис, заедно со улнарниот, станува хроничен со задебелување на тетивите и нивната калцификација. Ова придонесува за раст на болката, влошување на циркулацијата на крвта и моторната активност.

Дијагностика

Лекарот за дијагностицирање е трауматолог кој ја проучува историјата на болеста и симптомите, спроведува надворешен преглед на зглобот на десната и левата рака и лактот.

Дополнителни студии се доделуваат за да се потврди примарната дијагноза:

 • тестирањето се врши со помош на специјални примероци со проширување и флексија на прстот од раката; се користи тест на Финкелштајн;
 • радиографија;
 • компјутерска или магнетна резонанца;
 • ултразвучен преглед.

Дијагнозата на стилоидитис на стилоидниот процес на радијалната коска се прави ако во близина на овој сегмент се детектираат воспалителни процеси. Овој патолошки процес се јавува кај 95% од пациентите. Останатите 5% паѓаат на лактот стилоидитис, кој се карактеризира со дегенеративни промени во лигаментите на лакотниот зглоб.

Третман

Третманот на стилоидитис на зглобниот зглоб ќе зависи од големината и површината на лезијата, осветленоста на симптомите.

Најчесто терапијата е конзервативна:

 • лакотниот зглоб или зглобот е имобилизиран;
 • се користат антиинфламаторни лекови;
 • пропишани се лекови против болки и антиспазмодици;
 • физиотерапијата е пропишана за ублажување на оток, воспаление и подобрување на циркулацијата на крвта;
 • пациентот се праќа на физикална терапија, која се назначува по враќање на функционалните способности на раката.
Вежби за третман на стилоидитис на зглобот

Во третманот на дегенеративни нарушувања на стилоидната коска може да се користи терапија со ударни бранови. Овој метод се однесува на неинвазивни интервенции, не го нарушува интегритетот на кожата и е алтернатива на хируршката интервенција.

Во случај на прекршување на фини моторни вештини кај пациентот, развој на екстензивно воспаление и отсуство на резултати од третман со лекови, се врши хируршка интервенција, со која се чистат гнојни акумулации, се обновуваат лигаментите.

Потоа доаѓа периодот на рехабилитација, и во овој момент се применува конзервативен третман.

Колено стилоидитис не е толку честа појава како радиотерапија, па во повеќето случаи доволно е да се користат антиинфламаторни масти, да се обложени и да се следат општите упатства (не се затегнувајте раката за еден месец). Со силен синдром на болка користете лекови против болки.

Користете традиционална медицина со стилоидитис треба да биде со претпазливост и само по консултација со вашиот лекар.

Можни компликации

Радијалниот и улнарниот стилоидитис може да доведе до следниве компликации:

 • воспалителни процеси;
 • вкочанетост на горните екстремитети;
 • целосна или делумна загуба на моторната функција;
 • прекршување на фини моторни вештини;
 • губење на рака.

Покрај тоа, по операцијата, нервните завршетоци може да се оштетат и ако не се спречи воспаление, сепса и ткивна некроза се можни.

Превенција

Најдобрата превенција на стилоидитис ќе биде усогласување со следните препораки:

 • спречување на долгорочна монотона работа;
 • загревајте мускули пред да започнете со вежбање;
 • алтернативно оптоварување со одмор;
 • врши специјални вежби за раце;
 • Можете да ги масирате рацете за да го подобрите протокот на крв.

Неопходно е да се ревидира обемот на работа и да се намали, бидејќи може да доведе до рецедив на болеста. Во првите симптоми одете во клиниката за да го лекувате воспалението на време, тогаш може да ги избегнете последиците.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Стилоидитис на зглобниот зглоб и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ортопедскиот и трауматолошкиот може да ви помогнат.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тунелен синдром (појавување симптоми: 2 од 11)

Тунел синдром или синдром на карпален тунел е невралгично нарушување. Вклучени во групата на тунелни невропатии. Се манифестира со продолжена болка и вкочанетост на прстите. Најчеста причина за појава е продолжено стегање на средниот нерв помеѓу коските и тетивите на зглобот.

...
Остеоартритис на зглобот на глуждот (појавување симптоми: 2 од 11)

Остеоартрит на зглобот на зглобовите е дистрофично дегенеративно патолошко нарушување кое се карактеризира со постепено уништување на 'рскавицата, зглобовите и соседните коскени структури, како и лигаментите, па дури и мускулите, што доведува до оштетена мобилност, па дури и попреченост на пациентот. Причината за развојот на таквата патологија може да биде трауматска повреда, која развива посттрауматска артроза на зглобот на зглобовите, метаболичко нарушување во телото или некои воспалителни болести.

...
Системски склеродерма (појавување симптоми: 2 од 11)

Системската склеродерма е болест која влијае на сврзното ткиво, а тоа, пак, е поддршка на рамката на сите внатрешни органи. Лицата од 30 до 40 години често страдаат од болест, жените почесто се дијагностицираат со жени отколку мажи.

...
Синдром на скалпа (симптоми на појавување: 2 од 11)

Синдромот на скаларен мускул е комплекс на симптоми кои произлегуваат како резултат на компресија на нервите или крвните садови поради деформитети во областа на мускулите на скалене. Се манифестира со болка, вкочанетост и слабост во вратот, рамото или раката.

...
Дизартрија (симптоми на појавување: 1 од 11)

Дизартријата е вид на патологија, чиј развој е предизвикан од органска лезија на централниот нервен систем. Дизартрија, чии симптоми се разликуваат од другите форми во врска со изговорот, се манифестира како прекршување на говорот на пациентот, наместо повреда што е забележана при изговорот на одредени видови на звуци.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .