Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Келер болест: симптоми и третман

Келер болест - главните симптоми:

 • Болка во нозете
 • Замор
 • Измена на гајта
 • Вознемиреност во задната подножје
 • Скратување на прстите
 • Ограничување на прстите

Келер-овата болест е патологија во која се јавува некроза на некои коски на нозете, е еден од видовите на остеохондропатија. Патолошкиот процес најчесто ја погодува кората на коските и метатарзалните коски, особено нивните глави.

Келер болест обично се дијагностицира кај деца, подеднакво кај момчињата и кај девојчињата. Кај возрасните, овој тип на патологија исто така се јавува, но е доста редок.

Горенаведените форми се развиваат на ист начин: сунѓевото ткиво се уништува поради слабиот проток на крв. Овој процес е долг и во повеќето случаи хроничен. Со текот на времето, коскеното ткиво е обновено, меѓутоа, ако не започнете со лекување навремено, ќе се појават сериозни и неповратни компликации - коската на нозете е сериозно деформирана.

Доколку терапијата била правилно избрана и започнала навремено, тогаш третманот ќе биде краткотраен. Перформансите на стапалото се целосно вратени без никакви компликации. Посебна карактеристика е уништувањето на коската без дејство на воспалителниот процес и нејзиното понатамошно реставрација.

Симптомите кои се манифестираат имаат негативен ефект врз мускулно-скелетниот систем на бебето. Поради болка за време на одење и отекување на ногата пешачки промени. Покрај тоа, детето не може да се кандидира и почнува да се намалува. Постојат компликации во форма на микрофрактури на местото на лезии на коскеното ткиво.

За да се утврди дијагнозата, личен преглед на пациентот го врши ортопед или трауматолог, како и лабораториски и инструментални методи на истражување. Според резултатите од овие активности и третман ќе бидат доделени.

Етиологија

До денес, вистинските причини за појава на Келер-овата болест се непознати. Многу научници сугерираат дека тоа е нарушување на протокот на крв, што е главната причина, затоа следните фактори можат да бидат фактори кои придонесуваат:

 • вродени абнормалности на протокот на нозете во крвта;
 • носи тесни чевли;
 • негативниот ефект на дијабетесот врз ѕидовите на крвните садови;
 • ендокрина патологија.

Исто така, фактор што влијае на развојот на патологијата е наследноста и артритисот , некои болести на мускулно-скелетниот систем, особено на хроничната форма.

Класификација

Во медицината, постојат четири фази на патолошки промени кои се јавуваат за време на развојот на таквата патологија:

 • Асептична некроза. Коскените структури како коските се уништуваат. Коската не е толку густа, и потешко е да ја издржи товарот.
 • Компресија фрактура . Во овој период, новите зраци почнуваат да се формираат, но сеуште не се многу силни и премногу кршливи.
 • Фрагментација Во телото има специјални клетки кои се способни да растворат скршени или мртви коски.
 • Репарација Постои формирање на нова коска. Само со нормален проток на крв во оваа област може целосно да се опорави.

Клиничките и морфолошките карактеристики разликуваат две форми на патологија:

 • Келер-ова болест 1 - главно откриена кај момчиња на возраст од 3-7 години;
 • Келер-ова болест 2 - дијагностицирана кај девојчиња на возраст од 10-15 години.

Од природата на курсот, Келер-овата болест може да биде акутна и хронична.

Келер болест 1 и 2

Симптоматологија

Симптомите на развојот на Келер болест ќе зависи од формата на самата болест.

Значи, со Келер-овата болест 1, клиничката слика ќе се карактеризира како што следува:

 • Отекување на ногата од грбот. Кога чувствувате, одите или било каков друг товар, болното дете чувствува болка, престанува да оди и да трча. Исто така се појавува замор.
 • Детето повеќе се потпира на надворешниот дел од стапалото, менувајќи ја својата одење.
 • Со прогресијата на болеста болката станува трајна. Секој ден расте сè повеќе и повеќе, и не поминува по одмор.
 • Општи воспалителни знаци, како што се црвенило на кожата и зголемување на температурата, не се појавуваат.
 • Симптоматологијата обично се појавува само на еден екстремитет, без да влијае на другиот.

Прогресијата на патологијата се јавува една година. Ако е направен ефективен третман, тогаш патологијата се повлекува. Во отсуство на терапија, навикуларната коска е деформирана.

Келер-овата болест 2 ќе се карактеризира со следнава клиничка слика:

 • обете екстремитети се засегнати;
 • во првите фази на развој не се појавуваат симптоми;
 • подоцна постои болка во основата 2 и 3 прсти;
 • болката се зголемува за време на палпација, како и со голем товар;
 • по одмор на болката се смирува;
 • визуелниот преглед јасно покажува отекување на метатарзалните коски, но не постои воспалителен процес.

По некое време, болката се зголемува и станува постојана, не поминува дури и во комплетен одмор. Пациентот открил ограничување на подвижноста на зглобовите на прстите. Исто така, оние прсти каде што се случило коскено измачување, станале пократки.

Втората форма на патологија трае многу подолго од првата, и е многу полоша да се излечи, полн со развој на сериозни компликации.

Дијагностика

За да се дијагностицира болест, лекарот мора да спроведе визуелен преглед.

Исто така пропишани:

 • Х-зраци, ако е потребно со контрастен агент;
 • општи лабораториски тестови;
 • генетски истражувања, ако се претпоставува наследен етиолошки фактор.

Во овој случај, инструменталната дијагностика е најстариот информативна.

За развојот на патологијата може да се каже следново:

 • во почетните фази, може да се открие остеопороза на коњската коска, која настанала поради смртта на сунѓерести ткива;
 • со умерено тешка сериозност на болеста, рентген ќе покаже забележително изедначување на оваа коска и нејзино набивање, како и во некои места означена осификација;
 • во занемарена хронична фаза, дезинтеграцијата на коските во делови поради некроза е видлива, додека микробраците се јасно видливи.

Со Келер-ова болест 2, Х-зраците, исто така, ќе покажат знаци на коскена смрт и негово уништување, само овој процес ќе се одвива во главите на метатарзалните коски.

Келер болест 2 на МНР

Третман

Кога се дијагностицира Келер-ова болест, третманот на неговите две форми е од ист тип, затоа се користат следните методи на лекување:

 • гипс се применува на болната нога, која се носи за еден месец, а во некои случаи и подолго;
 • пропишува употреба на лекови, на пример, лекови против болки, значи да се активира метаболизмот на калциум, лекови за нормален проток на крв, витамини и минерали;
 • физиотерапија - по отстранувањето на гипсот треба да помине текот на нога масажа, исто така, користат магнетна терапија, кал терапија, електрофореза, и многу повеќе;
 • вежби физикална терапија - се избрани во секој случај поединечно;
 • оперативен третман - ако другите методи на терапија не помогнале, се изведува операција, при што дупките се прават во коската за да се подобри протокот на крв.

По хируршка интервенција и отстранување на гипс, се препорачува терапија со реставративна терапија. Важно е во тоа време пациентот да ја премести заболената нога што е можно помалку. Во тоа време, не можете да трчате, да скокате. Потребно е да се изберат ортопедски чевли за да се задржи обликот на оштетената нога. Така, обновувањето на коскеното ткиво ќе биде побрзо.

Превенција

Кога ќе се појават првите знаци на оваа патологија, потребно е да побарате помош од специјалист. Ова ќе помогне да се започне третманот навремено и да се намали ризикот од компликации.

Како превентивна мерка, потребно е да се носат удобни чевли во големина, да се третираат ендокрините болести со текот на времето, да се обидат да ги повредат нозете помалку.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Келер-ова болест и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ортопед , ортопедски трауматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ревматизам кај деца (појавување симптоми: 2 од 6)

Ревматизмот кај децата е ретка патологија која најчесто се дијагностицира кај возрасната група од 7 до 15 години, но тоа воопшто не значи дека децата од други возрасти не можат да се разболат. Со оваа болест, воспаление се шири на сврзното ткиво на голем број на внатрешни органи.

...
Хондросарком (појавување симптоми: 2 од 6)

Chondrosarcoma - е најчестата малигната неопластична формација која влијае на скелетната структура. Туморот потекнува од карциногените елементи на коските. Слична болест се јавува кај секој 4 пациент кој има дијагноза на сарком.

...
Остеохондропатија (појавување симптоми: 2 од 6)

Остеохондропатијата е колективен концепт кој ги вклучува болестите кои влијаат на мускулно-скелетниот систем, а деформитетот и некрозата на погодениот сегмент се јавуваат на позадината. Вреди да се одбележи дека ваквите патологии се најчести кај децата и адолесцентите.

...
Арахоидна циста (појавување симптоми: 2 од 6)

Арахноидната циста (синтетичка циста) е неоплазма со бениген тек со локализација или во мозочните региони или во шуплината на 'рбетниот канал. Едно лице може да се разболи на било која возраст.

...
Пернициозна анемија (појавување на симптоми: 2 од 6)

Пернициозна анемија (синдром Адисон-Бимер, Б12 дефицитарна анемија, малигна анемија, мегалобластна анемија) е патологија на хематопоетскиот систем кој се јавува во позадина на значителен недостаток на витамин Б12 во телото или поради проблеми со сварливоста на оваа компонента. Вреди да се одбележи дека болеста може да се случи околу 5 години по завршувањето на внесувањето на таква компонента во телото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .