Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кимомерливата аномалија: симптоми и третман

Kimmerley аномалија - главните симптоми:

Кимомерли аномалија е патолошки процес во кој се формира дополнителен лак во цервикалниот прешлен. Ова доведува до развој на синдром на компресија, оштетена координација на движењата, мускулна слабост и други нарушувања на телото.

Треба да се забележи дека оваа патологија во областа на цервикалниот 'рбет не е секогаш последица на горенаведените повреди. Во некои случаи, патолошкиот процес се одвива во латентна форма и се дијагностицира случајно при испитување на релативно друго заболување или едноставно како превентивна мерка.

Клиничката слика во тек е многу слична со остеохондрозата : несоодветност, ограничена подвижност, мускулна слабост, нарушувања на визуелниот карактер (предни глетки, обоени точки). Затоа, за да се одреди точната дијагноза, потребна е темелна дијагноза: лабораториски, инструментални, збирки на лична историја.

Третманот често се изведува преку конзервативни методи - земање лекови, физиотерапија. Хируршка интервенција е потребна во исклучителни случаи, кога терапијата со лекови не дава соодветни резултати или воопшто не е ефикасна.

Прогнозата, ако терапијата ќе се започне навремено, е позитивна, а започнатиот патолошки процес недвосмислено води кон развој на компликации.

Етиологија

Не постои специфична етиолошка слика за развојот на таков патолошки процес. Во повеќето случаи, ова е конгенитална патологија, која се јавува во периодот на ембрионалниот развој.

Долго време, конгениталната аномалија на Kimmerly е асимптоматска.

Појавата на клиничката слика може да биде предизвикана од следните фактори:

 • воспаление на артериски ѕид;
 • артериска хипертензија ;
 • дегенеративни патолошки процеси во 'рбетот;
 • атеросклеротични промени;
 • повреди на черепот и 'рбетот.

Луѓето кои имаат семејна историја на овој тип на болест треба да подлежат на систематски медицински прегледи и да ги спречат оние болести кои се вклучени во листата на провоцирачки фактори.

Во ризик се оние кои имаат лична историја на остеохондроза, повреди на 'рбетниот столб, хронични заболувања на мускулно-скелетниот систем.

Нормална и патолошка структура на првиот цервикален пршлен

Класификација

Врз основа на структурата на аномалниот лак, постојат следниве форми на болеста:

 • Комплетна аномалија на Kimmerley - во овој случај, лак формира затворен канал во кој се наоѓа вертебралната артерија;
 • нецелосна аномалија Kimmerly - лак е отклучен, има форма на израсток на коскеното ткиво.

Со природата на локализацијата, патолошкиот процес може да биде едностран или двостран.

Покрај тоа, се разгледуваат две форми на оваа патологија, врз основа на структурата на самиот лак:

 • коскениот лак го поврзува артикуларниот процес на атласот со задниот лак;
 • коскениот лак се наоѓа помеѓу артикуларниот процес на атласот и неговиот попречен процес.

Можно е точно да се утврди која форма на патолошкиот процес се одвива само со инструментална дијагностика. Природата на клиничката слика нема да зависи од формата на патологијата.

Симптоматологија

Кимомерливата аномалија нема специфични знаци, што доста често доведува до тешкотии за време на дијагнозата, па затоа е потребно темелно испитување, а самотретирањето е исклучено.

Во принцип, симптомите на аномалија Кимерли го имаат следново:

 • ненадејно затемнување на очите;
 • тинитус, вртоглавица;
 • "Муви", разноцветни точки пред очите;
 • непријатните симптоми опишани погоре се влошени со вртење на главата;
 • недостаток на координација на движењата;
 • раката на треперење;
 • нистагмус ;
 • мускулна слабост на индивидуалните делови на телото или целото тело;
 • напади на несвест;
 • паѓаат без губење на свеста;
 • исхемични напади.

Сите горенаведени симптоми се отежнуваат со вртење на главата, ненадејна промена на положбата на телото. Во некои случаи, општите симптоми се надополнети со психијатриски нарушувања: напади на паника , раздразливост и ненадејни промени во расположението.

Поради фактот што клиничката слика е неспецифична, во присуство на такви симптоми, неопходно е веднаш да се побара медицинска помош, а не да се спроведе само-третман, кој во најдобар случај само ги елиминира симптомите, но не и проблемот во пупка.

Главните симптоми на Kimmerly аномалија

Дијагностика

Првиот е физички преглед на пациентот, при што лекарот:

 • ја одредува целосната клиничка слика за тоа колку долго симптомите почнаа да се нарушуваат, кои се појавуваат и кои се должините;
 • собира лична и семејна историја.

Покрај тоа, дијагнозата вклучува:

 • општа клиничка и биохемиска анализа на крвта, ако е потребно, бидејќи таквиот лабораториски тест во овој случај нема дијагностичка вредност;
 • радиографија на черепот;
 • рбетна радиографија;
 • аудиометрија и испитување на слухот ако е присутен тинитус;
 • стабилизам;
 • електронистагмографија;
 • вестибулометрија;
 • контрастна томографија;
 • Екстракранијални садови од USDG;
 • МНР;
 • дуплекс скенирање.

Врз основа на резултатите од клиничките испитувања, лекарот ќе ја утврди формата на патолошкиот процес и, врз основа на тоа, ќе пропише третман.

Третман

Ако патологијата е откриена случајно и не предизвикува хемодинамски нарушувања, тогаш не е потребен специфичен третман. Лекарот може да даде само општи препораки за да го спречи развојот на компликации. Покрај тоа, таквите луѓе треба да подлежат на систематски медицински преглед за да се спречат компликации.

Општо земено, третманот се спроведува преку конзервативни мерки: терапијата со лекови се комбинира со физиотерапевтски процедури, масажа, рачна терапија, терапија за вежбање.

Фармаколошкиот дел од третманот вклучува лекови од следниот спектар на дејство:

 • реолошки;
 • васкуларна;
 • подобрување на микроциркулацијата;
 • седативи и смирувачи (ако е потребно и строго пропишани од лекар);
 • за подобрување на метаболичките процеси во мозокот.

Ако пациентот е загрижен за сериозни главоболки, тогаш може да се препишат анестетици.

Како дополнителна мерка, лекарот може да пропише носење на јаката на Ровот, но сепак треба да се носи токму онака како што е пропишано од докторот. Инаку, може да се развијат атрофични или дегенеративни промени.

За ублажување на мускулниот тонус, пациентот е пропишан со масажа, некои вежби за вежбање за вежбање, пливањето во овој случај помага добро, но само под водство на инструктор.

Хируршка интервенција е потребна во исклучително ретки случаи кога терапијата со лекови не дава соодветни резултати или има изразени нарушувања на крвниот проток во церебралниот циркулаторен систем.

Треба да се напомене дека дури и комплексната терапија не секогаш го дава посакуваниот резултат - можно е да се елиминираат изречените нарушувања, но некои симптоми ќе останат.

Можни компликации

Последиците од овој патолошки процес, ако третманот не се започне навремено и правилно, се следниве:

 • исхемија на мозочно ткиво;
 • ограничено движење, што доведува до намалување на работниот капацитет;
 • тешка компресија на церебрални крвни садови;
 • рака тремор.

За да се спречат ваквите сериозни компликации, може да биде само ако побарате медицинска помош навремено, се лекувате и следете ги препораките на докторот за понатамошен начин на живот.

Во однос на превенцијата, за жал, нема конкретни препораки, бидејќи етиолошките фактори не се утврдени. Луѓето кои имаат семејна историја на таква болест треба да подлежат на систематски медицински преглед: ова ќе помогне да се спречи развојот на компликации.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аномалија на Kimmerley и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: невролог , неврохирург , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Потресот на мозокот (појавување на симптоми: 6 од 18)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Синдром на вертебрална артерија (појавување симптоми: 6 од 18)

Комплекс на симптоми што укажува на нарушување на церебралната циркулација што се јавува на позадината на притискање на компресија на една или повеќе крвни артерии низ кои крвта влегува во мозокот е синдром на 'рбетната артерија. Оваа болест првпат беше опишана во 1925 година од познати француски лекари кои ги проучувале симптомите кои ја придружуваат цервикалната остеохондроза. Во тоа време, тоа се случи главно кај постари пациенти, но денес болеста стана "помлада" и нејзините симптоми се повеќе се наоѓаат кај 30, а понекогаш и кај 20-годишни млади луѓе.

...
Дисцрикулаторна енцефалопатија (појавување симптоми: 6 од 18)

Дисцрикулаторна енцефалопатија е болест која се карактеризира со оштетено функционирање на мозокот поради несоодветна циркулација на крв низ неговите садови. Патолошките промени истовремено влијаат врз кортексот и субкортикалните структури на мозокот. Оваа болест е придружена со нарушување на моторните и менталните функции, во комбинација со емоционални нарушувања.

...
Машки менопауза (појавување симптоми: 6 од 18)

Машко менопауза е нарушување кое се развива во апсолутно секој маж, и затоа е сосема нормален процес поврзан со природното стареење на телото. Во областа на медицината, оваа состојба се нарекува андропауза.

...
Параганглиома (појавување симптоми: 6 од 18)

Параганглиома (тумор на гломусот, хемодетом) е бенигни раст кој се развива од клетките на параганглиите. Образованието од овој тип има прилично бавен развој, па долго не може да се манифестира клинички, што доведува до задоцнета дијагноза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
неврохирург зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .