Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рахитис: симптоми и третман

Рахитис - главните симптоми:

Рахитис - болест кај која постои повреда на мускулно-скелетниот систем на позадината на недостаток на витамин Д. Рахитис, чии симптоми се предизвикани од нарушен метаболизам на фосфор и калциум, исто така, е придружено со нарушување на коскениот раст. И покрај фактот дека оваа болест не е фатална, таа, во меѓувреме, го предизвикува развојот на неповратната деформација, која е подложена на скелетот на болно дете (имено рахитис), а исто така придонесува за значителна инхибиција на голем број процеси поврзани со неговиот развој. .

Општ опис

Развојното растројство со рахитис особено се однесува на физичката состојба на растечкото тело на детето и состојбата на менталната состојба. Покрај тоа, во однос на позадината на рахитисот, исто така, се зголемува ризикот од последователен развој на разни болести (заразни, итн.).

Во принцип, кога се разгледува рахитисот, може да се забележи дека оваа болест се манифестира доста често кај децата во првата година од животот. Не е можно да се одредат точните бројки во однос на преваленцата на рахитис, и, сепак, многу млади пациенти покажуваат некој вид на остаток кој е директно поврзан со неговото пренесување. Таквите феномени вклучуваат разни аномалии на растот на забите и залак, деформација на долните екстремитети, градите, черепот и сл. Со оглед на тоа што рахитис создава одредени услови за следната подложност на децата на заразни и други болести, честопати страдаат деца со рахитис.

Под рахитис обично значи една болест, но ова не е сосема точно. Факт е дека во реалноста, рахитисот е група на заболувања и нарушувања кои се директно поврзани со метаболичките процеси, поради карактеристиките за кои е идентификувана една заедничка карактеристика. Намалувањето на нивото на калциум во коскеното ткиво се смета како таков знак (ова ја одредува таквата патологија како остеопенија). Ова може да предизвика не само дефицит на витамин Д, туку и одредени внатрешни или надворешни фактори. Со оглед на ова, првите знаци на рахитис не мора да бараат третман со употребата на овој витамин - за да започнете со ова прашање утврди потребата да се истакнат специфичните причини за овие симптоми. Покрај тоа, во одредени ситуации, витаминот Д е генерално контраиндициран за употреба, што исто така треба да се земе предвид кога се појавуваат вознемирени знаци и симптоми.

Болеста што ја разгледуваме исто така често се дефинира како болест на активен раст, што се објаснува со специфичноста на нејзината манифестација. Рахитисот се развива, како што веќе го идентификувавме, само кај малите деца и само во фазата во која се случува активниот раст на нивниот скелет, при што се формира привремена нерамнотежа помеѓу дојдовен витамин Д и калциум и меѓу нивната потрошувачка од самиот орган.

За земјите од ЗНД, знаците што укажуваат на недостаток на витамин Д се откриени во повеќе од половина од случаите кај полнолетни бебиња и во 80% од случаите кај недоносените бебиња. Причините за рахитис (и, всушност, недостаток на витамин Д, кој исто така е дефиниран како хиповитаминоза Д), се недостаток на формирање на витамин Д во кожата поради сончевите зраци кои придонесуваат за ова. Тоа е сончевите зраци, како што веројатно знае читателот, се главниот извор на наведениот витамин.

Соларниот спектар ја одредува релевантноста на витамин-формирачкиот ефект само поради изложеност на ултравиолетово зрачење. Витаминот Д, формиран на сличен начин, започнува да се акумулира во форма на "резерви" во кожата и во масното ткиво, како и во мускулите во црниот дроб. Поради овие резерви, последователно е можно да се спречи развојот на токсични ефекти од негова страна, исто така, снабдувањето со витамин Д го прави на располагање на телото за време на студената сезона, кога помалку време се троши на сонце и кожата е генерално скриена од изложеност неговите зраци.

Потребата за витамин Д е диктирана според возраста во секој случај. Најголемата количина на овој витамин е потребна, како што е веќе јасно, на децата, особено во првите месеци и години на нивниот живот - ова ќе обезбеди соодветен процес на формирање на коскеното ткиво. Во утврдениот возрасен период, потребата за овој витамин е на 1 кг тежина 55 мг. Постепено, со оглед на тоа што детскиот скелет се развива понатаму, потребата за витамин во прашање се намалува. Што се однесува до прашањето за потребата од витамин Д кај возрасни, овде изнесува 8 килограми за килограм тежина, што, очигледно, е неколку пати помала од износот што е задолжителен за децата.

Рахитис: слика на поразот на нозете кај дете
Рахитис кај дете (слика 2)

Рахитис: причини

Врз основа на горенаведените карактеристики, како и други дополнителни фактори кои предизвикуваат развој на таква болест како рахитис кај дете, може да се идентификува следниот број причини кои доведуваат до развој на оваа болест:

 • Прематургија Овој фактор е особено важен кога се разгледува рахитисот поради фактот што во текот на последните месеци од бременоста фосфорот и калциумот течат кон фетусот со најголем интензитет.
 • Несоодветно хранење. Поради оваа причина, рахитите исто така може да се развијат, ова се јавува како резултат на недоволно внесување на фосфор и калциум во исхраната. Покрај тоа, исто така, се зема предвид одредена ирационалност на хранење, ако е предизвикана од фактот дека се јавува поради туѓо млеко, ова, пак, станува причина за неефикасна апсорпција на калциум. Исто така, децата во чија диета се вклучени униформа протеини или храна за липиди, исто така, спаѓаат во ризичната група. Исто така еве и вештачко хранење на детето. И конечно, ова исто така вклучува несоодветен внес на витамин А, Б и елементи во трагови.
 • Повреда на транспортот на калциум и фосфор во бубрезите, гастроинтестиналниот тракт и коските. Тој е предизвикан од незрелоста на ензимските системи или од постоечката патологија релевантна за наведените органи.
 • Зголемена побарувачка на минерали. Овој фактор е целосно во согласност со спецификите на болеста, имајќи предвид дека рахитисот е болест која се развива во процесот на интензивен раст на организмот.
 • Карактеристики на екологијата. Под негативни еколошки услови со вистински вишок на хром, железо, стронциум, оловни соли или дефицит на магнезиум во неа, исто така се утврдува соодветна основа за развој на рахитис кај дете.
 • Специфични карактеристики на телото. Познато е дека момчињата се повеќе подложни на развој на рахитис, исто така, го носат многу потешко. Беше забележано и дека момчињата со темна кожа со втората крвна група страдаат од болест повеќе од децата со првата крвна група (во вториот случај, болеста е поретко дијагностицирана).
 • Дефицит на ендогени или егзогени витамин Д.
 • Активни нарушувања во ендокриниот систем (оштетување на тироидната жлезда, паратироидна жлезда).
 • Наследна предиспозиција.

Рахитис: класификација

Класичната варијанта на рахитис (или класичен рахитис) со недостаток на витамин Д може да се изолира во специфична форма, која се определува за неа во зависност од спецификите на клиничките манифестации, карактеристиките на текот, тежината на болеста и нејзините специфични периоди.

 • Рахитис во однос на клиничките опции врз основа на карактеристиките на промени во концентрацијата на серумскиот фосфор и калциум може да се дијагностицира во следниве видови форми:
  • калциумпунички рахитис;
  • фосфопенски рахитис;
  • рахитис, манифестиран без особено изразени промени во нивото на вистинските индикатори на фосфор и калциум.
 • Рахитис, предизвикани од специфични карактеристики на сопствениот проток:
  • Акутен тек на рахитис . Во придружба на доминација на невролошки симптоми и остеомалација. Остеомалацијата значи системски тип на болест во која коскеното ткиво е недоволно минерализирано, што исто така е поврзано со нарушен метаболизам на витаминот Д или недостаток, недостаток на микроелементи или макронутриенти предизвикани од зголемен степен на филтрација од страна на бубрезите или нарушена апсорпција (што е важно за црево). Главните феномени кои ја придружуваат остеомалацијата вклучуваат коскена болка, мускулна хипотонија (намален мускулен тон, во комбинација со оштетена мускулна сила) и хипотрофија (подмладена тежина, придружена со намалување на дебелината на поткожното ткиво), како и скелетни коски и појава на патолошки фрактури. .
  • Субакутен рахитис . Оваа форма на рахитис е придружена со доминација на феномени карактеристични за остеоидна хиперплазија. Остеоидна хиперплазија е состојба во која остеоидното ткиво расте интензивно со рахитис. Особено таквите феномени како појава на париетални и фронтални хилкови, задебелување формирани во зглобната површина (дефинирани како рахитски нараквици), како и задебелување во областите на транзиција на коската на крцкавиот дел од ребрата (дефиниран како рахитски монистра) и задебелување на површината интерфалангеални зглобови на прстите (придружени со формирање на т.н. битови на бисери).
  • Редовен рахитис . Вистинската дијагноза на акутен рахитис за дете во овој случај е комбинирана со знаци на различни размери (лабораториски, клинички, радиолошки), врз основа на кои се гледа сликата која ја придружува минатото активна форма на рахитис.
 • Рахитис предизвикан од особеностите на сериозноста на манифестацијата:
  • Јас степен на рахитис - благи - карактеристики на курсот кореспондираат со почетниот период на болеста;
  • Ранг II рахитис - умерена тежина - текот на болеста се карактеризира со умерена сериозност на промени кои влијаат на внатрешните органи и на скелетниот систем;
  • III степен на рахитис - тежок - во овој случај истовремено се зафатени и неколку поделби во скелетниот систем, исто така се јавува и сериозно оштетување на нервниот систем и внатрешните органи, постои застој во развојот (физички, ментален) предизвикан од компресија на черепот поради неправилно формирање, компликации на болеста.
 • Цикличниот тек на болеста, кој одговара во овој процес за поминување низ четири последователни фази, е: почетен период на рахитис, висина на рахитис, период на репарација (обновување) и период карактеризиран со резидуални ефекти на болеста.

Рахитисот, исто така, може да биде средно (соодветно, секундарно рахитис ), често се развива против позадината на влијанието на следните фактори:

 • Релевантноста на синдромите на малапсорпција. Малапсорпцијата сама по себе значи буквално "лоша апсорпција" од латински. Доколку ова отстапување е попрецизно определено, тоа подразбира губење на тие хранливи материи (во една или повеќе варијанти), кои влегуваат во дигестивниот тракт со недоволен степен на интензитет на нивна апсорпција понатаму низ тенкото црево.
 • Присуство на хронични заболувања на билијарниот тракт или болест на бубрезите.
 • Присуство на болести кои се директно поврзани со метаболизмот (цистинурија, тирозинемија, итн.).
 • Долготрајна употреба на антиконвулзиви (фенобарбитал, дифенин), глукокортикоиди, диуретици; парентерална исхрана.

Витамин Д-зависен може да се манифестира во два типа: Тип I и Тип II. Рахитисот отпорен на витамин Д се развива во позадина на болести како бубрежна тубуларна ацидоза, фосфатен дијабетес, хипофосфатазија, де Toney-Debreux-Fanconi синдром.

Рахитис: симптоми

Во зависност од периодот на болеста, се одредуваат особините на нејзините симптоми, соодветно.

 • Почетниот период на рахитис

Првите симптоми на рахитис обично се забележани од првиот до третиот месец од животот на детето (кај предвремено родени деца, тие може да се појават уште порано). Тие се состојат од изменето однесување, во кое може да се следи стравот, зголемената анксиозност и ексцитабилноста, кога се изложени на надворешни стимули (блесок на светлината, бучавата), детето се наѕира. Промените исто така се однесуваат на спиењето - тука се забележуваат и анксиозноста и неговата општа површност.

Потењето се зголемува, особено во лицето и од скалпот. Пот се карактеризира со кисело мирис, поради неговите ефекти, кожата е иритирана, поради што, пак, се јавува чешање. Поради ова, може да се забележи дека детето почнува да ја протрива главата против перницата, поради истата причина, областите на ќелавост подоцна се појавуваат во задниот дел на главата. Хипертонусот на мускулите што е релевантен за одредена возраст во однос на позадината на болеста се трансформира во мускулна хипотонија (на која застанавме погоре). Ивиците на големиот фонтанел и конците на черепот стануваат подвижни, карактеристични задебелувања се забележуваат на страната на ребрата, особено, тие се концентрирани во областа на релјефните карциногени зглобови, поради што се формираат и таканаречени "рахитски монили" кои веќе ги формиравме.

Ако во овој период се зема рентген, тогаш на него се открива реткост на дел од коскеното ткиво. Врз основа на биохемиска анализа на крв, или е регистрирана нормална или целосно покачена концентрација на калциум со истовремено намалување на фосфатните концентрации.

 • Периодот на висина на рахитис

Овој период паѓа главно на периодот на завршување на првата половина на возраста на детето, нарушувањата на мускулно-скелетниот систем и нервниот систем овде стануваат уште позначајни во нивната манифестација. Поради процесите на остеомалација (кои се особено интензивни во манифестацијата во рамките на акутниот тек на болеста), рамните коски на черепот треба да се омекнат, а потоа често се развива еднострано задебелување на затегнатоста. Таа, исто така може да потоне на носот, поради што може да се формира седло нос. Во споредба со телото, се чини дека главата е премногу голема. Градите стануваат подвижни, деформирани, стернумот исто така е депресивен од дното на третиот (што го дефинира името "градите на чевлар" за таква патологија), во други случаи може да се развие нејзината испакнатост ("кили", "пилешко" гради). Долгите тубуларни коски се свиткани во облик (нешто поретко Х-облик) тип.

Рахитис: слика на х-облик и о-облик на лезии на нозете кај децата
Рахитис: слика

Исто така, наспроти позадината на развојот на бројни процеси релевантни во овој случај, се јавува формирање на рамлахитска стеснета карлица. Поради фактот што ребрата се предмет на значително омекнување, депресијата се формира долж линијата на отворот (таканаречената "бразилка Харисон"). Хиперплазијата на остеоидните ткива кои преовладуваат во рамките на субакутниот тек на рахитис, во овој случај, се манифестира во форма на формирање на париетални и фронтални испакнатини на хипертрофираниот тип. Покрај тоа, се појавува и уште поголемо задебелување на релјефните карциногени зглобови, зглобови и области на интерфалангеалните зглобови на горните екстремитети (претходно се сметаат за "нараквици", "розарија" и "влакно од бисер").

 • Период на обновување на рахитис

Овој период се карактеризира со подобрување на благосостојбата на детето и неговата општа состојба. Статичките функции се предмет на подобрување или нормализација. Во крвта се открива нормализација или некој вишок на содржина на фосфор. Хипокалцемијата може да се одржува на ниско ниво, во некои случаи постои зајакнување.

 • Резидуални ефекти на рахитис

Во рамките на овој период на болеста, нормалната вредност на крвта (биохемија) исчезнува симптомите на активната форма на рахитис, што укажува на тоа дека болеста преминала во неактивна фаза, односно во преостаната фаза. Мускулната хипотонија и резидуалните форми на деформација, кои скелетот претрпел на позадината на рахитисот, може да останат долго време.

Во општиот преглед ги разгледавме текот на болеста, ќе истакнеме дополнителни точки поврзани со него.

Симптоми на рахитис: мускулен систем

Снижение тонуса мышц у детей приводит к появлению «лягушачьего живота», что сопровождается его увеличением из-за изменения тонуса мышц (мышцы брюшного пресса в частности находятся в данном случае в расслабленном состоянии). Податливость суставов, выделяемая выше, также может быть определена как «разболтанность», из-за этого ходить ребенок начинает позже, допускается также невозможность сохранения им тела в вертикальном положении.

Симптомы рахита: внутренние органы

Из-за нехватки в организме кальция и витамина D нарушается работа внутренних органов (пищеварительный тракт, селезенка, печень). Достаточно часто у детей с рахитом наблюдаются такие симптомы как анемия, желтуха и запоры. Опять же, из-за сдавливания легких на фоне измененного состояния каркаса грудной клетки, нарушению подлежит нормальное развитие и рост внутренних органов. При сдавлении легких часто развиваются простудные заболевания, деформация сердца становится причиной развития сердечной недостаточности. Роднички закрываются позднее, прорезывание зубов происходит с задержкой, развивается неправильный прикус. Слабость связочного аппарата обуславливает способность ребенка к выполнению самых необычных движений суставами. Сидеть, ходить и держать головку дети с рахитом начинают позже ровесников.

Поражение грудной клетки при рахите
Грудная клетка при рахите и в норме (сравнение, фото)

Источники витамина D

Как уже понятно, основной процент получаемого нашим организмом витамина D происходит посредством воздействия ультрафиолета от солнечных лучей (порядка 90%). Незначительно распространен он в других природных ресурсах, по этой причине получение витамина Д через пищу происходит примерно лишь на 10% от требуемого организму объема. В частности в качестве источников витамина Д рассматривается рыбий жир (наибольшее количество по возможному потреблению), желтки яиц, маргарин и растительное масло. На Западе продукты, насыщенные витамином Д, в особенности востребованы, но даже если потреблять такие продукты, нет гарантий того, что организм получит необходимое его количество.

Отдельный момент касается постоянной информации, которая в особенности часто звучит в течение последних лет, указывающей на вред от воздействия солнечной радиации, а также на тот риск, который несут с собой воздействующие на кожу ультрафиолетовые лучи, в качестве основного из таких рисков в частности рассматривается рак кожи в различных его вариациях. На основании этого в рамках официальной медицины звучат соответствующие призывы по необходимости ограничения воздействия солнечной радиации на кожу, что в особенности касается детей. На основании этого в качестве основного источника витамина D могут рассматриваться его лекарственные формы, за счет приема которых обеспечивается профилактика рахита. О тех или иных вариантах такого типа препаратов можно узнать от лечащего ребенка педиатра.

Дијагноза и третман

Диагноз рахит устанавливается на основании исследований крови (биохимический анализ), на основании динамики и общего соотношения показателей концентрации кальция, фосфора и фосфатазы определяется, какому периоду соответствует течение заболевания. Также определение диагноза основывается на визуальном осмотре больных.

Лечение рахита определяется, опять же, на основании периода его проявления, а также на основании степени тяжести течения. Основывается оно на применении специфических препаратов, в состав которых входит витамин Д. Не менее важная роль отводится вопросу рационального питания, рекомендуется достаточное по времени пребывание на воздухе, показана лечебная гимнастика, массаж, солевые, солнечные, хвойные ванны, УФО. Помимо этого показана витаминотерапия и реализация мер, направленных на достижение общеукрепляющего эффекта. При гипокальциемии могут быть назначены препараты кальция, для улучшения его всасывания кишечником может быть показана цитратная смесь.

Прогноз при рахите для детей в основном благоприятный (в случае перенесения ими классической формы заболевания). Если лечение не производится, то развиваются необратимые по характеру изменения, такие, например, как деформация костных структур. Профилактика рахита заключается на мерах, реализуемых как до рождения ребенка, так и после него.

При появлении симптомов, указывающих на возможный рахит у ребенка, необходимо обратиться к педиатру.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Рахит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач педиатр .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Нервный срыв (совпадающих симптомов: 4 из 12)

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

...
Фенилкетонурия (совпадающих симптомов: 3 из 12)

Фенилкетонуријата е прилично тешка наследна болест, главната тежина на манифестациите која е фокусирана првенствено на нервниот систем. Фенилкетонурија, чии симптоми најчесто се среќаваат кај девојчињата, се јавува поради нарушување на метаболизмот на амино киселините, со оглед на оштетувањето во централниот нервен систем, а неговите манифестации се намалуваат до нарушен ментален развој.

...
Пупочная грыжа (совпадающих симптомов: 3 из 12)

Пупочная грыжа подразумевает под собой характерное выпячивние, сосредотачиваемое в области пупка, при котором происходит выход за рамки пределов передней брюшной стенки внутренних органов (кишечник, большой сальник). Грыжа пупочная, симптомы которой отличаются в проявлении в зависимости от принадлежности к конкретной возрастной группе, может появиться не только у малышей, как принято считать, но и у взрослых.

...
Бруцеллёз (совпадающих симптомов: 3 из 12)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Лактазная недостаточность (совпадающих симптомов: 3 из 12)

Детската болест, која се карактеризира со развој на дефицит во телото на новороденото, одредена ензимска лактаза, се нарекува дефицит на лактаза. Лактазата е директно вклучена во распаѓањето на лактозата (шеќер од млечни производи). Со нормална количина на лактаза во телото на детето, лактозата се дели на две компоненти: гликоза и галактоза. Во случај кога лактазата е содржана во намален волумен, тогаш несаканата лактоза влегува во цревата, каде што започнува нејзината поделба во составните делови. Варењето на лактоза во цревата води до формирање на масни киселини, метан и водород, што во крајна линија се манифестира во форма на течна столица кај бебињата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .