Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Де Кервен-ова болест: симптоми и третман

Де Кервен-ова болест - главните симптоми:

 • Болка кога се обидува да ги превитка прстите
 • Болка со прст
 • Реки во погодениот зглоб
 • Отекување на рачниот зглоб
 • Вкочанетост на движењата на рацете

Де Кервен-овата болест е воспалителна болест на тетивите на палецот. Раката се зголемува заради фактот што воспалените тетиви се тресат против тесниот канал за време на нивната работа, иритирајќи го тоа. Според Меѓународната класификација на болести ICD-10, патологијата го добила кодот M65 (синовитис и tenosynovity).

Де Querven синдром или стенозирачки тендовагинитис е стеноза на палецот вагината. За прв пат ваквата болест беше опишана во 1895 година во Швајцарија од медицински професионалец Де Querven, каде што ги опиша симптомите и причините за болеста. Во својата работа, тој детално го опишал процесот на самата болест и стекнувањето на хронична природа од неа.

Понатамошните студии покажаа дека оваа болест може да има генетска предиспозиција и ја опфаќа возрасната категорија на луѓе од двата пола - од 30 до 50 години. Најчесто, оваа патологија се јавува кај женскиот дел од популацијата.

Етиологија

За да се разбере процесот на воспаление, неговите причини, неопходно е да се разгледа анатомијата на движењето на рачниот зглоб.

Флексијата и проширувањето на прстите се должи на контракцијата на мускулите на подлактицата, додека сигналот се пренесува кон контракција на прстите од тетивите на мускулите, кои се одговорни за флексибилноста на екстремитетот.

Овие тетиви, кои се одговорни за компресија, минуваат низ горниот дел на дланката, а екстензорните мускули се протегаат низ внатрешниот дел. Попречните лигаменти помагаат да ги држат тетивите во одредени положби, а задниот лигамент се наоѓа на внатрешноста на раката, со посебен канал за секој сет на зглобни лигаменти.

Најголемата оптовареност оди на палецот: ја извршува главната функција кога работи со четката.

Де Кервен-овата болест на раката предизвикува воспаление на лигаментите на раката, тие се отекуваат и се зголемуваат во големина, што е често придружено со болка.

Главните причини за болеста се:

 • професионалната активност на лице, која е поврзана со тешки товари на зглобовите, придонесува за истегнување на лигаментите;
 • оштетување на рачниот зглоб или палецот што предизвикува воспаление;
 • монотони движења на раката, што придонесува кон постојано заглавување на каналот преку кој теговите поминуваат;
 • хормонална промена на телото кај бремени жени - по породувањето во текот на лактацијата може да влијае на појава на воспаление ( tenosynovita );
 • слабеење на имунолошкиот систем како резултат на намалување на заштитните функции на телото;
 • заразни болести ( сифилис , туберкулоза ) - ширење со крв низ телото, тепање на слаби области;
 • возрасни карактеристики - протокот на крв се намалува со текот на времето, има проблеми со коските и зглобовите;
 • зглобната болест може да предизвика де Кеверен синдром;
 • генетска предиспозиција - болеста може да се пренесе од родители на деца.

Пред да започнете со терапија, потребно е да се подложат на сите испитувања со цел да се елиминираат факторите кои придонеле за појава или егзацербација на болеста.

Де Кервен болест

Класификација

Де Кервен-ова болест не е класифицирана.

Можете да ја изберете тежината на воспалението, во зависност од занемарувањето на болеста:

 • иницијална кинеска воспаление;
 • нарушена подвижност на раката.

Болеста може да стане хронична, до целосно губење на мобилноста на екстремитетите, ако не се преземе третман.

Симптоматологија

Болеста се развива постепено. Во повеќето случаи, пациентите доаѓаат во клиниката за назначување со специјалист неколку недели по почетокот на основните симптоми:

 • оток на зглобовите;
 • болка при движење со прсти;
 • писка за време на промена на положбата на прстот;
 • вкочанетост во движење.

Во 10% од случаите, акутната патологија е поврзана со повреда на раката. Болката може да биде остра или извиткана и извртување поради отежнато воспаление.

Место на болка кај де Кервен-ова болест

Дијагностика

За почетна дијагноза, се одредува степенот на промена на заболената екстремитет во споредба со здравиот.

Де Кервен-ова болест дополнително се дијагностицира со употреба на специјални тестови и тестови:

 • Тестот на Filkenstein - е да се компресира екстремитетот во тупаница и да се доведе до малиот прст или палецот. Ако оваа манипулација предизвикува болка, тогаш тестирањето се смета за позитивно.
 • Способноста да се држат предмети со палецот и показалецот се проверуваат, додека постојат болки и неспособност да се справат со задачата.

Пред тестирање, на пациентот може да се упати:

 • Х-зраци - ќе ја покаже состојбата на зглобот и ќе ги елиминира дислокација или други можни повреди;
 • МНР - се прави за да се исклучат други патологии.

Исто така, стандардната процедура ќе биде донација на крв паралелно со текот на други студии.

Третман

Третманот на де Querven синдромот се врши само сеопфатно. По дијагнозата на де Querven синдромот, пациентот го прекинува севкупниот притисок врз ногата на пациентот, пожелно е целосно да се имобилизира со гипс. Пациентот е снабден со болен список, кој се дава до целосно враќање на работниот капацитет, бидејќи со најмал притисок на рачниот зглоб, можно е секундарно воспаление.

Третманот на Де Кервен-овата болест е поделен на фази.

Во зависност од комплексноста на воспалението е доделен;

 • третман со лекови - антиинфламаторни лекови, масти, болки, витамини и минерали се препишани на пациентот;
 • физиотерапија - специјални точни масажи за повредениот екстремитет, кои се состојат од притискање на одредени точки на раката, со што ќе се олесни болката и ќе се намали отокот, акупунктурата е можна;
 • хирургија - се пропишува кога другите методи за лекување на таква болест како де Кервиновата болест се покажаа како неефикасни.

Третманот го пропишува само лекар.

Можна компликација

Ако не започнете со терапија на време и ја започнете болеста, тогаш е можно целосна парализа на воспалената рака и, следствено, губење на ефикасноста.

По операцијата, пациентот може да доживее болка во областа на лузната и делумно нарушување на подвижноста на прстите.

Третманот со лекови може да предизвика компликации кои нема да влијаат на дегенерацијата на Кервен, но ќе предизвикаат алергии или главоболки. Затоа, терапијата е избрана поединечно.

Превенција

За да се намали можноста за синдром Де Querven, пожелно е да се изврши специјална гимнастика, ако има хируршка интервенција која ќе ви овозможи да се вратите во полн капацитет.

Експертите советуваат акупунктура и акупресура за превентивни цели, како и употребата на традиционалната медицина - можете да направите маст и билни бањи за да заборавите дека има де Кервен-ова болест и да не размислува за тоа.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате болест на Де Кервен и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ортопед , ортопедски трауматолог , остеопат .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Стенизирачки лигаментитис (појавување на симптоми: 1 од 5)

Човечката четка е одговорна за изведување на различни движења. Мускулите на подлактицата се ставаат во движење со помош на тетивите кои одат на секој прст. За фиксација на тетивите на површината на дланката на лицето, пак, се одговорни лигаментите во облик на прстен. Стенозирачки лигаментитис е патологија која се развива во апаратот на лигамент-тетива (на прстенести лигаментите лоцирани на прстите) и блокира еден или повеќе прсти или прсти во свитната позиција. Исто така, оваа болест е позната како Нот-ова болест или болест на прстите. Кај децата, се јавува почнувајќи од 1 година, а возрасните (најчесто жени) се загрижени за време на пензионирање и пензионирање.

...
Твендонска руптура (појавување симптоми: 1 од 5)

Тендонска руптура - трауматско оштетување на овие анатомски елементи. Најчесто постои руптура на тетивите на ногата, бидејќи тука е најголем товар паѓа. Тендонската руптура се јавува кога постои трауматска повреда на сврзното ткиво на мускулите кои се прикачени на коските и мускулите.

...
Остеофити (појавување симптоми: 1 од 5)

Остеофитите се нарекуваат коскени израстоци кои се формираат поради неконтролиран раст на коскеното ткиво. Остеофитите на 'рбетот се најчести, се карактеризираат со присуство на мали процеси на индивидуални пршлени во торакалниот, цервикалниот или лумбалниот регион, кои ја ограничуваат подвижноста и предизвикуваат болка. Таквите израстоци имаат поинаква форма, но најчесто изгледаат како трн или кука.

...
Невропатија на радијалниот нерв (појавување симптоми: 1 од 5)

Невропатија на радијалниот нерв (синусен невритис на радијалниот нерв) е лезија на сличен сегмент, имено, метаболна, посттрауматска, исхемична или компресија, локализирана во било кој дел од неа. Оваа болест се смета за најчеста кај сите периферни мононевропатии.

...
Стилоидитис на зглобниот зглоб (појавување на симптоми: 1 од 5)

Стилоидитис на зглобниот зглоб е воспалителна болест на мускулно-скелетниот систем, кој се карактеризира со лезија на тетивите во областа на зглобот. Болеста се јавува поради повторените пречекорувања и постојани микротравматски тетиви во процесот на флексија и продолжување на раката или при вртење на лакотниот зглоб.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .