Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кифоза на торакалниот 'рбет: симптоми и третман

Кифоза на торакалниот 'рбет - главните симптоми:

Кифоза на торакалниот 'рбет - прекумерна лачен деформитет на даден регион на' рбетниот столб, чија булбус се соочува со грбот. Однадвор, патологијата се манифестира со формирање на грпка врз грбот.

Причините за формирање на аномалии се многу, почнувајќи од генетска предиспозиција и назад повреди на текот на болести кои негативно влијаат на мускулно-скелетниот систем.

Тежината на клиничките знаци е диктирана од тоа колку е голем аголот на деформација. Како што проблемот се влошува, може да се изрази болка, брзо замор на грбот на мускулите и чувство на полнење на кожата на екстремитетите.

Оваа болест има специфични симптоми, затоа, можно е да се направи точна дијагноза веќе во фазата на почетниот преглед. Потребни се дополнителни испитувања за да се потврди оштетувањето на меките ткива.

За да се елиминира болеста најчесто се користеле конзервативни методи со цел да се зацврсти рбетот. Најефективни се носат корсет и гимнастика во кифоза на торакалниот 'рбет.

Етиологија

Торакалната кифоза се смета за прилично честа девијација од нормата, бидејќи секој десетти жител на светот се среќава до еден степен или на друг. Најчеста патологија кај децата, адолесцентите, мажите.

Нормална физиолошка кифоза се наоѓа кај секој човек - максималната толеранција достигнува 30 степени. Секоја кривина што ја надминува нормата се однесува на аномалии.

Деформитетот на торакалниот 'рбет не се развива независно, но секогаш се јавува како резултат на една или група предиспонирачки фактори.

Причините за болеста се сметаат за:

 • оптоварена наследност - дијагностицирање на еден од најблиските роднини на Scheuermann-Mau болест ;
 • развојни нарушувања на фетусот во матката на мајката, кои се случуваат во фазата на формирање и формирање на пршлените во ембрионот - во околу 13% од случаите, кифозата е надополнета со други спинални аномалии, на пример, цисти, констрикција или абнормална форма на 'рбетни корени;
 • широк спектар повреди на 'рбетниот мозок - во такви случаи, веројатноста за болест е диктирана од сериозноста на повредата, фактор што се смета за еден од најчестите извори на кифоза;
 • пареза и парализа на грбот на мускулите;
 • полиомиелитис ;
 • Церебрална парализа ;
 • историја на хируршки интервенции на 'рбетот;
 • недостаток на физичка активност во животот на еден човек и седечки работни услови;
 • било која вертебрална фрактура во торакалниот регион, која често се наоѓа кај постарите жени;
 • формирање на тумори на 'рбетниот столб, и бенигни и малигни;
 • повреди здобиени за време на трудот;
 • анкилозантен спондилитис ;
 • спондилитис и други патологии од неинфективна природа;
 • потребата за долгорочен третман со зрачење, кој се користи за да се ослободи од рак;
 • активен раст на коскеното ткиво меѓу пршлените;
 • рахитис , пренесен во детство;
 • недостиг на контрола над држењето додека се работи или студира;
 • Некои психички проблеми, на пример, многу често се срамежливи за деца и намерно постојано се намалуваат;
 • нарушен раст на коските, што може да се предизвика со аваскуларна некроза на хијалинска 'рскавица;
 • остеохондроза и остеопороза - болести кои се карактеризираат со развој на дегенеративни-дистрофични процеси во 'рбетниот столб;
 • интервертебрална хернија , што доведува до компресија на нервните корени;
 • прекумерен притисок;
 • туберкулоза и други инфективни процеси.

Под влијание на горенаведените фактори и во целосно отсуство на третман на болести, уништување на вертебралните тела, слегнување на интервертебралните дискови, слабеење на лигаментите и мускулите на 'рбетот во градскиот регион.

Класификација

Врз основа на широк спектар на предиспонирачки извори кои придонесуваат за формирање на торакална кифоза, вообичаено е да се разликуваат следниве форми на аномалија:

 • вродени;
 • генетски - болеста се наследува;
 • компресија - како резултат на тежок физички напор;
 • пост-трауматски;
 • мобилен (главната причина е слабост на грбот на мускулите);
 • рахитски;
 • сенилна или сенилна;
 • туберкулоза;
 • постоперативен;
 • паралитичен;
 • дегенеративни;
 • ray.

Лекарите разликуваат сериозноста на патологијата:

 • нормално;
 • засилен - аголот на закривеност ќе се зголеми;
 • во такви ситуации се забележува намален агол.

Засилената форма на патологија има своја класификација:

 • Кифоза од 1 степен - степенот на закривеност е 40 степени или помалку, за да се ослободи од аномалијата, терапевтската масажа и терапијата за вежбање за кифоза е доволна;
 • Кифоза од 2 одделение - аголот на свиткување варира од 41 до 50 степени, третманот ќе вклучува гимнастика, масажа и носење завој;
 • кифоза од трето одделение - аголот на свиткување достигнува 51-70 степени;
 • 4. степен на кифоза - аголот надминува 71 степени, со неефективноста на конзервативните методи на третман се однесуваат на хируршка интервенција.

Во зависност од преваленцата постои:

 • локализирана кифоза;
 • аголна кифоза - со одреден степен;
 • вкупна кифоза - искривување во форма на лак.

Според функционалните карактеристики, се разликуваат следниве карактеристики:

 • физиолошка кифоза на торакалниот 'рбет;
 • патолошка кифоза на торакалниот 'рбет;
 • конгенитална кифоза на торакалниот 'рбет;
 • стекната кифоза на торакалниот 'рбет.

Симптоматологија

Кифоза на торакалниот 'рбет

Во почетните фази на болеста, прилично е тешко да се открие патологијата, бидејќи горбата е сеуште мала, а синдромот на болка е отсутен или малку изразен (може да се игнорира).

Како што болеста се влошува, ќе се појават следните симптоми на кифоза на торакалниот 'рбет:

 • заокружување и задушување на грбот;
 • стеноза на градната коска;
 • назад рамена смена;
 • испакнување на предниот ѕид на перитонеумот;
 • испакнување на рамената од зад;
 • пропуштање на дијафрагмата;
 • слабеење на грбот и стомачни мускули;
 • рамни нозе ;
 • ограничена моторна функција;
 • постојано чувство на вкочанетост;
 • силна мускулна тензија, што доведува до болка на стрелачки карактер;
 • вкочанетост на грбот и грчеви на кожата на горните екстремитети;
 • брз замор на 'рбетниот мускул;
 • нарушување на чинот на дефекацијата, што се изразува или со инконтиненција на фекалните маси, или со запек или нивна алтернација;
 • намален апетит;
 • скратен здив и поткопување;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • флуктуација во тонус на крв;
 • уринарна инконтиненција;
 • сексуална дисфункција.

Ако има зголемување на детската кифоза кај децата, забележан е нивниот застој во физичкиот развој.

Дијагностика

Со поставување на точна дијагноза на проблеми не се јавува, особено во патологија 3 и 4 сериозноста. Процесот на дијагностицирање е комплексен, што е неопходно за да се утврди најчестиот предиспонирачки фактор за едно лице.

Примарна дијагностика вклучува голем број на активности што ги изведува ортопед или трауматолог:

 • проучување на медицинската историја на пациентот и неговите блиски роднини;
 • запознавање со историјата на животот;
 • испитување и палпација на торакалниот 'рбет;
 • проценка на изгледот на пациентот;
 • мерење на пулсот и крвниот притисок;
 • невролошки тестови;
 • проценка на чувствителност;
 • аускултација на срцето и белите дробови;
 • Детално преиспитување на пациентот - тоа ќе му помогне на лекарот да утврди за првпат симптомите да се појават и интензитетот на нивната тежина, што ќе даде информации за степенот на кифоза.

Следниве процедури може да ја потврдат дијагнозата:

 • Х-зраци на 'рбетниот столб, направени во неколку проекции;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • електронеуромиографија;
 • Ултразвук на внатрешните органи.

Третман

Можно е да се ослободи од болеста со помош на конзервативни методи, но според индивидуалните индикации се врши хируршка интервенција.

Откако дијагнозата е конечно одобрена, пациентите се покажуваат земајќи ги следниве лекови:

 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • мускулни релаксанти;
 • лекови за подобрување на циркулацијата на крвта;
 • витамини и минерални комплекси;
 • кортикостероиди;
 • додатоци на калциум.

За надворешна употреба, се користат масти и креми со ефект на затоплување.

Конзервативниот третман на кифозата на торакалниот 'рбет мора нужно да вклучува:

 • рачна терапија;
 • спиење на ортопедски перници;
 • гимнастика во градите кифоза;
 • терапевтски масажа;
 • пливање;
 • се протега на 'рбетот;
 • имобилизација на 'рбетниот столб - со помош на завој и корсет за кифоза.

Масажа за кифоза на торакалниот 'рбет има неколку правила:

 • лесни и мазни движења;
 • комплетна релаксација на грбот на мускулите;
 • најудобна положба на пациентот;
 • задолжително отсуство на оштетување на кожата на грбот;
 • притисокот врз заоблениот дел не треба да биде силен.

Гимнастиката со кифоза на торакалниот 'рбет се прави поединечно, имајќи го предвид аголот на закривеност.

Индикации за хируршка интервенција:

 • неефективноста на конзервативните терапии;
 • прогресија на патологијата до фаза 3 или 4;
 • изречен синдром на болка, кој не е запрен со лекови;
 • прогресија на брза болест;
 • изразен козметички дефект, кој во голема мера го намалува квалитетот на човечкиот живот.

Фиксација на 'рбетот на оперативен начин вклучува инсталација на различни структури направени од титаниум и титаниум никелид. Во некои случаи, една операција можеби не е доволна за да го постигне саканиот ефект.

Ако има мазна кифоза, зајакнување на мускулите на горниот дел од грбот (со цел да се зајакнат вежбите на 'рбетот), ако се зајакнат - работат на подобрување на тонот на пекторалните мускули.

Завој и корсет за кифоза на торакалниот 'рбет

Можни компликации

Кифозата на дојките често продолжува без компликации, меѓутоа, ако симптомите се игнорираат или не се следат терапевтски препораки, може да се развијат следните последици:

 • формирање на интервертебрални хернии;
 • прекршување на процесот на дишење;
 • дигестивни проблеми;
 • постојана вкочанетост и слабост на екстремитетите;
 • намалување на слободниот граден простор;
 • ограничена подвижност на градите;
 • попреченост.

Превенција и прогноза

Можете целосно да го избегнете или значително да ја намалите веројатноста за појава на патологија со помош на такви превентивни мерки:

 • води активен животен стил;
 • избегне повреда на 'рбетниот столб;
 • спие на тврд душек;
 • се бори со вишок телесна тежина;
 • земајќи витамински комплекси;
 • навремен третман на сите аномалии на мускулно-скелетниот систем;
 • редовен премин на сеопфатен превентивен преглед на клиниката.

Прогнозата на кифоза со локализација во торакалниот 'рбет е поволна - често се целосно елиминирани кривини (торакалната кифоза е измазнета), а квалитетот на животот на пациентот се подобрува. Компликациите се развиваат многу ретко, а смртоносниот исход не е фиксен.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Кифоза на торакалниот 'рбет и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ортопед , ортопедски трауматолог , остеопат .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кардиомиопатија (појавување симптоми: 4 од 20)

Кардиомиопатии се група на болести кои се обединети со фактот дека за време на нивната прогресија се забележани патолошки промени во структурата на миокардот. Како резултат на тоа, овој срцев мускул престанува да функционира целосно. Обично, развојот на патологија е забележан во позадина на различни екстракардијални и срцеви нарушувања. Ова сугерира дека постојат неколку фактори кои можат да послужат како "импулс" за прогресијата на патологијата. Кардиомиопатијата може да биде примарна и секундарна.

...
Сегментална пневмонија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Сегментална пневмонија е болест која се карактеризира со појава на воспалителен процес во еден од сегментите на белите дробови. Се разликува од фокалната пневмонија со тоа што влијае на голема површина на овој орган и има потежок курс. Во огромното мнозинство на случаи, на развојот на воспалението му претходи пенетрација во човечкото тело на патогени агенси кои имаат негативен ефект. Сепак, пулмонолозите идентификуваат голем број дополнителни предиспонирачки фактори.

...
Тонзилитис кај деца (појавување на симптоми: 4 од 20)

Тонзилитот кај децата е отоларинголошка воспалителна болест која влијае на лимфоидното ткиво на крајниците. Треба да се забележи дека акутниот тонзилитис кај дете често се нарекува ангина. Често повторените релапси на акутната форма доведуваат до хронизирање на овој воспалителен процес и, како последица на тоа, зголемен ризик од компликации.

...
Торакалгија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Torakalgiya - се смета за патолошка состојба која се развива поради компресија или воспаление на нервите во градната коска. Тежината на болката и нејзината локализација ќе бидат директно диктирани од провокативниот фактор.

...
Атријален септален дефект (појавување на симптоми: 4 од 20)

Атријалниот септален дефект е кардиолошка патологија на конгенитална природа, на која се формира отворена комуникација помеѓу левиот и десниот атриум. Со оваа патологија во септумот се формираат една или повеќе дупки, со што се дели левата и десната празнина. Ова води кон патолошки исцедок на крв, оштетена срцева и системска хемодинамика.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .