Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Плагиоцефалија: Симптоми и третман

Плагиоцефалија - главни симптоми:

 • Грчеви
 • Конвулзии
 • Одложување на раст кај дете
 • Сплескана глава
 • Shift of auricle
 • Погрешна форма на главата
 • Нерамномерно развој на лице
 • Асиметрични наочари за очи
 • Недоволна пилоза на погодената област
 • Недостаток на меки дамки на главата
 • Шавови по черепот
 • Лузни по черепот
 • Стан чело
 • Дефекти на лицето
 • Нерамна вилица развој
 • Рамен простор на латералната површина на главата

Плагиоцефалијата или позиционата глава е конгенитална аномалија на развојот на черепот, кога се забележува заматеност на главата на бебето. Ова е раширена патологија која може да се третира без никакви проблеми.

Отстапувањето најчесто се развива во фаза на развој на фетусот на фетусот, но ова не е поврзано со појава на било кој патолошки процес. По раѓањето на детето, дефектот може да се должи на погрешно држење на телото за спиење.

Состојбата има специфична клиничка слика. Симптомите на патологија може да послужат како рамна површина на черепот во челото, задниот дел или страничните површини на главата, недостаток на коса во погодената област и различно распоредување на ушите.

Дијагнозата не е тешка - правилната дијагноза се прави во фазата на почетниот преглед кај педијатарот. Не постојат специфични лабораториски испитувања или инструментални испитувања.

За да го коригирате дефектот, можете да користите специфични конзервативни методи, на пример, со носење индивидуални корективни шлемови. Хируршки операции за решавање на проблемот не се применуваат.

Етиологија

Најчесто, деформацијата на черепот кај децата е предизвикана од продолжен притисок на едната или на другата страна на главата на детето. Наспроти ова, обликот на главата се менува и станува асиметричен.

Плагиоцефалијата се развива и пред и по раѓањето на детето. Предвидните фактори за формирање на патологија во фетусот:

 • недостаток на простор во матката;
 • карлична презентација;
 • повеќекратна бременост;
 • претходно, пропустот на главата во карличната област на мајката, поради што неизразените мускули на матката и абдоминалите се уште силно притиснати на главата - таквите провокатори се случуваат само за време на првата бременост.

По раѓањето на бебето, болеста може да биде предизвикана од следните причини:

 • погрешен став за спиење;
 • слабост на мускулите на вратот;
 • честа употреба на седишта за автомобили или специјални ранци за носење на бебе;
 • недостаток на калциум во детското тело;
 • предвремена осификација на фонтанелите.

Постојат неколку патолошки состојби кои можат да доведат до изедначување на черепот:

Таквите болести ретко предизвикуваат промена во обликот на черепот за време на плагиоцефалијата. Главната група за ризик се состои од прерано родени бебиња.

Класификација

Врз основа на времето на формирање на дефектот, клиничарите разликуваат неколку типови на болеста:

 • деформација плагијацефалија - детето е веќе родено со неправилна форма на главата;
 • позиционата плагијацефалија - за време на породувањето, главата може да биде кружна, но по неколку недели или месеци станува срамнета, во повеќето ситуации патолошкиот процес се развива до 5-тиот месец од животот.

Во зависност од локацијата на полето за изедначување, постојат:

 • окципитална плагиоцефалија - најчеста, наречена брахицефалија, во некои случаи ќе биде знак на генетски абнормалности, како што е Даунов синдром;
 • фронтален - често се развива со карлична презентација на фетусот;
 • Латералната локација на дефектот е забележана во ретки случаи.

Симптоматологија

Постојат мал број на клинички манифестации на болеста, тие обично се поделени во неколку категории - почести и тешки.

Првата група на клинички знаци:

 • присуство на рамна површина на челото, во задниот дел или на латералната површина на главата;
 • недоволна косост на погодената област;
 • неправилна форма на главата;
 • дијагонална поставеност на очите;
 • поместување на аурикули - едното уво се поместува напред или нагоре во однос на второто;
 • нерамномерен развој на вилицата и лицето.
Плагиоцефалија кај деца

Тешки симптоми:

 • недостаток на меки дамки на главата;
 • присуство на шевовите или лузни по черепот;
 • дефекти на лицето;
 • детското заостанување во растот во споредба со врсниците;
 • напади и конвулзии.

Често, плагиоцефалијата не влијае на благосостојбата на децата: бебињата немаат болка, нема треска, генерална слабост и други симптоми.

Во оние ретки случаи каде што патологијата била резултат на појава на една од болестите, карактеристичните симптоми ќе бидат надополнети со најкарактеристичните знаци на основната патологија.

Дијагностика

Педијатарот е вклучен во поставувањето на точна дијагноза. Најчесто, процесот на дијагностицирање не предизвикува проблеми поради специфичната клиничка слика.

Основата на дијагнозата се состои од активности кои ги врши непосредно лекарот:

 • проучување на историјата на болеста - да се бара патолошки провокативен фактор;
 • собирање и анализа на животната историја - да се разјасни кој физиолошки извор влијае врз деформацијата на обликот на главата;
 • темелна проценка на појавата на детето;
 • мерење на големината на главата;
 • палпација на оштетената област;
 • детален преглед на родителите - да состави комплетна слика за текот на патологијата.

Лабораториските студии и инструменталните постапки во овој случај не се применуваат, но може да бидат неопходни кога патологијата настанала во позадина на друга болест.

Третман

Плагиоцефалијата кај детето се третира со конзервативни методи и не бара хируршка интервенција.

Да се ​​ослободи од болеста, доволно:

 • носат нарачани шлемови или калапи;
 • промена на телото за спиење;
 • изврши вежби за истегнување пропишани од лекарот што посетува.
Шлем со плагијацефалија

Некои лекари сметаат дека оваа состојба се решава кога детето достигнува 2 години.

Можни компликации

Плагиоцефалијата е патологија која ретко води кон формирање на компликации.

Последиците обично се делат на следниов начин:

 • белите дробови - речиси невидливи за голо око;
 • умерено изразено - формирање на тортиколис кај дете ;
 • тешка - прекумерна деформација на черепот, кога самата патологија не е обновена, но е елиминирана со помош на медицинска интервенција.

Превенција и прогноза

Можно е да се спречи формирање на аномалија со помош на едноставни превентивни правила, вклучувајќи:

 • чести промени во држењето на новороденото за време на спиењето или доењето;
 • додека детето е будно, осигурајте се дека бебето троши многу време на стомакот;
 • вежби за вежбање на детска гимнастика;
 • намалување на времето кое детето го поминало на автомобилски седишта или други средства за превоз на деца;
 • менување на позицијата на играчки и интересни работи за детето;
 • обезбедувајќи држење за спиење на грб, така што кружниот дел од главата на бебето е во контакт со душекот;
 • редовни посети на педијатар.

Третманот на плагијацефалија со конзервативни методи има поволна прогноза. Со помош на специјални уреди е можно целосно да се реши проблемот со деформација на черепот, а детето потоа ќе може да води апсолутно нормален живот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Плагиоцефалија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: педијатар , неонатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Церебрална парализа (појавување симптоми: 2 од 16)

Церебралната парализа (ЦП) е општ медицински термин кој се користи за назначување на група на нарушувања на движењето кои напредуваат кај доенчињата поради трауматизација на различни мозочни области во циркадскиот период. Првите симптоми на церебрална парализа понекогаш може да се идентификуваат по раѓањето на детето. Но, обично знаците на болеста се манифестираат кај доенчиња во доенчиња (до 1 година).

...
Имунодефициенција (појавување симптоми: 2 од 16)

Имунодефициентни состојби или имунодефициенција се група на различни патолошки состојби кои се карактеризираат со нарушен човечки имунитет, врз основа на кој инфективните и воспалителните процеси се повторуваат многу почесто, тие се тешки и траат подолго од вообичаеното. Наспроти позадината на имунодефициенцијата, луѓето од било која возрасна група формираат сериозни болести кои тешко се третираат. Поради текот на овој процес, може да се формираат тумори на ракот кои претставуваат закана за животот.

...
Рет синдром (појавување симптоми: 2 од 16)

Рет синдром е дегенеративна, прогресивна болест која го нарушува функционирањето на нервниот систем, што предизвикува човечкиот развој да застане на рана возраст. Во моментов е отворено прашањето за механизмот и причините за формирање на таква болест. Основниот извор на патологија е мутација на голем број на гени и нивно негативно влијание врз развојот на органот, како што е мозокот.

...
Лисенцефалија (појавување симптоми: 2 од 16)

Лисанцефалија (син. Нежните мозоци) е развојна аномалија која се карактеризира со целосно или делумно измазнување на склоповите или браздите на церебралните хемисфери. Патологијата се смета за ретка, бидејќи се јавува кај 11 деца на 1 милион новороденчиња.

...
Епилепсија (појавување симптоми: 1 од 16)

Таквата болест како епилепсија е хронична и се карактеризира со манифестација на спонтани, ретко појавени, краткорочни епизоди на епилептични напади. Треба да се напомене дека епилепсијата, чии симптоми се многу изразени, е една од најчестите невролошки болести - на пример, на секои 100-тиот човек на нашата планета се јавуваат повторливи епилептични напади.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
неонатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .