Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Остеопороза: Симптоми и третман

Остеопороза - главните симптоми:

Остеопорозата (болест на Алберс-Шенберг, мермерна болест) е патолошки процес на вродена природа, при што коскеното ткиво е компактирано, но во исто време тие се премногу кршливи. Сечењето на коската е мазно, хомогено, оттаму второто име на болеста - мермер.

Зошто се јавува остеопетроза - во моментов тоа не е утврдено. Сепак, научниците сугерираат дека развојот на патолошкиот процес се должи на мутација во гените кои се вклучени во формирањето на коскеното ткиво и хематопоетскиот систем.

Клиничката слика за таква болест се карактеризира со општи и локални симптоми - кај деца, формирање на заби, скелетот, а во некои случаи, се случува и хидроцефалус .

Дијагнозата вклучува физички преглед, проучување на лична и неопходна семејна историја, лабораториски и инструментални методи на истражување.

Елиминирање на остеопротрозата целосно е невозможно. Но, со помош на трансплантација на коскена срцевина, може да го запрете развојот на патолошкиот процес и да го подобрите квалитетот на животот на пациентот. Конзервативните терапевтски мерки исто така се одвиваат, но само како терапија за одржување пред операцијата.

За жал, предвидувањата на долгорочен ред во овој случај не можат да се наречат позитивни. На рана возраст, оваа болест се карактеризира со висок процент на смртни случаи. Во зрелоста, поради сериозноста на клиничката слика, болеста доведува до инвалидност, и доста често до смрт. Позитивните предвидувања не можат да се дадат дури и под услов на операцијата, бидејќи оваа патологија сè уште е слабо разбрана.

Етиологија

Главната причина што ја развива мермерната болест е кршење на функционалната активност на остеокластите. Овие клетки се одговорни за уништување на коскените ткивни елементи. Како резултат на тоа, постои нерамнотежа помеѓу уништувањето и формирањето на коскеното ткиво, што, пак, води кон зголемување на густината на компактната супстанција, намалување на луменот на коската и промени во обликот на метафизата.

И покрај фактот дека со оваа болест коската станува густа, таа не влијае на неговата сила на позитивен начин, напротив, мермерната болест доведува до фактот дека човечкиот скелет станува поподложен на фрактури, болести на мускулно-скелетниот систем.

Причините за развојот на мермерната болест кај децата или постарите луѓе сè уште не се воспоставени, па затоа не се развиени ефикасни методи на лекување и превенција.

Класификација

Од природата на болеста е поделена во две форми:

 • раната форма - се развива во детството, се карактеризира со екстремно малигнен курс и висок процент на смртни случаи;
 • доцна форма - нема симптоми, приноси во латентна форма, може да се дијагностицираат во текот на истражувањето во врска со друга болест.

Третманот на таквата патологија на рана форма е палијативен, бидејќи не може целосно да се елиминира.

Симптоматологија

Слики на деца кои страдаат од остеопротроза

Остеопорозата во рана фаза кај децата се карактеризира со следната клиничка слика:

 • раст под старосната граница;
 • заостануваат во менталниот и физичкиот развој;
 • оштетување при формирање на заби - одложена ерупција, голема лезија на кариес , а во некои случаи, може да се случи видлива деформација на забите;
 • деформација на коските на черепот, лицето, феморалниот дел.

Општи симптоми исто така ќе бидат присутни:

 • нога болка дури и со мала физичка активност, кратка физичка активност;
 • замор;
 • зголемен црн дроб;
 • воспаление на лимфните јазли;
 • хидроцефалус;
 • хипохромна анемија ;
 • намалување на визуелната острина, во некои случаи до комплетно слепило.

Главниот специфичен симптом во овој случај е абнормална коскена кршливост. Фрактура може да биде дури и со мал механички ефект, неточни движења, ненадејна промена во положбата на телото, односно во сите случаи кога фрактура не може да се појави кај здраво лице.

Дијагностика

Дијагностичките мерки се како што следува:

 • општ клинички и детален биохемиски тест на крв;
 • Х-зраци испитување на коските
 • МНР на коскеното ткиво.

Покрај тоа, физичко испитување е потребно со собирање на лична и семејна историја. Дополнително, ќе ви треба совети за медицинска генетика.

Третман

Во моментов, единствен соодветен метод на лекување е трансплантација на коскена срцевина. Сепак, мора да се каже дека дури и хируршката интервенција не е гаранција за закрепнување. Во повеќето случаи, ваквите активности можат само да го запрат развојот на патолошкиот процес.

Помошен третман е како што следува:

 • храна за исхрана;
 • терапевтски вежби;
 • употребата на лекови за елиминирање на симптомите.

Доколку навремените и сеопфатни терапевтски мерки значително го подобруваат квалитетот на животот на пациентот. Специфични методи на превенција не постојат. Луѓето кои имаат семејна историја на болеста систематски треба да се подложат на медицински преглед, да се грижат за нивното здравје и на првите симптоми, веднаш да се обратат до лекар и да не се третираат или целосно да ги игнорираат симптомите. Третманот на народни лекови е неприфатлив.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Остеопороза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ортопед , ортопедски трауматолог , остеопат .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Мукополисахаридоза (појавување симптоми: 5 од 17)

Мукополисахаридозата е генетско заболување поврзано со оштетено производство на одредени ензими од страна на телото, што придонесува за развој на тешки физички и невролошки симптоми. Наследни патологии се секогаш многу сериозни, бидејќи во повеќето случаи тие не можат да бидат целосно излекувани. Овие патологии вклучуваат мукополисахаридоза, која е прилично голема група на болести, што се развива поради фактот што процесот на ензиматска катализа на гликозаминогликаните во лизозомите е нарушен.

...
Тај-Сакс болест (појавување симптоми: 4 од 17)

Тај-Сакс-овата болест е генетска патологија во која се зафатени мозокот и нервниот систем. Ова го вклучува и 'рбетниот мозок и поставата на мозокот. Во првите шест месеци од животот на детето, неговиот развој продолжува нормално. Потоа започнуваат дефекти на мозочната активност. Новороденчињата се дијагностицирани со gmgliosidosis gm1. Таквите пациенти умираат за 3-4 години. Оваа патологија го има второто име ганглиозидоза gm2.

...
Гинтер-ова болест (појавување на симптоми: 4 од 17)

Гинтер-овата болест е ретка наследна болест која се карактеризира со нарушување на метаболизмот на пигментот и акумулација на супстанција во ткивата, што доведува до дефигурирање на изгледот на пациентот во подоцнежните фази.

...
Фанкониев синдром (појавување на симптоми: 4 од 17)

Фанкониевиот синдром (гликозо-фосфат-амин дијабетес, де Тони-Дебре-Фанкони болест, примарно изолиран Фанкони синдром) е генетско заболување кое резултира од автосомно рецесивна мутација, се карактеризира со оштетена повторна употреба на вода и биоактивни супстанции од примарна урина (reanna canalousa) и ребалансниот проток на воздух од примарна урина (reann cannabis) поради бубрежно тубуларно оштетување. Таа припаѓа на групата на болести слични на рахитис кај кои се случуваат системски промени во метаболизмот.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 3 од 17)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .