Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Контрактура: Симптоми и третман

Контрактура - главните симптоми:

 • Замор
 • Болка во коленото
 • Болка во градите
 • Оток на зафатениот зглоб
 • Отекување на дојка
 • Моторна дисфункција
 • Ниво на тешкотии качување по скали
 • Црвенило на кожата над зафатениот зглоб
 • Едем на пателата
 • Црвенило на коленото
 • Непријатност на дојката
 • Движење на крцкање
 • Ниво на тешкотии свиткување на нозете на колената
 • Асиметрија на дојка
 • Ограничена флексија
 • Различни должини на екстремитетите
 • Ограничување во продолжување
 • Комплементација на дојката
 • Неприродна форма на градите
 • Непријатност при возење

Контрактура е болест која се карактеризира со постојано ограничување на моторната функција. Овој патолошки процес може да се должи на инфективни болести, болести на мускулно-скелетниот систем и мускулно ткиво, повреди и некои медицински мерки.

Контрактурата на зглобот може да има различна локализација - може да има лезија на големи и средни зглобови. Дијагностика се изведува преку физички преглед, собирање на лична историја и природата на клиничката слика, лабораториски и инструментални испитувања.

Третманот на контрактура на колената, како и секоја друга локализација на патолошкиот процес, може да биде конзервативен или радикален. Прогнозата ќе зависи од точната форма на болеста. Треба да се забележи дека "свежи" контрактури се многу подобро третирани од долгорочната хронична природа на обликот на болеста. Важно е да се разбере дека оваа болест може да доведе до попреченост на лицето.

Етиологија

Причините за овој патолошки процес се доста разновидни:

 • повреди на тетивите;
 • вродени болести на мускулно-скелетниот систем;
 • вродени или стекнати болести на мускулните ткива;
 • нарушувања на циркулацијата на крвта на мускулите;
 • развој на воспалителни процеси во поткожното ткиво;
 • артритис , артроза ;
 • акутни заболувања на коскеното ткиво и мускулите;
 • заразни болести кои се јавуваат во сложена форма и влијаат на целото тело;
 • воспалителни болести на нервниот систем;
 • продолжена флексија на зглобовите;
 • карлична дисторзија;
 • неточни облекување;
 • промени во возраста;
 • системски болести со чести рецидиви;
 • повреди и болести кои влијаат на мозокот;
 • патологија на 'рбетниот мозок;
 • огнени рани;
 • тешки кожни заболувања, лезии на кожата.

Во некои случаи, оваа патологија може да се должи на одредени медицински мерки. Значи, понекогаш контракцијата се јавува после мамопластиката.

Контрактура

Класификација

Класификацијата на контрактури вклучува нивно раздвојување на неколку видови.

Факторот на патолошката положба на зглобовите ги разликува следниве форми на болеста:

 • флексија контрактура - постои ограничување на екстензорните движења;
 • екстензор - постојат ограничувања на флексибилните движења на зглобовите;
 • киднапирање - се влошува можноста за абдуктивно движење на зглобовите;
 • водечки - го намалува бројот на водечки движења на зглобовите.

Исто така, разликуваат такви форми на овој патолошки процес како:

 • пасивни или структурни - може да се развие поради различни механички пречки кои се формираат во самиот зглоб, на пример, лузна;
 • неврогени - се јавуваат на позадината на болестите на нервниот систем;
 • комбинирани - комбинираат клиничката слика и патогенезата на горенаведените две форми.

За возврат, пасивната контрактура на лактот (или друга локализација) е поделена на следните подвидови:

 • андрогени;
 • миогени;
 • дерматоген;
 • дезмоген;
 • исхемичен (контрактура со Волкан);
 • имобилизација;
 • огнено оружје;
 • пост-трауматски контрактура.

Неврогената форма ги содржи следните подтипови:

 • централна неврогена;
 • хистерични или психогени;
 • периферни.

По потекло се разликуваат следниве форми на болеста:

 • вродени;
 • стекнати.

Врз основа на функционалноста на зглобовите, испуштајте:

 • функционално поволен во смисла на контрактура;
 • функционално неповолни за контрактура.

Што се однесува до локализацијата, постојат најчести форми на оваа болест, како што се:

 • четка контрактура;
 • контрактура на прстите;
 • контрактура на зглобовите на колкот;
 • контрактура на прстите;
 • рамо заеднички контрактура;
 • контрактура на мускулите;
 • капсуларна контрактура.

Сепак, ова не е целата листа на можни форми на болеста. Нешто помалку, но сепак, дури и мандибуларна контрактура се дијагностицира.

Симптоматологија

Клиничката слика за таква болест ќе зависи од формата на патолошкиот процес, како и од неговата локализација.

Чести симптоми вклучуваат следново:

 • непријатност при возење;
 • ограничена флексија или продолжување;
 • прекршување на моторната функција, тешкотии во качување на скалите, нагорнина (контрактура на ногата, коленски зглоб);
 • отекување на ткива во областа на оштетување на зглобовите, црвенило на кожата;
 • во вродена форма не постои раст на зглобот, поради што екстремитетите можат да бидат со различни должини.

Покрај тоа, клиничката слика ќе има симптоми кои се карактеристични за неговата форма.

Симптомите на контрактот на коленото се следниве:

 • болка во колената;
 • оток, црвенило на пателата;
 • потешкотии во виткање или одвојување на нозете;
 • замор при физичка активност;
 • крик, некарактеристични звуци при флексирање или одвојување на нозете.

Капсуларната контрактура после мамопластијата ќе ги има следните симптоми:

 • Млечната жлезда станува густа на допир;
 • станува неприродно круг;
 • непријатност и нежност во градите;
 • оток, отекување на ткивата;
 • асиметрија на дојка.

Треба да се забележи дека патологијата е често еднострана, но во некои случаи може да има билатерална природа на лезијата. Контрактурата на Волкан може да предизвика сериозни компликации, бидејќи се развива на позадината на нарушувањата на циркулацијата. Најопасната таква патологија е во старост.

Симптоми на контрактура

Дијагностика

Примарниот преглед за оваа болест го изведува ортопед или трауматолог. Покрај физичкиот преглед, се користат лабораториски и инструментални испитувања:

 • радиографија на зглобовите;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • клинички и детален биохемиски тест на крв;
 • електромиографија.

Дијагностичките резултати не само што точно го одредуваат типот на болеста и природата на нејзиниот тек, туку и тактиката на терапевтските мерки.

Третман

Третманот на контрактура се изведува и конзервативен и радикален.

Општата шема на конзервативен третман може да се базира на следниве методи:

 • терапија со лекови;
 • физиотерапија;
 • масажа;
 • скелетна влечна сила користејќи го апаратот Илизаров.

Фармаколошката група може да вклучува лекови како што се:

 • лекови против болки;
 • нестероидни антиинфламаторни;
 • кортикостероиди.

Стабилната форма на контрактура се третира само со оперативна интервенција:

 • ексцизија на лузни со последователна дерматопластика;
 • фасциотомија;
 • тенотомија;
 • артропластика;
 • артропластика.

Во принцип, тактиката за третман е избрана поединечно.

Долгорочната прогноза ќе зависи од сериозноста, формата на патолошкиот процес и навременоста на почетокот на терапевтските мерки.

Покрај тоа, во одредени форми на патолошкиот процес, вежбите за физиотерапија ќе бидат вклучени во текот на корективни мерки. Лекарот ќе препише вежби од овој тип строго на индивидуална основа - не можете сами да вежбате во овој случај. Ова може само да го влоши текот на патолошкиот процес и да доведе до попреченост.

Прогноза

Ако болеста се дијагностицира во почетната фаза, со реверзибилни патолошки процеси и без ризик од рецедив, тогаш можеме да зборуваме за поволен исход на случајот. Во овој случај, можно е да се постигне речиси целосна наплата со само конзервативни мерки.

Тешките форми на болеста со сериозни деформитети на зглобовите често доведуваат до попреченост, дури и при оперативна интервенција, комплексен медицински и физиотерапевтски третман.

Во секој случај, колку побрзо започнува терапијата, толку е поголема шансата за позитивен изглед. Затоа, при првите симптоми треба веднаш да се контактира со ортопед или трауматолог.

Превенција

Превенција на контрактури е како што следува:

 • врши гимнастички вежби;
 • навремено лекување на сите инфективни и воспалителни болести;
 • превенција на повреди.

Подеднакво важна е и исхраната на лицето.

За да се спречи ваквата болест, треба да ја следите правилната исхрана, имено:

 • вклучуваат во вашата секојдневна исхрана доволна количина на витамини и минерали;
 • набљудувај го начинот на јадење;
 • отстранува од вашата исхрана брза храна, храна за погодност и слична храна;
 • јаде зеленчук, овошје и зеленчук.

Систематски е неопходно да се изврши медицински преглед како превентивна мерка со цел да се спречи или навремено дијагностицирање на таков патолошки процес како зглобна контрактура.

Самотрадењето во овој случај, како и употребата на различни народни лекови, е неприфатливо. И првиот и вториот не можат да го дадат саканиот терапевтски ефект, па затоа, да се спроведат такви активности е непрактично.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате контрактура и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ортопед-трауматолог , ортопед , ревматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Chondromalacia patella (појавување симптоми: 3 од 20)

Chondromalacia patella - патолошки процес, што резултира со уништување на 'рскавицата на задната површина на пателата. Кај луѓето, оваа болест често се нарекува "колено на тркач". Најчесто, болеста се дијагностицира кај жени по 40 години. Но помладите луѓе не се исклучок.

...
Кршење на рутирање на лигаменти (појавување на симптоми: 3 од 20)

Кршливото прекинување на лигатурата е патолошка состојба која се развива како резултат на траума на колената. Оваа траума на ПКС е една од најопасните, но со навремено откривање, обезбедување на помош и целосен третман, нема да има никакви последици за некое лице. Тој ќе може да продолжи со нормален живот. Најчесто прекинот на крутиот лигамент на коленото се јавува кај луѓе кои се активно вклучени во спортот, особено тенисот, кошарката и фудбалот.

...
Випл-ова ( Whipple) болест (појавување на симптоми: 3 од 20)

Випл-овата болест (Син. Виппловата болест, Виппловата болест, мезентериската липогрануломатоза, липофагичната интестинална грануломатоза, интестиналната липодистрофија, цревната липодистрофија) е ретка системска патологија во која најчесто се јавува тенкото црево. Како што напредува болеста, може да бидат вклучени органи на дигестивниот, нервниот и кардиоваскуларниот систем.

...
Полицистични јајници (појавување симптоми: 2 од 20)

Полицистичното оваријално заболување е хормонална болест што се јавува кога овулацијата не е во женското тело. Полицистични јајници, чии симптоми се манифестираат со значителен пораст кај нив и голем број други специфични манифестации, доведува до формирање на површината на јајниците на бројни цисти во форма на фоликули исполнети со течност со неподредени овци кои се наоѓаат во нив. Како резултат на полицистична и специфична пролиферација на цисти кои го карактеризираат нејзиниот тек - неможноста на почетокот на бременоста кај жената и, соодветно, на неплодност.

...
Остеоартритис (појавување симптоми: 2 од 20)

Остеоартритисот е прилично честа болест во која зглобовите се подложени на дегенеративни-дистрофични лезии. Остеоартритисот, чии симптоми првично се поврзани со постепеното распаѓање на ткивото на 'рскавицата, а подоцна и со колапсот на субхондралната коска и другите структурни компоненти на зглобот, се развива против позадината на недостаток на кислород во нив и може да се манифестира во различни форми со различни области на локализација на патолошкиот процес. Во основа, оваа болест е дијагностицирана кај пациенти на возраст од 40 до 60 години.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .