Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Клипеловиот синдром - Feil: симптоми и третман

Клипеловиот синдром - Feil - главните симптоми:

 • Тешкотии со дишењето
 • Зголемен замор
 • Заоблување на 'рбетот
 • Различни нивоа на сечила
 • Асиметрија на лице
 • Тешкотии со голтање
 • Заоблување на 'рбетот во вратот
 • Врат на вратот
 • Незадоволен удар на рацете
 • Скратување на вратот
 • Парализа на лицето
 • Повреда на рбетната мобилност во цервикалниот 'рбет
 • Скратување на лопати
 • Помесете го растот на растот на косата по задниот дел на вратот
 • Силно разредување на сечилото

Клипел-Фејлов синдром е конгенитален аномален феномен на цервикалниот 'рбет, кој се карактеризира со фузија и намален број на пршлени. Главниот изразен симптом на патологија е бавен и краток врат.

Аномалијата често се комбинира со конгенитални паралелни патологии, како што се Sprengel болест, хипоплазија на горниот екстремитет или вродени патологии на белите дробови, бубрезите или кардиоваскуларниот систем. Оваа болест се јавува кај едно новороденче од 120.000.

Етиологија

Во внатрешноста на матката се развива Клипел-Фајловата болест, појавата на аномалија придонесува за:

 • сегментација;
 • васкуларно растројство;
 • аплазија;
 • хипоплазија.

За време на феталниот и ембрионскиот период, формирањето на пршлени не може да биде целосно развиено, што предизвикува патолошка состојба.

Можно е да се идентификува степенот на деформитет со привлекување внимание кон формираните синостози на горните торакални и грлото на пршлени, недоволниот број на грчеви на пршлени (до пет во просек), непријатни тела и лакови на пршлените.

Постојат и наследни фактори кои придонесуваат за прогресија на синдромот:

 • генетски дефект кај хромозомите 5, 8 и 12;
 • автосомно доминантен начин на наследство;
 • автосомно рецесивен начин на наследување.

Генетски деформираниот развој на хромозомите предизвикува диференцијација на растот, што е најважниот фактор за нормалниот развој на човечкиот скелет. Ова предизвикува нарушување во формирањето на горните торакални и грлото на пршлени во првите два месеци од интраутериниот живот.

Во автосомно доминантниот начин на наследување, веројатноста да се има дете со слична развојна аномалија се движи од 50% до 100%, под услов еден од родителите да биде болен. Клипел-Фајл-ов синдром често има сличен вид.

Во автосомно рецесивен начин на наследување, веројатноста за раѓање на новороденче со патологија се движи од 0% до 50%.

Класификација

Во современата медицина, синдромот на Клипел-Фајл е класифициран врз основа на резултатите на рентген:

 • фузија на неколку пршлени на грлото на матката;
 • отсуство на неколку пршлени на грлото на матката;
 • намалување на големината на неколку пршлени на грлото на матката.

Можеби присуството на комбинирани знаци на патологија. Дефектот се смета за вроден и се забележува веднаш по раѓањето на детето.

Симптоматологија

Симптоми на клипел-Feil синдром

Клипел-Фејлов синдром ги има следните симптоми:

 • скратување на вратот;
 • лице асиметрија;
 • парализа на лицето;
 • вратни набори;
 • деформација на 'рбетната мобилност во цервикалниот' рбет;
 • поместување на лицето на раст на косата по грбот на вратот.

Тежината на скратувањето на вратот може да биде различна: во најтешките случаи, ушите достигаат до рамото, а брадата е градите, што предизвикува потешкотии при голтање и дишење. Карактеризира со силно разредување на сечилата и евентуално нивно скратување, високата позиција на една скапула.

Ретко се соочува со таков симптом на синдромот како радикуларен синдром - болка предизвикана од стегање на цервикалните 'рбетни корени. Во половина од случаите, болеста се јавува паралелно со сколиоза, во четврт случаи со коскена разновидност на тортиколис.

Клипел-Feil синдромот е комбиниран со такви заболувања:

Кај деца постои значителен замор во мускулите и екстремитетите, неволно трепење на двете горните екстремитети од детството.

Дијагностика

Со цел да се дијагностицира болеста правилно, специјалистите од различни профили треба да работат заедно. Учество во дијагнозата на таквите лекари:

 • невролог;
 • пулмолог;
 • ортопед;
 • генетичар;
 • кардиолог;
 • нефролог;
 • офталмолог.

Во текот на првата консултација на пациентот, лекарот мора:

 • спроведе темелно испитување на детето;
 • да дознаете од родителите за присуството на таква болест од секој член на семејството;
 • да идентификува кои приговори беа забележани од родителите.

Лекарот треба да ја процени мобилноста на вратот - за тоа пациентот прави ротација околу вратот, го навалува на страни, напред и назад.

Од инструментални дијагностички методи користете:

 • Х-зраци испитување;
 • компјутеризирана томографија;
 • ултразвучен преглед;
 • магнетна резонанца;
 • електрокардиографија.

Х-зрачен преглед се изведува во две проекции, спроведени на горниот торакален и грлото на грбот. Со користење на постапката, можете да го одредите видот на болеста.

Компјутеризираната томографија е забранета за млади пациенти поради негативните ефекти на зрачењето врз нивното тело. Сепак, кај патологија на возрасни, компјутерската томографија обезбедува отворени информации за аномалиите во цервикалниот регион.

Ултразвучниот преглед се користи за да се осигура дека нема патологии на кардиоваскуларниот систем, бубрезите. Магнетната резонанца ќе помогне да се оцени работата на корените и 'рбетниот мозок на грлото на матката.

Електрокардиографијата помага да се обезбеди нормално функционирање на срцевиот мускул. Од методите на лабораториска дијагностика, генетската анализа се спроведува и кај пациентот и кај неговите роднини, со цел да се открие наследна мутација на гените.

Електрокардиографија

Третман

Кога дијагностицирате нарушување на грлото на матката, треба да побарате совет од трауматолог и хирург, но можеби ќе ви треба дополнително испитување од неврохирург и генетичар.

Третманот на Клипел-Фејловиот синдром се состои од следниве мерки:

 • масажа курс;
 • терапевтска вежба;
 • употребата на јаката на ровот;
 • физиотерапија;
 • третман со лекови;
 • хируршки третман.

Третманот со лекови е насочен кон елиминирање на симптомите. Од лековите, предност се дава на аналгетици, бидејќи нестероидните антиинфламаторни лекови не можат да го елиминираат синдромот на болка .

Во некои случаи, физиотерапијата, масажата, постапките на физиотерапија даваат позитивни резултати, но со силна радикуларна болка лекарите прибегнуваат кон хируршка интервенција.

Операцијата, која се нарекува "цервикализација на Бонол", се изведува. Се изведува во неколку фази:

 1. Паравертебралната инцизија е направена помеѓу работ на скапулата и спинозните процеси.
 2. Мускулите се отсечени од работ на скапулата, кои се повлекуваат навнатре, а шпапулата нанадвор.
 3. Тогаш се отстрануваат првите четири ребра и перистоп.

Хируршката интервенција се изведува од една страна, по завршувањето на периодот за опоравување - од друга страна. Сепак, невозможно е целосно да се излечи болеста кај луѓе со синдром Клипел-Феил, бидејќи третманот има за цел да спречи прогресија на секундарните деформитети.

Аномалијата има релативно поволна прогноза, бидејќи, според експертите, отстапувањата не се премногу деструктивни влијае на функционалната способност на телесните системи. Третманот и спортот помагаат да се одржи здрава здравствена состојба.

Клипел-Фејловиот синдром може да се развие во негативна насока, во кој случај мобилноста на главата постепено ќе се ограничи, што може да придонесе за прогресија на сложените невролошки аномалии.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синдром на Клипел-Феил и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , ортопед , ортопед и трауматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Сколиоза (појавување симптоми: 3 од 15)

Историски гледано, многу лекари на постсоветскиот простор, кои зборуваат за она што е сколиоза, нагласуваат дека ова е фиксна или непостојана девијација на 'рбетот од нејзината оска, но во современите медицински енциклопедии, сколиозата на' рбетот е дефинирана како три-авионски страничен деформитет на главниот дел од аксијалниот човечки скелет.

...
Дислокација на долната вилица (појавување симптоми: 3 од 15)

Дислоцирањето на долната вилица е патолошка состојба, суштината на која лежи во поместувањето на артикуларната глава од нејзината анатомска положба, односно се лизга на предниот наклон на артикуларниот туберкулоза на темпоралната коска. Ваквите промени доведоа до постојано нарушување на функционирањето на ТМЈ. Стапката на преваленца варира од 1,5 до 5,5% кај сите дислокации.

...
Beckwith-Wiedemann синдром (појавување симптоми: 3 од 15)

Beckwith-Wiedemann-ов синдром е прекршување на физичкиот развој на лицето. Оваа болест може да се манифестира како светла симптоми или може да остане незабележана. Често обрнувајте внимание на надворешни знаци кои се јасно видливи: кога детето при раѓање има телесна тежина од повеќе од четири килограми, висина - од педесет и шест сантиметри. Во синдромот, различни делови на телото се диспропорционални, па дури и асиметрични: јазикот често се зголемува, ушите се големи, а образите се премногу полни.

...
Фаринготрахеитис (појавување симптоми: 2 од 15)

Фаринготрахеисот е воспаление на трахеата и фаринксот предизвикани од стафилококи или пневмококи, вируси (грип, параинфлуенца, аденовируси) и габи. Други причини, исто така, може да придонесат за болеста, како што се вдишување на студ, сув, загаден воздух, чад од цигари или фокус на инфекција кој е веќе присутен во човечкото тело (каризозен заб, ринитис, отитис). Болеста ги погодува луѓето од различни возрасни групи, вклучувајќи ги и децата.

...
Ринитис (појавување симптоми: 2 од 15)

Ринитис (течење на носот) е болест која влијае на назалните синуси. Причината за нејзината прогресија може да биде вирусна и бактериска инфекција, како и механички оштетувања на носната лигавица. Најчесто, оваа патологија се развива против позадината на ослабен имунитет.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .