Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синхондроза: симптоми и третман

Синхрондроза - главните симптоми:

 • Континуирано сврзување преку 'рскавица

Синхондрозата е континуирано `рскавично ткиво кое ги поврзува коските на човечкото тело. Мобилноста на синхронрозата е мала, покрај пролетта. Движењата ќе зависат од дебелината на самиот 'рскавица, а најдобрата мобилност се забележува кога е најширока.

Во некои патолошки процеси во зглобовите е можна промена на составот на ткивото, што ќе доведе до развој на соодветни симптоми.

Класификација

Карциновото ткиво не е исто, па затоа се разликува во зависност од неговите својства (хијалин или влакнести).

Постојат:

 • Хијалинска синхондроза - ја одделува стерната од ребрата, поточно, од првото ребро.
 • Фиброзно - се јавува каде што се јавува најголемата механичка отпорност. Ова може да вклучува растојание помеѓу телата на 'рбетниците. Поради високата еластичност, влакнестата синхронроза се т.н. тампони. Тие служат за омекнување на различни шокови и удари.

Исто така, треба да се каже дека времетраењето на постоење на таква 'рскавица е исто така различно.

Во медицината се споделуваат следниве соединенија на 'рскавици, кои се присутни во човечкото тело:

 • Привремена синхондроза, која може да постои само ограничено време, односно до одредена возраст. По овој период, тие се заменуваат со други соединенија наречени синостози. Таквите заменувања се јавуваат помеѓу епифизата и метафизата, или помеѓу трите коски на носот појас, кои се споени во една карлична коска. Привремени карциногени соединенија може да се забележат за време на втората фаза на човечкиот скелет.
 • Постојана синхондроза - постојано лоцирана во локомоторен систем, непроменета. Пример за ова е кријалагинозната спојка помеѓу горниот дел од сфеноидот и темпоралната коска, што е нужно помеѓу пирамидата и окципиталната коска.
Постојана синхондроза

Кога се појавува тесен пресек во центарот на карциногената крстосница, што воопшто не е како вистински зглоб, покрај тоа што има зглобна површина и капсула, тогаш таквата синхондроза се развива во транзиција - од континуирано до дисконтинуирано, односно на зглобовите. После тоа, неговото име се менува - сега се нарекува симфиза. На пример, постои пубична симфиза.

Сепак, формирањето на симфизата може да се појави во спротивна насока, што е, спротивно, од дисконтинуирано до континуирано. Ова се должи на транзицијата на зглобовите од сложена кон едноставна, на пример, кога кај 'рбетниците меѓу пршлените од артикуларниот дел постои само јаз.

Со континуирано вклучуваат мембрани, лигаменти, кои се:

 • во појасот на рацете - таканаречените лигаменти на скапулата (корако-акромиален и горниот попречен);
 • помеѓу коските на подлактицата - таков раскрстен резен се нарекува интерсезозна мембрана, со нејзина помош мускулите на подлактицата се прикачени;
 • наизменични кријалагинозни зглобови помеѓу епифизите и дијафиза на долгите коски.

Исклучени врски се:

 • помеѓу појасот на рацете и телото;
 • помеѓу клавикулата и скапулата;
 • во врска со скапулата со слободен оддел;
 • во врска со рамото со подлактицата;
 • во подлактицата себе;
 • на раскрсницата на радиусот со рачниот зглоб;
 • во самиот четка.

Исто така, постојат и синхандрози на черепот - врската на коските на черепот на самата база со помош на ткивата на глодали.

Тие доаѓаат во многу форми:

 • клин-камени формирана синхронза;
 • кантон-окципитална растечка синхондроза.

Покрај тоа, постои синхандроза на стернумната рачка. Се случува во таква кротогравинска спојка да има празнина, тогаш веќе ќе има сосема друго име - не синхондроза, туку симфиза. Сепак, таквите разлики можат да се утврдат само со спроведување на потребните дијагностички мерки. Затоа, ако имате симптоми, треба да се консултирате со лекар.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синхондроза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ортопед , специјалист за ортопедски трауми , остеопат .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .