Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Меникопатија: Симптоми и третман

Менископатија - главните симптоми:

 • Болка во коленото
 • Ограничување на мобилноста на зглобовите
 • Оток на коленото
 • Акумулација на крв во заедничката празнина

Мезикопатијата е група на патологии кои вклучуваат дегенеративни-дистрофични промени кај мениси. Најчесто, прекршување на оваа природа е последица на повреда. Нема ограничувања за возраста и полот.

Треба да се напомене дека мениси играат важна улога во коленото зглоб, бидејќи тие се оние кои го обезбедуваат коленото со непречено движење, апсорбираат вертикално оптоварување и учествуваат во трофичните интраартикуларни формации.

Симптомите, без оглед на формата на менископатијата, се доста добро изразени: силна болка во коленото, ограничена подвижност, болка при палпација. Важно е да се консултирате со лекар веднаш штом првите симптоми почнуваат да се појавуваат. Доцнењето може да доведе до крајно негативни последици.

Третманот може да биде или конзервативен (лекови, физиотерапија, терапија за вежбање) или хируршки. Изборот на тактиката за третман се врши поединечно.

Етиологија

Најчеста причина за менископатија е повреда на коленото.

Покрај тоа, менископатијата може да се должи на следните етиолошки фактори:

 • дистрофија на сврзното ткиво;
 • неправилна дискоидна форма на менискусот;
 • домашни повреди - паѓа, вртење на нозете при одење;
 • хроничен артритис ;
 • артрична лезија на коленото;
 • одвојување на менискусот од заедничката капсула;
 • прекршување на интегритетот на апаратот за лигаменти;
 • менискус ткиво солза .

Општо земено, менископатијата може да биде предизвикана од било кој, дури и незначаен на прв поглед, повреда на коленото.

Класификација

Овој патолошки процес е поделен на два вида, во зависност од тоа каков вид на менискус е оштетен:

 • медијална форма, односно оштетување на медијалниот менискус;
 • странична - траума на надворешниот менискус.

Според видот на аранжманот, менископатијата може да биде:

 • надворешни - околу 20% од сите случаи на такви повреди;
 • внатрешно - до 75% од случаите на штета;
 • билатерална - прилично ретка форма - околу 5% од случаите.

Според типот на оштетување, менископатијата на коленото може да биде:

 • со одвојување на менискусот од капсулата;
 • со јаз;
 • со оштетување на лигаментите;
 • дегенерација проследена со преродба;
 • со формирање на цисти во менискусот.

Јазот, пак, е поделен на следниве подвидови:

 • хоризонтална;
 • крст;
 • надолжен;
 • регионален;
 • крпеница.
Видови оштетувања на менискус

Симптомите не зависат од видот на повредата, затоа е можно да се утврди која форма на патологија се случува само со спроведување на дијагностички мерки.

Симптоматологија

Без оглед на формата во која се одвива овој патолошки процес, симптомите се појавуваат речиси веднаш по повредата.

Општо земено, клиничката слика за таквата повреда се карактеризира како што следува:

 • внатре во колената остар, долга природа на болка;
 • може да се појави мал оток;
 • крв се акумулира во празнината;
 • активни движења во зглобот се невозможни;
 • продолженото присуство на коленото во свиткана состојба предизвикува болка која се мачи, што само се зголемува;
 • со притисок, болката е присутна во проекцијата на заедничкиот простор;
 • синдром на болка се манифестира дури и во состојба на комплетен одмор.

Една недела по повредата, симптомите може да се повлечат малку, но болката во коленото продолжува. Со физичка активност, тие можат да се зголемат, што предизвикува и се зголемува затегнатоста.

Клиничката слика за таквата патологија е неспецифична. Слични симптоми се манифестираат во Spreins, Хоф-овата болест, па затоа рационално решение би било да се консултира со доктор, а не да се спроведе независен симптоматски третман. Во спротивно, патологијата ќе започне, а третманот ќе трае подолго и потешко. Во повеќето од овие клинички случаи, невозможно е да се направи без операција.

Дијагностика

Во таква ситуација, неопходно е да се побара совет од трауматолог. Лекарот врши физички преглед на пациентот, при што тестовите се изведуваат со пасивни движења на коленото, што ќе помогне да се процени подвижноста на коленото.

Дополнително, дијагностичката програма ги вклучува следните инструментални методи за испитување:

 • артрографија;
 • артроскопија;
 • Ултразвук;
 • МНР;
 • радиографија.

Стандардните лабораториски тестови не се изведуваат, бидејќи немаат дијагностичка вредност.

Третман

Изборот на третманот зависи од тежината на патолошкиот процес и неговата форма.

Елиминацијата на патологијата може да се направи на следниов начин:

 • третман со лекови;
 • терапевтска вежба;
 • физиотерапија;
 • операција.

Третманот со лекови подразбира земање лекови како што се:

 • нестероидни антиинфламаторни;
 • глукокортикостероиди;
 • лекови против болки.

Треба да се сфати дека во овој случај лековите не го елиминираат проблемот, но даваат само симптоматски терапевтски ефект.

Физичка терапија и физиотерапија исто така се од помошна природа: таквите активности можат да го намалат воспалението, да ги зајакнат мускулите и да ја нормализираат работата на зглобот.

Операцијата може да се изврши на следниов начин:

 • делумна ресекција;
 • артроскопија;
 • шевове.
Артроскопија на коленото

По операцијата, треба да поминете курс за рехабилитација: физиотерапија, масажа, мануелни тераписки сесии, вежби за вежбање.

Понатамошните предвидувања ќе зависат од клиничката слика на самата патологија, техниката на лекување и од тоа колку точно пациентот ги следел препораките на лекарот. Предмет на усогласеност со сите прописи и со навремено започнување на терапевтски мерки, прогнозата ќе биде поволна.

Што се однесува до превенцијата, во овој случај единствено рационално решение ќе биде точниот и целосен третман на сите повреди на колената. Затоа, во присуство на овој вид штета, треба да се консултирате со лекар и да не ги елиминирате симптомите со земање лекови.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате менископатија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ортопедскиот и трауматолошкиот може да ви помогнат.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бејкер-ова циста (појавување симптоми: 3 од 4)

Бејкерската циста е патолошка форма на течност во областа на поплитеалната јама која се јавува како резултат на одливот на синовијалната течност. Други имиња за патологија се бурзитис на поплитеалната фоса или хернија. Големината на таквата неоплазма во поплитеалниот регион може да биде толку мала што може да достигне неколку сантиметри во дијаметар. И колку е поголема големината на образованието, толку е очигледно лицето се соочува со симптоми.

...
Schlätter's Disease (појавување симптоми: 2 од 4)

Schlätter-овата болест е состојба во која постои асептично уништување на тибијалната туберозна коска и неговото јадро. Оваа болест најчесто се развива поради хронична повреда на овие елементи за време на растот на скелетот. Во медицината оваа состојба се нарекува Osgood-Shlatter болест или остеохондропатија на тибијалната туберозита.

...
Болка со болка (појавување на симптоми: 2 од 4)

Пеперс болест - болест во која се нарушува снабдувањето со крв во коскените структури во феморалната глава. Како резултат на тоа, се развива некроза. Оваа болест припаѓа на најчестите патологии на зглобот на колкот, кои се јавуваат кај деца на возраст од 2 до 14 години. Момчињата се почесто болни, но прогресијата на болеста може да се појави кај девојчињата. Во овој случај, Perthes болест ќе биде многу потешко. Кај возрасните, патологијата е исклучително ретка.

...
Менискус солза (појавување симптоми: 2 од 4)

Руптура на менискусот е една од најчестите внатрешни повреди на колената. Често, професионалните спортисти се предмет на тоа, но можно е ова нарушување да се појави кај луѓе кои не се поврзани со постојана препресија на долните екстремитети. Постојат два вида на менискус надворешни (странични) и внатрешни (медијални). Често оваа болест се дијагностицира кај луѓе од осумнаесет до четириесет години. Кај деца под 14-годишна возраст, нарушувањето е ретко. Раскинувањето на медијалниот менискус на колената е почест од надворешниот. Многу ретко е истовремено прекин на два менискуза.

...
Остеохондропатија (појавување на симптоми: 2 од 4)

Остеохондропатијата е колективен концепт кој ги вклучува болестите кои влијаат на мускулно-скелетниот систем, а деформитетот и некрозата на погодениот сегмент се јавуваат на позадината. Вреди да се одбележи дека ваквите патологии се најчести кај децата и адолесцентите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .