Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синдиома: Симптоми и третман

Синдиома - главните симптоми:

Синдиома (syn synoma) - е бенигна, поретко - малигна неоплазма формирана од синовијалната бурса, синовијална мембрана на зглобните или синовијалните обвивки. Главната група за ризик се состои од лица под 20 години. Кај мажите и жените, патологијата се јавува подеднакво.

Точната причина за формирање на болеста во моментов е непозната за лекарите. Сепак, се претпоставува дека појавата на таквата формација е под влијание на генетската предиспозиција и неколку други фактори.

Симптоматологијата вклучува специфични клинички манифестации, чија главна е формирање на тумор главно на прстите на горните или долните екстремитети. Покрај тоа, постои болка во погодениот сегмент и прекршување на општата состојба на пациентот.

Конечната дијагноза е направена врз основа на широк спектар на дијагностички мерки, имено: темелно физичко испитување на проблематичната област и широк спектар на инструментални процедури.

Третманот се изведува само хируршки - операцијата подразбира радикална ексцизија на туморот, што не е секогаш возможно да се постигне и може да доведе до повторување на болеста.

Во меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, ваквата неоплазма нема посебна шифра. Во бениген тек, тој е класифициран како "бенигни неоплазми", односно кодот ICD-10 е D10-D36. Во малигната варијанта, туморот спаѓа во групата "онкологија", а кодот е О3.

Етиологија

Во моментов, точните причини за развојот на таквата болест остануваат бело место за лекарите од различни области на медицината. Сепак, постојат голем број на фактори кои ја зголемуваат веројатноста за таков тумор.

Така, можните провокатори вклучуваат:

 • генетска предиспозиција;
 • сериозни повреди на зглобовите;
 • долгорочен ефект врз телото на канцерогени (и храна и индустриски);
 • прекумерно јонизирачко зрачење;
 • дрога супресија на имунолошкиот систем, која е неопходна за трансплантација на внатрешните органи или се јавува во текот на хемотерапијата.

Како провоцирачки фактор може да се смета возрасната категорија. Ова се должи на фактот дека најчесто оваа болест е дијагностицирана кај луѓе од 14 до 20 години, додека кај луѓе постари од 50 години се јавува само во изолирани случаи.

Класификација

Врз основа на варијанта на проток, постои:

 • Бениген синовиум - локализиран главно на раката и има благи клинички манифестации. Таквата неоплазма не ги повредува луѓето и не ја ограничува мобилноста на болниот зглоб.
 • Малигните синовиоми - се јавуваат само кај 10% од случаите. Како по правило, во патолошкиот процес се вклучени зглобовите на долните екстремитети, особено прстите, колената и нозете, со помал ризик од страдање на лактите и прстите.

Според својата структура, синовијата може да биде:

 • алвеоларен;
 • гигантска ќелија;
 • хистоид;
 • аденоматозен;
 • влакнести;
 • мешани.

Во зависност од клеточната содржина, постојат следниве видови на тумори:

 • Клеточна - содржи жлечно ткиво, папиломатозна израстоци и цисти;
 • фиброзно - врз основа на името, станува јасно дека е формирана од влакна кои се структурно блиски до елементите на фибросарком.

Покрај тоа, постојат такви видови на образование како што се:

 • Една фаза - лошо дијагностицира, бидејќи синовијалната диференцијација е изразена во мала мера. Оваа форма се карактеризира со содржина на големи светли вретенови во облик на клетки.
 • Двофазната диференцијација е јасна, затоа е подобро дијагностицирана и лекувана. Се изразува во клетки во облик на вретено, слични во структурата на фибросарком. Покрај тоа, постојат шуплини слични на синовијални. Исто така има поповолен изглед.

Со локализација се издвојува:

 • Синовијата на ногата е само малигна, и нема клинички знаци во раните фази на курсот. Со текот на времето се појавуваат деформитети на погодената област и оштетена моторна функција.
 • Синовијата на раката - има бениген тек, а самиот тумор е во капсулата.
 • Синдиоми на заеднички - ограничена амплитуда на движењата на горните или долните екстремитети.

Симптоматологија

На почетокот на нејзиното формирање, синовијата многу ретко води кон појава на било какви клинички знаци.

Сепак, таков тумор ги има следните карактеристики:

 • нодуларна или јазли лобуларна неоплазма;
 • густа конзистентност;
 • големината може да варира од 1 до 20 сантиметри;
 • често локализирани на прст на горните или долните екстремитети, како и во областа на коленото и рачниот зглоб;
 • практично не се менува;
 • блага болка при палпација;
 • јасна разлика од здравото ткиво;
 • промените во кожата поставени над туморот, не се означени;
 • функционалните оштетувања се развиваат само кога малигната природа на протокот.

Со прогресијата на болеста постои влошување на општата состојба на пациентот, со следниве симптоми:

 • зголемување на индикаторите за температура;
 • намалување или целосно недостаток на апетит;
 • губење на тежината;
 • општа слабост;
 • зголемен замор;
 • рекурентна хипертермија на погодената област;
 • проширување и набивање на регионалните лимфни јазли - ова се случува кога малигната форма на туморот продолжува, поточно, за време на неговата метастаза, која често се случува со лимфогенски средства.

Покрај овие симптоми, може да има манифестации на внатрешните органи и системи кои биле подложени на далечни метастази.

Метастазата најчесто се забележува во такви сегменти како што се:

 • коски;
 • белите дробови;
 • абдоминална празнина;
 • кожа
Синови на рацете

Дијагностика

Воспоставувањето на точна дијагноза го вршат специјалисти од областа на ревматологијата и онкологијата, што често е тешка задача, особено кога болеста напредува во раните фази.

И покрај фактот што процесот на дијагностицирање се базира на податоци од инструментални испитувања, тоа мора да биде интегриран пристап.

Така, првата фаза ги комбинира:

 • проучување на семејната историја - бидејќи една од можните причини може да биде оптоварена наследност;
 • собирање и анализа на животната историја на една личност;
 • запознавање со историјата на болеста;
 • испитување и палпација на погодената област;
 • детален преглед на пациентот за прв пат на појава и сериозност на карактеристични клинички манифестации.

Лабораториските тестови се ограничени на изведување:

 • клиничка и биохемиска анализа на крв;
 • хистолошки преглед на биопсијата;
 • микроскопско испитување.

Инструментална дијагноза вклучува спроведување на:

 • Х-зраци на заболените нозе;
 • ангиографија на проблематичната област;
 • КТ и МРИ;
 • радиоизотопско истражување;
 • ендоскопска биопсија;
 • пункција сајт.

За да ги идентификувате оддалечените метастази, можеби ќе треба:

 • MSCT;
 • абдоминална ултрасонографија;
 • градна радиографија;
 • скелетна сцинтиграфија.
Скелетна коскена сцинтиграфија

Пред започнување на третманот, синовио треба да се диференцира од:

 • алвеоларен сарком;
 • мезотелиом ;
 • фибросарком;
 • епителен или јасен клеточен сарком;
 • хемандиоентолиома.

Третман

Единствениот начин да се излечи болеста, без оглед на природата на текот на туморот, е радикално да се отстрани туморот, кој се прави на неколку начини:

 • голема операција;
 • терапија со зрачење;
 • хемотерапија.

Во некои случаи, се покажува интегриран пристап кон третманот.

Хируршкото отстранување малку ќе се разликува во зависност од обемот на неоплазмата. На пример, во мали димензии, 2-4 сантиметри на здрави ткива околу туморот се предмет на ексцизија.

Со прогресијата на болеста до големи количини на образование, ексцизијата е предмет на:

 • значајни области на меко ткиво и коска;
 • заеднички;
 • регионални лимфни јазли.

Во исклучително ретки случаи, упатете се на ампутација на екстремитетите, проследено со протетика и пластика.

Радиотерапијата е индицирана пред и по операцијата. Во првиот случај, неопходно е да се запре растот на неоплазмата, а во втората, тоа ви овозможува да избегнете релапси.

Што се однесува до хемотерапијата, честопати дејствува како палијативна мерка на терапија, чија цел не е елиминирање на туморот, туку и пролонгирање на животот на една личност. Ова е потребно при доцната дијагноза на болеста, како и во присуство на метастази, вклучувајќи екстензивно. Сепак, ваквото лекување често се користи пред операцијата.

Сите други терапевтски методи, вклучувајќи и народни лекови, не се практични во овој случај, бидејќи тоа не само што ќе го влоши проблемот, туку може да предизвика активен раст на туморот или појава на последици.

Превенција и прогноза

За да не се предизвика синовија на коленото или било која друга локализација, денес нема конкретни превентивни мерки. Тоа е затоа што причините за формирање на таков тумор остануваат непознати.

Сепак, можно е да се намали веројатноста за развој на слична болест со следење на едноставни препораки:

 • избегнување на повреди на зглобовите;
 • спречување на ефекти врз телото на зрачење и изложеност на канцерогени;
 • усогласеност со правилата и техниките на лична заштита при контакт со хемикалии;
 • спречување на развој на ситуации во кои е неопходно медицинско сузбивање на имунолошкиот систем;
 • редовни лабораториски и инструментални испитувања во медицинска установа, особено назначени за лица со генетска предиспозиција.

Синдиомијата има двосмислено предвидување, бидејќи зависи од природата на текот на болеста. На пример, бенигната варијанта има поволен исход, но е полн со појава на такви компликации како чести рецидиви, кои се забележани во 25% од случаите. Во малигната форма, веројатноста за метастаза е висока. Во исто време, петгодишната стапка на преживување е во просек само 30%, а десетгодишната е 10%, дури и ако третманот ќе започне навреме.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Синдиома и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ревматолог , онколог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Алергиски артритис (појавување симптоми: 5 од 8)

Алергискиот артритис е акутна патолошка состојба која се карактеризира со промена на зглобовите. Оваа болест често е предизвикана од прогресија на алергии на антигени од странско потекло. Се разликува по тоа што има некомплициран курс, лесно се лекува и има поволни прогнози. Заедно со таква болест често се манифестира инфективно-алергиски артритис. Тоа се случува поради фактот дека телото е премногу подложно на патогени во текот на овој период. Ова се две различни нарушувања кои имаат речиси исти симптоми и се разбира.

...
Псоријатичен артритис (појавување симптоми: 4 од 8)

Автоимуните болести на зглобовите кои произлегуваат од кожните лезии се нарекуваат псоријатичен артритис. Болеста главно се карактеризира со хронична или акутна природа на курсот. Псоријатичен артритис се јавува под еднакви услови и кај мажите и кај жените во зрелоста.

...
Акутна леукемија (појавување симптоми: 4 од 8)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Хемолитичен стрептокок (симптоми на појавување: 4 од 8)

Хемолитичен стрептокок е грам-позитивна бактерија со специфична форма. Припаѓа на семејството на лактобацили. Често, истовремено коегзистира со Staphylococcus aureus. Бактеријата може да го зарази телото на секое лице - и возрасно и мало дете.

...
Лейшманијаза (појавување симптоми: 4 од 8)

Лајшманијаза - инфективна болест, чиј предизвикувач е наједноставниот паразит - Leishmania. Патогенот влегува во човечкото тело преку залак на комарци (превозникот), чие живеалиште се суптропски и тропски земји. Медицинската статистика е таква што тие продолжуваат да ја дијагностицираат оваа патологија во 88 земји од Новиот и Стариот свет. Поради оваа распространетост, научниците веќе долго време се развиени ефикасни методи за лекување и превенција на болеста, но за жал за сиромашните земји, тие не се достапни.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .