Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Платбизија: Симптоми и третман

Платбазија - главни симптоми:

Платбазија - е аномалија на структурата на черепот, која се карактеризира со својата раменска основа отколку што треба да биде нормална. Во најголем дел од случаите, патологијата е вродена, и само во изолирани ситуации има ли стекнато карактер.

Примарниот и секундарен тип на болеста има свои предизвикувачки фактори. Во првиот случај, изворот е несоодветна бременост, а во втората, рахитис , остеопороза и други болести.

Самата болест не предизвикува никакви симптоми. Клиничките манифестации се јавуваат само кога се комбинирани со базилен впечаток на черепот, што доведува до зголемени невролошки пореметувања.

Дијагнозата на Платбисија е комплексна и вклучува темелно физичко испитување и широк спектар на инструментални испитувања. Лабораториските тестови во овој случај немаат дијагностичка вредност.

Во отсуство на клинички манифестации, елиминира потребата за терапија. Хируршката интервенција се однесува само во случај на сериозна состојба на пациентот и изразена симптоматологија.

Етиологија

Како што споменавме погоре, платибазијата може да биде или конгенитална или стекната - во секој случај, факторите што предизвикуваат ќе бидат различни. Најчесто тоа е примарен тип на болест која се дијагностицира, што се развива во позадината на несоодветен развој на периодот на интраутеричен развој на фетусот.

Така, провокатори се претставени:

Оваа форма на патологија често се комбинира со:

За секундарна појава на платибазија е карактеристична:

 • рахитис;
 • остеитис деформианс;
 • остеомалација ;
 • дисплазија на сврзното ткиво;
 • остеопороза.

Оваа сорта, исто така, често се комбинира со базиларниот впечаток, во овој случај постои задршка на рабовите на окципиталниот отвор и дел од втората грлото на грлото на матката во задната кранијална јама.

Во прилог на израмнување на подот на черепот, платибазијата е исто така различна по тоа што аголот помеѓу предната черепна јама и черепот се зголемува за повеќе од 140 степени, додека нормата варира од 135 до 140 степени.

Симптоматологија

Кога платибазијата се јавува во изолирана форма, клиничките манифестации се целосно отсутни, со што патологијата е случаен дијагностички наод откриен за време на инструменталните испитувања.

Сепак, невролошките нарушувања се влошуваат од комбинацијата на таква болест со базиларниот впечаток. Во исто време се забележани изразени симптоми, што е индикација за хируршка интервенција.

Така, платибазискиот базиларниот впечаток ги има следните надворешни карактеристики:

 • изречени главоболки, кои можат да бидат локализирани или во запечатениот регион, или да се шират низ главата;
 • зачудувачки одење;
 • проблеми во координацијата;
 • нистагмус ;
 • нарушена подвижност на очното јаболко;
 • слабеење на мускулите на лицето;
 • нецелосно затворање на очите;
 • слабост во горните и долните екстремитети, до целосна неможност за движење на рацете или нозете;
 • плима на студ и топлина;
 • флуктуација на вредностите на крвниот тонус;
 • нарушување на срцевиот ритам ;
 • гадење и повраќање;
 • вртоглавица;
 • губење на слухот ;
 • гласовна промена;
 • разлика во нивото на урлубе;
 • скратување на вратот;
 • тортиколис ;
 • понизок раст на косата на грбот на главата;
 • ограничување на мобилноста на цервико-окципиталниот дел;
 • лице асиметрија;
 • пропуст на аглите на устата;
 • мали мускулни грчеви;
 • прекршување на процесот на голтање;
 • проблеми со фини моторни вештини;
 • зголемено потење.

Оваа клиничка слика се развива кај луѓето, без оглед на причините поради кои потекнува платиазијата.

Дијагностика

Комплетот на дијагностички мерки и запознавање со резултатите од инструменталните испитувања ги спроведува невролог.

Меѓутоа, покрај таквиот специјалист, во процесот на утврдување на точна дијагноза учествува и:

 • генетичар;
 • офталмолог;
 • неврохирург

Прво, лекарот треба:

 • прочитајте ја историјата на случајот за да го идентификувате главниот патолошки извор на стекнатиот облик на болеста;
 • собира и анализира животна историја - ова треба да содржи информации за текот на бременоста, што може да укаже на конгенитална платибазија;
 • спроведе темелно испитување на главата на пациентот;
 • врши невролошки тестови;
 • прашање на пациентот или неговите родители во детали за да се утврди присуството на клинички знаци и нивната тежина.

Меѓу инструменталните процедури кои вреди да се истакнат:

 • КТ на черепот;
 • МНР на мозокот;
 • радиографија на главата;
 • спинална ултрасонографија.
Платбазија на рентген

Што се однесува до лабораториските тестови, во оваа ситуација тие не ги носат потребните дијагностички информации.

Диференцијацијата на таквата болест е неопходна од базиларниот впечаток.

Третман

Во ситуации каде што платибазијата е целосно асимптоматска, на пациентот не му е потребен специфичен третман. Во присуство на клинички манифестации карактеристични за интракранијална хипертензија (зголемен интракранијален притисок), терапијата е ограничена на манипулации со цел да се намали.

Ова покажува:

 • отстранување на прекумерна вежба;
 • земање препарати на ацетазоламид и калиум;
 • намалено време поминато пред компјутер или ТВ.

Ако горенаведените клинички манифестации се појавија во однос на позадината на платибазијата, тогаш на индивидуална основа за секој пациент се решава прашањето за спроведување на хируршката интервенција.

Суштината на неврохируршката операција е ресекција на дел од окципиталната коска со зголемување на големината на големиот окципитален отвор.

Таквата хируршка процедура ќе овозможи:

 • го намали притисокот во задниот кранијален јарем;
 • намалување на компресијата на малиот мозок и мозочното стебло.

Покрај тоа, третманот на било која варијанта на болеста може да вклучува:

 • терапевтска масажа и гимнастика на цервикалниот 'рбет;
 • физиотерапија, особено, медицинска електрофореза, магнетна терапија и Бернард струи;
 • спиење без перница или користење специјални ортопедски перници;
 • рационализација на работата и одмор.

Многу е важно мануелната терапија да биде строго контраиндицирана во третманот на таква болест, а рецептите на традиционалната медицина се неефикасни.

Превенција и прогноза

Со цел да се спречи развојот на таквата болест, неопходно е да се придржуваат до едноставни превентивни мерки.

Меѓу главните препораки се:

 • контрола на соодветна бременост;
 • рано откривање и лекување на оние патологии кои можат да доведат до опишаната девијација;
 • избегне повреда или оштетување на 'рбетот и черепот;
 • редовен премин на целосен преглед во здравствена установа со спроведување на лабораториски и инструментални процедури и посети на сите специјалисти.

Платбазијата има претежно поволна прогноза за животот и закрепнувањето на човекот. Не постојат независни компликации и последици од оваа патологија, што е предизвикано од отсуство на невролошки нарушувања.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Платбизија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: педијатар , невролог , генетичар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Вегетативна дистонија (појавување симптоми: 7 од 20)

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...
Лекаргичен енцефалитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Лекаргискиот енцефалитис (сино-зомби-болест, епидемичен енцефалит, поспан енцефалитис Економио) е вирусно заболување кое се карактеризира со патолошка поспаност во комбинација со оштетувања на окуломоторите или други невролошки симптоми.

...
Исхемичен мозочен удар (појавување симптоми: 6 од 20)

Ишхемичен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недоволно снабдување со крв во одреден дел од мозокот или целосно прекинување на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Рак на мозокот (појавување симптоми: 6 од 20)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира тумор на малигниот карактер во мозокот, ртење во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Синдром на повлекување (појавување симптоми: 6 од 20)

Синдром на повлекување е комплекс на различни нарушувања (најчесто на дел од психата) што се јавува на позадината на остриот прекин на внесот на алкохол, дрога или никотин во телото по продолжената употреба. Главниот фактор што го предизвикува ова нарушување е обидот на телото самостојно да ја достигне државата, која беше со активна употреба на една супстанција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .