Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Остеобластокластом: Симптоми и третман

Остеобластокластом - главните симптоми:

 • Треска
 • Болка во погодената област
 • Забивање на забите
 • Улцерација на површината на туморот
 • Измена на гајта
 • Патолошки фрактури
 • Асиметрија на лице
 • Прст неуспех
 • Фистула на гума за џвакање
 • Ниво на тешкотија
 • Деформитет на погодениот сегмент
 • Нема болка за палпација

Остеобластокластомот (синглен тумор на гигантските клетки, остеокластом) се смета за прилично чест тумор, кој е претежно бениген по природа, меѓутоа, има карактеристики на малигнитет. Главната ризична група се состои од лица од 18 до 70 години, болеста многу ретко се дијагностицира кај деца.

Причините за болеста се моментално непознати, но се претпоставува дека неговото формирање е под влијание на чести воспалителни лезии на коските, како и редовни повреди и модринки од истата област.

Клиничката слика е неспецифична и скудна. Најчесто, пациентите се жалат на болка со постојано зголемување на интензитетот, деформација на заболената коска или нејзина патолошка фрактура.

Дијагнозата е спроведување на инструментални процедури и однесување на клиничарот за темелно физичко испитување. Лабораториските студии во оваа ситуација практично немаат дијагностичка вредност.

Главната тактика на третманот е насочена кон хируршко отстранување на заболената коска. По ексцизијата, на своето место воспостави трансплантација. Во случаи на малигнитет, обратете се на радиотерапија и хемотерапија.

Во меѓународната класификација на болести од десеттата ревизија, оваа патологија нема посебен код, туку спаѓа во категоријата "бенигни неоплазми на коските и зглобната 'рскавица". Така, кодот за ICD-10: D16.9.

Етиологија

Зошто туморот на гигантските клетки формира коска, во моментов е бело место за лекарите.

Сепак, голем број лекари веруваат дека предизвикувачките фактори се:

 • воспалителни процеси, особено оние кои негативно влијаат на коската или перистоумот;
 • чести повреди и модринки од истата коска - најважно за горните и долните екстремитети;
 • продолжена терапија со зрачење;
 • погрешно поставување на коскеното ткиво за време на ембриогенезата;
 • време на репродукција.

Она што е посебно е дека таквите фактори не водат само до формирањето, туку и на малигнитетот (малигнитетот) на таквата неоплазма.

И покрај фактот дека точните причини за патологијата се непознати, со точност е утврдено дека остеобластокластомите учествуваат со 20% од сите видови на рак кои влијаат на коскеното ткиво. Таквиот тумор најчесто, имено во 74% од случаите, е локализиран во долгите тубуларни коски, но исто така може да се прошири и на меките ткива или тетивите околу погодениот сегмент. Кај деца под 12 години практично не се дијагностицира.

Класификација

Главниот дијагностички критериум има радиографија, чиј резултат е остеобластокластомот:

 • клеточен - туморот има клеточна структура и се состои од нецелосни коскени мостови;
 • цистична - произлегува од празнина која веќе е формирана во коската: таа е полна со кафена течност, поради што станува слична на циста;
 • Литиќ - во такви ситуации, формацијата го уништува коскеното ткиво, па затоа не е можно да се одреди коскената форма.

Во зависност од типот на тумор, исто така зависи и прогнозата за преживување.

Според локализацијата, гигантските клеточни формации се:

 • централна - расте од дебелината на коските;
 • периферни - вклучува перистом или површно коскено ткиво во патолошкиот процес.

Во најголем дел од ситуациите, бенигна лезија се формира во:

 • коски и меки ткива во непосредна близина до него;
 • тетивите;
 • пониска вилица, поретко страда горната вилица;
 • тибија;
 • humerus;
 • 'рбетниот столб;
 • бедрената;
 • сакрум;
 • четки.

Симптоматологија

Остеобластокластомот кај деца и возрасни има слаба клиничка слика и практично не се разликува од некои болести кои влијаат на коскеното ткиво. Ова во голема мера го отежнува процесот на утврдување на точна дијагноза.

Без оглед на тоа каде се наоѓа туморот, како знаци како:

 • болка или акутна болка во погодената област;
 • изречена деформација на сегментот на пациентот;
 • нема болка за време на палпација;
 • формирање на патолошки фрактура на коска.

Остеобластомот на вилицата има дополнителни симптоми:

 • лице асиметрија;
 • зголемување на мобилноста на забите;
 • улцерација на ткиво над туморот;
 • формирање на фистула;
 • проблеми со јадење;
 • треска.

Во случај на лезии на раката, бедрото и химерусот, покрај горенаведените знаци, постои повреда на подвижноста на фалангите на прстите, формирање на контрактури и мала промена во одењето.

Како што споменавме погоре, остеобластокластомот може да се прероди во малигна неоплазма.

Следните знаци ќе го покажат ова:

 • брз раст;
 • зголемување на фокусот на коскеното уништување;
 • транзицијата од клеточно-трабекуларната во литична форма - ова укажува дека болеста продира во подлабоките слоеви;
 • уништување на крајот;
 • размената на регионалните лимфни јазли на голем начин;
 • нејасни контури на патолошкиот фокус.

Сепак, некои од овие карактеристики може да се детектираат само за време на инструменталниот преглед на пациентот. Во однос на надворешните знаци, тогаш појавата на процесот на рак ќе укаже на зголемена болка, вклучувајќи палпација на меките ткива.

Дијагностика

Без посебен преглед на пациентот, дијагнозата на остеобластокластомот е невозможна. Точната дијагноза се изведува само со помош на инструментални процедури.

Првата фаза на дијагнозата е да изврши некои манипулации директно од страна на лекарот, и тоа:

 • проучување на историјата на болеста - да се бараат хронични заболувања на скелетниот систем;
 • собирање и анализа на животната историја - да се утврди фактот на повеќе повреди;
 • испитување и палпација на погодениот сегмент, додека лекарот внимателно го следи одговорот на пациентот;
 • Детално истражување на пациентот - да се идентификува првиот пат на појава и интензитет на симптоми на таква болест.

Можно е да се визуелизира остеобластокластомот на долната или горната вилица (како и секоја друга локализација) со користење на следниве постапки:

 • радиографија;
 • сцинтиграфија;
 • термографија;
 • ултрасонографија;
 • КТ и МРИ;
 • биопсија - ова е начинот на кој се дијагностицира малигниот остеобластокластом;
 • пункција на лимфниот јазол.
Остеобластокластом на Х-зраци

Што се однесува до лабораториските тестови, во овој случај тие се ограничени на спроведување на општ клинички тест за крв, што ќе го покаже општото здравје на пациентот и присуството на специфични маркери.

Третман

Во огромното мнозинство на ситуации, туморот на гигантските клетки на коската ќе биде хируршки третман - покрај погодената област, се отстрануваат околните ткива и тетиви. Оваа потреба е поврзана со висок ризик од малигнитет.

Во постоперативниот период, можеби ќе треба:

 • ортопедска терапија со употреба на специјални гуми за долната вилица, структури и завои - за горните или долните екстремитети;
 • реконструктивна интервенција, односно пластична хирургија;
 • долго функционална рехабилитација.

Во такви ситуации кога, за време на дијагнозата, биле откриени знаци на остеобластокластом во рак, радиотерапијата се користела во комбинација со хемотерапија.

Третманот со зраци може да вклучува:

 • ортопедска радиотерапија;
 • отпорност на воздух или електронизирачко зрачење;
 • далечинска гама терапија.

Конзервативните и народни лекови за оштетување на долната вилица или кој било друг сегмент немаат позитивен ефект, туку, напротив, може само да го влошат проблемот.

Превенција и прогноза

Специфични профилактични мерки насочени кон спречување појава на такво формирање на четката или која било друга коска, во моментов не се развиваат. Сепак, постојат неколку начини да се намали веројатноста за развој на слична болест.

Превентивните препораки вклучуваат:

 • избегнување на какви било трауматски состојби, особено за горните и долните екстремитети, како и за сите меки ткива и тетиви;
 • зајакнување на коските и коските со земање на додатоци на калциум;
 • навремен третман на сите патологии кои можат да доведат до појава на опишаната болест;
 • годишен целосен медицински преглед во здравствена установа со задолжителна посета на сите лекари.

Остеобластокластом, под услов за рано да побара квалификувана помош, има поволна прогноза - во 95% од случаите е можно да се постигне целосна наплата. Сепак, пациентите не треба да заборават на високата веројатност на компликации: релапс, трансформација во рак и ширење на метастази.

Доведе до формирање на такви последици:

 • ненавремено пристап до лекар;
 • несоодветен третман;
 • повреда на погодената област;
 • пристапувањето на секундарниот процес на инфекција.

Стапката на преживување кај малигните тумори на гигантските клетки е само 20%.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Остеобластокластом и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: онколог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Коскена циста (појавување симптоми: 4 од 12)

Коскената циста спаѓа во групата на бенигни неоплазми. Со оваа болест, постои формирање на празнина во коскеното ткиво. Главната група за ризик се состои од деца и адолесценти. Основен фактор е кршењето на локалната циркулација на крвта, наспроти позадината на која погодената област на коската не добива доволно кислород и хранливи материи. Но, лекарите идентификуваат неколку други фактори.

...
Панаритиум (појавување симптоми: 3 од 12)

Прст thumbworm - акутно инфективно воспаление на меките ткива на прстите на екстремитетите. Патологијата напредува поради ингестија на инфективни агенси во наведените структури (преку оштетена кожа). Најчесто прогресијата на патологијата предизвикува стрептококи и стафилококи. На местото на пенетрација на бактерии, прво се појавува хиперемија и едем, но како што се развива патологијата, се формира апсцес. Во почетните фази, кога се појавуваат само првите симптоми, делото може да се елиминира со конзервативни методи. Но, ако апсцес веќе е формиран, тогаш во овој случај постои само еден третман - операција.

...
Пародонтален апсцес (симптоми на појавување: 3 од 12)

Периодонталниот апсцес е воспалителен процес во гума, наспроти позадината на која се формира формација со големини кои се движат од мал грашок до орев и пурулентна течност внатре во фокусот. Мажите и жените се подеднакво погодени од патологијата.

...
Полиодонтика (појавување симптоми: 3 од 12)

Полиодонтиката (сингл суперкомплетети заби, хипердонтија) делува како еден од видовите аномалии во бројот на стоматолошки единици, што се карактеризира со зголемување на нивниот број. Присуството на дополнителни заби при целосно игнорирање на проблемот доведува до формирање на многу непријатни последици.

...
Амелобластома (појавување симптоми: 3 од 12)

Амелобластомот е патолошки процес во кој формирањето на бенигрен тумор се јавува главно во долниот дел на вилицата. Оваа болест води кон уништување на коскеното ткиво, деформација на вилицата, поместување на дентицијата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .